A mindennapokban természetesnek vesszük, hogy az üzletekben a legfrissebb élelmiszerek közül válogathatunk. Ilyenkor nem töprengünk azon, hogy mindezt milyen folyamatok teszik lehetővé, pedig sokak összehangolt munkája, és nem utolsósorban fejlett létesítmények szükségesek ahhoz, hogy kedvenc termékeinket a raktározás és a szállítás során végig ellenőrzött körülmények között kezeljék.
Raktározás és disztribúció
A frissáru-logisztika feladata, hogy a legkényesebb élelmiszerek is gyorsan, hatékonyan, a fogyasztók számára kívánatos állapotban kerüljenek a boltok polcaira. A kereskedelmi láncok szűk hőmérsékleti tartományokat szabnak meg az egyes árucsoportok esetében, és ezekhez szigorúan ragaszkodnak is. Az előírásaik betartásához specializált, szabályozott hőmérsékletű raktárakra és professzionális járműflottára egyaránt szükség van. Mindezeknek auditált, folyamatosan nyomon követhető, tényleges „ajtótól ajtóig” megoldássá kell összeállniuk annak érdekében, hogy újabb átrakási műveletekkel ne növekedjenek a minőségi kockázatok. Ilyen integrált logisztikai szolgáltatást jelenleg kevés vállalkozás kínál.
Beteszem a hűtőbe…
A hűtőszekrény az egyik legalapvetőbb háztartási gépünk. Enélkül a mindennapi étkezéseink nagyon szűk keretek közé szorulnának, hiszen rutinszerű, hogy a romlandó termékek rövid úton itt találják magukat. Amíg azonban még a legigényesebb háztartásban is előfordul néha, hogy tönkremegy egy rekesz zugában felejtett kisebb darab sajt vagy a hűtő gyakran nyitogatott ajtajára helyezett tojás, mindez ipari, kereskedelmi léptékben nem megengedhető.
Nem csak a raktározásnál fontos
A kereskedelemben hatalmas mennyiségek mozdulnak meg, és a nagy távolságok miatt az is fontos, hogy az előírt, szabályozott hőmérséklet a szállítás közben is biztosított legyen. A hűtési lánc folytonosságának fenntartásához pedig különleges műszaki megoldások szükségesek. Ilyen többek között az intelligens, zsiliprendszerű dokkolókapu, amely hőmérséklet-ingadozás nélküli rakodást tesz lehetővé.
Ekkora hűtője nincs mindenkinek
A szabályozott hőmérsékletet igénylő áruk raktározása sokkal kevesebb piaci szereplő „játszótere”, mint talán elsőre gondolnánk. A városok határában egyre szaporodó raktárcsarnokoknak csupán töredéke alkalmas ilyen szolgáltatás nyújtására, jórészt beruházás- és infrastruktúraigényes volta miatt.
Az Európa tizenöt országában jelen lévő Raben Group hazánkban is több tízezer négyzetméternyi, folyamatosan bővülő létesítményeiben végez raktárlogisztikai tevékenységet ügyfelei egyedi igényeihez igazítva. Központjai közül kiemelkedik a Dunaharasztiban található, mintegy 30 ezer négyzetméteres, nagyobbrészt szabályozható hőmérsékletű raktár, amelyben hűtött, temperált és környezeti zóna biztosítja a mindenkori árukészlet – köztük hűtendő friss termékek – megfelelő tárolását. Mindez fejlett, átlátható és teljes egészében nyomon követhető közvetlen disztribúcióval kiegészülve teljes körű logisztikai megoldást alkot az élelmiszeripari ágazat számára.