Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Áttörni a gátakat, művészetet csempészni a falakra

2022. december 8. 11:44

Iskolásként sokan tapasztaltuk, hogy az olyan művészeti órákra, mint a rajz, sokkal kisebb hangsúly került. A bizonyítványban persze számított, milyen jegyet viszünk haza, ami talán akadályozhatta is, hogy mindenki számára egyaránt élvezhető legyen, ám azt nem gyakran hangoztatták, mi „haszna” egy rajzórának. Felnőve viszont egyre inkább kezdünk rájönni, amikor a mókuskerék pörgését ellensúlyozva egy workshopon festünk vagy éppen krétarajzzal díszített falak között, már a látványtól feltöltődve fogyasztjuk el az eszpresszónkat.

Mindez pedig új karrierutakat is megnyithat. Pár éve például Posta Zsófi sem gondolta, hogy rajz és vizuális kultúra tanári állása mellett egyszer egy kreatív dizájnt, dekorációt, élményfoglalkozásokat kínáló vállalkozást hoz létre. „Gyerekkorom óta nagyon szerettem alkotni, és a szüleim mindig nagyon támogattak ebben. Már középiskolában is sokat tanultam a művészetről, így biztos voltam benne, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Igaz, tanári pályában még nem gondolkodtam, amikor az egri főiskola rajztanári szakára jelentkeztem, mindössze tetszett a képzés. Időközben viszont rájöttem, hogy nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni, átadni nekik a tudást” – emlékezik vissza.

Csakhogy a világ is átalakult közben. Az utóbbi években a művészet iránti kereslet megnőtt: egymást érik a felnőtt színezők, a Youtube tele van festészetet, kalligráfiát, kézműves technikákat oktató videókkal, és egy átlagos üzletben is kaphatók olyan minőségi kellékek, amelyeket korábban csak művészellátókban lehetett elérni. Zsófi szerint ez a korszellemmel jár együtt: „Az emberek természetszerűen vágynak arra, hogy legyen valami az életükben, ami le tudja csendesíteni őket. Az utóbbi években nagyon népszerű lett az én-idő fogalma, a művészetek pedig ennek egyfajta formái. Másrészt szeretnék azt a fajta sikerélményt is átélni, amit egy szép tárgy elkészítése jelent, aminek szintén van pszichológiai többlete.”

De nemcsak a hobbijainkban jelenik meg a művészet: ott van az újhullámos vendéglátóhelyek kirakatrajzaiban, a feliratokban, az egyedileg megrajzolt étlapokon.

Úgyhogy négy évvel ezelőtt Zsófi és lépett, és létrehozta saját vállalkozását. Azóta vendéglátóhelyeknek készít krétarajzokat, kreatív dekorációt, illetve élményfoglalkozásokat tart. „Anno már kaptam egy-két felkérést étteremdekoráció készítésére ismerősökön keresztül, és az egyik megrendelőm fel is vetette, hogy nem akarok-e ezzel foglalkozni. Akkor nemet mondtam: ha valaki kéri, szívesen készítek neki kreatív dizájnt, de nem gondoltam, hogy erre vállalkozást építsek. Aztán amikor egy Balaton-parti vendéglátóhely is megkeresett, kiderült, hogy Budapesten már egész sokan foglalkoznak éttermi dekorációk rajzolásával, Veszprémben és a Balatonnál viszont nincsen erre ember. Akkor döntöttem el, hogy mégis csak jó lenne kezdeni valamit ezzel a piaci réssel” – meséli. Egyre többen érzik ugyanis, mekkora különbség van egy előre legyártott matrica felragasztása és egy kézzel készített rajz között, mennyivel élettel telibb utóbbi.

Veszprémben több helyen is találkozhatunk munkáival: ő készítette például a Kunszt! első menütábláját, de rajzolt a Marica étteremnek és a Tizenegynek is, a Balaton partján többek között Tihanyban, Füreden, Kenesén, Almádiban díszítik rajzai a vendéglátóhelyek falait, de szépségszalonokat és a HRC Group irodájának falát is dekorálta, illetve esküvőkre készített dizájnt. Egy alkalommal pedig Esztergomba hívták, mert a megrendelő ragaszkodott hozzá. Nem véletlen, hiszen különös precizitással dolgozik: induláskor nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megtalálja a megfelelő anyagokat, kitanulja azokat a technikákat, amelyek időtállóvá tesznek egy kültéri fatáblás rajzot is. Látványterv alapján dolgozik, amelyet a megrendelővel közösen álmodnak meg, de igyekszik saját stílusjegyeket becsempészni a munkáiba.

Zsófi elmondása szerint nagyon szereti, hogy a felkérések révén belepillanthat a vendéglátóhelyek életébe, és hogy rengeteg értékes emberi kapcsolódásra tesz szert. Másrészt az alkotási vágyát is kiélheti. „Amikor elkezdtem tanítani, nagyon lekötött az órákra készülés, és egy idő után kezdett hiányozni, hogy ne csak beszéljek a művészetről, hanem valamilyen kreatív tevékenységet is végezzek. Mostanra a vállalkozás szorosan kiegészíti a tanítást: sokkal hitelesebbnek érzem magam a gyerekek előtt, mióta látják az alkotásaimat.”

De fordítva is működik a dolog, a Te Balatonod fantázianevű élményfestésein például kifejezetten jól jönnek a pedagógusi tapasztalatok, hiszen jól látja, miért akad el valaki és hogyan segíthet. Mint mondja, igyekszik szabad kezet adni, de támogatóként ott lenni: a Balaton partján zajló, a tavat ábrázoló festéseken előre megrajzolja a képet, de azt már a résztvevőkre bízza, milyen színeket használnak, hogyan kezelik az ecsetet. Persze amennyire kell, instruál, segít, tippeket ad, figyelmeztet az időkeretre, de engedi, hogy a résztvevők megéljék a kreativitásukat, a fantáziájukra támaszkodjanak. Így tud igazán lelazító és feltöltő lenni ez a foglalkozás mindenki számára. 

Emellett többször tartott már akvarell festő és kalligráfia workshopokat a Pekedliben, mostanában pedig karácsonyi gömbök díszítésére invitál. Bár nyáron heti rendszerességgel jár a gyerekekkel a salföldi Bányába alkotni, ezeket a foglalkozásokat kifejezetten felnőtteknek szánja. „Nagyon sokan a pandémia alatt elkezdtek videók alapján megtanulni különböző technikákat, de elakadtak és szükségük lett volna személyes segítségre. Nekem épp ez a célom a workshopokkal: megtanítani érdekes technikákat és áttörni a gátakat, hogy ezeket elsajátítva otthon szabadon alkothassanak.”

A vállalkozás gerincét ugyan még mindig a krétarajzok, az éttermi dekorációk adják, s részben szezonális, mi számít népszerűnek, de egyre többen érdeklődnek a foglalkozások iránt is: sokan adják ajándékba – születésnapra, leánybúcsúra stb. – az élményfestést, de a karácsonyi gömbkészítő workshop is teltházhoz közelít. Talán mert ezek végre nem a teljesítményről szólnak, hanem a kikapcsolódásról, az alkotás öröméről, amit az iskolában is igyekszik hangsúlyozni Zsófi.

S hogy mit hoz a jövő? „Mára önműködővé vált a vállalkozás dekorációs része: nincs szükség promóciókra. Az ügyfelek egymás között ajánlanak. Inkább arra kell figyelnem, hogy ne vállaljam túl magam” – mondja. Ez örömteli, és Zsófi szeretné, ha az is maradna. „A kezdetektől az iskola mellett viszem a vállalkozást – jelenleg a Rózsa és a Kossuth iskolákban tanítok –, de volt egy időszak, amikor részmunkaidőben tanítottam. Akkor éreztem, jobban rástresszelek arra, hogy megy a vállalkozás és ez kicsit a kreativitásom is megmérgezte. Ez az egyensúly most ideális: van egy fix láb, amire támaszkodhatok, közben tudok arra figyelni, merre vigyem a vállalkozást, és minden megkeresést ajándékként élek meg.”

Bertalan Melinda / Fotó: Domján Attila

További képek

További cikkek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
Mit csináljunk a városban télen?
Vagy inkább mit ne csináljunk? Ezt ugyanis majdhogynem egyszerűbb lesz meghatározni a következő időszakban, hiszen elérkeztünk az EKF évhez, amely rengeteg izgalmas régiós, hazai és nemzetközi programot kínál egy teljes éven keresztül. Csak győzzünk válogatni!
Útmutató az Olvasónak, ha a Királynék földjén barangol
Veszprém sokoldalú, kreatív, stílusos és mindig mozgásban lévő város, amelynek egyik fő hajtóereje az a női energia, ami már évszázadok óta jelen van helyben. Ismerhetjük ezt az energiát, hiszen átszövi mindennapjainkat, mégis néha annyira természetesnek vesszük jelenlétét, hogy nem tűnnek fel azok az értékek, amelyeket ennek a szellemiségnek köszönhetünk, és amelyeket az itt élő veszprémi nők közvetítenek a közösség felé.
A személyes kapcsolatot nem lehet online megvásárolni
A folyamatosan változó világ napról napra új kihívások elé állítja az idén húszéves Molnár Fotó csapatát. Molnár Adrien, az üzlet tulajdonosa szerint sikerük titka a személyes kapcsolat, amit még mindig igényelnek az ügyfeleik. A cég történetéről, a technológiai trendekről és az emberi kapcsolódásról beszélgettünk.
Van, hogy a csend megrepeszti a falakat
Tele van a világ feszültséggel, a haragunk tüzét egyre szítjuk minden megmozdulással. Ha odacsapnak, visszavágunk, de minden harc meddőnek tűnik, ahol csak a veszteségek nőnek. Lehet-e az indulatokat csillapítani virággal és énekkel, nyerhet-e csatát az, aki a csendet választja fegyveréül? A cinikusok szerint nem, a történelem mégis azt igazolja, van, hogy a némaság hatásosabb tud lenni a puskacsőnél.