Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

A személyes kapcsolatot nem lehet online megvásárolni

2022. december 8. 11:44

A folyamatosan változó világ napról napra új kihívások elé állítja az idén húszéves Molnár Fotó csapatát. Molnár Adrien, az üzlet tulajdonosa szerint sikerük titka a személyes kapcsolat, amit még mindig igényelnek az ügyfeleik. A cég történetéről, a technológiai trendekről és az emberi kapcsolódásról beszélgettünk.

A Molnár Fotó mára megszokott részévé vált a belváros látképének, egyfajta intézménnyé, amit mindenki ismer. Honnan nőtte ki magát a vállalkozás, hogyan indult? 

Hárman alapítottuk a céget 2001 novemberében, és 2002 februárjában nyitottunk meg, idén vagyunk pontosan húsz évesek. Megpróbáltuk a saját vendégkörünkre alapozva elindítani az üzletünket, rengeteg külső munkát vállaltunk – tablófotózást, esküvőt. A kereskedelmi tevékenységet fel kellett építenünk, felmértük, hogy mire van szükség a városban és követtük az évről évre megdöbbentő mértékben változó igényeket, aktuális trendeket.

Nagyon izgalmas időszak lehetett, hiszen akkoriban jelentek meg az első digitális fényképezőgépek a piacon, amik azóta jelentősen átalakították a fotókhoz való viszonyunkat.

Igen. Éppen ezért nagyon jó időpontban indultunk, mert akkoriban elsők között mi árultunk digitális fényképezőgépeket a városban. Nagy igény alakult ki az új technológia iránt a profik és az amatőrök körében is. Óriási pörgés volt, nagyon sok gépet értékesítettünk. Az emberek ajándékba adták a készülékeket ünnepi alkalmakkor, vitték magukkal túrázáshoz, családi eseményekre.

Ma már más világ van, mindenkinek ott a zsebében a mobiltelefon. Nagyon megváltozott a piac, szinte teljesen megszűnt a fényképezőgép-eladás, és a képkidolgozás is jelentősen visszaesett. Szinte csak nagyobb családi eseményeknél készülnek olyan fotók, amiket papíron is szeretnének viszont látni az ügyfelek. Érdekes változás viszont, hogy a pandémia óta újra fontossá váltak az albumok. A telefonon, számítógépen tárolt képeket nem nézegetjük, egy albumot viszont kézbe veszünk, leülünk vele, végiglapozunk.

Ezzel együtt átalakult a szezonalitás is, régen az ünnepek után kezdődött a roham, a családi összejöveteleken elkattintott filmtekercseket hozták be feldolgozásra. Most azonban a karácsony előtti időszakban élénkebb a forgalom, ekkor készülnek el az előző évi fotókból az ajándéknak szánt albumok, vászonképek, amik majd a fa alá kerülnek.

Milyen tevékenységgel vágtatok neki az első évtizednek?

A kereskedelem jelentette az alapot, a fényképezőgépek és tartozékaik kelendőek voltak, és keresett szolgáltatás volt a képkidolgozás is, mert akkor még sokan használtak analóg gépeket. Ezek mellé társult a riportmunka, esküvők, családok, rendezvények fotózása. E három lábon állt a vállalkozás, az arányok pedig az évek során lassan átalakultak.

Akkoriban még gyerekcipőben járt az online értékesítés, még fontos volt az embereknek a személyes kontaktus, hogy bejöjjenek, kézbe vegyék, kipróbálják a fényképezőgépeket, kérdéseket tegyenek fel, tanácsot kérjenek. Ma már a legtöbben úgy térnek be hozzánk, hogy utánanéztek az interneten az őket érdeklő eszközöknek, és felkészültek az árakat illetően is. Mi viszont kis üzletként nem tudunk versenyezni azokkal az árakkal, amit a multik vállalnak. A nagyvállalatok árképzése teljesen tönkretette a kicsi üzleteket. Amikor elindultunk, közel száz hasonló kisebb szaküzlet működött az országban – a városban mi voltunk a hetedikek. Mostanra azonban mindössze páran maradtunk az egész országban. 

Mi a titka annak, hogy ti talpon maradtatok?

A multik áraival ugyan nem tudjuk tartani a lépést, de a személyes kapcsolat és az új ötletek segítenek életben maradni. A mi üzletünket az élteti, hogy minőségi terméket adunk át a megrendelőinknek, beszélgetünk a betérő vásárlókkal. Sokan mesélik el a kidolgozandó képek történetét. Ezt az élményt, a személyes odafigyelést nem lehet online megkapni. Mi nem csak egy kattintás erejéig foglalkozunk a vásárlókkal, az ő problémájuk a mi problémánk is, amit meg akarunk oldani. Én úgy látom, hogy ezt a vevőkörünk értékeli is. Gyakran keresnek meg minket olyan speciális kérésekkel, amellyel úgy érzik, csak hozzánk tudnak fordulni. Ilyen helyzetekben minket ajánlanak, jó hírünk van, és ez – amikor az emberek egymásnak adják át a névjegyünket, mert jó tapasztalataik vannak –  sokkal többet ér, mint egy hirdetés. 

Figyelünk arra, hogy mindenkit kedvesen fogadjunk és elégedetten engedjünk el, megbecsüljük azokat, akik hozzánk fordulnak. A húsz év alatt megéltük, hogy körülöttünk változtak az üzletek, egy kereskedő belül minden boltbezárást megsirat. A pandémia borzasztó nehéz időszak volt számunkra is, a külső munkáink teljesen leálltak, kiürültek az utcák, de amikor a szabályok megengedték, mi kinyitottunk, és a betérő vendégeinknek nagyon örültünk. 

Minden időszaknak megvannak a nehézségei, és folyton akad megoldandó feladat. Én mindig azt mondom, hogy csináljuk és menjünk előre! Keressük a lehetőségeket, tesszük a dolgunkat és közben mosolygunk. Én imádok itt lenni, imádom ezt csinálni, ez az életem.

Térjünk vissza még egy kicsit a múltba! Mi minden változott a második évtizedben?

A második tíz évben – 2013 óta – már egyedüli tulajdonosként vezetem az üzletet. A kereskedelem is átalakult, a fotózáson belül is bővültek a feladataink, miközben egyre nagyobbak az elvárások, ahogy felgyorsult a világ és a hétköznapjaink, a mi szolgáltatásainknak is követnie kellett ezt a ritmust. Míg az analóg időkben az ember zokszó nélkül várt egy hetet arra, hogy kidolgozzuk a képeket, ma az az igény, hogy a lehető legrövidebb időn belül készüljünk el. 

Közben folyamatosan fejlődünk. Régen vegyszerekkel, majd tablettákkal dolgoztunk a laborban, aztán a kis üzletek közül elsőként vettünk egy nagy nyomtatót, mely a profi fotósok igényeit is kielégítette. Tény, hogy más lett egy fénykép bekerülési ára, de a festékpatronos nyomtató a környezet számára is sokkal kedvezőbb annál, mint amikor vegyszereket használtunk. Folyamatosan fejlődünk, tavaly a számítógépparkot cseréltük le. 

Mindig kipróbálunk új dolgokat, követjük a trendeket, idén az írisz-fotózást kezdtük el. Három hónap munkájával állítottuk össze a felszerelést. Ez egy nagyon új irányzat, erre is egyre nagyobb igény mutatkozik, Veszprém megyében én csinálom egyedül. Üzletünk nagyméretű üvegfelületét alkalmassá tettük hirdetések megjelenítésére, ennek a projektnek az elindítása még folyamatban van.

Miközben minden zsebben ott a telefon és nap mint nap készítjük a fotókat magunkról és egymásról, mennyire fontos az embereknek, hogy profi képek is készüljenek róluk? Van igény a fotósokra?

A fontosabb eseményeknél egyértelműen van: esküvőkön, születésnapokon, évfordulókon. 

Érdekes kihívás volt, hogy hat évig fotóztam a kisbabákat az újszülött osztályon. Rengeteget adott nekem ez az időszak. Bent lehettem szüléseknél is, az első közös pillanatokban készíthettem képeket. Volt, hogy hajnalban hívtak be egy szüléshez, majd több órán keresztül ültem a folyosón, mert a vártnál tovább tartott a vajúdás. Máig tartó baráti kapcsolatok alakultak ki.

Minden nehézsége ellenére imádom a munkámat, mert többnyire boldog eseményeket örökítek meg. A műtermi fotózás is egy ünnepélyes alkalom, amire készülnek a családok. De nem áll távol tőlem az üzleti portfóliók készítése sem. A mai világban nem lehet a palettából a social médiát kihagyni, hiszen a legtöbben már figyelnek arra, hogy a vállalkozásuk ott is jelen legyen. Természetesen a termékfotók készítése is része a napi feladatainknak. Üzleti partnereink között multinacionális cégek és önkormányzatok is megtalálhatóak.    

Több mint ezer esküvőn vettem részt. Vannak családok, akik életük nagy napja után, a gyermekük születéséhez, keresztelőjéhez, a születésnapokhoz, a ballagás megörökítésére engem hívnak. Ezáltal bizonyos értelemben a családjuk részévé válok, mert ott vagyok életük fontos eseményeinél. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ez a munkám, mert ezáltal nem csak adok, hanem rengeteg szeretet és megbecsülést is kapok.

Schöngrundtner Tamás / Fotó: Kovács Bálint

További cikkek

A KÖRGYŰRŰ KULISSZATITKAI
A tervezésben, a forgalom-szervezésben és a kivitelezésben is összetett feladatok elé állította a beruházót a nyolcas út Veszprémet elkerülő szakaszának átépítése és a főutat a 82-es úttal összekötő új szakasz kialakítása. A projektek kulisszatitkaiba avatott be minket Nyul Zoltán, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési (NIF) Zrt. vezérigazgató-helyettese.
Üzlet-trend
Egyre több magyar keresi a luxusingatlanokat, Buda és a Balaton a legnépszerűbb
A Covid-járvány, a nyersanyaghiány és a háború miatti gazdasági bizonytalanság az élet szinte minden területére hatással van. A luxusingatlan-értékesítés sem kivétel ez alól, amely bár némileg visszavett a lendületéből, nem tűnt el, csak átalakult. Vincze Gábort, a világszerte több mint 100 irodával rendelkező Barnes Csoport hazai szenior tanácsadóját kérdeztük.
Üzlet-trend
Eljöhet a pillanat, amikor Veszprém egyik legnagyobb munkáltatójává válnak
Ügyfeleik közt van az Apple, a Google, a Nike és a Lego. A Veszprémben működő AMT elérte, hogy világviszonylatban piacvezetővé váljon az ipari 3D nyomtatás utáni felületkezelésben. Ma itt még „csak” 69-en vannak, de olyan ütemben fejlődnek, hogy elképzelhető: a jövőben nem csak az autóipari beszállítók lesznek a város legnagyobb foglalkoztatói.
Üzlet-trend
Stabilan haladva a sikerhez vezető úton
Egy sportklub sikere nem csak abból áll, hogy a játékosok a mérkőzés döntő pillanatában értékesítik a helyzetüket, ezzel megnyerik a meccset. A háttérben jól megtervezett stratégiára és jól meghozott szakmai, illetve gazdasági döntésekre van szükség, ami aztán a pályán is érződik. Az Balaton Bútor FC Veszprém idén megnyerte a Magyar Kupát, a bajnokságban pedig bronzérmet szereztek, ezekkel a sikerekkel megünnepelve a klub tizedik születésnapját. Az évforduló alkalmából Rajki Tamással, a klub elnökével beszélgettünk a futsal helyzetéről, a veszprémi mérföldkövekről és arról, miért nem lehet kizárólag magyar játékosokkal megnyerni egy bajnokságot.
Üzlet-trend
Szakipark: beruházás a jövő szakembereibe
A Szakipark-projekt több annál, mint hogy magasabb fokozatba kapcsolja a helyi gazdaságot. Országos mintaprojektként épül fel egy olyan oktatóközpont Veszprémben, amely a CNC-technológiára szakosodott cégek összefogásával biztosítja a piaci sikereket az Ipar 4.0 korában, a kulcsmondat pedig a szakképzett és profi munkaerő kinevelése és életpálya-lehetőség biztosítása a fiataloknak.