Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Nem kell hazasietni a túráról

2022. december 8. 11:44

Egyre népszerűbbek azok a szállások, amelyek a város zajától távol, a természet közelében nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget. A Veszprém megyei erdők egy részét kezelő VERGA Zrt. erdei szállásai iránt is érezhetően nőtt az érdeklődés.

A VERGA Zrt. több mint 50 éve kezeli, gondozza a Veszprém megyei erdőterületek egy jelentős részét, és az alaptevékenységüknek számító erdőgazdálkodás és a szervesen hozzá tartozó vadgazdálkodás révén mindig szerepet vállaltak a turizmusban. A társaság régóta rendelkezik szálláshelyekkel, melyek eleinte a vadászturizmus igényeit elégítették ki, a kétezres évek óta azonban a szélesebb közönség felé is nyitottak, mára már több minőségi, erdei szálláshellyel is rendelkeznek. 

Ráadásul ezek célja, szolgáltatásai is nagyon sokrétűek. A legegyszerűbbek a bakancsos turisták körében népszerű kulcsos házak: a VERGA által üzemeltetett Károly-lak Turistaház eredeti épülete 1926-ban készült, az erdőgazdaság 2016-ban újította fel és bővítette ki a Várpalotától északra, az Országos Kéktúra vonalához közel található szállást, ami a túrázók, illetve a szabadba vágyó családi, baráti társaságok számára kínál lehetőséget. 

A skála másik végén foglal helyet az erdőgazdaság legsokoldalúbb létesítménye Alsóperében, ahol a Park Szálló a jelenlegi formájában 2002 óta, majd 2012-ben egy panzióval kiegészülve várja a vendégeit. Télen elsősorban a vadászat szerelmeseit, nyáron a turistákat hivatott kiszolgálni. A rendezvényteremmel, kápolnával és szabadtéri színpaddal kiegészült létesítmény mára egyre keresettebb helyszíne esküvőknek, rendezvényeknek.

De említést érdemelnek a VERGA további szállásai is: az Ajka melletti Hubertus Erdészeti Erdei Iskolával 2010 óta nagy szerepet vállalnak a természeti nevelésben, ez két tanteremmel, egy iskolás csoportoknak megfelelő szálláshellyel és étkezővel is rendelkezik. A létesítmény kibővült a Fekete István Diorámával, valamint megnyitotta kapuit a külön működő Hubertus Turistaszálló is, amely főként egyéni turisták, családi és baráti társaságok számára nyújt lehetőséget.

Kifejezetten a horgászok kikapcsolódásához járul hozzá a Bakony lábánál, Várpalota város szélén található Fenyves-tó. A mostani, több mint 30 méter mély karsztvizű tó egykoron külszíni bányaként működött. A halakban gazdag kristálytiszta vizének és a parton kiépített kényelmes horgászházaknak köszönhetően egész évben rendkívüli élményt nyújt a sport szerelmeseinek.

Az erdőgazdaság közjóléti programjában számos olyan beruházás is megvalósult, amelyek a szálláshelyek környezetében kínálnak kikapcsolódási lehetőséget. Alsóperében az említett rendezvényhelyszínen túl közvetlenül a Park Szálló és a panzió között található egy játszótér, és egy csodálatos angolkert jellegű arborétum, mely az eredeti kertet megalkotó Nádasdy-család nevét viseli. Az erdei iskola oktatási szemlélete főként a természet közelségén alapul, hiszen a környezettudatos nevelésben nincs is jobb tanterem, mint az erdő. Ennek érdekében egy tanösvényt és számos tematikus útvonalat jelöltek ki, amelyek olyan attrakciókat érintenek, mint a Sárcsi-kút forrás, a Macska-lik víznyelő és az egykori Jókai bánya egyik megmaradt bejárata. Ezeknek köszönhetően a turistaszálló vendégeit is megannyi aktív kikapcsolódási lehetőség szolgálja. Közvetlenül a szálláshelyen lehetőség nyílik bográcsozásra és a legkisebbeket játszótér is várja. Hosszabb túrával megtekinthető a Molnár Gábor kilátó, de a helyben bérelt kerékpároknak és a jelzett Kab-hegyi kerékpárútnak köszönhetően elérhető a Déli-Bakony legmagasabb csúcsán található Kinizsi Pál kilátó is. A Károly-lak turistaház főként a kéktúrát teljesítőknek ideális szálláshely, de többnapos tartózkodás alatt meglátogatható a különleges növény és állatvilágot rejtő Burok-völgy vagy a Tés melletti Széchenyi Zsigmond kilátó is.

– A működési területünkön található közjóléti létesítményeink ellenőrzése, karbantartása, valamint a napi tapasztalataink alapján elmondható, hogy évről évre egyre nagyobb igény mutatkozik a természetjárás iránt – jegyezte meg Ugron Ákos Gábor, a VERGA Zrt. vezérigazgatója, amikor a témáról kérdeztük. 

Ezt a trendet a világunkat sújtó járvány is tovább növelte. Mára már a nehezebben, hosszabb túraútvonalakon keresztül megközelíthető attrakciók, természeti látványosságok látogatószáma is megnövekedett. Az olyan frekventált kirándulóhelyeken, mint a könnyebben megközelíthető Római-fürdő vagy a 2021-ban átadott nagyvázsonyi lőtértorony, éves szinten akár több tízezer fő is megfordul.

– Az erdei szálláshelyeink esetében általánosságban elmondható, hogy évről évre egyre több visszajáró vendég érkezik hozzánk, amely különösen fontos és pozitív visszajelzés számunkra. A koronavírus járvány az utóbbi két évben megnehezítette a szálláshelyek működését, ami azok kihasználtságában is észrevehető volt.

Az a járvány okozta hatás, hogy a legtöbb ember igyekszik több időt tölteni a természetben, lehetőséget nyit az erdei szálláshelyek megismerésében, felfedezésében, növelve ezáltal azok látogatottságát. A VERGA Zrt. erdőgazdaság szálláshelyei egész évben várják a természetbe vágyó családi, baráti társaságokat.

Schöngrundtner Tamás / Fotó: Verga Zrt.

További cikkek

Nézz, nézz az ég felé! – Csillagász-kalandok a Bakony sötét ege alatt
Ki ne nézett volna már fel a fűben fekve a csillagos égboltra, hullócsillagokat várva, a Tejút lenyűgöző ívét szemlélve és a felfoghatatlan távolságban lévő gázgömböket fürkészve? A Bakonyban és Balaton-felvidéken szerencsés helyzetben vagyunk: kellően sötét égboltot és értő segítséget is találhatunk, ha behatóbban szeretnénk megismerkedni a látható univerzummal.
Outdoor
Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában
A Bakony és a Balaton-felvidék barlangjai között találunk kicsit és nagyot – buszmegálló méretűt, amit átjár a napfény, és negyven méter mélyet is, ahol a járatot feltáró barlangkutatókon kívül még senki nem járt. Van olyan, amit kényelmesen meglátogathatunk utcai öltözetben, és van, amelyikben hason csúszva juthatunk csak keresztül a szűk járatokon. Közös ezekben a helyekben az, hogy fokozott óvatosságra van szükség, amikor felkeressük őket!
Outdoor
A Bakonyt is keresztülszeli az ország legfontosabb túraútvonala
Az elmúlt tíz évben exponenciálisan nőtt az Országos Kékkör népszerűsége, a covid miatti lezárások pedig minden korábbinál több embert csábítottak a szabadba – sokan közülük a szigorú korlátozások után is megtartották új hobbijukat. Nem meglepő: a kéktúra mozgalomban minden megvan, ami a 21. században népszerűvé teheti a természetjárást.
Outdoor
Az egész világ a játszóterünk
Miközben egyre többen szeretnének világot látni, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szűkebb környezetünk is megannyi rejtett meglepetést tartogat számunkra! A geocaching esetében ezt szó szerint is érthetjük.