Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

„Anyukám szava a mai napig parancs”

2022. december 8. 11:44

Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; nemrég Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet, melynek egyik forgatási helyszíne Veszprém volt. A Balázs Béla-díjas rendezőnek sikeres filmjei nagy ismertséget hoztak számára, a bulvár világa viszont teljes mértékben elkerülte. Többek között arról kérdeztük, miként lehet ma érvényesülni a szakmában…

Úgy tűnik, nem kimondottan szokott nagyinterjúkat adni. Ön helyett beszéljenek inkább a filmjei? 

Ha lehet, igen. Minden filmnek megvan a promóciós időszaka, ez alól én sem vonom ki magam, de minden, ami ezen felül van, azt kerülöm.

E mögött szemérmesség is van? 

Inkább csak nem szeretek kitárulkozni.

Eddigi pályáján elkerülte a bulvár világa, a pletykalapok szalagcímei nem Godáról szólnak. Volt bármiféle veszély erre vonatkozóan? Megérintette a bulvár szele? 

Ez kicsit mindig az alkotón is múlik. Sok művész beszél arról, mennyire zavarja őket a bulvár, mégis kényszeresen nyilatkoznak a párkapcsolatukról, megmutatják a lakásukat vagy éppen a nyaraláson készült fotóikat, azért, hogy egy nekik tetsző képet alakítsanak ki magukról. Talán abban bíznak, hogy a sajtó irányítható, de ez nagy csapda.

Emlékszik, hogy pontosan mi vezette a rendezői útra? Mit akart mondani? Volt egy rádöbbenési pillanat, vagy folyamat volt?

Inkább folyamat. Érdekelt az irodalom, volt egy tanárnőm a gimnáziumban, ő bátorított, hogy foglalkozzam azzal, ami érdekel, ne akarjak megfelelni másoknak. A film iránti érdeklődés egyébként egy szakkörrel indult. A Mafilm indított egy kétéves filmismereti kurzust, ahova ugyan csak fiúkat kerestek, de én elmentem és ott is maradtam, nagyjából akkor kezdett körvonalazódni, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. A második év végén rendeztem egy vizsgafilmet és bekerültem a Filmgyárba asszisztensnek.

Tehát jelentkezett egy kurzusra, ahová fiúkat kerestek. Nem tűnik szívbajosnak, ha a cél a szeme előtt lebeg. Jól látom? 

Nem vagyok az a szabálykövető típus, meg gondoltam, mi baj lehet belőle, ha én is elmegyek?

Londonban és Los Angelesben szerezte diplomáit. Miért döntött a külföldi tanulmányok mellett?

Szabó István bátorított, hogy próbáljak meg felvételizni a National Film and Television School-ba, ahol ő meghívott tanárként tanított néhány hétig. Készítettem egy felvételi filmet és nekivágtam a három fordulónak. Felvettek, és onnantól kezdve nem volt kérdés hol szeretnék tanulni.

Hogyan fogadta a környezete, hogy elhagyja az országot? Támogatták? 

A szüleim támogattak, a barátaim örültek.

Az elmondottak alapján elég egyértelműnek, szinte zökkenőmentesnek tűnik az útja. Sosem volt olyan, ami eltántorította vagy elbizonytalanította volna? 

Kezdő filmesként sokkal több negatív visszajelzést kaptam, mint pozitívat. Aztán az első filmsikerek után már könnyebb volt, többen szavaztak bizalmat nekem, de a munka ugyanolyan nehéz maradt, minden forgatókönyv és film kihívás tele kételyekkel, szorongással és persze örömteli pillanatokkal. 

Mégis, a kezdeti nehézségeken mi lendítette át? Egyszerűen az akarat? 

Kitartás, akarat, szorgalom és az, hogy nem nyalogatom a sebeim túl sokáig.

Azt mondja, a filmkészítés tele van szorongással. Mely szakaszában látja, hogy még a félelem érzetén is túl tud lendülni, hiszen megérte

A legnehezebb része mindig az, amikor a költségvetés és a finanszírozás feláll, itt dől el, hogy milyen kompromisszumokat szabad és nem szabad bevállalni. Én személy szerint a film előkészítési szakaszában vagyok a legidegesebb, mert az ember a döntései nagy részét ekkor hozza meg, a forgatáson már sokkal nyugodtabb vagyok.

Amikor külföldre ment, tudta, hogy visszajön, vagy benne volt a pakliban, hogy kint épít karriert? 

Nem gondolkoztam akkor ezen, az iskolában töltött négy év olyan volt, mint egy álom, nem mondanám, hogy könnyű álom, de végre azt csinálhattam, amit szerettem. Sokként ért, amikor vége lett.

Mire gondol, amikor azt mondja, nem könnyű álom? Milyen nehézségekkel találkozott? 

Az egyetem folyamatos megmérettetés, körül vagy véve tehetséges emberekkel, akikkel óhatatlanul is rivalizálsz. Ha egy vizsgafilm vagy akárcsak egy szakmai gyakorlat nem sikerül elég jól, azonnal beskatulyáznak.

Melyek a legszembetűnőbb különbségek a külföldi és a helyi filmszakmában? Belelát? 

Akkor elég markáns volt a különbség a külföldi és hazai művészeti oktatásban. Az NFTS szakembereket képzett, ezzel együtt természetesen bátorította az egyéni hangot, míg itthon úgy láttam, kisebb hangsúlyt fektettek a szakmai alapokra és nagyobbat a művészi önkeresésre. A mi iskolánk a szakmát imitálta, határidőn és költségvetésen beül kellett elkészíteni a vizsgafilmjeinket, nem bántak velünk kesztyűs kézzel, de ennek megvolt az az előnye, hogy amikor kikerültünk a filmszakmába, már otthonosan mozogtunk benne.

Miért volt fontos, hogy a rendezés mellett a forgatókönyvírást is kitanulja? 

Mert akkor még nem tudtam, hogy ennyi jó írótárssal hoz majd össze a sors és persze érdekelt is. A rendezéshez, különösen a színészvezetéshez mindig volt zsigeri készségem, de az írás kezdetben nem ment könnyen, azért tényleg meg kellett dolgoznom.

Egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, hogy számos kitűzött célját már megvalósította, de még elég sok hátra van. Hogy áll most ezzel? 

Van pár filmtervem, ami lázban tart, de ezekkel egyelőre még pályázok támogatásra, úgyhogy korai lenne beszélni róluk.

Amikor végigtekint eddigi munkáin, elégedett? Egyáltalán, meg szokott állni, kicsit visszanézni?

Nem, soha. Előre szeretek nézni. Sosem veszem elő a régi filmjeimet, mert csak a hibákat látom bennük, persze ez lehet hasznos, csak épp elég fájdalmas tanulási folyamat. Irigylem azokat a rendezőket, akik büszkén nézegetik a korábbi filmjeiket. Én ha épp nagyon ráérek, biztos inkább valaki más filmjét nézem meg.

Van olyan személy, akinek rendkívül ad a véleményére? Akár szakmabeli, akár kívülálló?

Anyukám szava a mai napig parancs, pedig sosem volt szigorú velünk. A filmszakmában sok ember véleményére adok, nehéz is lenne felsorolni mindenkit, de mindenképp a sor elején van Divinyi Réka, Kormos Anett és Barta Szabolcs.

Alkotóként szabadnak érzi magát? Mennyire nehéz ma érvényesülni(e)?

Én azt írok le, amit akarok, hogy aztán ez másnak tetszik-e és megvalósul-e, az már egy más kérdés, de ez mindig is így volt. A film nem olcsó műfaj, már forgatókönyv formában is meg kell tudni győzni a finanszírozókat, hogy ők is lássanak benne fantáziát.

Nem olyan régen városunkban, Veszprémben forgatta Gárdonyi Géza történetét, az Ida regényét. Hogy érzi, nagy szükség van ma a „bátor nő” történetére? 

Inkább azt éreztem, hogy egy szerethető szerelmi történetre van szükség, ami megnevetteti és kikapcsolja a nézőket mindabból, ami ma körülvesz minket. Hogy ezt a történetet Gárdonyi pont egy bátor női karakterrel mesélte el, csak hab volt a tortán.

Min dolgozik jelenleg? Van-e bármi, amiről beszélhet? 

Két forgatókönyvvel kapcsolatban vagyok nagyon lelkes. Az egyik Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak című regényének adaptációja, a másik egy saját fejlesztésű sorozat, amely az ötvenes években három karakter sorsát követi végig. Egyelőre mindkét projekt a fejlesztés fázisában van.

Szabó Eszter / Fotó: Csiszér Goti

További képek

További cikkek

„A titok keresése a kulcs”
Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser mondhatni úttörőként végzi irodalommal kapcsolatos tevékenységeit. Neki köszönhető, hogy 2010-ben újjáéledt a kávéházi irodalmi élet a fővárosban. Sokan emlegetik úgy, hogy ő maga az irodalom háziasszonya. Számos meghatározó beszélgetés, műsor fémjelzi nevét. Hivatása az olvasóvá nevelés; képes különböző korosztályok megszólítására, bevonására. A beszélgetésre otthonában fogadott, ahol bár először jártam, nem volt teljesen ismeretlen: a lakás számos művésszel készült beszélgetés helyszíne.
Kultúra
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
Kultúra
„Magányosan dolgozom, de az eredmény nem marad rejtve”
Sümegi Elemér hangszerkészítő neve nem csupán a zenészek körében ismert, de a sportolói világba is beírta magát sikereivel. A legtöbben hegedűkészítőnek titulálják, noha elmondása szerint már több csellót készített, mint hegedűt. Sajátos módszereiről, egyedi és különleges életútjáról, életformájáról beszélgettünk.
Kultúra
„Az alkotás része érdekel igazán, amikor a semmiből valami lesz”
Lévai Balázs azon besorolhatatlan művészemberek közé tartozik, aki számos területen otthonosan mozog, méghozzá sikeresen, éppen ezért nehéz kifejezetten csak egy műfaj mellé illeszteni a nevét. Volt már tanár, újságíró, műsorvezető, szerkesztő, rendező, producer. A műfajok közötti átjárhatóságról, kezdeti sikerekről, aktuális nagyjátékfilmekről, a filmes szakma rejtelmeiről kérdeztük. Budapesti irodájában fogadott bennünket.