Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

„Ha azt mondják, lehetetlen, én megcsinálom”

2022. december 8. 11:44

Van Veszprémben egy tánciskola, ahol a hazaitól eltérő vérmérsékletű, színes világba csöppenhetünk, miközben kubai, angolai, dominikai táncokat tanulunk: salsát, sont, bachatát, kizombát vagy éppen reggaetont. De nem ez az igazi különlegessége. Hanem az a hatalmas szenvedéllyel végzett, már-már szociális munka, amit az iskola létrehozója, Szeri Tímea végez a közösségért.

Mert itt nemcsak tánclépéseket tanulhat az ember, de szorgalomból, kitartásból, alázatból is vehet leckéket, szemléletes példát kaphat arról, hogyan képes átvinni a magunkba vetett hit az akadályokon, vagy éppen mit jelent önzetlenül másokért dolgozni és egy közösség tagjának lenni. Kezdődjön az oktatás!

1. lecke: Szorgalom

Az élet néha mellékutakon vezet. Néha meg minden kanyar a főútra terel vissza. Erről Timi is mesélhetne, hiszen hamar kitalálta, hogy táncos lesz, idővel mégis kezdett letenni erről az álmáról, ám szerencsére a sors „közbeszólt”. „Öt-hat évesen folyamatosan a bátyámmal táncoltunk otthon, és arról álmodoztam, hogy táncos leszek. Két évig jártam jazz-balettra, később viszont nem nagyon akadtak táncos lehetőségek a lakóhelyemen, így elkezdtem hagyományosabb pályákban gondolkodni, mint például közgazdász. Aztán 18 éves koromban anyukám meglátta egy kubai salsa tanfolyam hirdetését” – idézi fel a kezdeteket. Gondolta, megnézi a bemutató órát – és a fogaskerekek mozgásba lendültek. Egy 16 éve tartó szerelem vette kezdetét, hiszen „a tánc rendkívül felszabadító. Míg a mindennapokban lekorlátoznak a feladatok, egy bizonyos kockában gondolkozol, tánc közben azonnal váltasz, a kreatív agyféltekéd kezd el dominálni.” Timi pedig hamarosan abban a helyzetben találta magát, hogy már nemcsak táncolta, de oktatta is a kubai salsát és társműfajait, majd évekkel később egy saját tánciskolát hozott létre.

De ne rohanjunk előre, hiszen ebben a történetben épp az az izgalmas, hogy a látszólagos egyértelműség ellenére voltak benne kérdőjelek. Mert például bármennyire is terelget bennünket a sors az úton, soha nem érünk célba, ha nem rakjuk bele a saját részünket. Amikor profi táncosokat látunk, könnyű irigyelni őket a gyönyörű, erőlködésmentes mozdulatokért, és a tehetség hiányára fogni, mi miért nem tartunk az ő szintjükön. De az igazság az, hogy a tehetség csak egy összetevő, ami szorgalom nélkül könnyen kárba vész.

„Biztosan van egy alapvető tehetségem a tánchoz, de rengeteget kellett küzdenem, mire idáig eljutottam” – mondja Timi. Egyrészt meg kellett szoknia, hogy a táncparketten a férfi vezet, a nő pedig rábízza magát. „Másrészt nekem mindig sokkal lassabban ment a tanulás. Emlékszem, amikor elmentünk egy fesztiválra, ott sírtam a hátsó sorban, és nem értettem, hogy lehet, hogy a többiek egyből értik a feladatot, egyből megy nekik a koreográfia, nekem meg nem. Vagy amikor egy tanárképzésen betették a zenét, hogy táncoljunk rá valamit, és teljesen lefagytam.” De nem adta fel. Minden helyzeten végigküzdötte magát, mert hitt benne, hogy a testtudat, a koreográfiák elsajátításának képessége fejleszthető. Ha kellett, heti plusz 10-20 órát gyakorolt.

A kitartás meghozta az eredményét: kilenc hónappal az első óra után Timit felkérték a tánciskola oktatói tanárjelöltnek. Bár lelkes volt, elmondása szerint nem volt könnyű meghozni a döntést, hogy vállalja. „Akkoriban azon gondolkodtam, hogy külföldre megyek dolgozni. El kellett döntenem, hogy ezt választom, vagy Budapestre megyek egyetemre, és a tánc mellett teszem le a voksom. Végül utóbbi győzött.” 

Megtanulni tanítani viszont ugyanúgy küzdelmes volt, és sokáig úgy érezte, nem áll rá készen. Pedig megvan benne minden, ami egy jó tanár ismérve: szenvedélye, elhivatottsága magával ragadó, kellő mértékben szigorú, ugyanakkor segítőkész, empatikus és humoros. „Hosszú út vezetett idáig is. Emlékszem, amikor először tartottam bemelegítést. Gyakorlatilag bedobtak a mély vízbe, én meg ott álltam 50-60 ember előtt, és cincogó hangon számoltam, hogy egy-két, há’. Nagyon nehezen törtem át a falakat. Meg kellett tanulnom, hogy egyáltalán meg merjek szólalni ennyi ember előtt, hogy jól kommunikáljak, hogy a figurák stabilitása is meglegyen közben. Állandóan a plüssökön gyakoroltam otthon, újra és újra megfogalmaztam a szöveget, és ha nem volt jó, huszadszorra is újrakezdtem. Nagyon sok óra gyakorlás van abban, hogy ez most ilyen könnyedén megy, de egy-egy bemutató óra előtt a mai napig elpróbálom a szöveget.”

2. lecke: Belső hit

Timi szerint az elhivatottságához sokat adtak a családi alapok és korábbi nagy szenvedélye, a capoeira gyakorlása során szerzett tapasztalatok. „Tinédzser voltam, amikor elkezdtem és négy évig jártam edzésre – ilyenkor a személyiség még jól formázható. Ott sem én voltam a legügyesebb, de rengeteget gyakoroltam, és a mesterünk megtanította, alázat és kitartás nélkül nem lehet érvényesülni. De anyukámnál is ezt láttam: sosem volt az a típus, aki a könnyebbik végén fogta volna meg a munkát. Dolgozni kell, és az majd meghozza az eredményt.”

Ez a szemlélet segítette akkor is, amikor 2014-ben elkezdte felépíteni saját vállalkozását, még ha az első csoport indulásakor nem is konkrét tánciskolában gondolkozott. „Hétévente brutálisan felfordul az életem; az egyetem után is ez történt. Addigra otthagytam a korábbi tánciskolámat, visszajöttem Veszprémbe, és a táncot is abba akartam hagyni. Ismét elgondolkodtam, hogy menjek-e külföldre vagy a közgazdász végzettségemmel helyezkedjek el, de hiába próbálkoztam, még ajánlással se vettek fel. A tánc oldaláról viszont folyamatosan jöttek a felkérések, fesztiválokra, táborokba hívtak tanítani. Gondoltam, érdemes lehet megpróbálni, de amikor meghirdettem az első salsa órámat, valójában nem hittem benne, hogy lesz belőle valami. Én lepődtem meg a legjobban, hogy elindult egy csoport, akik – némileg átalakulva – a mai napig kitartanak” – meséli.

Szép folyamatosan lépdeltek előre, az első csoportot újabb és újabb követte, idővel tánciskolává alakultak és felvették a Salsa Sabrosa nevet, ahol ma már 11 csoportban 300 főt oktat Timi, a kubai salsa mellett pedig többek között bachata és reggaeton tanfolyam is elérhető – utóbbival fellépéseket is vállalnak. Emellett Timi alkalmilag Budapesten is tart kurzust.

Bevallja, nem volt egyszerű az idáig vezető út. A közgazdász végzettség talán segített a vállalkozásban, de ami mindig is előre vitte, az a belső hit volt. „Nálunk a család is vállalkozókból áll, anyuék nagyon bátran, a semmiből hoztak létre több céget. Tőlük tanultam meg, hogy bármi van, menni kell előre azzal, ami adott. Sok cég viszont ezt elfelejti, és emiatt bukik el két év után. Én mosolyogva mondtam azt, amikor szülinapi gálát szerveztem, hogy nagyon jól sikerült a rendezvény, miközben anyagilag óriási bukás volt, és az első két évben veszteségesen működtem. Akkoriban sokan próbáltak meggyőzni, hagyjam ott, menjek el az ő iskolájukba tanítani. De  egyszerűen éreztem, hogy menni fog. Az emberek ma mindent azonnal akarnak: instant tudásra, instant sikerre vágynak. Pedig ahhoz idő és energiabefektetés kell. Nekem két és fél évembe telt, mire profitot termelt az iskola, addig meg anyukám segített. Hihetetlen lelkierő kellett közben, de talán én ebben vagyok jó: ha azt mondják, lehetetlen, megcsinálom.”

3. lecke: Önzetlenség

Mindez az órákon is visszaköszön – talán ezért is szeretnek idejárni az emberek. Mert ebben az instant világban rendkívül felszabadító, amikor valaki kimondja, nem benned van a hiba, ha lassabban lépsz szintet. Ugyanakkor emlékeztet, hogy a céljaidért küzdeni kell, és a szenvedély messzire vihet. „Életem legnagyobb bókja volt, amikor egy képzésen a kubai tanár megdicsért, hogy úgy táncolok, mint ők: talán a technikámon még lehetne fejleszteni, de az érzés megvan, ugyanúgy szívből táncolok, mint a kubaiak – példázza. – Mindig arra biztatom a tanítványaimat, ne higgyenek annak, aki azt mondja, nem tudsz megtanulni úgy táncolni, mint egy kubai, mert csak le akarják törni a szárnyaikat.”

Timi saját bevallása szerint a fejlődés híve, és minden napot elvesztegetettnek tart, amin nem tanult valamit. Szereti, hogy halad a technológia, ugyanakkor azt látja, közben mintha a valós értékeket szem elől tévesztenénk. Az iskola keretei között szeretne ezekből is visszaadni, megmutatni, hogy olykor szükséges a visszalassulás, hogy nem lehet mindig minden jó, de a nyitottság elengedhetetlen, hogy milyen fontos önzetlenül segíteni és egy közösség részének lenni. Rendszeresek például a közös programok: kisebb-nagyobb salsa bulik, kirándulások, játékos ismerkedős estek, karácsonyi vacsora, de a hajnalig tartó beszélgetések is mindennaposak, ahogy jótékonysági gyűjtést is többször szerveztek már, a tánc világnapján pedig minden évben számíthatunk rá, hogy flashmobbal dobják fel a veszprémi hétköznapokat.

„Én mindig ilyen voltam: szociálisan nagyon érzékeny, közösségi ember” – magyarázza Timi. Szereti, ha személyes a kapcsolat a tanítványokkal, és inkább erre helyezi a hangsúlyt, nem akar lelketlen gigavállalkozást. Elismeri, mentálisan nem mindig könnyű ez a vállalás, sok energiát igényel, ám ilyenkor mindig eszébe jut, milyen sokat adnak ezek a közösségi programok az embereknek. És cserébe a közösség is ad: a pandémia alatt az iskola története legnehezebb időszakát élte, csak egy hajszálon múlt a léte. Amíg nem lehetett személyesen találkozni, köztes megoldásként rengeteg online órát tartott Timi, így próbálta meg átvészelni ezt a periódust. Hangsúlyozza, a tanítványok támogatása nélkül viszont nem sikerült volna túlélni: volt, aki egy havi bérlet árát utalta át, volt, aki kicsit többet, és volt, aki komolyabb összeggel segített. 

Ma pozitívan tekint a jövőbe, több terve van már a következő évekre: új salsa, bachata, kizomba tanfolyamok a korábbi, Covid miatt pihenőpályán lévő tanárokkal együtt, külföldi oktatók meghívása egy-egy workshopra, mini tábor az iskola tanulóinak, illetve egy kétnapos országos fesztivált is el tudna képzelni Veszprémben, amivel a várost lehetne népszerűsíteni. Leginkább a közösségben gondolkodik: néhány éve meghívták egy ciprusi fellépéssorozatra, s még több gyakorlással művészi szintre is eljuthatna, de Timi nem feltétlenül erre vágyik. „Én annak idején úgy döntöttem, ezt az energiát inkább az iskolába, a közösségbe, a programokba fektetem, és félévente mindig megerősítem magamban, hogy maradok is ennél.”

Bertalan Melinda / Fotó: Egyed Meli

További képek

További cikkek

„Mi lenne, ha mostantól gyakrabban jönnénk?”
Kállai-Kovács Zsófi szívügye a generációk közötti kapocs ápolása, ennek működtetésére pedig egy külön projektet hozott létre, ami már országos szinten is ismert, elterjedt. A neve UNOKA. Arról, hogy pontosan miről szól a kezdeményezés, és hogy minek a hatására indította el, Zsófit kérdeztük.
Jövőbetekintő
„A kis csodákban tudok hinni”
Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.
Jövőbetekintő
Saját ruhamárkát hívott életre a veszprémi kézis, Ligetvári Patrik
A Telekom Veszprém válogatott balátlövője olyan ruhamárkát szeretett volna, amely az extra magas embereknek is jól áll. Ligetvári Patrikot a menyasszonyával létrehozott This Side-ról kérdeztük.
Jövőbetekintő
Veszprémből a NASA kutatólaborjába
Bár a NASA pólóit mostanában bárki hordhatja, azt kevesen mondhatják el magukról, hogy az űrügynökség munkatársai. Rácz Gábor kozmológus 2022 januárjától posztdoktori ösztöndíj program keretében két évig kutathat a kaliforniai Jet Propulsion Laboratory-ban. Az egykori iparis diákot ötvenszeres túljelentkezés mellett választották ki.
Jövőbetekintő
Azokat a helyeket keresem, amelyek még megmaradtak önmaguknak
Kondor Bence adventure fotós nevére akkor kaphatták fel a fejüket a kalandszeretők, amikor 2018 telén körbegyalogolta a Balatont. Pedig ez csak egy lenyűgöző túrái közül: járt például Grönlandon, végigstoppolta Új-Zélandot és részt vett nepáli mézvadászaton. Bencét azonban sok utazóval ellentétben nem csupán az élményszerzés hajtja: kamerájával szeretné megörökíteni világunk veszélyben forgó értékeit.