Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Hagyományos és újragondolt karácsonyi menü: te melyiket választanád?

2022. december 8. 11:44

A keresztény kultúrkörben karácsonykor Jézus Krisztus születését ünnepeljük. Számos hagyományőrző szokás mellett mégis mindenkinél kicsit más, egyedi a karácsony. Különösen igaz ez a menüsorra, a teljesen tradicionálistól az egészen újszerű ételkreációkig változhat az ünnepi asztal kínálata. Bejegyzésemben bemutatok egy nagymamám-féle karácsonyi menüt és ennek az újragondolt verzióját. Ki-ki kedvére inspirálódhat belőle.

Az utóbbi évek trendjének megfelelően ősz közepe-vége felé idén is elkezdtek megjelenni a boltokban a különféle karácsonyi kiegészítők: díszek, karácsonyi köntösbe öltöztetett csokik és egyéb nassolnivalók, karácsonyi „csúnya” pulcsik... Akarva akaratlan elkezdünk vizionálni róla, milyen is lesz az idei karácsonyunk. Az utóbbi időszak sokakat megviselt érzelmileg, anyagilag, de a karácsony misztériuma ilyenkor is reményt ad.

Eszembe jutott, hogy a nagyszüleim a mostaninál jóval szerényebb körülmények között is képesek voltak csodálatos karácsonyi menüt varázsolni. Megkértem a nagymamám, meséljen róla, milyen volt az ő gyerekkorában egy karácsony, hogyan készülődtek, mit tettek az asztalra. Kiderült, hogy a mai napig szinte ugyanazt főzi-süti, mint fiatal lány korában – ma is nagy sikert arat vele.

A szentestét, ahogy a legtöbben, mi is szűk családi körben töltjük. Mama készíti a megunhatatlan tradicionális karácsonyi menüt, sváb jegyekkel fűszerezve. Az ételpazarlás az ő fiatal korában is luxus lett volna, így tudtán kívül majdhogynem „zero waste” konyhát vezet. Nem volt nehéz az ő menüsorát fenntarthatóvá alakítani.

A karácsonyi ünnepek többi napját jellemzően távolabbi rokonoknál vagy barátoknál töltjük. A fiatalabb generációnál már kifelezetten fontos a környezettudatosság ilyenkor is. Szép lassan új hagyományok születnek, nem feledve, beépítve a felmenők gasztrokultúráját is.

Hagyományos nagymama-féle karácsonyi menü kontra újragondolt fenntartható menü

LEVES

Halászlé-hagyományosan (4 adag)

500 g ponty
1 ek napraforgó olaj
1 nagy db vöröshagyma
1 db paprika (nagyméretű)
1 nagy db paradicsom (vagy házilag eltett)
só ízlés szerint
kk  fűszerpaprika
2,5 liter víz

A halat lepikkelyezzük, megtisztítjuk, lefilézzük. A húsát kockázzuk. A fej- és farokrészt – úgy, hogy egy kevés hús maradjon rajta – meghagyjuk. A hagymát, paprikát és paradicsomot kockázzuk. Az alaplét, a hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a paprika- és paradicsomkockákat – aki szereti, egy kevés csípős fűszerpaprikát is adhat mellé – és tovább pároljuk a hozzávalókat pár percig. Ekkor adjuk mellé a halfej és farok részeit, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Közepes lángon úgy, hogy éppen csak forrjon, kb. 40-45 perc alatt főzzük puhára az alapanyagokat. A főtt halrészekről szedjük le az értékes húst, majd a zöldségekkel és egy kevés lével együtt passzírozzuk át az egészet. Óvatosan, szálka ne maradjon a sűrítményben. Öntsük az alaplevet az edénybe, adjuk hozzá a filézett darabolt halat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd kb. fél óra alatt főzzük puhára a halat.

Aki nem szereti a halat elkészíteni vagy nem akar halat enni, de a halászlé ízvilágát kedveli, annak ajánlom az alábbi ételt:

Halászlé – újragondolva (4 adag)

1 padlizsán
2 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
2 db paprika
1 csomag Alga (nori és/vagy wakame-ki lehet hagyni, de ez adja a „halízt”)
4 evőkanál paprikakrém (lehet házilag eltett ajvár)
Só, bors, petrezselyem, koriander, őrölt pirospaprika


A padlizsánt először hosszában elfelezzük, a közepéből néhány vékony szeletet vágunk, majd annak is a közepét, hogy patkó formát kapjunk, melyeket sóval és borssal megszórjuk, és félretesszük, hogy levet eresszen. A hagymát feldaraboljuk, kevés olajon lepirítjuk, a padlizsán maradék apróra felkockázott részét is hozzádobjuk az apróra darabolt fokhagymával és paprikával együtt. Sózzuk, borsozzuk. Amikor megpirultak a zöldségek, jöhet az őrölt pirospaprika. Botmixerrel leturmixoljuk a zöldségeket. Ez lesz az alaplé. Visszatesszük a tűzre, felöntjük kb. 1,5-2 liter vízzel. Jöhet bele a piros paprikakrém/ajvár, majd ha már melegszik a lé, az algát is beletehetjük (kapható Sparban, Auchanban), az apróra vágott korianderrel együtt. Ezután alacsony-közepes lángon főzzük kb. 30-40 percet, hogy minden íz összeérjen, az utolsó 10 percben hozzáadjuk a petrezselymet is. A padlizsán szeleteket kevés olajon nagy lángon megsütjük. Közepes lángon csak párolódik, magába szívja az olajat és el fog merülni.

FŐÉTEL

Töltött káposzta – hagyományosan (4 adag)

500 g savanyú káposzta
100 g kolbászhús
200 g rizs
2 fej vöröshagyma
8 db savanyított káposztalevél
1 pohár görög joghurt
egy evőkanál liszt
2-3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
egész bors, só

A savanyú káposztát kimossuk és egy nagy fazékba tesszük. A rizst puhára főzzük és lecsepegtetjük. A hagymát finomra vágjuk és egy kanálnyi olajon üvegesre dinszteljük. Összegyúrjuk a húsmasszát, a rizst és a párolt hagymát, és vizes kézzel gombócokat formálunk. A gombócokat becsomagoljuk a káposzta közé és felöntjük 5 dl vízzel. Beletesszük a babérleveleket és a borsot, majd lefedve, lassú tűzön mintegy 2 órán keresztül főzzük.

Olcsóbb és fenntarthatóbb, ha hús helyett gombával készül az étel:

Töltött káposzta – újragondolva (4 adag)

500 g káposzta
300 g friss gomba
200 g barnarizs
1/2 gumó zeller
2 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
150 ml natúr cukormentes paradicsomlé
30 ml olaj
ízlés szerint kapor
borsikafű
2 babérlevél
só, bors

Ha friss káposzta leveleket használunk, akkor odateszünk forrni sós vizet, és 1-2 percig leforrázzuk a leveleket. A répát, zellert, hagymát lereszeljük a reszelő nagyobb részén. Ezután egy lábosba olajat melegítünk és a lereszelt zöldségeket beletesszük. Párszor megkeverjük és visszavesszük a lángot, hogy párolódjanak 4-5 percig. A gombát feldaraboljuk apróra és a zöldséghez adjuk. Összekeverjük és pároljuk az egészet még 2-3 percet. A tűzről levéve sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk még az apróra vágott zöldfűszereket és a barnarizst. Összekeverjük. Ha már nem túl forró, akkor nekiállhatunk megtölteni a káposzta leveleket. Az edény aljába vágott káposztát helyezünk és erre tesszük a töltelékeket. Ha már mind beletettük, a tetejére ráöntjük a paradicsomlevet, és a babérlevelet is beletesszük. Apró vágott káposztával zárjuk az egészet. Az egészet felöntjük meleg vízzel, hogy legalább 1-2 ujjnyira ellepje a káposztát. Rátesszük a fedőt és forrás után azonnal levesszük a lángot negyedre. Mindig ellenőrizzük, nehogy elfőjön a víz, ha igen, pótoljuk, és addig főzzük, míg a rizs is megpuhul.

DESSZERT

"Ételt nem dobunk szemétbe" – alapszabály, amit gyerekkorom óta hallok. A szikkadt kalácsból, zsemléből készül a legfinomabb desszert:

Máglyarakás – hagyományosan (4 adag)

4 db felszeletelt, szikkadt zsemle (vagy 4 nagyobb szelet szikkadt kalács)
5 db meghámozott, felszeletelt körte vagy alma
1 db citrom leve
3 db tojás
1 csipet só
2 dl tejszín
4 dl tej
60 g cukor
50 g mazsola
50 g durvára vágott és szárazon megpirított dió
80 g vaj a sütéshez és a forma kenéséhez

A meghámozott, felszeletelt körtéket vagy almákat megcsurgatjuk citromlével, a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A diót durvára vágjuk és egy serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, a zsemléket felszeleteljük, a sütő formánkat (jénai tál) vajjal kikenjük és bekapcsoljuk a sütőnket 180 °C-ra légkeverésre. A tojások sárgáját a cukorral habverővel fehéredésig keverjük, majd hozzáöntjük a tejet, a tejszínt és beleforgatjuk a felvert tojáshabot. A sütemény rétegezését a zsemlékkel kezdjük, majd teszünk rá egy sor körtét, megszórjuk mazsolával és durvára vágott dióval, végül a tojásos tejjel meglocsoljuk. Ezt addig csináljuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók (a legfelső réteg zsemle legyen), szelünk rá néhány szelet vajdarabot, majd kb. 30 perc alatt 180 °C-os légkeveréses sütőben készre sütjük. A sütemény belseje ekkor még lágy, ellenben a külseje már ropogós.

Akinek panaszt okoznak a tejtermékek és az olajos magok, azoknak kiváló alternatíva az alábbi receptvariáció:

Máglyarakás-újragondolva (4 adag)

6 dl növényi ital (mandulaital)
3 db teljes kiőrlésű zsemle vagy kalács
40 g zabpehely
5 db alma
1 kiskanál fahéj
1-2 evőkanál stevia
100 g sült aprított gesztenye

A teljes őrlésű szikkadt zsemlét 3,5 dl növényi italba beáztatjuk. Növényi italból és zabpehelyből puding állagú kását főzünk, steviával édesítjük. A zsemlés keverékhez adjuk a zabpudingosat, majd ennek a felét tepsibe halmozzuk. 5 db almát lereszelünk, fahéjat szórunk rá, majd sült aprított gesztenyével hintjük meg. Erre halmozzuk a maradék zsemlés-pudingos keveréket. 170 fokon 30 percig sütjük alsó-felső programon.

Áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

Nyikos Ráhel dietetikus
tudatosdieta.hu

Fotók: Unsplash

További cikkek

Hogyan segít a jóga a figyelemzavar és koncentráció javításában?
A figyelemzavar, vagy más néven figyelemhiány jelentkezhet kitartást igénylő feladatokban, vagy a figyelem irányításának, az összpontosításnak, a koncentrációnak a zavaraként, amikor a figyelem könnyen elterelődik.
Szükség van az izomlázra? Nem edzettem elég jól, ha nem érzem?
Edzői tevékenységem során szinte hetente újra és újra előkerülő mondat a vendégek részéről: „Holnap lesz ugye izomlázam?” vagy „Miért nem volt edzés után izomlázam?” Első edzés után szinte kötelezően elvárt a „marketing izomláz”.
Az egészséges táplálkozásnak nem kell drágának lennie
Sokan azt hiszik, hogy az egészséges táplálkozáshoz sok pénzt kell költeni. Ennek azonban nem kell így lennie. Épp ellenkezőleg, a nem túl egészséges gyorséttermi ételek, készételek és rágcsálnivalók költségei sokkal nagyobbak, mint gondolnánk. Személyes tapasztalataim alapján az egészséges táplálkozás hosszú távon pénzt takaríthat meg, különösen, ha betartasz néhány alapelvet az ételek beszerzése, kiválasztása és elkészítése során.
Az alvásminőség javítása a jóga segítségével
Az alvászavar, az egész éjjelen át tartó zavartalan alvás hiánya sokakat érintő probléma, mely tartóssá válva nemcsak átmeneti fáradtságot, de akár komolyabb egészségügyi gondokat is okozhat, így fontos mielőbb megoldást találni rá. Erre ad lehetőséget a jóga is. 2004-ben a Harvard Egyetem egyik kutatója, Sat Bir Singh Khasla megjelentetett egy tanulmányt, mely szerint napi fél-háromnegyed órás jógázás segít elaludni a krónikus álmatlanságban szenvedőknek és elősegíti a pihentetőbb alvást. A tanulmányban szereplő résztvevők alvás minősége jelentősen javult.
Ha már nekiállsz edzeni, akkor legyen a leghatékonyabb a sportolással töltött idő! Segítsd a munkádat a megfelelő légzéssel!
Az emberi orr egyik legfőbb funkciója a levegővétel. A szájnak ezt a feladatot csak vészhelyzetben kellene ellátnia, vagyis akkor, ha az orrlégzést valami akadályozza.