Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

„Szerelem első látásra” érzés egy bögréből

2022. december 8. 11:45

Néhány tudós szerint kellő mennyiségű csokoládé elfogyasztása olyan érzést vált ki az emberben, mintha szerelmes lenne. Elsőre talán meghökkentő lehet ez az állítás, de mégis van valóságalapja. Erre pedig jó bizonyíték Veszprém legújabb, vagy inkább legédesebb vendéglátóhelye, a Bom Chocobar, ahonnan egy szürke hétköznap is mosolyogva jönnek ki a vendégek, nem véletlen.

Két forró csokoládé között óriási különbség lehet, főleg akkor, ha a kakaóbabot szakértő kezek változtatják át gőzölgő krémes itallá, nem pedig az instant port keverik össze egyszerű felforrósított tejjel. Vigné Steigler Adél az előbbi mellett tette le a voksát, ez persze nem meglepő annak fényében, hogy a csokoládé szerelmeseként jól ismeri, mi a különbség két ugyanolyan címszó alatt futó termék között.

De, hogy megértsük, pontosan miért is állítja ezt a veszprémi Bom Chocobar megálmodója és tulajdonosa, az ő kíséretében utazzunk el oda, ahol minden csokoládé története kezdődik.

Ehhez egészen az Amazonas vidékére kell menni, de mindenképpen valamelyik trópusi országba, Brazíliába, Peruba vagy éppen Madagaszkárra. Itt termesztik a kakaóbabot, valamint szüretelés után itt is hántolják, majd darálják le, hogy aztán kellő mennyiségű tejterméket hozzáadva elkészüljön a pasztilla, a csokoládé egy olyan köztes állapota, amit aztán Európába vagy a világ bármelyik pontjára exportálva a helyi csokoládékészítők a saját receptjük szerint dolgozzák fel, ízesítik és készítik el a mindenki által ismert édességet. Közülük is a belgák járnak az élen a csokoládékészítés tudományában, nekünk magyaroknak viszont mind készítés, mind fogyasztás szempontjából van lemaradásunk.

Hogy ez pontosan miből látszik, arra még később visszatérünk Adéllal, aki saját bevallása szerint csokoládéfüggő, ha egy napig nincs lehetősége csokit enni, szinte már elvonási tünetei vannak, mondja nevetve. Ez annak tükrében főleg meglepő, hogy eredeti szakmáját nézve fogorvos, akiknek a kezei közé gyakran kerülnek olyan emberek, akiknek éppen a túlzott édességfogyasztás okozott problémát, habár megfelelő fogápolással bármilyen édességet lehetne fogyasztani, mondja Adél egy nagyon rövid kitérővel fogorvosi szerepében.

Őt egyébként az egyetemi évei alatt ejtette foglyul a csokik világa, akkoriban diákmunkásként, majd később üzletvezetőként dolgozott a tanulmányai mellett egy budapesti csokoládébárban. Ott testközelből ismerte meg a különböző ínyencségek elkészítését, a forró csokiét, a trüffelekét, különböző bonbonokét. Az élet aztán úgy hozta, hogy férjével és két kisgyermekével visszaköltözött szülővárosába, Veszprémbe, ahol idén ősszel megvalósíthatta régóta dédelgetett álmát és megnyitotta saját csokoládébárját a belvárosban, a Bom Chocobárt.

Hogy miért is számít kuriózumnak ez a hely akkor, amikor szinte az összes étteremben és kávézóban kapható forró csoki, arra a válasz a pult mögül érkezik, onnan, ahol a Bom Chocobar alapanyagait tárolják. Adél ugyanis olyan eredeti dél-amerikai pasztillákból dolgozik, amilyenek a leghíresebb belga csokoládémanufaktúrákba is érkeznek. Ezeket aztán saját receptúrája szerint ízesíti, olvasztja meg és kínálja a vendégeknek több tucat ízben. Mandulás, mazsolás, szerecsendiós, rózsavizes, chilis, hogy csak néhányat említsünk, ráadásul itt sem aromákkal oldja meg a különböző ízvilágok előcsalogatását, hanem valódi alapanyagokkal és esszenciákkal.

Ha azt gondolnánk, hogy egy csokoládéval foglalkozó vendéglátóhely ajtajában már az első napon egymásnak adták a kilincset a vendégek, Adél eloszlatja ezt a tévhitet, hiszen, mint mondta, a magyar emberek nem ismerik az igazi csokoládét, ezért meg kell ismertetni velük. „Azt vettem észre, hogy nálunk inkább a tömegfogyasztás van jelen. Az emberek vágynak az csokoládéra és az általa okozott boldogságra, de nincs meg bennük az igény, hogy valóban elmélyedjenek ebben a világban.” - mondja Adél, aki viszont nem enged a tömegfogyasztásnak és hisz a valódi csokoládé jótékony lelki hatásában is.

Erre pedig tudományos bizonyítékok is vannak, ugyanis a csokoládé természetes pszichoaktív anyagot tartalmaz, feniletilamint. Ez egy olyan kémiai vegyület, ami az ember szervezetében stimulálja az úgynevezett „boldogsághormonokat, mint például a dopamin, vagy az endorfin, ez pedig egyszerűen boldogságérzetet ad annak, aki éppen egy forró csokit szürcsöl. „Nem tévhit, a csokoládé tényleg a szerelem első látásra érzetét adja” - mondja nevetve Adél, aki hozzáteszi, náluk is időnként megfordulnak olyan vendégek, akik egy szürke hétköznapon látszólag mogorván jönnek be, majd egy bögre forró csokoládé elfogyasztása után már mosolyogva, sokkal vidámabban távoznak.

A Bom Chocobárban viszont nem csak ilyen forró italokkal lehet találkozni, Adélék szintén saját receptek alapján és eredeti pasztilla felhasználásával süteményeket, trüffeleket, mousse-t is kínálnak, újabban csokoládés forralt bor is szerepel náluk, valamint felkerült egy csokoládés melegszendvics is a táblára, mint az egyik legizgalmasabb kuriózum.

Hogy a jövőben ez mivel bővül még, nagyban függ attól is, hogy Adél kreativitása meddig ér el, valamint, hogy édesapjától milyen visszajelzéseket kap, hiszen ő az első számú kóstolója, akitől az édesszájúságot is örökölte, neki mutatja meg elsőként, ha megalkotott egy új ízvilágot.

A Bom Chocobárral tehát egy olyan hellyel gazdagodott Veszprém, ami nemcsak a mindennapos lelki béke megteremtésében segít annak, aki betér, hanem a gasztronómia legédesebb területén is segít kitágítani az ismereteket. Ráadásul ezt a vonalat követve Adél hamarosan különböző workshopokat és előadásokat is szervez, hogy mások is elmélyedhessenek a csokoládék izgalmas világában.

Hajas Bálint / Fotó: Domján Attila

További képek

További cikkek

A VIP-életérzésre alapoz a Club Union
A VIP-termek atmoszférája mindig tartogat valami pluszt, valami olyan exkluzivitást, amitől bármelyik szórakozóhely különtermében eltöltött idő különleges élményszámba megy. Egy veszprémi vállalkozás viszont továbbgondolta ezt, és nem csupán egy VIP-termet kínál vendégeinek, hanem néhány órára, vagy akár egy egész estére bárki a szórakozóhely tulajdonosává válhat, annak minden exkluzivitásával.
Gasztro
Mi mindent kínálhat egy kistányér?
Van az éttermekben egy sűrűn előforduló jelenség. Amikor egy asztaltársaság elé megérkezik a rendelés, az első mozzanatok közt van az is, hogy az evőeszközök végigjárják a tányérokat és mindenki, ha csupán egy falat erejéig is, de megkóstolja a partnerei rendeléseit is, csupán kíváncsiságból, a többféle íz megtapasztalásának reményében. Pedig ezt a villakörjáratot nagyon könnyen ki lehet küszöbölni és erre tapintott rá Almás Edit és Albrecht Tamás, akik ennek a szellemében alapították meg Balatonfüreden a Jókai Mór utca 24. szám alatt az egyszerűen csak Mór24 névre keresztelt small plate jellegű éttermüket.
Gasztro
Korszerű technológia, minőségre törekedve
Tavaly több mint 360 tétel közül választották Veszprém város borának a Villa Pátzay Borbirtok Prémium chardonnay-ját. Saját szemünkkel néztük meg, mi és hogyan készül Badacsonytomajon.
Gasztro
Füge fagyiudvar és kávézó: három jó egy helyen
Kedves hangulatú kávézó nyitotta meg kapuit a belváros boltíves árkádjai alatt májusban. A veszprémi Füge fagyiudvar és kávézót részben a koronavírus-helyzet hívta életre, mely helyben készült fagylaltjaival, reggelijeivel és kávéival hamar belopta magát az emberek szívébe.
Gasztro
Alsóörs új burgerezője hamar belopta magát az emberek szívébe
Az alsóörsi Bitang Burger története egyelőre klasszikus sikersztori, hisz adott egy testvérpár (is), egy közös álom, rengeteg kemény munka, pénz és lemondás, a végeredmény pedig egy várakozáson felüli berobbanás. Utóbbit bizonyítja, hogy a környék mellett a Street Kitchen és a Magyar Konyha is felfigyelt a még csak márciusban nyílt burgerezőre.