Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Hajnaltól késő estig nyúlik a rétestészta

2022. december 8. 11:45

Mindenkinek van egy titka. Persze nem csak olyan, amit a lelke mélyén őriz gondosan megtartva magának még a szűkebb környezete elől is. Az emberek tele vannak olyan bizalmas tudással és megoldásokkal, amelyeket igazán csak ők ismernek, a külvilág pedig csak találgatni tud mibenlétükről. Lukácsné Anikónak két ilyen titka is van. Az egyik hétpecsétes titok, de a másikról szívesen beszél, habár kevesen tudnák utána csinálni még a titok ismeretében sem. Mindenesetre a saját gyermekeként létrehozott Veszprémi rétesház alig két év alatt a város legnépszerűbb rétesezője lett, a Jutas-lakótelep közepén, egy panelház alagsorában, ennek a sikernek a receptjét pedig Anikó alkotta meg egyedül.

A Jutas-lakótelep, vagy, ahogy a veszprémi köznyelvben emlegetik, a Haszkovó a megyeszékhely legnépesebb lakótelepe, ha kiválna, a megye egyik legnagyobb városa lenne. A szocializmusban felépült betondzsungel sokáig az egyszerű munkásosztály otthona volt, aztán a rendszerváltásnak köszönhetően, na meg persze az új beköltözőknek, ez az ismérve másodlagos lett és egyre inkább megjelentek a panelházak között azok az emberek és az ő megoldásaik, akik itt hoztak létre valami különleges értéket, ami bőven túlmutat a lakótelep tömbházain.

Lukácsné Anikó pontosan ilyen. Pedig a veszprémi cukrász 30 éven át csupán alkalmazottként dolgozott, persze ez nem hátráltatta abban, hogy tökéletesítse receptjeit a különböző édes és sós sütemények és torták területén. A konyhában való alkotás – mert a cukrászatot nyugodtan lehet egy már-már művészi alkotófolyamatként említeni – mindig is közel állt a szívéhez. Mégis, egy fiatalon megfogalmazódott és beteljesületlen álom mindvégig ott motoszkált legbelül.

Hogy mikor jön el az idő egy ember életében, hogy belevágjon az ilyen álmok megvalósításába, arra Anikónak nincs egyértelmű válasza. Saját elmondása szerint egyszer úgy ébredt fel, hogy belevág abba, ami eddig csak a gondolataiban élt, és megcsinálja saját üzletét. Spórolt, pályázott, ha pedig kellett, akkor saját kezűleg, valamint családtagjai segítségével festette ki és alakította a saját ízlése szerint birodalmát. Mindez egy tízemeletes társasház földszinti üzlethelyiségében történt, itt találta meg azt a helyet, ami álmai beteljesüléséhez kellett, a Veszprémi rétesház leendő helyét. Ironikus, de ez az üzlethelyiség előtte a lakótelep egyik ikonikus presszójaként működött a maga törzsközönségével. Anikó rétesházában ilyen szempontból szintén kialakult egy stabil vevőkör, igaz, teljesen más célból térnek be a vendégek hozzá, mint az üzlethelyiség korábbi közönsége: egyszerűen a rétesekért.

Azért a süteményért, ami elválaszthatatlan a tradicionális magyar gasztronómiától. Lényege pedig egyszerű, csak fogni kell a kinyújtott tésztát, megtölteni ízlés szerint, felcsavarni és a sütőben eltöltött kellő idő után már lehet is enni, kézzel, villával, kanállal, ki hogy szereti. Gondolná a laikus ember, amíg Anikó fel nem villant néhány részletet egyik titkából. Ez pedig nem más, a saját réteseinek receptje, ami nem sokban különbözik a szakácskönyvek alapreceptjeitől, mégsem mindegy – és ezt csak Anikó tudja –, hogy milyen langyos víz kell hozzá, milyen zsiradék kerüljön bele, meddig kell pihentetni, milyen mozdulatokkal kell lebegtetni a tésztát és pontosan hány percet kell sütőben eltöltenie. Ezt a tudást Anikó azt mondja, megtartja magának, viszont így is rengeteg újdonsággal, új ízkombinációkkal találkozhatnak a vásárlói. A kulcsszó pedig a kombináció, ugyanis a Veszprémi rétesház egyik kuriózuma a különböző töltelékek harmóniája, amivel folyamatosan kísérletezik Anikó. Így született meg például a barackos-túrós, a szilvás-meggyes, a túrós-csokoládés, de ezeknél is formabontóbb a krumplis-szalonnás rétes. Körülbelül egy tucat verzió készül rendszeresen a lakótelepi üzlet hátsó részében, ahol ugyancsak Anikó áll a munkapult mögött, és kézzel gyúrja, lebegteti, tölti a rétestésztákat a nagymamáktól látott abroszon. „Mirelittermék még nem került a konyhába, és nem is tervezem” – mondja. Ha pedig betér egy vevő, akkor a pult és nyújtóasztal között ingázik, hiszen egyik munkafolyamatban sem eshet csorba.

Ez Anikó másik titka, a maximalizmus, amivel a feladatai elé néz. Általában hajnali három órakor ébred, hogy a reggeli nyitásra már kész legyen az első adag, de van olyan is, amikor esküvőre készül és torta- valamint sütemény megrendeléseket kell teljesítenie, hogy már fél egykor is bent van a konyhában és nem megy haza addig, amíg az aznapra eltervezett feladatokkal nem végzett. Itt a titok nyitja nem egy ügyes konyhai trükk, hanem az az elhivatottság és alázat, ami Anikóban megvan, és ami olyan energiákat mozgat meg benne, amelyekről eddig ő sem tudott.

„A munka valóban képes nemesíteni, pláne, ha le tudunk tenni az asztalra valami kézzelfogható terméket, amit szeretnek az emberek” – vallja, és ezt igyekszik átadni tanítványainak is. Ő maga nem emlékszik arra, hogy bármilyen rendelést is visszamondott volna saját korlátai miatt, legfeljebb a sütő és a hűtőszekrény korlátozott kapacitása miatt volt kénytelen erre.

A vevőkör, akik az egész városból érkeznek, pedig már jól ismerik ezt a mentalitást. Azt, amikor valaki a hobbijaként tekint a munkájára, miközben nem tud és nem is akar szabadulni maximalizmusától. Legyen szó egy díjazott cukrászatról, vagy egy egyszerű lakótelepi rétesházról, a titok nyitja valószínűleg ugyanaz a kulcs.

Hajas Bálint / Fotó: Domján Attila

További képek

További cikkek

Szót érteni a tündékkel is
Ilya lúme ná ammára i nólelva yantyáren, yea cenuvalve parie sina ve tyalie.
Caffee Latte
A tű sercegése éleszt újra egy szenvedélyt
Serceg, néha megakad, és rendszeresen cserélni kell a korongot, hogy folytatódjon az élmény. Mindez a legkevésbé sem vág egybe a 21. század digitális megoldásaival, már ami a zenehallgatást illeti, mégis létezik egy analóg technológia, amelynek akkora sebességgel nő népszerűsége, mint ahogy a digitalizáció lehagyja éppen. Sok helyen a padlásokon dobozokban őrzött bakelitlemezek értéke mára az egekbe szökött, miközben néhány vállalkozó felismerte a szenvedélyben rejlő lehetőséget és valódi kuriózumnak minősülő szolgáltatást indítottak.
Caffee Latte
Hol lakik a boldogság?
Egy kutatás szerint leginkább Veszprém megyében, a PhD fokozattal rendezők, a vállalkozók és a nagycsaládos házasok otthonában. De ha tényleg így van, miért panaszkodunk annyit és miért keressük folyton-folyvást a boldogság titkát?
Coffee Latte
A közönség nem arra kíváncsi, hogy mit tudsz, hanem, hogy ki vagy valójában
A hazai zeneipar összetartásáért is küzd, miközben hét napból hét napot dolgozik az egyik legnagyobb tehetségkutató zenei rendezőjeként. A herendi származású Temesi Bertalan „Berci” neve több mint 100 albumon szerepel közreműködőként, de a számoknál fontosabbnak tartja, hogy az a bizonyos pohár mindig félig tele legyen.
Coffee Latte
„Kristófot motiválni nem kell, magától ilyen”
Minden edző álma, hogy olyan versenyzőkkel dolgozzon együtt, akiknél a motiváció magas szinten áll – mondja Rasovszky Kristóf edzője, Szokolai László.