Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Boldogságterápia ecsetvonással

2022. szeptember 28. 12:27

Az utolsó meleg napok telnek, hamarosan hűvösre fordul az idő, véget érnek a szabadtéri rendezvények. Azok, akik nem a színház-koncert-buli vonalon mozognak, nehezen találnak ilyenkor feltöltődést kínáló programot Veszprémben. A Rákóczi utca üzletei között azonban megbújik egy festőstúdió, ahol ez lehetséges.

Az Artist for a day élményfestő stúdióban ráadásul az a legjobb, hogy nem kell őstehetségnek lenni az alkotás elkészítéséhez. Ez nem a profizmusról szól, hanem a kikapcsolódásról. „Amikor öt évvel ezelőtt megnyitottam a stúdiót, olyasmit szerettem volna megvalósítani Veszprémben, ami addig még nem létezett itt. Az élményfestéssel először külföldön találkoztam, mivel én magam is nagyon szeretek festeni, rendkívül megtetszett ez a lehetőség. Stúdiónk elsődleges célja, hogy igazi, kreatív feltöltődést adjon a festésen keresztül. Ez nem festőiskola, nem az a célunk, hogy oktassunk, sokkal inkább az, hogy aki idejön, az kiszakadjon a hétköznapok mókuskerekéből, pihenjen, kiélje a kreativitását, alkosson és közben érezze jól magát” – meséli Veres Anita stúdióvezető.

Az élményfestések persze annak is jó lehetőséget teremtenek, akik kicsit képeznék magukat, hiszen minden egyes alkalommal lehet valami újat tanulni, akár a színkeverésről, akár az ecsetkezelésről, akár a különböző festési technikákról. Vannak olyan visszajáró vendégek, akik egyértelműen azzal a szándékkal jönnek újra és újra, hogy fejlődjenek. A legtöbben azonban a kikapcsolódást keresik, vagy egyszerűen csak szeretnék próbára tenni magukat egy izgalmas területen. 

Félni nem kell, itt nem nagyon lehet kudarcot vallani. „Van egy aranyos mondása a hozzánk érkezők többségének: »Általános iskolás korom óta nem vettem ecsetet a kezembe. Sikerülni fog így is?« Az elmúlt öt év bizonyítja, hogy igen” – mondja Anita. Erről a művészeti vezetők, Pallósi Krisztina és Takács Mónika gondoskodnak. Ők azok, akik lépésről lépésre végigvezetik a résztvevőket az alkotásokon: saját vásznukra festve mutatják és magyarázzák, milyen színt, ecsetet kell használni, hova kerüljön a következő vonás, milyen módszerrel érhető el az a hatás, amit szeretnénk visszakapni a képeken, a jelenlévők feladata pedig tulajdonképpen követni őket. Ez mindenkinek menni szokott, de ha valaki elakadna, a művészeti vezetők segítenek, akár magyarázattal, akár egy konkrét vonal felskiccelésével.

Arra is odafigyelnek, hogy olyan képeket válasszanak, amelyek valóban teljesíthetőek időben és nehézségi szintben is. Egy alkalom három órát ölel fel, ezalatt egy közepes nehézségű kép kényelmesen megfesthető, de ha bonyolultabb kép a napi téma, ez az idő bővülhet akár 15-20 perccel is, könnyebb festmény esetén 2,5 óra is elég a festésre – havonta egy-két alkalommal vannak ilyen képek.

Változó az is, hogy a résztvevők teljesen üres vászonra festenek-e vagy sem. „Ha absztrakt vagy könnyebb tájképről van szó, a vásznak üresen várják a festésre érkezőket. Figuratív képek, vagy a perspektivikus ábrázolás miatt nehezebb alkotások esetén viszont az ehhez szükséges vonalakat előre felrajzolják a művészeti vezetők, hiszen számunkra nem az a fontos, hogy az ide érkezőknek meglegyen a grafikai háttértudása, nálunk a festésen és az élményen van a hangsúly” – magyarázza Anita.

A magyar kultúra rendkívül teljesítményorientált, folyamatosan bizonyítani akarunk, mindenhol és mindenben a legjobbak akarunk lenni, már a hobbijainkban is egyre inkább profizmusra törekszünk. Ez a mentalitás időnként a festés alkalmakon is előjön, éppen ezért a művészeti vezetők már a legelején elmondják: ezt most tegyük félre, ne görcsöljünk, higgyük el, hogy menni fog és  engedjük el az önmagunkkal szembeni magas elvárásainkat. Akkor tud igazi örömmé válni a festés, akkor lesz igazi flow élményünk, ha ezt a szabadságot megadjuk magunknak a festés közben.

Az élményfestés – miközben segíthet a maximalista gondolkodás elengedésében – ugyanakkor a sikerélmény révén segít az önbizalom növelésében. A három óra úgy száll el, hogy észre se vesszük, és ez rendkívül felfrissítő, hiszen így kiszakadhatunk egy kicsit az állandó ingerekkel bombázott világból. A stúdióban tartanak festéseket a felnőttek mellett a 8-14 éves korosztálynak is: az ő egészséges fejlődésük érdekében például kifejezetten fontos, hogy a technológia vezérelte, állandóan pörgő világban másfajta impulzusok is érjék őket és egy meditatívabb tevékenységgel le tudják kötni magukat.

A festés remek közösségi program tud lenni, egy olyan élmény ami összeköt – már csak a hazavihető kész festmény révén is –, nem véletlenül jönnek sokan barátokkal. Van lehetőség páros festésre is, amikor két kép alkot egy egészet, de nagyon népszerűek a családi festések, amikor szülők, nagyszülők, gyerekek együtt festenek. Az óévbúcsúztató festések két ünnep között, vagy az iskolai szünetekre szervezett programok sokaknak adnak lehetőséget arra, hogy összejöjjön a család. A stúdió tart privát, kitelepülős festéseket is: hívták már őket legénybúcsúra, mert a vőlegény lába két nappal a leszervezett program előtt eltörött, s járógipsszel a festés könnyen megvalósítható volt. Ugyanígy volt több állomásból álló leánybúcsú része az élményfestés, máskor a Maxon Motornál dolgozók gyerekeinek szervezett táborba invitálták őket, festettek Balatonfüreden a hajógyári kikötőben, jártak többször Bakonyjákón és Pétfürdőn, és tartottak pálinkakóstolással összekötött élményfestést is a Somló-hegyen. Privát festéseknél egyébként a vendégek választhatják ki a megfesteni kívánt témát vagy képet, de a hagyományos alkalmakon is előfordul, hogy figyelembe vesznek ajánlást.

Egyébként kifejezetten szeretnek kísérletezni: ugyan vannak visszatérő témák, mint a tengerpart, az őszi-tavaszi tájképek, télen a meghittséget kifejező képek, de egyre több modern és különleges technikával készült képet ajánlanak ki – ottjártunkkor például aranyfüstfólia felhasználásával festettek, de készült festmény fára és struktúrpasztával is. Ahogy Anita mondja: folyamatosan ötletelnek technikák és új anyagok terén, de arra is nyitottak, hogy más, rokon típusú workshopokat valósítsanak meg. „A repertoár végtelen, de persze mindig kikérjük a résztvevők véleményét, hiszen az ő visszacsatolásuk a legfontosabb. Ez az, ami inspirál és továbbvisz bennünket: amikor halljuk, hogy sikerült meglepniük önmagukat a saját képességeiket illetően és boldogan, feltöltődve távoznak a festményükkel.”

Bertalan Melinda / Fotó: Domján Attila

Képek

További cikkek

Mit csináljunk a városban télen?
Vagy inkább mit ne csináljunk? Ezt ugyanis majdhogynem egyszerűbb lesz meghatározni a következő időszakban, hiszen elérkeztünk az EKF évhez, amely rengeteg izgalmas régiós, hazai és nemzetközi programot kínál egy teljes éven keresztül. Csak győzzünk válogatni!
Mit csináljunk a városban ősszel?
Koncert, gasztronómiai show és zenei konferencia.
Veszprémünk
Eljött a fesztiválszezon!
Alig fél év múlva aktuálissá válik Veszprém és Balaton Európa Kulturális Fővárosa címe, a szervezők többsége felállt a járvány miatti megszorítások után, ez pedig a programkínálaton is meglátszik: megannyi izgalmas esemény vár bennünket a nyáron, élükön a fesztiválokkal. Ajánlunk néhány különlegeset mi is.
Veszprémünk
Ismerjék meg a nagybetűs veszprémi Nőt!
Sokoldalú, kreatív, stílusos és mindig mozgásban van. Vajon kire illenek ezek a tulajdonságok? A válaszért nem kell mélyre ásni a szűkebb, vagy tágabb közösségünkben, hiszen mindez tökéletesen ráillik a nagybetűs Nőre. Őt, vagyis a veszprémi Nőt állította a középpontba a Királynék földjén programsorozat, ami májusban bontott zászlót, hogy rávilágítson a női lét sokszínűségére és, hogy mennyi minden értéket köszönhet a város nekik.
Veszprémünk
Nyissunk az újdonságra!
Közeledik 2023, már nem sok idő van hátra, hogy elkezdődjön Veszprém és a Balaton régió Európa Kulturális Főváros programsorozata. Unatkozni addig se fogunk, egyre újabb fesztiválok, rendezvények indulnak, de a jól bevált programok is visszatérnek. Íme néhány ötlet, mivel hangolódjunk.