Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.
gazdaság
DiákÉSZ: a diákok nyáron főként a kereskedelemben és a vendéglátásban vállalnak munkát
A nyáron munkát vállaló diákok körében idén is a kereskedelem, a vendéglátás, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar a legnépszerűbb terület, ahol a tanulók szívesen dolgoznak részmunkaidőben - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.

A KÖRGYŰRŰ KULISSZATITKAI

2022. szeptember 28. 11:27

A tervezésben, a forgalom-szervezésben és a kivitelezésben is összetett feladatok elé állította a beruházót a nyolcas út Veszprémet elkerülő szakaszának átépítése és a főutat a 82-es úttal összekötő új szakasz kialakítása. A projektek kulisszatitkaiba avatott be minket Nyul Zoltán, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési (NIF) Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Hogyan kezdődik meg egy olyan összetett projekt megvalósítása, mint a nyolcas út Veszprémet elkerülő szakaszának korszerűsítése? Voltak már korábban is létező tervek, vagy tiszta lappal indult a beruházás?

Előzménytervek természetesen voltak, azért lehetett a további tervezési feladatot és a kivitelezést átadni a kivitelezőnek, mert rendelkezésre álltak olyan szintű tervek, amelyek alapján meg lehetett kezdeni a munkát. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem adódtak tervezési feladatok már a kivitelezési fázis közben, hiszen a műszaki tartalom is módosult. A tervezők az előzménytervekre alapozva, ugyanakkor a kor lehetőségeit kiaknázva igyekeznek a lehető legtöbbet kihozni a feladatból. Kemény döntéseket kell hozni arról, hova helyezzék a hangsúlyokat, mert figyelembe kell venniük a felhasználható forrásokat is. A kivitelezés közben felbukkanó kérdésekre – mint egy-egy átvezetéssel, csomópont kialakításával vagy a zajvédő fallal kapcsolatban felmerült igényekre – reagálva kell módosítani a terveket, folyamatosan egyeztetve az érintett településekkel. 

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a tervezés során? 

Egy elkerülőút építése nem hozhatja hátrányos helyzetbe az érintett települést.  Meg kell találni az egyensúlyt; az ideális az, ha minden olyan forgalmat, amit a település belső részein nem látnak szívesen, azt gond nélkül el tudjuk vezetni, ugyanakkor ki kell elégíteni a települések beágyazottságából fakadó forgalmi igényeket, megfelelően ki kell szolgálni a települést. Ebben a konkrét beruházásban jó példa erre a két csomópont az Almádi és a Füredi útnál: ezeken keresztül a város érintése nélkül juthatnak el a Balaton felé a közlekedők, ugyanakkor össze is kapcsolja Veszprémet a térségével, és szervesen kapcsolódik a városi úthálózatba. Ugyanez igaz a Budapest úti csomópontnál is, ahol már most jól elkülönül a Győr felé vezető irány, a 8-as és 82-es utak összekötő szakaszának megépülésével pedig még szemléletesebb lesz, hogy egyszerre tereljük el a Győr felé tartó forgalmat a várostól, miközben segítjük a környéken található intézmények – a Veszprém Aréna, a sportuszoda – megközelítését is. 

Az építkezés során számos alkalommal változott az ideiglenes forgalmi rend. Hogyan koordinálják, hogyan határozták meg, hogy az aktuális körülmények között a forgalom optimálisan haladhasson?

Ezeket az elvárásokat már a közbeszerzési eljárásban rögzítjük, amit szerződéssel erősítünk meg, de a normál működésben megvannak a szerepek: mi egyrészt beruházók vagyunk, a megrendelőt képviseljük, de nagyon fontos szereplő az útfejlesztési területünkön végzett minőségi projektvezetés, a kivitelező mellett a mérnök is. A NIF-nél az általános metódus, hogy a közutas fejlesztések mérnöki tevékenységét is a cég látja el. Van egy műszaki igazgatóságunk, akiknek ez a fő tevékenysége, ők az ország legnagyobb mérnökcsapata. A mérnök az, aki folyamatosan kint van a terepen és technológiai, valamint minden egyéb kérdésben tartja a kapcsolatot a kivitelezővel, kulcsszerepe van a munkavégzés közben felmerülő problémák kezelésében, a változtatási kérelmek rendezésében. Számos tényező adódhat, amiket a tervezéskor, a rajzasztal mellett nem lehet előre látni, és emiatt változtatásokra van szükség. 

A leggyorsabban akkor lehetne megépíteni egy ily módon bővített, használatban lévő útszakaszt, ha teljesen lezárnánk, megszüntethetnénk a forgalmat. Mivel ez nem lehetséges, így kompromisszumokat kell kötnünk, az éppen aktuális lehetőségeink szerint kell biztosítanunk a folyamatos közlekedést, ez pedig – ahogy azt a veszprémiek megtapasztalhatták – azt is jelentheti, hogy akár néhány naponta változik az ideiglenes forgalmi rend. Alapelvünk, hogy egy ilyen összetett, ennyi elemet tartalmazó beruházásnál törekedni kell arra, hogy a közlekedők minél előbb érezhessék az elkészült elemek hasznát. Ezért is adtuk át tavaly nyáron az Almádi úti csomópontot, biztosítva a kulturált közlekedést a város és a Balaton között, majd idén ugyanezt tettük a Füredi úti csomóponttal is.  A főutat a litéri és Budapest úti csomópontja között már tavaly teljes szélességében birtokba vehették az autósok. Ezek a szakaszos átadások végigkísérték az egész folyamatot.

Említette, hogy a kivitelezési szakaszban is módosítottak a terveken. Tudná ezt egy konkrét példával illusztrálni?

Az egyik időközbeni változtatás az Almádi és Füredi utakat az ipartelepen keresztül összekötő terelőút kialakítása volt. Ez a terelőút azt a célt szolgálta, hogy a füredi csomópont lezárásakor az Almádi út felől lehessen megközelíteni a 73-as utat. Ennek a szakasznak a haszna nemcsak a beruházás idején mutatkozik meg: egy olyan minőségi városi út jött létre, ami az iparterület feltárásában hosszú távon is szerepet játszhat, és a később idetelepülő vállalkozások számára is fontos szempont lehet. Minden ilyen városi, város közeli útépítés egyszerre városfejlesztés, közlekedésfejlesztés, gazdaságfejlesztés is. Gyakran előfordul, hogy az alkalmi célra kiépített szakaszok a beruházás után új funkcióval épülnek be a település működésébe. 

Szeptember elején beszélgetünk. Látható már, hogy mikorra fejeződik be az elkerülő most átépített szakaszán, illetve a 8-as és 82-es utakat összekötő új úton a kivitelezés?

A nyolcas úton a litéri és a füredi csomópontok között év végére, a tervezett határidőig befejeződik a munkának az a része, amit a közlekedők döntő részben érzékelnek. A jövő év elejére maradnak még olyan feladatok, mint a többlet zajvédő fal építésének befejezése, amelyek már csak kisebb, eseti korlátozással járnak. 

A Budapest úti csomópontot a kádártai büntetés-végrehajtási intézetnél kialakítandó körforgalommal összekötő új szakasz építését a szerződés szerint december 16-ig be kell fejezni, és nem látjuk akadályát annak, hogy ez valóban így is legyen, így ezután majd a szükséges forgalomba helyezési folyamatok elvégzése után ezt is átadhatjuk a forgalomnak. 

A következő hónapokban elkészülő beruházásokkal persze a nyolcas út Veszprémet elkerülő szakaszának felújítása még nem zárul le, hiszen majdan egészen a csatári csomópontig szélesíteni és korszerűsíteni kellene a körgyűrűt. Jelenleg a füredi és a csatári csomópontok közötti szakasz tervkorszerűségi felülvizsgálata zajlik annak érdekében, hogy a korábban elkészült tervek megfeleljenek annak a kritérium-rendszernek, amit a nyolcas főútnál a most épülő szakasznál is  érvényesítettünk. Ennek a szakasznak a kiviteli tervei októberben rendelkezésre állnak. 

A térségben milyen további, jelenleg tervezési fázisban lévő útfejlesztési projekteken dolgoznak a NIF Zrt. szakemberei?

A veszprémiekhez az Aranyos-völgyi viadukt állhat a legközelebb. A város földrajzi adottságainak logikus következménye a völgyhidak alkalmazása, a városi úthálózat fejlesztésében ez megkerülhetetlen, a kérdés csak annyi volt, hogy mely ponton épüljön meg. Ezzel a kérdésfeltevéssel kezdődött a munka: először meg kellett tervezni a lehetséges nyomvonalakat, majd ezek közül kiválasztani azt, amivel a későbbi tervezési fázisban tovább tudunk dolgozni. Ez a folyamat már 2019 nyarán elkezdődött, a mi feladatunk pedig jelenleg az, hogy a kiviteli tervet elkészítsük. Egy ferdekábeles, tehát szemre is tetszetős, emblematikus völgyhidat álmodtunk meg 2x1 sávos úttal, amit másfél kilométer hosszúságban kell kiépíteni, és négy körforgalmú csomópontot is tartalmaz.

A 77-es út átépítésének tervezése is zajlik, ez a munka idén év elején indult. Veszprém és Monostorapáti között a településeket elkerülő szakaszok épülnek, Veszprém és Nagyvázsony között 16 kilométeren 2x2 sávos szakaszt alakítanak ki, ezzel párhuzamosan kerékpárutat létesítenek Nemesvámos és Monostorapáti között. A NIF jelenlegi feladata a kiviteli tervek előkészítése, amivel 2025-re készülhetünk el. A második, Monostorapáti után található szakasz szintén tartalmaz településeket elkerülő útvonalakat, de itt már nincs szó 2x2 sávosra bővítésről. A kiviteli tervek erre vonatkozóan várhatóan 2024 közepéig készülnek el. 

Mindezeket a munkafolyamatokat együtt áttekintve láthatjuk, hogy a Veszprém környéki úthálózat átgondolt, összehangolt fejlesztésén dolgozunk, ami egységes rendszerré összefonódva szolgálná ki a térségben közlekedőket. 

Schöngrundtner Tamás / Fotó: Kovács Bálint

Képek

További cikkek

Üzlet-trend
Egyre több magyar keresi a luxusingatlanokat, Buda és a Balaton a legnépszerűbb
A Covid-járvány, a nyersanyaghiány és a háború miatti gazdasági bizonytalanság az élet szinte minden területére hatással van. A luxusingatlan-értékesítés sem kivétel ez alól, amely bár némileg visszavett a lendületéből, nem tűnt el, csak átalakult. Vincze Gábort, a világszerte több mint 100 irodával rendelkező Barnes Csoport hazai szenior tanácsadóját kérdeztük.
Üzlet-trend
Eljöhet a pillanat, amikor Veszprém egyik legnagyobb munkáltatójává válnak
Ügyfeleik közt van az Apple, a Google, a Nike és a Lego. A Veszprémben működő AMT elérte, hogy világviszonylatban piacvezetővé váljon az ipari 3D nyomtatás utáni felületkezelésben. Ma itt még „csak” 69-en vannak, de olyan ütemben fejlődnek, hogy elképzelhető: a jövőben nem csak az autóipari beszállítók lesznek a város legnagyobb foglalkoztatói.
Üzlet-trend
Stabilan haladva a sikerhez vezető úton
Egy sportklub sikere nem csak abból áll, hogy a játékosok a mérkőzés döntő pillanatában értékesítik a helyzetüket, ezzel megnyerik a meccset. A háttérben jól megtervezett stratégiára és jól meghozott szakmai, illetve gazdasági döntésekre van szükség, ami aztán a pályán is érződik. Az Balaton Bútor FC Veszprém idén megnyerte a Magyar Kupát, a bajnokságban pedig bronzérmet szereztek, ezekkel a sikerekkel megünnepelve a klub tizedik születésnapját. Az évforduló alkalmából Rajki Tamással, a klub elnökével beszélgettünk a futsal helyzetéről, a veszprémi mérföldkövekről és arról, miért nem lehet kizárólag magyar játékosokkal megnyerni egy bajnokságot.
Üzlet-trend
Szakipark: beruházás a jövő szakembereibe
A Szakipark-projekt több annál, mint hogy magasabb fokozatba kapcsolja a helyi gazdaságot. Országos mintaprojektként épül fel egy olyan oktatóközpont Veszprémben, amely a CNC-technológiára szakosodott cégek összefogásával biztosítja a piaci sikereket az Ipar 4.0 korában, a kulcsmondat pedig a szakképzett és profi munkaerő kinevelése és életpálya-lehetőség biztosítása a fiataloknak.
Trend
Egy hely, ahol a négylábúból legjobb barát válik
Nem egy hétköznapi állatmenhely épül Veszprém határában, de nem is kizárólag csak egy kutyafuttatót fognak bekeríteni. Az új állatvédelmi kompetenciaközpont egyszerre szolgálja ki a kutyás gazdák igényeit, nyújt állatorvosi szolgáltatást, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet a prevencióra és az oktatásra, hogy a négylábúak mellett a leendő gazdák is elsajátítsák azokat a magatartásformákat, amelyek egy kutyával, vagy más társállattal való együttéléshez szükségesek. A fejlesztés egy nagyobb összefogás eredménye lesz, amelyről az érintettek nyilatkoztak.