Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.
gazdaság
DiákÉSZ: a diákok nyáron főként a kereskedelemben és a vendéglátásban vállalnak munkát
A nyáron munkát vállaló diákok körében idén is a kereskedelem, a vendéglátás, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar a legnépszerűbb terület, ahol a tanulók szívesen dolgoznak részmunkaidőben - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.

Hat évtizede forog a film Veszprémben

2022. szeptember 28. 11:27

2021 nyarán kisebb szenzációt keltett, amikor Goda Krisztina a veszprémi várban forgatta legújabb, Ida regénye című filmjének egyes jeleneteit. Bár a megyeszékhely ritkán tűnik fel a mozikban, a példa nem egyedülálló.

Igaz, az az alig több mint féltucat film, ami nálunk forgott, hat évtizedet fog át, s a város alapvetően csak díszletként szolgált, olyan főszereplővé nem sikerült még avanzsálnia, mint a szkeccsfilmeket is ihlető Nagy Alma vagy Párizs. Az összehasonlítás persze eleve elrugaszkodott, érdemes azonban megnézni, mennyire sikerült külön jelentést is adni a díszletnek ezekben a filmekben – hiszen egy jó alkotásban a háttér legalább olyan fontos, mint az, amit a szereplők tesznek.

Ott van kapásból Makk Károly 1960-as Fűre lépni szabad című műve. A kádári konszolidálódó éveiben játszódó, kissé bugyuta Rómeó és Júlia történetben a filmben Terényként szereplő Veszprém a múlt és a béke szimbóluma lesz: ide menekül az állandó csatározások elől Kárász Lali és Kéri Juli, a buszgyár szegény szakijának fia meg a tehetős vállalatigazgató lánya, akik egy meggondolatlan ajánlat következtében egy fedél alá kerülnek Kéri elvtárs pasaréti villájában, s a két család minden ellenszenve ellenére a fiatalok annak rendje és módja szerint egymásba szeretnek. A vidéki városkában aztán némi kalamajka után elsimulnak az ellentétek, ráadásul Terény (Veszprém) a tiszta lappal kezdés helyszíne is lesz: Juli itt már nem apa kicsi lánya, akivel kivételeznek az egyetemi felvételin, hanem a maga jogán vívja ki a sikert. 

Nem nehéz felfedezni ebben az egészben az üzenetet: a megtorlás évei után a hatalom kínálta békét, hogy egy nyitottabb éra veszi kezdetét, ahol egyenlőbb a társadalom is. A fricskát azonban épp a modern Budapesttel szemben jóval visszamaradottabb vidéki város képe adja meg, hiszen Makknak még sikerült elkapnia az átalakulás előtt álló Veszprémet, mielőtt Pap János megindította volna „városfejlesztési” programját és a Kossuth utca környéke teljesen átalakult: az újrakezdés tehát mégiscsak a múltba való visszatéréssel történik meg.

Valahol a múlt jelképe Veszprém Sándor Pál 1967-es Bohóc a falon című filmszatírájában is: három tizenéves fiú a szakadó eső elől egy balatoni villába menekül, közben azonban megérkeznek a ház gazdái és a fiúknak el kell tűnniük. Egyiküknek viszont nem sikerül időben lelépnie, s míg a kamrába ragadva a kiszabadulásra vár, felidézi addigi élete reális és irreális képeit, a nagykorúvá válást, az első félszeg udvarlást, a felnőtt világ elleni lázadást. A film idillikus képet fest Veszprémről, a Tűztorony tetejéről készített, az udvarok belső életét és nyugalmát mutató képek pedig mintha csak azt az érzetet keltenék, hogy az idő megáll: bár a jövő feltartóztathatatlanul közelít, most még élvezni akarjuk ezt a gondtalanságot, még nem akarunk a nagy kérdésekkel foglalkozni.

Az 1969-es Fényes szelekben azonban nagyon is kell foglalkozni a gondokkal. Jancsó filmjének fő forgatási helyszínei a várnegyed és a Benedek hegy voltak, amelyek kitűnő hátteret biztosítottak a történetnek. 1947-ben a népi kollégisták egy lelkes és fanatikus kis csoportja bevonul egy vidéki katolikus papi líceumba, hogy meggyőzzék a papnövendékeket a kommunista társadalom szükségességéről. A kezdeti szelíd vitázás azonban hamar eldurvul, egy idő után pedig a párt is beavatkozik. A filmben a fiatalok olyan kérdéseket járnak körbe, mint a személyiség szerepe a történelemben, a kereszténység vs kommunizmus és a világ megismerhetősége, amihez a Szentháromság tér egységes képi világa, a várnegyed málladozó vakolatú házai tökéletesen illeszkedtek, egyszerre jelezve és ellenpontozva a széteső és újraformálódó világot. Jancsó filmjében minden mozdulatnak, díszletelemnek jelentése van, a mű külön pikantériája pedig, hogy a forgatás egybeesett a csehszlovákiai bevonulással és a párizsi diáklázadásokkal – az egyik házfalon látható is a párizsi diákok jelszava: „Ez még csak a kezdet, folytatjuk a harcot.” A snittek egyébként megtévesztőek: a 21-ből valójában csak nyolcat vettek fel a téren.

A hetvenes évek nagy sikerű sorozata volt a híres magyar rendőrkutya, Kántor alakjára építő, azonos című sorozat, amelynek negyedik epizódja ugyancsak Veszprémben és a Bakonyban játszódik. A vidék a vízfejű gondolkodást tükrözve elsőre itt is lesajnáltnak tűnik: Sátorinak és Csupatinak szinte büntetésként kell ideutazniuk, mert Kántor az utóbbi időben nem teljesít túl jól, s a vidéket a hátukra kívánják. Aztán hónapok sikertelensége után mégiscsak itt indul be újra a rendőrtársak és a kutya szerencséje, a veszprémi főutca, az Elefánt presszó pedig az újrakezdés helyszíne lesz ismét.

A mozgóképes közeg viszont ezek után jó időre elfelejti Veszprémet. Közel három évtizedes hiány után 2002-ben a legendás bakonyi betyár, Sobri Jóska életét követő Sobri mutat fel ismét valamennyit a városból és a környékből, hiszen ezúttal a főszereplő alakja egyenesen megköveteli a forgatási helyszínt: a film egyrészt a betyár kalandozásait meséli el, másrészt Répa Rozival való szerelmének históriáját.

A Wellhello dalaira épülő, 2016-os #sohavégetnemérős ezzel szemben nem feltétlenül követelte volna meg a helyszínt: a film hat ismerkedés egymással össze nem függő történetét meséli el hat különböző helyen, a stáb elmondása szerint pedig azért esett a választásuk Veszprémre ezek egyikének, mert záros volt a forgatási idő, a megyeszékhely pedig gyorsan reagált a megkeresésre. Viszontlátni a képkockákon az Óváros teret, a Tűztornyot vagy éppen a Viaduktot viszont igazán örömteli, nemcsak az „én városom” érzés miatt, hanem azért is, mert ezúttal mintha a különbségek eltűnnének: ismerkedni sehol sem egyszerű, ugyanúgy bénázunk Budapesten mint Sopronban vagy Veszprémben, és a vidék nem visszamaradott, hanem sokszor vágyott és bájos.

És hogy mit mond ezek után az Ida regénye Veszprémről? Leginkább azt, hogy szélesedik az a paletta, amiről a filmesek válogatnak forgatási helyszínként, s hogy a hely, ahol élünk és nekünk természetes, másnak kincsesbánya: a megyeszékhely ugyanis nem (csak) önmagát alakítja a filmben – bár a történet alapját adó regényben több város is szerepel, az óváros, a vár volt a háttere az összesnek, többek között a fővárosnak is, ráadásul napjaink helyett az 1910-es éveket idézte meg a történet. A megyeszékhely tehát bizonyította, az átalakulás is tökéletesen megy neki, s ez igencsak jó hír, hiszen új kapukat nyithat meg számára, ha ezt az adottságát egyre több filmes szakember fedezi fel és aknázza ki a jövőben.

Bertalan Melinda / Fotók: Domján Attila, Fortepan

További cikkek

Sztori
Veszprém hangja
Vannak vidékek, amelyeket felidézve egyből megszólal a zene a fülünkben. New Orleansra gondolunk és fürge jazz szólamok csendülnek fel lelki szemeink előtt, Milánóban járunk és halljuk az operát az ablakokon kiáradni, Párizsról álmodozunk és közben Edith Piaf sanzonokat dúdolunk. Na és mi a helyzet Veszprémmel? Veszprém minden bizonnyal a cross-over műfaj hazája lenne.
Sztori
Börtönélet a Vár falai közt
Kevés hely mondhatja el magáról a földön azt, hogy falai közt éltek szent életű emberek és rettegett haramiák is. Persze egyikük sem önszántából, hiszen ki szeretné egy börtön falai közt bezárva tölteni a mindennapjait? A veszprémi Várbörtönben az évszázadok alatt sok rossz életű személy, de néhány ártatlan ember is raboskodott egészen az ezredfordulóig.
Sztori
Veszprém, mint az írók és költők múzsája
A múzsa sokféle lehet, és sokfelől érkezhet, hogy megihlesse a művészt. Lehet arctalan, mint például egy illat, de testet is ölthet, nem ritkán egy női alak képében. Mindenesetre a saját világukat megalkotó és papírra vető írók és költők is ugyanabból a valóságból merítenek ihletet, mint amiben bárki más él. Nincs ez másképp a veszprémi irodalmárokkal sem, de hogy a város formálta-e az ő művészetüket, vagy ők formálták a város képét az évszázadok alatt, azt a kérdést már sokkal nehezebb eldönteni.
Sztori
Egy történelmi brit nemesi küzdelem hagyománya a Balatonon
Nagy-Britanniában van két történelmi egyetem, Oxford és Cambridge, akik az intézmények közti rivalizálást a tudományos térről kivitték a versenypályákra is. Pontosabban a Temze vízére, ahol már a XIX. század óta szerveznek evezős versenyeket az egyetemek közt. Ezt a hagyományt ültette át a Pannon Egyetem is sok évvel ezelőtt a Balaton habjaira, amikor évente összemérték erejüket a veszprémi és keszthelyi kampusz evezősei a Balaton Regattán. A felsőoktatási modellváltás miatt ugyan a két intézmény már különvált, a hagyomány viszont csak ezután kaphat új erőre, amikor is már a nemzetközi színtéren kopogtat.
Sztori
A Balatonból táplálkozó romantika
A magyar tenger sokszor és sokféleképpen megihlette már a művészvilágot, és ez alól nem kivételek a költők és írók sem. A Balaton világa azonban nem csak a művek hasábjain érezteti hatását, több esetben a magyar irodalom nagyjainak a magánéletében is felkorbácsolta a romantikus érzéseket. Titkos románcok, és beteljesült szerelmek is kötődnek a Balaton partjához az elmúlt kétszáz évben.