Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

„A titok keresése a kulcs”

2022. szeptember 28. 12:27

Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser mondhatni úttörőként végzi irodalommal kapcsolatos tevékenységeit. Neki köszönhető, hogy 2010-ben újjáéledt a kávéházi irodalmi élet a fővárosban. Sokan emlegetik úgy, hogy ő maga az irodalom háziasszonya. Számos meghatározó beszélgetés, műsor fémjelzi nevét. Hivatása az olvasóvá nevelés; képes különböző korosztályok megszólítására, bevonására. A beszélgetésre otthonában fogadott, ahol bár először jártam, nem volt teljesen ismeretlen: a lakás számos művésszel készült beszélgetés helyszíne.

Egy kicsit mindannyiunk könyvespolca virít a háttérben, amit többek között a Pura Poesia című közismert műsorodból ismerhetünk. Lesz folytatása a beszélgető sorozatnak? 

Az elmúlt időszakban valóban egy kicsit háttérbe szorult az irodalmi vlog, pedig mind nagyon szerettük. 2018-ban indult, amikor várandós voltam, és már jónéhány évadon túl vagyunk. Tervezzük, hogy kisebb változtatásokkal, de visszatér a műsor. A könyvespolcot, ami a háttérben van, egyébként gyakran rendezgetem, olykor apró üzeneteket is elrejtek.

A szóban forgó műsorodban mondta azt Vecsei H. Miklós színművész, hogy Juhász Anna neve mellé legfőképpen az őszinte figyelés kifejezés illik. Ezer fokon égsz, és mindig őszinte odafordulással dolgozol. 

Az egész családunk ilyen, nekem sem menne másképp, és már a kislányomon, Mimin is ezt látom. Ennek az alapja leginkább édesapámtól, Juhász Ferenctől ered, akinek a költői képei is a kíváncsiságra épülnek. Megragadta azt a világot, ahonnan jött, így a Bián, a faluban látott embereket, a családokat, különböző élethelyzeteket, még az állatokat is. Anyukám, aki immunológus, szintén egész életében másokra figyelt azzal, hogy egy konkrét orvosi ügyből, egy kórképből szinte nyomozást indított, hogy meggyógyítsa a beteget. Beszélgetett velük, összerakott egy mozaikot az életükből, és olyan dolgokra jött rá, amire sok esetben más nem. Mindketten példaképek számomra.

Nekem munkám során kulcskérdés, hogy az adott alkotóban, művészben megtaláljam azt a kis titkot, amit nevezhetünk 21 grammnak, léleknek vagy bárminek, ami minden mögött áll. Lehet ez egy virtuális kapcsolódás is, ha például egy kétszáz éve született költőről van szó. A titok keresése a kulcs.

Ez a jellegű odafigyelés nyújt Neked bármiféle önismeretet? Hol vagy Te ezekben a történetekben? 

Jó kérdés, éppen tegnap ugyanezt kérdezte tőlem egykori PhD tanárom, akivel a Gellért-hegyen sétáltunk. Már jó ideje Nemes Nagy Ágnesről beszéltem, amikor megkérdezte: „Oké Anna, de van olyan is, hogy magadra figyelsz?”. Ez egy visszatérő kérdés az életemben. Én olvasóként és valamiféle kutatóként vagyok jelen, annak érzem magam, és ez a szerep ad biztonságot: mit tanulhatok, mit érthetek meg a világból az irodalom, az olvasás által. A legtöbb alkotó embernél az a tét, hogy saját magukról írnak, művészetbe öntik érzéseiket, s ez nem lehet egyszerű.

Babits szavaival csak ők tudnak verseik hőse lenni?

Igen, de gondolhatunk József Attilára, Radnótira, akiknek műveikhez a személyiségük, a saját kapcsolatrendszerük, tapasztalásuk a forrás. Én magam viszont egy csatorna vagyok, azt kaptam a sorstól, hogy ezeket az alkotó embereket, munkásságukat eljuttathatom a közönséghez. Egyfajta közvetítőként szolgálok a két világ között. Viszont az egyensúly megtalálása fontos, és ezzel nem állok túl jól. A saját életem háttérbe van szorítva, előbb vállalok el egy munkát, mint egy családi kirándulást. Nagyon fontos, hogy azt érezzem, minden nap egy újabb ember válik olvasóvá, vagy hogy sokan tartozunk ahhoz a közösséghez, ami hasonló értékekre épül. Próbálom megtalálni, hol van ebben Juhász Anna, de nem könnyíti meg a helyzetet, hogy a férjem is alkotó, és egyfolytában kitalálunk valami újat. Néha kellene némi nyugalom, ez még előttem áll. 

Hova sietsz?

Kiskorom óta van bennem egy motor, tehát a személyiségjegyem, hogy szeretem hasznosan tölteni az időmet. Nem tudok lustálkodni, későn kelni, és úgy hiszem az is jelentős ok, hogy az idővel nagy kérdéseim vannak. Amikor megszülettem, édesapám már ötvenkét éves volt, a kortársam szüleihez képest idősebb… A barátai, generációs társai, akikkel nagyon sok időt töltöttem, számomra barátokká váltak, és ez nagyon meghatározta mind az időhöz, mind pedig az értékrendemhez való viszonyomat. Mindig féltem a telefonhívástól, hogy valakivel valami baj történt, hogy elveszítek valakit. Aztán én is kerültem nehéz helyzetbe, amikor az én életem vált kérdésessé.

Az elmúlás fenyegetése? 

Megtanultam, nincs idő a semmittevésre, mert nem tudhatjuk, mennyi van hátra, meddig tart ez az egész. Jó lenne, ha én lennék az a lány, akiről majd azt mondják, sokat tett az irodalomért. Ezért dolgozom mindennap, és úgy élek, hogy valós tartalom is legyen mindezek mögött, minden áldott nap. 

Ettől függetlenül meg tudsz olykor állni, értékelni az eddig elért sikereidet? 

Igen. Az én szakmám nem úgy létfontosságú, mint élelmiszereket előállítani, vagy orvosként dolgozni, mégis azt gondolom, a kultúra rendkívül fontos, az emberi minőség meghatározó része. Tehát igen, meg szoktam állni, hálát adok a Jóistennek, hogy ennyi lehetőséget és ennyi energiát kapok, amivel a harcok és nehézségek ellenére működni tudok. Hatalmas élmény, hogy határon túl is ismerik az Irodalmi Szalonom tevékenységét és engem is. Fejlődöm, és igyekszem tanulni a múltból, olykor változtatva azon, milyen formában tálalom az irodalmat.

Estéről estére szerepelsz. Van bárminemű félelem, mielőtt közönség elé lépsz? 

Sokáig annyira rettegtem a közönségtől, a nézőktől, hogy nem mertem szerepelni. Tartok a zsúfolt helyektől, a mai napig nem szállok metróra, nem járok nagykoncertre és tömegrendezvényekre. Vagyis, ahol sok az ember, oda nem szívesen megyek. Ez persze viccesen hangzik, hiszen az előadásaimon több száz ember is megjelenik, de az más. Gyerekkorom óta félős vagyok, a rosszindulatú emberektől rettegek. Elég hosszú időbe telt, míg az iskolában az osztály elé mertem állni, hisz diákként még az is kifejezetten feszélyezett. Ez a fóbia talán nem múlik el, de az izgulás más. Amikor húszévesen beteg lettem, rájöttem, hogy nincs mitől félni. Az egy év parádfürdői szanatórium sok mindenre ráébresztett. Bátrabbá váltam, olyannyira, hogy utána Olaszországban folytattam tanulmányaimat. Ott tiszta lappal kezdhettem, és nem azzal foglalkoztam, vajon ki mit gondol rólam, hanem azzal, hogy az embereknek adni tudjak. Természetesen akadnak olyan szaktekintélyek, akikkel remegve ülök le beszélgetni, de amennyire csak tudok, felkészülök az adott beszélgetőtárs életművéből. Nincsenek szerkesztőim, mindent egyedül csinálok, mert nem hiszek a helyettem megírt kérdésekben. 

Már szóba került, és más sajtóorgánumokon sem zárkóztál el, ha a szanatóriumról kérdeztek. Azt is nyilatkoztad, hogy hetente egyszer, vasárnap mehettek a szüleid látogatni, s hogy egy naplót írtál, amelyben a jövőbeli céljaidat fogalmaztad meg. Azóta több mint húsz év telt el. Így képzelte a jövőt a húszéves Juhász Anna? 

Tudod mit? Megmutatom a naplót, valahol itt van a polcon. Tele vannak ragasztgatásokkal, meg bejegyzésekkel. Ez a napló úgy íródott, hogy teljesen egyedül voltam egy teljesen idegen környezetben. Húszévesen. Egyik pillanatról a másikra kiszakadtam a saját életemből, és fogalmam sem volt arról, hogyan tovább. Pontosan azt sem tudtam, miben vagyok. Mégis azt hiszem, jót tett ez az időszak, megtanított arra, mi az igazán fontos. Ezt a naplót még senkinek nem mutattam, itt van például a február negyedike: „Talpra fogok állni!”. Hosszú út vezetett a magabiztos Annáig, de azt hiszem, valahogy így képzeltem el a mai önmagamat húszévesen.

Szabó Eszter / Fotó: Kovács Bálint

Képek

További cikkek

„Anyukám szava a mai napig parancs”
Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; nemrég Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet, melynek egyik forgatási helyszíne Veszprém volt. A Balázs Béla-díjas rendezőnek sikeres filmjei nagy ismertséget hoztak számára, a bulvár világa viszont teljes mértékben elkerülte. Többek között arról kérdeztük, miként lehet ma érvényesülni a szakmában…
Kultúra
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
Kultúra
„Magányosan dolgozom, de az eredmény nem marad rejtve”
Sümegi Elemér hangszerkészítő neve nem csupán a zenészek körében ismert, de a sportolói világba is beírta magát sikereivel. A legtöbben hegedűkészítőnek titulálják, noha elmondása szerint már több csellót készített, mint hegedűt. Sajátos módszereiről, egyedi és különleges életútjáról, életformájáról beszélgettünk.
Kultúra
„Az alkotás része érdekel igazán, amikor a semmiből valami lesz”
Lévai Balázs azon besorolhatatlan művészemberek közé tartozik, aki számos területen otthonosan mozog, méghozzá sikeresen, éppen ezért nehéz kifejezetten csak egy műfaj mellé illeszteni a nevét. Volt már tanár, újságíró, műsorvezető, szerkesztő, rendező, producer. A műfajok közötti átjárhatóságról, kezdeti sikerekről, aktuális nagyjátékfilmekről, a filmes szakma rejtelmeiről kérdeztük. Budapesti irodájában fogadott bennünket.