Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.
gazdaság
DiákÉSZ: a diákok nyáron főként a kereskedelemben és a vendéglátásban vállalnak munkát
A nyáron munkát vállaló diákok körében idén is a kereskedelem, a vendéglátás, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar a legnépszerűbb terület, ahol a tanulók szívesen dolgoznak részmunkaidőben - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.

„Nincs luxusvillám Madeirán, de van törpebolygóm a világűrben”

2022. szeptember 28. 11:27

Bán János, a Katona József Színház Jászai Mari-díjas színművésze a teátrum alapítása óta a társulat tagja, de nem csupán hazánkban, hanem a cseh és szlovák nyelvterületeken is az egyik legnépszerűbb művész. A Jiří Menzel rendezte Én kis falumban Otík megformálásával hatalmas népszerűségre és elismerésre tett szert, a filmet Oscar-díjra is jelölték. Manapság ideje nagy részét alsóörsi házában tölti, ahová nekünk is betekintést engedett, hogy karrierjéről, színházról, filmekről beszélgessünk, de előkerült a hét éven át tartó üldöztetése; és választ kaptunk arra is, miként került neve a Mars és a Jupiter közé.

Amikor teheti, elzárkózik a nagyváros zajától és inkább balatoni házában él? 

Így van. Kisebb traumaként élem meg, amikor elindul a színházi évad, de amíg bírom, a színpadon a helyem. Hosszú éveken keresztül, több mint negyven évig nem fordult elő olyan, hogy kevesebbet játszottam volna havi huszonnégy előadásnál. Vagyis általában nyolc-kilenc előadás volt egyszerre repertoáron. A mostani helyzet ideális: havonta hét-nyolc előadásom van, a pandémia óta pedig inkább Alsóörsön vagyok. 

Hogy fér meg az ittlét a pesti kötelezettségeivel? 

Amikor muszáj, fölmegyek, de előadás utáni nap már jövök is vissza. Gyerekkorom nagy részét falun töltöttem, tehát a nagyvárosban, azt hiszem, megőrülnék. A szomszédom Gáspár Sándor (Kossuth-díjas színművész – a szerk.) barátom, akivel tizenhatéves korunk óta ismerjük egymást. Együtt voltunk katonák, egyszerre vettek föl bennünket a Főiskolára, majd nyolc éven keresztül egy színházban játszottunk. 

Méghozzá a Katona József Színházban, ahol Dörner Györggyel hárman hatalmas sikerrel vitték a Stílusgyakorlatokat. Jól gondolom, hogy az az előadás meghatározó volt eddigi pályáján?

Elég meghatározó, több mint hétszázszor játszottuk. A magyar tradicionális színházi felfogástól akkor ez nagyon messze állt. Mondhatni idegen és meghökkentő. Minden előadás más, de a konstrukció nem változik. Itt sem volt ez másképp, nem tudtuk megunni. Ami változik, az a közönség – az előadás legfontosabb résztvevője. Végül, főként mondvacsinált okokból, levették a műsorról, Gáspár Sándor és Dörner György ekkor elszerződtek a színháztól. 

Ön miért maradt? 

Sok jó feladatom volt a Katonában, remek lehetőségeket kaptam, így maradtam. Pedig akkoriban a három T-ből a tűrt kategóriába tartoztunk, viszont ’87-ben kiengedtek minket Stuttgartba egy rangos fesztiválra, ahol a Három nővért adtuk elő, én alakítottam Tuzenbachot. 1994-ig Európa összes fővárosában játszhattunk, továbbá Dél- és Észak-Amerikában. Előfordult olyan is, hogy száznyolcvan napot voltunk távol. Mire hazaértem, a gyerekeim igencsak megnőttek ahhoz képest, mint ahogy otthagytam őket. Most már lenne rájuk időm, de jelenleg meg nekik nincs rám.

Azt mondja, nincs Önre idejük a gyerekeinek, noha fiával még közös előadásuk is volt…

Igen, a Rükverc. Sőt, közös filmünk is van, Menetrend címmel, ami egy tizenhét perces kisjátékfilm. Bizonyos szempontból könnyebb vele dolgozni, mint más kollégákkal, hiszen, bár létezik egy íratlan szabály, miszerint kollégát nem instruálunk, ebben a helyzetben azért kivételt tettünk, sokat tanultunk egymástól.

Szóba került a Stílusgyakorlatok című darab, mint meghatározó momentum a pályáján. Ha a filmeket vesszük, az Én kis falumat kell elsőként megemlíteni, amely Oscar-díjra jelölt Jiří Menzel film. Hogyan ismerkedett meg a cseh rendezővel?

’78-ban Gyarmathy Lívia Minden szerdán című film forgatásán találkoztunk először, ahol Irkának (Jiří Menzel) volt egy hétnapos epizódszerepe. Itt ismerkedtünk meg, majd később Prágába mentünk a Stílusgyakorlatokkal, ahol Irka kiszúrt engem, mint a szerepem szerint suttyó fiatalt, aki épp kaszál. Ezután kért fel az Én kis falum Otík alakítására. Nem sokkal később már a kezemben tarthattam a forgatókönyvet. Emlékszem, soha nem nevettem még ennyit forgatókönyvön. Nagyon meglepett a felkérés, büszke voltam. 

Amikor elolvasta a szöveget, már sejtette, hogy ekkora sikert arat, vagy nem érződik egy folyamat során a majdani fogadtatás? 

Nem sejtettem. Csupán örültem, hogy egy jó anyaggal találkozom, és hogy bepillanthatok egy másik ország kultúrájába. Arra viszont nem számítottam, hogy Csehországban kultuszfilmmé válik. Egyébként csehül még szellemesebb, mint magyarul. Nem tanultam meg a nyelvet, de sokat értek belőle. A filmben túl sok verbalitás nincs a részemről, de azért az a kevés cseh szöveg sem volt könnyű. A legfőbb instrukció egyébként úgy szólt, hogy ne a szám, hanem a szemem nevessen. Előtte sokat jártam mentális problémákkal küszködő gyermekekhez, ily módon is Otík szerepére készülve.

Nem csupán csehül, de ha jól tudom, angolul is játszott már.

Angolul is, méghozzá Kukacmatyi történetét. Egy külföldi fesztiválon magyarul adtam elő, majd egy angol férfi, aki egy kukkot nem értett belőle azt mondta, kell neki az előadás, be akarja nevezni a Canterbury Fesztiválra. Kérdeztem tőle, hogy mi a probléma? Az, hogy nem beszélsz angolul, felelte. Erre mondtam neki, hogy ma még nem, de ha nem holnapra kell megtanulnom a darab angol verzióját, bízza rám. Volt rá egy nyaram. Senkinek nem kívánom azt a nyarat… Amikor az Én kis falummal az Oscar-gálán voltunk, azt gyakorolgattam a limuzinban, hogy ha nekem azt mondja valaki a fogadáson, hogy „Hi, nice to meet you”, akkor én csak annyit válaszolok, hogy „Hi, nice to meet you, too!”. De még ez is kihívást jelentett. A Kukacmatyival egyébként Arizonában, a „Színház a bőröndben” fesztiválon elhoztuk az ötezer dolláros fődíjat. Más kérdés, hogy egy fillért se láttam az egészből.

Hogyan viselte az ilyen jellegű igazságtalanságokat? Úgy tudom, anno be akarták szervezni besúgónak, amire nemet mondott, így évekig üldözték…

Igen, még Győrben. Mondvacsinált indokkal elvették a jogosítványomat, majd azt mondták, bizonyos szolgálatokért cserében van rá lehetőség, hogy visszakapjam. Leszögeztem, hogy nem fogok jelenteni senkiről, én ebben nem veszek részt. Aztán hét évig egyfolytában utánam nyúltak. Mára már elmúlt bennem az üldözöttség érzése, kinőttem, mint egy gyermekbetegséget. Előfordult, hogy a huszonkét négyzetméteres szuterénünkbe éjjel kettőkor berontottak. A fiam ekkor féléves volt. Szamizdatot kerestek, persze nem találtak: rosszkor jöttek, előző nap vitték el… Aztán amikor a Katonába kerültem, újra be akartak sorozni. Ezt pedig úgy úsztam meg, hogy a győri kiegészítő parancsnokságon dolgozott a nagynéném férje, aki elcsente a kartonomat és elégette. Így jóformán nem léteztem többé a Magyar Honvédség számára. 

Mikor ért véget az üldöztetés?

Amikor megjött az Oscar-díj jelölés. Visszaadták az útlevelemet (mert közben azt is elvették, így ideiglenes útlevéllel utazhattam), valamint ekkor kaptam Jászai Mari-díjat, amit egyébként nem tudtam átvenni, mert akkor voltunk Los Angelesben az Én kis falummal

Milyen volt az Oscar-gála? 

Először ki se akartam menni. 

Félt? 

Azt hiszem, igen. Végül a kinti barátaim meggyőztek egy mondattal, mely így szólt: „Jani, ha nem jössz ki, hülyén fogsz meghalni!”. Emlékszem, mondogatták a gálán: „Ott van Richard Gere”. De akkor én még nem tudtam ki ő, nálunk nem vetítették ezeket a filmeket. Végül is jól éreztem magam, kalandos volt, már ha az is kalandnak számít, hogy egy éjszaka alatt eljátszottam Las Vegasban a Jászai Mari-díjamat…

Ez mégis mit jelent? 

A játék kezdetén nyertünk háromezer dollárt, engem meg rábeszéltek, hogy folytassuk. Én azt hiszem, elégedett lettem volna ennyivel, végül meggyőztek és vesztettem. Ilyen ez a szerencsejáték.

Ha már veszteségek és sikerek is szóba jöttek: hogyan viszonyul ahhoz, hogy a legnagyobb sikerek nem a hazájában érték? 

Nem lehetek próféta a saját hazámban, főleg ilyen múlttal. Nincs ezzel gond. 

Viszont felkerült az égboltra…

Kürti István amatőr csillagász már több kisbolygót is felfedezett, s felfedezőként az ő joga nevet adni, így esett rám, valamint Marián Labudára (Az Én kis falum színésze – a szerk.) a választás. Banjanos átmérője 1,7 kilométer, és sajnos nem elég egy hosszú hétvége, hogy odaérjek. Nagyon jólesett, hogy Kürti rám gondolt, mondjuk a gyerekeim egy hétig nevettek a dolgon. Talán azért, mert kicsit abszurd. Kossuth-díjam nincs, se luxusvillám Madeirán, viszont van egy törpebolygóm a világűrben.

Szabó Eszter / Fotó: Kovács Bálint

Képek

További cikkek

Életútlevél
„A művészi pálya alapja, hogy egyfolytában kérdéseid vannak”
Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas veszprémi hegedűművész már általános iskolában érezte, egész élete a zenéről fog szólni. Gimnáziumi tanulmányait a Lovassyban végezte, ebben az időszakában már hegedűversenyekre járt, és a szakma – látva sikereit – felfigyelt Péterre, olyannyira, hogy Lányi Margit a Zeneművészeti Főiskoláról megüzente, helye van az intézményben. Azóta Kováts Péternek katedrája van a Zeneakadémián, és miközben segíti a feltörekvő nemzedéket, ő maga is színpadra áll. A Mendelssohn Kamarazenekar vezetőjével beszélgettünk.
Életútlevél
A siker időleges, a jó közérzet megmarad
Ötven éves koráig egyenesen haladt előre közgazdasági pályáján, hogy aztán az egészet felrúgja és Csopak történelmi borvidékén kezdjen új életet. Jásdi István azóta létrehozta az egyik legnívósabb bormárkát és megkapta a Borászok Borásza elismerést is, de őt nem a sikerek mozgatják, hanem az, hogy jól érezze magát a saját bőrében. Mert vallja, jó beleragadni ebbe a tájba, a balatoni életmódba.
Életútlevél
Attól érdekes az élet, ha az ember mindig tágítja a látókörét
Aki nem ismeri közelebbről, talán csak egy mosolygós, a munkáját jól végző könyvtárigazgatót lát. Pedig dr. Baranyai Tamás életútja – mely a könyveken, idegen nyelveken és országokon, s megannyi kalandon keresztül vezetett az Eötvös Károly Megyei Könyvtár vezetéséig – ennél jóval lenyűgözőbb.
Útlevél
Elégedett vagyok az életemmel
Csalló Jenő derűs ember. Az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere, de nem csak a jó pálinka titkáról tanulhatunk tőle, hanem szenvedélyről, kitartásról és hagyomány tiszteletről is. A Balatonalmádi festői környezetében megbújó Vödörvölgyi Pálinkaházban találkoztunk vele, hogy a manufaktúráról, furfangokról és örökségről beszélgessünk.
Életútlevél
„Az égbolt is egyfajta térképnek tűnt, ott is hamar megtanultam tájékozódni”
Ha van egy családi fészek, ahol a gyerekek esténként nem feltétlenül mesét, sokkal inkább csillagokat néznek, az csakis Ladányi Tamás otthona lehet. Ladányi Tamás asztrofotográfust már egészen kiskorában foglalkoztatta az égbolt végtelen világa. Első megfigyelése még iskolás éveire datálódik: 1985-ben sikerült a Halley-üstököst észlelnie. Munkái – többek között – a National Geographic magazinjában is megjelennek, fotói mellé pedig – jó írói vénájának köszönhetően – maga írja a szövegeket. Ladányi Tamás az az asztrofotográfus, aki szó szerint hazaviszi a munkát, hiszen nem titok, hogy kertjében saját maga építette meg csillagvizsgálóját…