Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.
gazdaság
DiákÉSZ: a diákok nyáron főként a kereskedelemben és a vendéglátásban vállalnak munkát
A nyáron munkát vállaló diákok körében idén is a kereskedelem, a vendéglátás, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar a legnépszerűbb terület, ahol a tanulók szívesen dolgoznak részmunkaidőben - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
gazdaság
Új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást indított a Yettel
A Yettel elsőként indított Magyarországon a vezetékes internetet kiváltani képes új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást - közölte a mobilszolgáltató az MTI-vel kedden.
gazdaság
Elindult a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogató Start program
Tizenkilenc pályázó került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató Start programba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez; a résztvevők a pénzügyi támogatás mellett vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és mentorálást is kapnak.
gazdaság
KSH: márciusban 4 millió 697 ezer volt a foglalkoztatottak száma
A január-márciusi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 674 ezer volt, 107 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Márciusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 697 ezer fő volt - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A foglalkoztatottak márciusi létszám a 29 ezerrel volt több, mint az előző hónapban és 81 ezerrel nőtt egy év alatt.
gazdaság
A fásítás nem csodaszer az éghajlatváltozásra egy elemzés szerint
A fásítás hasznos, de nem csodaszer az éghajlatváltozás ellen, Magyarország jelentős része nem is alkalmas erdőtelepítésre - olvasható az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak szerdán közzétett elemzésében.
belföld
ITM: már több mint száz zöld rendszámos motor fut a hazai utakon
Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok; mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
ITM: idén is lesz TeSzedd! - Már lehet regisztrálni a hulladékgyűjtő akcióra
Idén már tizedik alkalommal valósul meg Magyarország legnagyobb és egyre népszerűbb hulladékgyűjtő eseménye, amelyre keddtől jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.
Biztosítási alkusz: anyagi felelősség terheli az ittasan kerékpározókat
A biztosítók az ittas vezetőket egyértelműen kizárják a kártérítésből, és ez nemcsak az autóvezetőket, de az ittasan kerékpározókat, elektromos rollerrel közlekedőket is érinti - figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.
Elkezdődött a 176. balatoni hajózási szezon
Nagyszombaton elindult a 176. balatoni hajózási szezon, amelyben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyebek közt új menetrenddel és májustól bevezetésre kerülő online jegyvásárlási lehetőséggel várja az utasait - hangzott el a társaság szezonnyitó sajtótájékoztatóján, a Szent Miklós hajó fedélzetén.
gazdaság
NAV: részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó
Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés a fizetendő személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra, ha együttes összegük nem haladja meg 500 ezer forintot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.
gazdaság
Szallas.hu: rekord lehet a belföldi turizmusban húsvétkor
Az előfoglalási adatok alapján már most több szállásfoglalást adtak le a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben - közölte a Szallas.hu kedden az MTI-vel.

Veszprémi politikusok országos feladatok előtt

Politika
2022. július 5. 14:25

Az áprilisi országgyűlési választások után a Fidesz-KDNP pártszövetsége immáron negyedik alkalommal 2/3-os többséggel kezdheti meg a kormányzást. Az újabb négy év újabb kihívásokat, ugyanakkor lehetőségeket is tartalmaz, amelyekben két veszprémi politikusnak, Navracsics Tibornak és Ovádi Péternek fontos feladata lesz. Előbbi az uniós pénzek felhasználásáért felel miniszteri szinten, utóbbi pedig az állatvédelem ügyét képviselheti a jövőben is, immáron kormánybiztosi szerepkörben. Őket kérdeztük az aktuális helyzetről, kihívásokról, várható eredményekről.

Navracsics Tibor

Milyen az aktuális helyzetkép, azaz honnan indulunk jelenleg az uniós források hatékony felhasználásának tükrében?

Magyarország hagyományosan az uniós források felhasználásának tekintetében a legeredményesebb országok közé tartozik. Általában 75-80 százalék körül vagy afölött áll az abszorpciós mutatónk, ami azt is jelenti, hogy a források túlnyomó többségét le tudjuk hívni, és fel is tudjuk használni. Ez azt jelenti, hogy a 2014-2020-as időszakban, azaz a már lezárult költségvetési ciklusban a rendelkezésünkre álló több, mint 27 milliárd euró 74 százalékát már eddig is lehívtuk. Jelen pillanatban 7,1 milliárd euró áll még rendelkezésre, ez a teljes összeg 26 százaléka. Nagy valószínűséggel ennek jelentős részét még idén, év végéig megkapjuk, azaz 80 százalék fölé fog emelkedni ismét az abszorpciós mutatónk.

Mik lesznek előreláthatólag a legnagyobb kihívások az előttünk álló időben, mind politikai, mind gazdasági szempontból?

Politikai szempontból a két, az uniós források lehívását lehetővé tevő megállapodás aláírása. Az egyik, ami a kohéziós pénzek, azaz operatív programok finanszírozásának a bázisát jelentő partnerségi megállapodás aláírása, a másik pedig az, amelyik az újjáépítési és ellenálló képességi alap, amely a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kivédését segíti. Ennek az alapnak a lehívását lehetővé tevő nemzeti terv elfogadtatása. Abban bízom, hogy az év második felében mind a kettőt meg tudjuk oldani, és ennek következtében mind a közel 22 milliárd eurónyi operatív programok finanszírozását lehetővé tevő pénzmennyiség, mind pedig a 6 milliárd eurónyi támogatás, amely a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kivédésére áll rendelkezésre, hasznosítani tudjuk, és magyar fejlesztésekre tudjuk majd költeni.

Gazdaságilag értelemszerűen a legnagyobb kihívás az, hogy ezt értelmesen tudjuk elkölteni. Az operatív programok struktúrája nagyjából megegyezik a 2014-2020-as időszak operatív programstruktúrájával, ami, mint már említettem, egy meglehetősen hatékony forrásfelhasználást tett lehetővé.

A fő hangsúlyok az elkövetkező időszakban, tehát a 2021-2027-es ciklusban a digitális átállás, illetve a zöld beruházások és a zöld átállás területén lesznek, de emellett számos modernizációs programot is el tudunk majd indítani az operatív programok keretében. Ami pedig az újjáépítési és ellenállóképességi alap pénzeszközeit illeti, itt is jórészt a digitális, illetve a zöld átmenet finanszírozására kerül majd sor.

Mivel lenne elégedett a ciklus végén, azaz milyen célokat fogalmazna meg magának?

Ha tudnánk tartani ezt az absztrakciós képességet, azaz 80 százalék fölötti felhasználási, vagy hasznosulási aránnyal számolhatnánk. Értelemszerűen ezek az operatív programok, illetve ezek a beruházások egy olyan versenyképes Magyarországot alapoznának meg, ahol Magyarország 2030-ban már az európai uniós átlaghoz jelentősen közelít, vagy akár el is éri azt.

Ovádi Péter

Milyen az aktuális helyzetkép, azaz honnan indulunk jelenleg az állatvédelmi helyzet kapcsán?

Magyarország Kormánya felismerte a hazai állatvédelemre nehezedő súlyt, ezért 2020 októberében az a megtiszteltetés ért, hogy Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosnak nevezett ki. Az elmúlt több mint másfél év rendkívüli időszak volt az állatvédelem területén. Eddig példátlan anyagi forrást különítettek el civil állatvédő szervezetek támogatására, ivartalanítási programokra, illetve a Magyar Falu Program keretein belül meghirdetett nagy sikerű „Felelős állattartás elősegítése” pályázatra. A lakosság edukációja is nagy szerepet kapott, a Nébih-hel és az Állatorvostudományi Egyetemmel közösen indított „Gazdijogsi-program” keretében, amelynek személyes képzéseire néhány órán belül beteltek a helyek. Az állatvédelmi jogszabályi környezet tekintetében is sikerült előrelépni, hiszen szigorodtak az állatvédelmi jogszabályok, és megszületett a régóta várt „kóbor állat rendelet” is. Ezen kívül megkezdte működését az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja, állatvédelmi témájú társadalmi párbeszéd indult, amelynek segítségével több, mint 260 ezer ember mondta el véleményét. Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács, megszületett Magyarország első Állatvédelmi Kódexe, illetve az adventi időszakban több száz kilogramm tápadományban részesült több mint 200 civil állatvédő szervezet. Hamarosan pedig – június 20. és július 20. között – pályázhatnak a civil állatvédő szervezetek az 500 millió forint keretösszegű pályázatra. A pályázati felhívás elérhető az allatvedelem.hoi.hu felületen.

Mik lesznek előreláthatólag a legnagyobb kihívások az előttünk álló időben?

Terveink nem változtak, továbbra is Európa élmezőnyébe szeretnénk tartozni állatvédelem területén is, de tisztában vagyunk azzal, hogy ehhez még rengeteg munkát kell elvégeznünk. Folyamatosan készítjük és aktualizáljuk a cselekvési tervet az elkövetkezendő négy évre vonatkozóan, számítunk minden állatvédelemben érintett szereplő támogatására. Kiemelt feladatunk lesz a felelős állattartással kapcsolatos intézkedési terv kidolgozása, a civil állatvédő szervezetekkel történő szoros együttműködés, illetve a gyepmesteri telepek fejlesztésével kapcsolatos teendők előkészítése. Az új feladatkör lehetőséget biztosít továbbá arra, hogy javaslatot tegyünk az állatkertek fejlesztésére, illetve felülvizsgáljuk a működésükkel kapcsolatos jogszabályokat.

Mivel lenne elégedett a ciklus végén, azaz milyen célokat fogalmazna meg magának?

A cél továbbra is az, hogy 5 éven belül Európa élmezőnyébe tartozzunk állatvédelem tekintetében is.

Hajas Bálint