Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.
gazdaság
DiákÉSZ: a diákok nyáron főként a kereskedelemben és a vendéglátásban vállalnak munkát
A nyáron munkát vállaló diákok körében idén is a kereskedelem, a vendéglátás, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar a legnépszerűbb terület, ahol a tanulók szívesen dolgoznak részmunkaidőben - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
gazdaság
Új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást indított a Yettel
A Yettel elsőként indított Magyarországon a vezetékes internetet kiváltani képes új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást - közölte a mobilszolgáltató az MTI-vel kedden.
gazdaság
Elindult a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogató Start program
Tizenkilenc pályázó került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató Start programba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez; a résztvevők a pénzügyi támogatás mellett vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és mentorálást is kapnak.
gazdaság
KSH: márciusban 4 millió 697 ezer volt a foglalkoztatottak száma
A január-márciusi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 674 ezer volt, 107 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Márciusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 697 ezer fő volt - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A foglalkoztatottak márciusi létszám a 29 ezerrel volt több, mint az előző hónapban és 81 ezerrel nőtt egy év alatt.
gazdaság
A fásítás nem csodaszer az éghajlatváltozásra egy elemzés szerint
A fásítás hasznos, de nem csodaszer az éghajlatváltozás ellen, Magyarország jelentős része nem is alkalmas erdőtelepítésre - olvasható az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak szerdán közzétett elemzésében.
belföld
ITM: már több mint száz zöld rendszámos motor fut a hazai utakon
Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok; mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
ITM: idén is lesz TeSzedd! - Már lehet regisztrálni a hulladékgyűjtő akcióra
Idén már tizedik alkalommal valósul meg Magyarország legnagyobb és egyre népszerűbb hulladékgyűjtő eseménye, amelyre keddtől jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.
Biztosítási alkusz: anyagi felelősség terheli az ittasan kerékpározókat
A biztosítók az ittas vezetőket egyértelműen kizárják a kártérítésből, és ez nemcsak az autóvezetőket, de az ittasan kerékpározókat, elektromos rollerrel közlekedőket is érinti - figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.
Elkezdődött a 176. balatoni hajózási szezon
Nagyszombaton elindult a 176. balatoni hajózási szezon, amelyben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyebek közt új menetrenddel és májustól bevezetésre kerülő online jegyvásárlási lehetőséggel várja az utasait - hangzott el a társaság szezonnyitó sajtótájékoztatóján, a Szent Miklós hajó fedélzetén.
gazdaság
NAV: részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó
Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés a fizetendő személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra, ha együttes összegük nem haladja meg 500 ezer forintot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.
gazdaság
Szallas.hu: rekord lehet a belföldi turizmusban húsvétkor
Az előfoglalási adatok alapján már most több szállásfoglalást adtak le a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben - közölte a Szallas.hu kedden az MTI-vel.

„A kis csodákban tudok hinni”

Jövőbetekintő
2022. július 5. 14:26

Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.

Nem tudom nem észrevenni, hogy egy bűvös kockával érkeztél a beszélgetésre. Mindig van nálad? 

Igen. Zavar, amikor az időt nem lehet értelmesen kitölteni, éppen ezért mindig van nálam egy könyv, vagy egy Rubik-kocka. Ha állok a postán vagy a buszmegállóban, nem telefont veszek elő, hanem ezek valamelyikét. Lehet ez egy verseskötet, egy regény, vagy egy háromszor hármas kocka, a lényeg, hogy az idő ne a telefon bújásával teljen. Nekem ez fontos. 

Elveszik az időd, ha nem bújsz semmit? 

Igen, valamit mindig muszáj csinálnom. A Rubik-kocka öt éve jött az életembe, amikor egy kollégám leült velem, és türelmesen elmagyarázta a tudnivalókat. Mára már 135 Rubik-kockám van, de a szakkörön, amit anno a veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskolában tartottam, háromszor hármasat használtunk, de emellett vagy kilenc másfajta kockát is megtanítottam kirakni. A gyerekek mellett a szülők is nagyon hálásak, voltak, akik megköszönték, hogy a gyerekük végre nem telefonnal a kezében aludt el, hanem a kockával. Már ezért megérte. Nem vagyok túl szociális, és nem szeretek a buszon utazás közben interakcióba kerülni, de előfordult már, hogy néhány buszút alatt megtanítottam valakit kockázni. 

Mondhatjuk, hogy a Rubik-kocka népszerűsítése egyfajta missziód? Még a szociális komfortzónádból is kilépsz…

Így van, pontosan. De azért nem vagyok antiszociális, csak egyszerűen jól elvagyok magamban, illetve a saját közegemben, a saját ismerőseimmel, barátaimmal érzem magam otthonosan. Ezeken kívül igyekszem a háttérben maradni. 

Min múlik, hogy reggel melyik kockát teszed a táskádba a sok közül?

Attól függ, mit olvasok. Amikor a vaskos és súlyos Ulyssest cipelem magammal, akkor adódik, hogy a kisebb és könnyedebb háromszor hármasat tegyem be. 

Azt mondod, komfortosabb a háttérben maradni az idegenek között. A tanári pálya ebben az értelemben nagy kihívás? 

A tanárság tölt fel igazán. Az egy szerep, bár inkább hivatás. Néha arra gondolok, én nem is dolgozom, hanem a hobbimat csinálom. Pedagógiai asszisztensként kezdtem, akkor még tanári tervekről szó sem volt. Két hét alatt annyi pozitív impulzus ért, hogy nem volt kérdés, maradok a pályán. Négy évvel ezelőtt érettségi tétel lettem. 

Hogy lesz valakiből érettségi tétel? 

Amikor az asztalfiókból előkerültek az írásaim, elkezdtem slam poetry estekre járni. Sokat versenyeztem, többnyire első helyezettként zártam. Néhány éve a slam poetry, mint új irodalmi irányzat bekerült a tizenkettedikes tankönyvbe, így aki azt a tételt húzza az érettségin, a kedvenc slammeréről kell beszélnie. Én elérhető voltam, így megkerestek azzal, hogy mire gondolt a költő…

Az olvasásról már beszéltünk, de hogyan kezdtél el írni? 

Mint minden jógyerek, én is kaptam néhány körmöst általános iskolában, amiért nem írtam szépen. Szóval ezzel a csúnya külalakkal írtam kilenc évesen egy harminckét versszakos verset, a nyúlról szólt. Miután látták a napközisek, elszégyelltem magam és a helyzetet olyannyira, hogy tizenhatéves koromig egy sort sem írtam. Akkor pedig szembejött velem az órán József Attila, helyet foglalt mellettem, én pedig kopogtatás nélkül beengedtem. Amikor azt a sorát olvastam, ki tiltja meg, hogy elmondjam mi bántott, hazafelé menet én is feltettem magamnak ezt a kérdést, végül vers született belőle, de ekkor még csak a sötét fiókba tettem az egyébként sötét tónusú írásaim. 

Miközben írtad, elképzeltél egy olvasóközönséget? 

Nem. Semmiféle szándékosság nem volt még ekkor. Amikor egyetemista lettem, kisebb nyomásra elkezdtem megosztani a közösségi oldalon a verseimet, s ahogy megnyílt az asztalfiókom, nem tudtam jobbat kitalálni, majdnem mindennap posztoltam. Bevezettem a haiku hétfőt, a posztkultúr keddet, a papírfecnis csütörtököt, és a vasárnapi verseket. Kicsit besokalltam, végül megmaradtak a vasárnapi versek. Sokszor kijelentettem már, hogy ez volt az utolsó poszt. 

Viszont annyira sikeresek a verseid, hogy gyakorlatilag a közönséged követelte az újabb írásokat. Nyáry Krisztiánból is így lett író: a lelkes olvasók újabb és újabb sztorikat vártak tőle.

Igen, hasonló példa. Amikor a slam bejött az életembe, éreztem, hogy magasabb szintre kell helyeznem az írást. Elkezdtem keményen foglalkozni rímekkel, próbálgattam; így, ha ma valamelyik saját versemről kérdeznek, pontosan el tudom mondani, miért épp úgy van megírva. Persze sok szabadverset is írok, ha például egy Dalí festménnyel ülök szemben. 

A mai napig rengeteget olvasol, hetente két könyvet, de már egészen kicsiként is olyan regényeket olvastál, amit mások csak jóval később kezdenek… Amikor valaki érettebb a saját korosztályánál, törvényszerű, hogy nehezebben érteti meg magát a társaival? 

Mondjuk inkább azt, hogy nem tudtam kivel beszélgetni az irodalomról, a filmekről, vagy bármiről, ami egy kicsit bonyolult. Ilyenkor azt a megoldást választottam, hogy inkább lementem focizni a pályára, és egész nap ott voltam. Este – ahogy azóta is – az a pihenés, hogy olvasok, majd közvetlen elalvás előtt még írok pár sort. Reggel négykor kelek, akkor ugyanezt csinálom, leszámítva persze a focit. 

Ha most nem költőként, hanem mint tanár kellene megfogalmaznod az ars poétikád, akkor mi lenne az? Milyen tanár vagy?

Nekem tanulóként nagyon sok jó tanárom volt, nyugodtan mondhatom, hogy példaképeim voltak, szerintem rendkívül fontos az ember életében a vezérfonal, amihez igazodhat. Igyekszem én is ilyen tanár lenni, a visszajelzések szerencsére jók. Boldoggá tesznek az apróságnak tűnő dolgok, például amikor a diákokkal valami jól sikerül. Már két hete Robinson Crusoe óráink vannak, élvezik, amikor palackpostával üzenek nekik, vagy amikor hajót kell építeniük. Úgy tűnik a gyerekek is, de én is nagy kedvvel megyek be az órára. A kis csodákban tudok hinni, egy jól sikerült óra nagyon feldob. 

Beszéljünk a slamről! Hosszú folyamat volt, míg a szövegeid napvilágot láttak, de mennyire esett nehezedre ezeket felvinni a színpadra és előadni? 

Életem első versenyén a Fricskában majdnem megfutamodtam. Haza akartam menni, járt a lábam, mintha muszáj lett volna, a mikrofonon nem mertem állítani, ezért lábujjhegyen adtam elő, és a legnagyobb meglepetésemre végül maximális pontszámmal nyertem. Ez olyan löketet adott, hogy benne maradtam. A slam kezdetben terápiás jelleggel bírt, legalábbis utólag ezt mondom, sok traumát, feldolgozandót írtam a szövegeimbe, kissé talán negatív hangvétellel. De ha mutat nekem valaki kapásból tíz vidám József Attila szöveget, akkor el tudom fogadni a kritikát a sötét hangulatról. Pion Istvánnak van egy szövege arról, hogy a szomorúság szinonimája Pion: azt hiszem, akkor én is ott lehetek zárójelben.

Szabó Eszter / Fotó: Egyed Melinda

További képek

Szabó Eszter

További cikkek

Jövőbetekintő
Saját ruhamárkát hívott életre a veszprémi kézis, Ligetvári Patrik
A Telekom Veszprém válogatott balátlövője olyan ruhamárkát szeretett volna, amely az extra magas embereknek is jól áll. Ligetvári Patrikot a menyasszonyával létrehozott This Side-ról kérdeztük.
Jövőbetekintő
Veszprémből a NASA kutatólaborjába
Bár a NASA pólóit mostanában bárki hordhatja, azt kevesen mondhatják el magukról, hogy az űrügynökség munkatársai. Rácz Gábor kozmológus 2022 januárjától posztdoktori ösztöndíj program keretében két évig kutathat a kaliforniai Jet Propulsion Laboratory-ban. Az egykori iparis diákot ötvenszeres túljelentkezés mellett választották ki.
Jövőbetekintő
Azokat a helyeket keresem, amelyek még megmaradtak önmaguknak
Kondor Bence adventure fotós nevére akkor kaphatták fel a fejüket a kalandszeretők, amikor 2018 telén körbegyalogolta a Balatont. Pedig ez csak egy lenyűgöző túrái közül: járt például Grönlandon, végigstoppolta Új-Zélandot és részt vett nepáli mézvadászaton. Bencét azonban sok utazóval ellentétben nem csupán az élményszerzés hajtja: kamerájával szeretné megörökíteni világunk veszélyben forgó értékeit.
Jövőbetekintő
Szeretem, ha egy tárgy kiállja az idő próbáját
Jámbor Péter saját megfogalmazása szerint az alkotás megszállottja: úgy érzi, akkor járja át igazán a flow, ha a kezével hozhat létre valamit – mostanság épp bőrből. Rajong a régmúlt időkből ránk maradt, egyszerűségükben szép, praktikus tárgyakért, amelyek évtizedek múlva is képesek kielégíteni az igényeket, így aztán nem véletlen, hogy vállalkozását is olyan mesterségre építette, amely egyszerre ősi mégis mai.
Jövőbetekintő
Örökséget adni a jövőnek is
Fazekas Fanny tevékenységeivel oldalakat lehetne megtölteni: a mindennapokban fenntartható vállalkozások online megjelenését egyengeti, de szervezett már a témában kortárs design és divatkiállítást, végigjárta az El Caminót, makramézik, nemrég pedig párjával gobleines kabátokat készítettek. Interjúnkban megpróbáljuk röviden összefoglalni, miért érdemes odafigyelni rá.