Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Az utolsó erdélyi kézművesek nyomában

Iránytű
2022. július 5. 13:26

Csuhékötők, szalma-, gyékény- és kosárfonók, taplászok, keramikusok. Erdély eldugott kis falvaiban még élnek néhányan a régi szép mesterségek művelői közül, akik őrzik a klasszikus falusi kézművesség hagyományait, noha az idő és a kapitalista szemlélet egyre inkább ellenük dolgozik. Fazekas Fanny és Kondor Bence idén februárban az utolsó pillanatban érkeztek, hogy megörökítsék ennek az eltűnőfélben lévő kultúrának az alkotóit.

Miért utazunk? Hogy világot lássunk, feltöltődjünk, kiugorjunk a megszokott hétköznapokból, hogy más kultúrákat fedezzünk fel. A többség persze szereti ezt kényelmesen megtenni: amikor csak ki kell nézni a célt, követni az útvonalat és élvezni az előre összeállított turistacsomagot. Aztán ott vannak azok, akik a kacskaringós utat kedvelik: ahol nincsenek részletes irányjelző táblák, ellenben van bizalom, vendégszerető helyiek, megannyi kaland és apró csoda. És az ő csoportjukon belül is van egy pici mag, akik nem azért térnek le a kitaposott ösvényről, mert ez sokkal élménydúsabb, hanem mert szeretnének megmutatni és továbbadni valamit, ami lassan elveszik ebben a hihetetlenül pörgő, élvhajhász, kizsákmányoló világban.

Fanny és Bence utóbbi csoport tagjai. Bencét adventure fotósként leginkább a nehezen megközelíthető helyek és az eltűnő kultúrák vonzzák, míg Fannyhoz a kézművesség áll közel, a fenntarthatóság pedig közös szívügyük. Ezt a három szenvedélyt kötötték össze, amikor februárban 12 napot töltöttek Erdélyben, hogy felkutassák az utolsó helyi kézműveseket. Nem volt konkrét útitervük, se szállásuk, se kocsijuk: néhány, az interneten fellelhető néven és településen kívül csak a szerencsére meg a helyiek jóságára támaszkodhattak.

Így jutottak el Nagykendre és Szentdemeterre, ahol a csuhéfonó mesterek otthonukban, tárt karokkal fogadták őket, előzetes bejelentkezés nélkül. Bár mára alig 2-3 asszony foglalkozik csuhéfonással, egykor nagy hagyománya volt a mesterségnek. 1940-ben ugyanis óriási árvíz mosta el Szentdemetert, ezért az akkori pap, látva a nagy szegénységet, meghívott egy magyarországi tanítót, hogy tanítsa meg a falu népét a kukoricaháncs megmunkálására. Akkoriban kötelező volt mindenkinek részt vennie az oktatásokon, a csuhéfonás pedig hamar a szentdemeteriek egyik fő bevételévé vált. Kereskedők egészen Hollandiáig hordták tőlük a csuhé szatyrokat, de készültek edényalátétek, kenyérkosarak és lábtörlők is belőle.

A csuhé mellett a legelterjedtebb paraszti háziipar közé tartozott a szalmafeldolgozás, vagy ahogy a helyiek hívják, a kalapozás. Kőrispatakon Szalmakalap Múzeum is épült Szőcs Lajos jóvoltából, akinek családja három nemzedéken keresztül foglalkozott kalapozással: itt található az ország legnagyobb, 2 méter átmérőjű és 2,65 kg súlyú, használható, felpróbálható szalmakalapja. Fannynak és Bencének volt szerencséje a Szőcs család vendégszeretetét élvezni, s megismerkedni a 81 évesen is kirobbanóan energikus Jolánka nénivel. Talán ő az egyik legjobb példa arra, miért is olyan csodálatosak ezek a kézműves mesterségek a kézzelfogható, szeretettel és nagy odafigyeléssel készült termékeken túl. A modern ember szemével nézve a székelyföldiek talán szerény körülmények között élnek, de ők még tudják, hogy az egyszerűségben, a kétkezi munkában, az alkotásban mennyi öröm rejlik, ami 70 év fölött is tartást és szellemi frissességet ad. Utánpótlás híján azonban a szalmakalap-készítő szakma kihalófélben van. „Ma már alig néhány idős asszony űzi a szakmát. Az erdélyi fiatalok a biztosabb megélhetés reményében a nagyvárosokba vagy külföldre költöznek, és eltávolodnak szüleik és nagyszüleik örökségétől. Így az asszonyok esélyt sem látnak tudásuk átadására, pedig szívesen megtennék” – mondják Fannyék.

Korondon némileg más a helyzet: ott a tömeggyártás fenyeget. A legtöbb mester ugyanis már gépesített formában űzi az ipart a kerámiázásról híres faluban, a nagy műhelyekben sorozatban készülnek a poharak és tálak, és a profitra helyeződik a hangsúly. Ifj. Páll Antal és édesanyja a kevés kivétel egyike: ők még mindent kézzel csinálnak lakásműhelyükben és őrzik a régi forma és motívumkincseket; Antal a korongolásért felel, édesanyja a díszítést, a „virágozást” végzi.

De a taplászok sincsenek könnyű helyzetben. Gyakran irtják a taplógombát, nehogy megfertőzzenek más fákat, holott a növény rendkívül sokszínűen hasznosítható: készülhet belőle sapka, ékszer, táska, de végeznek vele kísérleteket a divatban, a plasztikai sebészetben és a gyógyászatban is. Máté Károly éppen utóbbiak miatt bízik benne, hogy ahogy ő édesapjától tanulta meg a mesterséget s ma is érdekesnek tartja, a következő nemzedék is lát majd benne fantáziát: ennek érdekében a Budapesti Metropolitan Egyetemen egy tematikus gombabőr kurzus keretén belül ismertette meg a szakmát a fiatalokkal, valamint gombabőr pályázaton is zsűrizett.

Ezek után nehéz elhinni, hogy akad mesterség, amelyet nem csak maroknyian művelnek. A kosárfonás ma is sokaknak biztosítja a megélhetését Erdélyben, a vessző falvakat pedig könnyű felismerni: az udvarokban kukorica helyett vesszőt termesztenek, melyet hatalmas dézsákban főznek ki felhasználás előtt. Ráduly János a Kosárfonás kiváló mestere címet is kiérdemelte, aki táborokban, szakkörökön, saját udvarán szívesen oktatja mesterséget.

Bence és Fanny szerint hihetetlen élményt jelent betekinteni ezeknek az embereknek az életébe, ellesni tőlük a szalmakalap készítés vagy útjuk végén a gyékényfonás csínját-bínját, megtapasztalni ennek az egyszerű, ám fenntarthatóbb létnek a szépségeit és azt a páratlan vendégszeretetet, amivel az erdélyiek fogadták őket. „Bár a modern kor problémái itt is érzékelhetőek, az erdélyi falvak még megmaradtak önmaguknak, a magyar emberek pedig rendkívül összetartóak, szeretik, segítik egymást. Csupa kedvességgel találkoztunk mi is” – mondják.

Ezért is szomorú, hogy ha elmennek ezek az utolsó, zömében 70-80 éves emberek, talán végleg feledésbe merülnek ezek a csodás mesterségek. Némi reményt ugyan a kézművesség és a fenntarthatóság iránti növekvő igény ad, de kérdéses, ez elég lesz-e. Bence és Fanny bíznak benne, missziójukkal valamennyire ők is segíthetik a szakmák fennmaradását: videós, fotós és szöveges dokumentációjukon túl a jövőben szeretnének egyhetes táborokat szervezni, ahol a résztvevők elsajátíthatják a mesterségek alapjait például közös taplászkodás, szalmafonás vagy kosárfonó workshop során.

Bertalan Melinda / Fotó: Kondor Bence

További képek

Bertalan Melinda

További cikkek

Kalandtúra csak nőknek
Évszázadokon át a férfiaknak megvoltak a saját elit elfoglaltságai: szivarklubokba jártak, politikáról diskuráltak és a nagy felfedezések is jobbára nekik jutottak. Egyre inkább úgy tűnik, a 21. század viszont a nőké lesz: az utazásban például ma már egyértelműen a nők dominálnak, sőt, terjednek az olyan utazási irodák, amelyek már kizárólag nőkre építenek.
Ahol a kultúra egyszer már kivívta az elismerést
John Keating szerint a létfenntartáshoz ugyan elengedhetetlen a jog, az orvostudomány vagy a közgazdaságtan, de az életünket valójában a költészet, a szépség, a szerelem teszi teljessé… S nem így van ez a városok esetében is? Amikor letesszük a voksunkat mellettük, a közbiztonság, a megfelelő szolgáltatások kétségtelenül beleszámítanak a döntésünkbe, de amiért igazán szerelembe esünk egy-egy hellyel, az a kultúra, a helyi identitás. Az Európa Kulturális Fővárosa program mintha épp ezt ünnepelné: a titulust viselő városok bizonyítják, milyen hatalmas ereje van a kultúrának. Induljunk útra négy, egykori címbirtokos városba!
Iránytű
Amikor az enyészet turistacélponttá válik
Valakinek a nyugalom szigete, másoknak igazi adrenalin bomba. Valakinek a megvalósítható időutazás lehetősége, másoknak korunk legizgalmasabb felfedezőtúráit jelenti. A motiváció sok minden lehet, ami ráveszi az embereket, hogy régóta elhagyatott épületekbe, objektumokba jussanak be, de bármi is legyen a vezérlő erő, tény, hogy az urbexezés a fénykorát éli. Az urbexesek pedig olyan titkos közösségeket alkotnak, akik sokszor az illegalitás határán egyensúlyoznak, miközben íratlan szabályaikhoz kőkeményen ragaszkodnak.
Iránytű
Stoppolás: amikor nem a cél, hanem az út a lényeg
„Foltos farmerek az út mentén […] Sokan vándorolnak úgy, mint én…” A hetvenes években a Neoton Família még dalt írt a stoppolás romantikájáról, aztán ahogy a hippi láz, úgy a vagány, hüvelykujjas utazás is kikopott az életünkből. Állítólag a világ lett veszélyesebb – talán csak a kényelmünket nem akarjuk már feladni. De ahogy a trendek jönnek-mennek, úgy a stopposok is újra feltűnnek az utak szélén.
Iránytű
Magellán és társai nyomában
Kalandvágyók, szabadok és véletlenül sem a kitaposott ösvényen haladnak. Ők azok a modern kori felfedezők, akik ugyan ismeretlen földrészre nem bukkannak, mégis a nagy elődök nyomában járnak: mert miközben vitorlással, lakóbusszal netán kerékpárral utazzák körbe a világot, többet és jobban látnak, s olyasminek is szemtanúi lehetnek, aminek egy hagyományos turista soha.