Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Alapkőletétel, megújuló veszprémi buszpark és várfelújítás

Projekt
2022. március 31. 11:23

Projekthírek a régióból, röviden.

A Széchenyi 2020 Program keretében valósul meg a balatonalmádi öt csoportos bölcsődéjének kialakítása

Balatonalmádi Város Önkormányzata sikeresen pályázott Balatonalmádi öt csoportos bölcsőde kialakítása címmel a TOP-1.4.1-19 kódszámú „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” című pályázati felhívásra.

A projekt megvalósítása során bölcsődei szolgáltatás bevezetésével új bölcsődei férőhelyeket teremtenek, melynek segítségével növekedhet a gyermekvállalók foglalkoztathatósága.

Az önkormányzat a projekt keretében létrehozandó bölcsődét az Almádi Magocskák Óvoda intézményének többcélú intézménnyé történő átszervezése révén kívánja működtetni.

Balatonalmádi Város Önkormányzata a fejlesztés eredményeként a korábban óvodának helyt adó Bajcsy-Zsilinszky út 29-31. szám alatti két épület – a Kánya villa és a mellette található lapos tetős épület – átalakításával valósítja meg a bölcsődei ellátást. A TOP-1.4.1-19 támogatásból 66 fő ellátására lehetőséget adó, 3×14 és 2×12 férőhelyes csoportokat alakítanak ki a Györgyi Dénes Általános Iskolával szemben. A projekt része az épületek átalakítása, felújítása mellett a projekthez kapcsolódó elvárt akadálymentesítés, az energiahatékonysági szempontok érvényesítése a napelemes rendszer kialakításával, és a játszóudvar felújítása.

Az építési beruházás mellett a projekt a csoportszobákhoz tartozó eszközök beszerzését is tartalmazza, illetve a játszóudvar fejlesztésére is nagy hangsúlyt fordítanak.

Letették az ország első állatvédelmi kompetencia központjának alapkövét

Ősz közepére készülhet el az Északi-körgyűrű mellett épülő komplexum, amely országosan is egyedülállónak számít majd, és két fő küldetése lesz. Megfelelő körülményeket biztosítani a gazdára váró állatoknak, azaz állatmenhelyként is funkcionál majd, mellette pedig szabadidős központként és oktató helyként szerepe lesz abban, hogy már gyermekkorban elsajátíthassák a felelős állattartás magatartásformáit a veszprémi óvodások és iskolások. Ovádi Péter országgyűlési képviselő és állatvédelemért felelős miniszteri biztos arról beszélt az alapkőletételkor, hogy mindez történelmi pillanat, hisz egy olyan „pilot-program” jön létre Veszprémben, amely még nem volt korábban Magyarországon. A létesítmény üzemeltetéséért és szakmai megvalósításáért a Veszprémi Állatkert felel majd, az időközben megalapított Pumi Veszprémi Állatmenhely Alapítvány pedig a mindennapos munkát koordinálja majd. Az alapítvány kuratóriumában az állatvédelemért elkötelezett helyi közéleti személyek foglalnak helyet.

A járvány idején is megőrizte listavezető helyét a Continental

A korábbi hagyományokat folytatva ismét elkészítette a megye háromszáz legnagyobb vállalkozását és az elmúlt év gazdasági eredményeit bemutató kiadványát a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a Központi Statisztikai Hivatal és a Napló. A kiadványból kiderül, a lista élén továbbra is a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. végzett, amely évek óta tartja pozícióját. A dobogó középső fokára a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft., míg az alsó fokára a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. került. A top 300-as lista egyébként azért is fontos, mert a megye nettó árbevételének és exportjának szinte teljes egészét ezek a cégek állítják elő, valamint a megye munkavállalóinak kétharmadát is a vállalkozások foglalkoztatják. A top 300 vállalkozás közül 220 kis- és közepes vállalkozás. Dr. Markovszky György, a VMKIK elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy beruházások a top 300 vállalkozásnál realizálódnak, így ezek jelentősége a megye gazdasági teljesítményében a jövőben még erőteljesebb lesz.

Több mint 2 milliárd forint támogatás érkezett eddig a térségbeli településekhez a Magyar Falu Programon keresztül

A kormányzati program 2019-es indulása óta országosan eddig mintegy 200 milliárd forintnyi támogatást vehettek igénybe a falvak a helyi életminőség javítására. A 25 települést magába foglaló 1-es számú választókörzetben is sokan éltek a lehetőséggel, az elmúlt két évben mintegy 150 nyertes pályázat született több mint kétmilliárd forint értékben. 

A program idén is folytatódik: az ötezer lakosnál alacsonyabb lélekszámú települések január 3-tól pályázhatnak a Magyar Falu Programban meghirdetett támogatásokra. A 2022-es kiírás több újdonságot is hozott, köztük olyanokat is, melyek a veszprémi választókörzetben merültek fel ötletként, és kerültek be az országos programba. Ilyen például a kommunális eszközök tárolására alkalmas helységek kialakításának megfinanszírozása vagy a szabadtéri színpadok megépítésének támogatása.A kistelepülési beruházások megvalósításához ezúttal is 70 milliárd forint áll rendelkezésre, ezt egészítik ki a falusi útalap, a falusi csok és a falusi kisboltok működtetését szolgáló támogatás forrásai.

Teljesen megújult Veszprém buszparkja

December végén már megérkezett az első néhány null kilométeres MAN típusú autóbusz Veszprémbe, január elejétől pedig összesen 42 vadonatúj lila színű jármű kezdte meg a munkát a V-Busz kötelékében. A beruházás azért is számít nagy horderejűnek a Királynék városában, mert három éve a magyarországi nagyvárosok között Veszprémben volt a legidősebb a buszflotta, átlagosan közel 30 éves járművek szállították az utasokat városon belül, most pedig a legújabb járművek érkeztek egyenesen a MAN lengyelországi gyártószalagjáról. Az új buszok nemcsak kényelmi szempontból jelentenek nagy előrelépést a helyi járatos közlekedésben, hanem több kiegészítő szolgáltatás is elindult a buszok hadrendbe állításával egy időben, többek közt digitális utas tájékoztató rendszerrel is felszerelték a járműveket.

Teljes egészében megújul Szent István öröksége – elkezdődött a veszprémi vár-projekt

Elkezdődött a veszprémi vár felújítása, amelyben gyakorlatilag az összes műemlék épület, valamint közösségi és kiállítóterek is érintettek. Magyarország kormánya közel 40 milliárd forinttal támogatja a gigaberuházást, amely egyszerre városfejlesztési, turisztikai, munkahelyteremtési és hitéleti jelentőségű.

Mindez összesen 18 épületet, 35 ezer épített és tízezer szabadtéri négyzetmétert, köztük liturgikus, pasztorális, hivatali, gyűjteményi, múzeumi, kiállító, valamint zarándok- és vendégfogadási tereket érint.

A veszprémi vár-projekt nemcsak méretében jelent kuriózumot a magyar egyházi fejlesztések között, hanem időbeniségében is, hiszen azáltal, hogy a munkákat egyszerre indították el, az alapvető funkciók és építészeti struktúra koherens alakításával a lehető legmagasabb hozzáadott érték elérésére van mód – ebben országosan is egyedülálló a fejlesztés.

A teljes beruházás elkészültének végdátuma nem 2023 lesz, az EKF ünnepi éve, hanem 2025 végéig vállalták a munkák lezárását. Ugyanakkor 2022 végéig azokat a tereket igyekeznek elkészíteni és felkészíteni a rendezvényekre, melyek az EKF eseményeit szolgálják majd, így tehát már jövőre találkozhatnak a veszprémiek és az ide látogató turisták néhány újdonsággal a várban, amit használatba is vehetnek.