Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

„Magányosan dolgozom, de az eredmény nem marad rejtve”

Kultúra
2022. március 31. 11:23

Sümegi Elemér hangszerkészítő neve nem csupán a zenészek körében ismert, de a sportolói világba is beírta magát sikereivel. A legtöbben hegedűkészítőnek titulálják, noha elmondása szerint már több csellót készített, mint hegedűt. Sajátos módszereiről, egyedi és különleges életútjáról, életformájáról beszélgettünk.

Hogy néz ki egy hangszerkészítő teljes napja, aki közben ezer más dolgot is csinál?

Korán reggel ellátom az állataimat, cirka négyhektáros területen tartok lovakat, bárányokat, tehenet. Délelőtt a zeneiskolában vagyok, kiadom és beveszem a hangszereket. Már egy ideje birtokba vehettük a felújított intézményt – a Csermák Antal Zeneiskolát –, egészen különleges atmoszférája lett a helynek. Több külföldi iskolát volt szerencsém látogatni az elmúlt évek során, például Finnországban láttam hasonlóan jó épületeket. Egészen máshogy jön be az ember dolgozni. Tehát délelőtt a zeneiskolában vagyok. A hangszerkiadást úgy kell elképzelni, mint egy könyvtárban a könyveket, vagy mint a rendőrségen a tárgyi bizonyítékot: a nyilvántartási számmal ellátott hangszereket egy katalógusban vezetem, hiszen a zenészeknek, a zenét tanulóknak biztosítunk hangszereket, amennyiben nálunk dolgoznak, tanulnak.

Ez azt jelenti, hogy a többi hangszerhez is értenie kell?

Részben igen. Habár nem veszem el sem a fafúvós, sem a részfúvós kollégák munkáját, de a kisebb javítások nem jelentenek problémát. Most éppen egy tenorkürtön dolgoztam, azelőtt egy klarinéton. A fő profilom viszont a vonós hangszerek készítése, javítása.

Ritka szakma az Öné. Hol lehet ezt elsajátítani?

A kézművesség iránti szeretet és a manuális érzék a nagyapámtól jön, a tudtán kívül remek pedagógiai érzékkel bírt. Aztán később jöttek mesterek, akiktől sokat tanulhattam. Egy hegedű elkészítése csupán néhány hónap, de sok év telik el, hogy aztán az adott hangszerről később majd ráismerjenek, vajon melyik mester keze munkáját dicséri. Merthogy minden mesternek kialakul egy egyéni formavilága, mondhatni „stílusa”. Ma ugyanúgy készítjük a hegedűket, mint az 1600-as években, lehetnek egyéni mozzanataid, de az alapok ugyanazok, mint több száz évvel ezelőtt.

Ha már saját stílus: a legenda szerint a hangszerbe szokott csempészni egy hajszálat szőke hajából. Igaz ez?

Igaz, nem csak legenda. Valaki javítócímkét ragaszt, valaki beleír egy üzenetet a jövő számára, én a hajszálamat csempészem bele. Egyébként rendkívüli érzés, amikor üzennek neked az elődeid, és képet kapsz arról, hogyan gondolkodott az akkori ember, és hogyan ma, egy túlpörgött, információéhes világban. Ezekben az üzenetekben tehát nem csak a kéznyomait fedezhetjük fel a múltbéli hangszerkészítőknek, de a leheletük is benne van. Néha keretek közé szorul az alkotó: Nemessányi Sámuelnek, a legnagyobb magyar hegedűkészítőnek a budai várban lévő Zenetörténeti Múzeumban van kiállítva egy hangszere, és egy verseny keretén belül az ő hegedűjének a hiteles másolatát kell elkészíteni. A világ minden tájáról jelentkeztek a nyáron megrendezésre kerülő versenyre. Na, ebben az esetben semmilyen sajátos megoldást nem alkalmazhattunk, hiszen egy tűpontos másolatot várnak. Nemzetközi zsűri bírálja majd az elkészült darabokat, köztük olasz, kínai, amerikai és angol tagokkal.

Mint említette, ezt a mesterséget az 1600-as évektől kezdődően hasonlóan végzik. Bár a technika előre halad, mégis úgy tűnik, ez a szakma nagy múltja okán sem tűnhet el. Mit gondol, soha nem fog kialakulni új készítési eljárás, netán gépesítés?

Ezt nem tudhatjuk. Igaz, hogy ma az 1600-as évekhez hasonlóan tesszük, amit teszünk, de nem lehet azt sem kijelenteni, hogy ez a szakma örök. Például látni már olyat, hogy a karbon számos helyen átveszi a különböző természetes anyagok helyét.

Soha nem unja? Nem fárad bele a szakmába?

Nem mondom, hogy mindig tökéletesen megy a munka, de aki elmondhatja magáról, hogy ilyen idilli gyerekkora volt, hogy ilyen nagypapa jutott neki, és hogy rengeteget rajzolhatott, ráadásul mobiltelefon sem volt, ami elvonta volna a figyelmét, az elégedett lehet. Én tényleg élveztem. Ilyen háttérrel viszont nem lehet kiégni. Nem mondom, hogy nem volt olyan az elmúlt huszonöt évben, hogy ne kerültem volna el a műhelyt, viszont többször előfordult az is, hogy éjszakába nyúlóan dolgoztam.

Egy másik legenda is kötődik a nevéhez: magánénekre jár. Igaz ez?

Így van, ez sem legenda, hanem a valóság. Három éve járok, előtte soha nem tanultam. Sokan meglepődtek. A zeneiskolában egy nap megkért az énektanár, hogy menjek be hozzá, hadd hallgasson meg énekelni. Halogattam, hogy jó, jó, majd megyek… Végül rászántam magam, elmagyarázta az elméletet, hogy miként kell a hangokat képezni, csináltam, amit mondott, majd megkérdezte, holnap is megyek-e. Gondolkodás nélkül igent mondtam.

Miféle műveket énekel?

Most éppen egy Mozart darabot. Két év kellett, mire azt érezhettem, hogy végre valami elkapott és megy a dolog. Aztán jöttek a vizsgák, a színpadra lépés, hallgatóság előtti éneklés, izgulás, lábremegés, főleg amikor az összes veszprémi zenepedagógus előtt énekeltem. Olyan ez, mint a matematika: nem tévesztheted el.

Úgy tudom, az éneklést már a tízes éveink végén érdemes elkezdeni, ha komolyan gondoljuk.

Igen, tizenéves kortól ajánlott, kérdezték is, hogy énekeltem-e valaha, mert nagyon úgy tűnt. Persze voltam énekkaros, és a családom meg a szomszédjaim azért tudnának mesélni, de a zenepedagógusok meglepődtek és kérdezték is, hogy eddig hol gyakoroltam? Tán a pincében? Most viszont olyan szinteket lehet átlépni, amikről nem is gondoltam volna, hogy léteznek. Különféle izmokat kell használni és fejleszteni, alig tudtam valamit azokról. Nemrég lefutottam egy hatnapos versenyt, utána bementem hétfőn énekórára, semmi erőm nem volt, hogy a rekeszizmokkal dolgozzak.

A műhelymunka, a hosszútávfutás, az állatokkal való foglalkozás mind arra enged következtetni, hogy a magányos műfajokat kedveli. Rosszul látom?

Magányosan dolgozom a műhelyben, elkészítem a hangszert, majd egy pódiumon a zenész sok-sok év belefektetett tanulás és munka után egy hegedűversenyt előad rajta, de a hangszerkészítőről nem esik szó. A készítéskor mondhatni elvonulva, magányosan dolgozom, de az eredmény nem marad rejtve. A hosszútávfutásban is megtaláltam önmagam, eddig nem gondolkodtam a felvetéseden, de valóban kissé magányos műfajok ezek. Bár az állatokkal kifejezetten nem érzem a magányt. Nem is gondolná az ember, milyen kommunikatívak. Misztikusan hangzik, de egy ló érzi az ember minden rezzenését – kapcsolódik. Ezt az értheti igazán, aki napi szinten foglalkozik állatokkal. Elfogadnak, befogadnak, egy csapat vagyunk.

A hosszútávfutás egy része a fizikai állapot, de fejben hogyan lehet rákészülni egy többnapos futásra?

Nekem ez meditáció. Látom a társaimon, amikor eljön náluk az a pont, hogy majdnem feladják. Magamat is tudom kívülről látni, mint valami elmegyógyintézet kastélyparkjába kiengedett beteg, aki tétován bolyong, szinte csak testileg van jelen. Előfordult már olyan, hogy több napig futottam és közben elaludtam, egy bokorban ébredtem fel. Magamhoz tértem, visszakóvályogtam a pályára, azt se tudtam, melyik irányból jöttem s, hogy merre kell tovább indulnom.

Az igaz, hogy negyvenedik helyen szerepel a világranglistán?

Most már feljöttem a tizedik helyre, ami nagyon jó érzés. Nekem ez egy egyszemélyes hobbi. Mások mögött egy teljes csapat van, egy team, aki figyel rájuk. Én felkészülök egyedül, felveszem a futócipőt és elindulok.

A családja mennyire tolerálja, amikor napokig fut?

Hát igen, jogos a kérdés, hiszen az állatokat ilyenkor rá kell bíznom valakire, most is a hatnapos verseny valójában nyolc nap volt oda- és visszaúttal… Lelkileg sem könnyű, hiszen napokon át futsz, majd vége lesz a versenynek, és a következő reggel vissza kell térned a valóságba. Egy hétig folyamatosan termelted magadnak az endorfint, végtelen öröm és lebegés, aztán hirtelen vége.

Milyen tervei vannak a jövőt illetően?

Jövőre, 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa. Egyrészt, szeretném újra – ahogy 2011-ben is – megrendezni a hegedűkészítők nemzetközi találkozóját. Szeretnék jól szerepelni a nyári versenyen, amit már kifejtettem. Ami a futást illeti: nemrég a falumban a lomtalanítás során találtam egy levelet, amit 1948-ban címeztek Németországból Lókútra. Hamar kiderült, hogy egy elszakított sváb család üzenetváltására leltem. Arra gondoltam, visszaviszem a levelet a feladónak, de a hétszáz kilométeres távot futva tenném meg. Az lenne az üzenet, hogy soha többé ne fordulhasson elő családok szétszakítása, kitelepítése.

Szabó Eszter / Fotó: Domján Attila

További cikkek

„Anyukám szava a mai napig parancs”
Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; nemrég Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet, melynek egyik forgatási helyszíne Veszprém volt. A Balázs Béla-díjas rendezőnek sikeres filmjei nagy ismertséget hoztak számára, a bulvár világa viszont teljes mértékben elkerülte. Többek között arról kérdeztük, miként lehet ma érvényesülni a szakmában…
„A titok keresése a kulcs”
Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser mondhatni úttörőként végzi irodalommal kapcsolatos tevékenységeit. Neki köszönhető, hogy 2010-ben újjáéledt a kávéházi irodalmi élet a fővárosban. Sokan emlegetik úgy, hogy ő maga az irodalom háziasszonya. Számos meghatározó beszélgetés, műsor fémjelzi nevét. Hivatása az olvasóvá nevelés; képes különböző korosztályok megszólítására, bevonására. A beszélgetésre otthonában fogadott, ahol bár először jártam, nem volt teljesen ismeretlen: a lakás számos művésszel készült beszélgetés helyszíne.
Kultúra
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
Kultúra
„Az alkotás része érdekel igazán, amikor a semmiből valami lesz”
Lévai Balázs azon besorolhatatlan művészemberek közé tartozik, aki számos területen otthonosan mozog, méghozzá sikeresen, éppen ezért nehéz kifejezetten csak egy műfaj mellé illeszteni a nevét. Volt már tanár, újságíró, műsorvezető, szerkesztő, rendező, producer. A műfajok közötti átjárhatóságról, kezdeti sikerekről, aktuális nagyjátékfilmekről, a filmes szakma rejtelmeiről kérdeztük. Budapesti irodájában fogadott bennünket.