Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Az ajándék, ami olyan szép, hogy sajnálod elfogyasztani

Greendex
2022. március 31. 10:23

Korabeli feljegyzések szerint Mátyás király és Beatrix esküvőjén a hetedik fogás pörkölt cukorból készült kert volt. Az olajos magvak és cukor alkotta díszes grillázstorták később is elengedhetetlen részei voltak a falusi lakodalmaknak, az idő múlásával azonban egyre csökkent a grillázskészítők száma. Szerencsére akadnak fiatalok, akik őrzik a hagyományt

Kár is lenne, ha a feledés homályába vesznének ezek a régi szép mesterségek. Elődeink hagyományai mögött elképesztő tudás és érték lakozik: megpatkolni egy tojást, kipingálni egy mézeskalács huszárt vagy esetünkben elkészíteni egy lovas hintót grillázsból igazi türelemjáték, de a végeredmény egy művészi alkotás. Tulajdonképpen magunkat fosztjuk meg az élménytől, hogy alkotó emberek lehessünk, pedig elszántsággal bárkiről kiderülhetne, hogy van annyi kézügyessége, amennyi az alkotáshoz szükséges.

Tökéletes példája ennek a veszprémi (M) Grillázs párosának története. Magyar Mariann és Koczor Lajos ugyanúgy nem gondolta, hogy egyszer grillázskészítők lesznek: mindketten más szakmában helyezkedtek el, Lajos villamosmérnök, Mariann a logisztika területén dolgozik, a cukrász képzést is csak azután végezte el, hogy belevágtak a grillázskészítésbe.

„Egy kedves rokon néni hívta fel a figyelmünket erre a hagyományos magyar édességre, az alapokat tőle tanultuk meg 2009-ben. Majd miután az első próbálkozásaink kevésbé voltak sikeresek, egy veterán cukrász segített bennünket. Ő mutatta meg az olvasztás, a masszakészítés és a gyors formázás titkát, hogy vizezett deszka helyett érdemes száraz lapon dolgozni” – mesélik. Kezdetben főleg ismerősöket ajándékoztak meg a tortákkal, aztán ahogy idegenek is megtalálták őket, belevágtak a vállalkozásba. S bár ma már rutinosan készítik a szebbnél szebb tortákat, utólag azt mondják, csoda, hogy az első kudarcok után nem adták fel. „Amikor ott állsz a márványlap fölött, amire centi vastagon ráragadt az előzőleg megolvasztott cukor, és nem akar lejönni, akkor azért elgondolkodsz. De nem hagytuk abba, hónapokig kitartóan gyakoroltunk, mire véglegesítettük a technikánkat.”

Lajos és Mariann szerint a grillázskészítésben az egyik legizgalmasabb maga a kreatív folyamat és az egyénre szabhatóság. Ahogy a szlogenjük is szól, grillázstorta minden alkalomra adható – nemcsak esküvőre, ahogy az hagyomány volt, hanem születésnapra, ballagásra, a nyugdíjba vonulás megünneplésére is –, a formáknak pedig csak a fantázia szab határt. Vannak sablonokkal, gipszformákkal készített tortáik – ilyenek főként az állatfigurák  – és kérhető tőlük épített, darabokból összeragasztott egyedi termék is. E torták nagy részét a többszintes esküvői alkotások, virágkosarak jelentik, de például készítettek rendőrsapkát, tartályos kamiont, rénszarvast, Minion figurát is. Az igazán különleges kérések között pedig szerepelt esküvői traktor és hal húzta csónak is horgászpárnak.

Egy-egy alkotás egyébként nem kevés időt vesz igénybe: a tervezés Lajos feladata, ő az, aki megálmodja és elkészíti a tortához szükséges formákat, kitalálja az összeállítás folyamatát, Mariann pedig a díszítésért felel. Egy cicát akár három óra alatt elkészítenek, de egy bonyolultabb esküvői torta 20-24 órát is igénybe vesz. Nem csoda, hogy cukrászdában nem árulnak grillázst, és kevesen foglalkoznak vele (országosan kb. néhány százan), az meg különösen ritka, hogy fiatal páros vág bele – Mariannék Veszprém megyében csak pár grillázskészítőről tudnak.

De, mint mondják, abszolút megéri az örömért, amit a vásárlók arcán látnak, amikor átadják nekik a tortákat. „Sokszor előfordul, hogy annyira tetszik nekik, hogy nem is akarják összetörni. Pedig ennek épp az a célja: a hagyomány szerint ahány darabra törik a torta, annyi boldog év vár a párra. Ilyenkor van, hogy valaki kettőt rendel, egyet dísznek. De olyan is akadt, hogy az esküvő előtt sírva hívott a menyasszony, mert az esküvő helyszínén figyelmetlenül vették ki a tortát az autóból és összetört egy emelet. Éjjel újraépítettük, de azóta mindenkinek szólunk, hogy mire figyeljenek szállítás közben” – mesélik.

Nagy műgonddal elkészített alkotásaikat pedig nem csak a fogyasztók értékelik. 2010-ben indultak  először a Magyar Grillázs Szövetség által rendezett Grillázs Majálison, ahol hal alakú, horgászos tortájukért rögtön ezüst érmet nyertek. A következő években többször is megfordultak a majálison, illetve a Farsang Kupán, ahonnan rendre arany éremmel térhettek haza, köszönhetően annak is, hogy igyekeztek mindig valami meglepővel előrukkolni, vagy az alapanyag, vagy a szín, vagy a geometriai forma tekintetében. 2013-ban pedig, amerikai tartózkodásuk alatt, a San Diegóban megrendezett Sugar Art & Cake Competiton-re is beneveztek egy több mint tíz kilós tortával – a grillázst nem ismerő amerikaiakat sikerült is levenni a lábukról és szintén arany érmet elnyerni Újdonság kategóriában.

2015 óta már nem járnak versenyekre, főállásuk és a rendelések mellett nem igen van idejük. Az újdonságkeresés azonban továbbra is jellemző rájuk. Korábban próbálkoztak csípős, gyümölcsös és diabetikus ízesítéssel; ma nyolc ízt használnak: mogyorósat, diósat, mandulásat, szezámmagosat, kókuszosat, mákosat, napraforgósat és tökmagosat. Kis lapokban ezeket a grillázsokat a Bakony Expón lehet kóstolni, de szeretnék, ha kisebb üzletekben is elérhetők lennének, akár különféle szezonális ízesítéssel is. Ahhoz, hogy ez magvalósítható legyen, saját grillázsműhely kialakításába kezdtek. „A fő vonal továbbra is a tortakészítés lenne, és megmaradna a kézműves stílus, de kis grillázs szeleteket is tudnánk forgalmazni Veszprém környékén, a Balaton-parton, amelyek így a környékbeli vásárlók mellett akár az EKF programra érkező turistákhoz is eljuthatnának.”

Bertalan Melinda / Fotók: (M) Grillázs

További cikkek

Greendex
Eljön az idő, amikor a hajókat is megéri csak napelemmel hajtani
Bár ma még leginkább vitorlások szelik a Balaton habjait, talán nem is olyan távoli az a jövő, amelyben a napfény már nemcsak a fehér vitorlán csillan meg, hanem a napelemes hajó paneljein is.
Greendex
Aratás után indulhat az építkezés
A szalma, mint alapanyag nem újdonság az építkezéseknél, viszont ahogy egy veszprémi vállalkozás alkalmazza ezt a természetes megoldást, az egyedülálló az egész világon. A belváros egy eldugott pontján már felépült egy ilyen épület, ahol a szalma, mint építőanyag, tartószerkezet és szigetelő is megjelenik. Bemutatjuk az „aszalma” házat.
Greendex
Mindig van jobb és hatékonyabb megoldás az energiapiacon
Manapság sorban állnak a különböző tanácsadók, legyen szó az egészségünkről, a pénzügyeinkről, de akár a párkapcsolatunkról is. Ezek aztán jó esetben segítenek is valamiben, rosszabb esetben csak kiállítják a számlát. Viszont van néhány olyan szektor, ahol valóban érvényes tanácsadói szolgáltatások működnek, az ilyen szakemberek segítségével pedig pénzt, időt és energiát lehet megspórolni. A Greenergy Market pontosan ebbe a csoportba tartozik, akik az energiaipar területén bizonyítják be, mindig van jobb és hatékonyabb megoldás.
Greendex
Baktériumokkal a tisztaságért
A veszprémi Greenbiotic a multikkal szemben kínál innovatív alternatívát a tisztítószerek világában. Szerintük ha nem muszáj, nem kell kiirtani a velünk élő baktériumok 90%-át. Sőt, szövetségre kell lépni velük.
Greendex
Vidéki élet inspirálta kerámiák Tótvázsonyból
Bár többször akadtak kitérők életében, valahogy mindig az agyaghoz tért vissza. Réthy Orsi tíz év londoni kitérő után költözött családjával Tótvázsonyba, ahol jelenleg is alkot – és szívja magába az inspirációt.