Tavaly több mint 360 tétel közül választották Veszprém város borának a Villa Pátzay Borbirtok Prémium chardonnay-ját. Saját szemünkkel néztük meg, mi és hogyan készül Badacsonytomajon.
Évek óta szokás, hogy a Balaton, a megye és a megyeszékhely – újabban pedig már az EKF program is – megválasztja saját borát. A cím egy évre szól, a kitüntetés pedig feljogosítja tulajdonosát arra, hogy a város protokoll-rendezvényein és hivatalos megjelenésein megjelenjen. Jó reklám ez tehát, és nagy lehetőség a pincészeteknek, melyek odaítéléséről nem a szakma, hanem egy úgynevezettet laikusokból álló társadalmi zsűri dönt, akik a szakemberek által összeállított szűkített listán szereplő mintákból válogatnak. Tagjaik közt a polgármester mellett egyéb közéleti szereplők is képviseltetik magukat. 2021-ben Veszprém város bora a Villa Pátzay Borbirtok Prémium chardonnay-ja lett, mely a pincészet első szüretéből készült, így rögtön felhívja magára a figyelmet. Kis darabszámmal készült hordószelektált tételről van szó, mindössze 3500 palack készült belőle.
A borokért a több mint 20 éve a szakmában lévő Zsurki Sándor felel
Badacsonytomajon, a hegy lábánál húzódó Római úton járunk, egy viszonylag fiatal pincészetről beszélünk. A birtok 2009-ben épült, jelenlegi gazdája, Pátzay István, a Veritas Borkereskedés ügyvezető tulajdonosa 2017-ben vásárolta meg, amelyet azóta is folyamatosan fejleszt. Ottjártunkkor a szezonra készülve épp a teraszt építették. A borkészítő technológiát öt év alatt teljesen felújították, a hűtés-fűtést újra húzták és a vezérlést is modernizálták. Számokban kifejezve: 1500-ról 3500 hektoliterre növelték a tartálykapacitást, és a korábbi tíz hordót is meghússzorozták. A pince jelenleg 600 ezer palackot tud készíteni a meglévő tartálytérrel. Kompakt birtokról van szó, mely három egységből áll: pincéből, egy elegáns borhotelből és egy különteremből. A modern építészeti dizájnnal kialakított feldolgozó-, erjesztő- és érlelőtér Kiss Péter tervei alapján készült, építészeti nívó díjat kapott, 2010-ben New Yorkban megválasztották a Világ legszebb ipari épületének. Jól áll neki a Badacsony!
– Azt mondják, a borászathoz jó alapanyag, jó technológia és egy jó borász kell. A borokért a több mint 20 éve a szakmában lévő Zsurki Sándor felel. Az ő szerepe kulcsfontosságú, a minőség abszolút hozzá köthető – mondja kérdésünkre Pátzay István, majd azt is elárulja, ugyanúgy csinálnak mindent, mint nagyapáink, csak korszerűbben, gépesítve, hatékonyabban. Az összes modernizálás ezt a célt támogatja. A hűtési technikájuk például, hogy egyszerre 80 hordót tudnak hűteni-fűteni, ekkora mennyiségben egyedülálló Magyarországon. – Gyorsak vagyunk és precízek, eddig úgy tűnik, jól csináljuk. Nincsenek kompromisszumok. Egyenes, tiszta, határozott savgerincű, alacsony alkohol tartalmú borokat készítünk, melyeket nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is szeretnénk megversenyeztetni – meséli.
A Pátzay birtok összesen 17 hektár területtel rendelkezik, a Badacsonyra jellemzően olaszrizlingből terem a legnagyobb mennyiség, de van rajnai rizling, chardonnay, kéknyelű és szürkebarát, valamint megterem itt a kékszőlő is. Bár Veszprém város nem kapcsolódik közvetlenül borvidékhez, mégis karnyújtásnyira fekszik tőle több borrégió. Pátzay István szerint a Badacsonyra érdemes úgy tekinteni, mint Veszprém Város Szőlőskertje, hisz Ranolder püspöknek is több területe húzódott itt, és a Veszprémi Érsekség is tulajdonol szőlőt a hegyen. – Történelmi gyökerek kapcsolják Veszprémet a Badacsonyhoz, amit tovább erősíthetnénk többek közt azzal, hogy minden városlakó évente legalább egyszer ellátogat ide, vagy “örökbe fogad” egy szőlőtőkét (nevet). Nem véletlen, hogy a város bora badacsonyi.
Gesztesi Ákos / Fotó: Egyed Meli