Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.
gazdaság
DiákÉSZ: a diákok nyáron főként a kereskedelemben és a vendéglátásban vállalnak munkát
A nyáron munkát vállaló diákok körében idén is a kereskedelem, a vendéglátás, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar a legnépszerűbb terület, ahol a tanulók szívesen dolgoznak részmunkaidőben - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
gazdaság
Új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást indított a Yettel
A Yettel elsőként indított Magyarországon a vezetékes internetet kiváltani képes új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást - közölte a mobilszolgáltató az MTI-vel kedden.
gazdaság
Elindult a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogató Start program
Tizenkilenc pályázó került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató Start programba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez; a résztvevők a pénzügyi támogatás mellett vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és mentorálást is kapnak.
gazdaság
KSH: márciusban 4 millió 697 ezer volt a foglalkoztatottak száma
A január-márciusi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 674 ezer volt, 107 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Márciusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 697 ezer fő volt - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A foglalkoztatottak márciusi létszám a 29 ezerrel volt több, mint az előző hónapban és 81 ezerrel nőtt egy év alatt.
gazdaság
A fásítás nem csodaszer az éghajlatváltozásra egy elemzés szerint
A fásítás hasznos, de nem csodaszer az éghajlatváltozás ellen, Magyarország jelentős része nem is alkalmas erdőtelepítésre - olvasható az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak szerdán közzétett elemzésében.
belföld
ITM: már több mint száz zöld rendszámos motor fut a hazai utakon
Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok; mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
ITM: idén is lesz TeSzedd! - Már lehet regisztrálni a hulladékgyűjtő akcióra
Idén már tizedik alkalommal valósul meg Magyarország legnagyobb és egyre népszerűbb hulladékgyűjtő eseménye, amelyre keddtől jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.
Biztosítási alkusz: anyagi felelősség terheli az ittasan kerékpározókat
A biztosítók az ittas vezetőket egyértelműen kizárják a kártérítésből, és ez nemcsak az autóvezetőket, de az ittasan kerékpározókat, elektromos rollerrel közlekedőket is érinti - figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.
Elkezdődött a 176. balatoni hajózási szezon
Nagyszombaton elindult a 176. balatoni hajózási szezon, amelyben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyebek közt új menetrenddel és májustól bevezetésre kerülő online jegyvásárlási lehetőséggel várja az utasait - hangzott el a társaság szezonnyitó sajtótájékoztatóján, a Szent Miklós hajó fedélzetén.
gazdaság
NAV: részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó
Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés a fizetendő személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra, ha együttes összegük nem haladja meg 500 ezer forintot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.
gazdaság
Szallas.hu: rekord lehet a belföldi turizmusban húsvétkor
Az előfoglalási adatok alapján már most több szállásfoglalást adtak le a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben - közölte a Szallas.hu kedden az MTI-vel.

Klasszikus polgárként a multikultúra vadvizein

Élet-útlevél
2022. március 31. 11:23

Habár ő maga is a nagyvállalati kultúra közegében mozog a mindennapokban, gondolkodásában inkább a XX. század eleji polgárságot képviseli. Kötter Tamás ügyvéd és író, aki regényeiben görbe tükröt állít a multikulturalizmustól átitatott középosztálynak, ahogy vallja, ezzel próbál segíteni egy boldogabb élet elérésében. Konzervativizmusról, woke-kapitalizmusról és a nagyvállalati kultúra közösségromboló hatásairól is beszélgettünk.

Ügyvéd és író egy személyben. Egy látszólag szárazabb tudományág képviselője és egy kreatív személyiség jelenik meg önben egyszerre. Hogy fér meg egymás mellett ez a két tevékenység úgy, hogy mindkettőben aktív?

Mint a jogászok egy jelentős része, én is egy elfuserált bölcsész vagyok. Olyannyira, hogy kezdetben középiskolai tanár szerettem volna lenni, akkor még sokkal nagyobb presztízse volt ennek a hivatásnak. Úgy éreztem, hogy a bölcsészkar túl nagy falat lenne, ezért egy másik „lehetetlennek tűnő küldetést” céloztam meg, a jogi kart, ahová viszont felvettek. Azzal viszont vitatkoznék, hogy a kreativitás távol áll a jogászi hagyományoktól. Régen, a szebb és boldogabb időkben a jogászok nem egyszer vállaltak közéleti szerepet. Híres politikusok kerültek ki közülük: Eötvös, Deák és társaik. Ezekben a boldog békeidőkben pezsgő tudományos tevékenységet folytattak, de hallottunk olyanról is, hogy kamarazenekarban játszottak, igazi polgári életet éltek, aminek része volt a kultúra, a kreativitás is.

Viszont ezek mind múlt századi történetek és nem a mai korunkból hozott példákat.

Ma kétségkívül van egy általános európai elbutulás, amit a globalizáció hozott magával. Ez egyszerűen lefordítva annyit jelent, hogy az emberek szakbarbárok lettek. Ebben közrejátszott az iskolai indoktrináció, a lustaság, a pénz és siker szerepének mérhetetlen felértékelődése és az, hogy nagyon gyors és változó ingerek érik az embereket, a lehetőségek tárháza pedig végtelen lett. Kevés idő, túl sok információ és inger szinte lehetetlenné teszi még befogadói szinten is az elmélyült figyelmet. 

Tehát ön ebben a világban vív szélmalomharcot a klasszikus polgári attitűdökért?

Próbálom a XIX. század végi, XX. század eleji ember életét élni, aki valamivel tovább lát a cipője orránál és nem fogadja el a szépen becsomagolt multikulturális ideológiát. Valahol ez a boldogság kulcsa is az ember életében. Úgy értem, azok az emberek, akik előre legyártott ideológiát, úgynevezett vállalati kultúrát kapnak, vállalati küldetéssel kell azonosulniuk, ők nem értik meg, hogy miért lesz az életük boldogtalan. Viszont, ha megismerjük és megértjük magunkat, az segít a megbocsájtásban, akár egy másik emberrel, akár saját magunkkal szemben is, így pedig boldogabb lehet az életünk.

Ez a gondolkodás hívta elő önből az írót is?

Részben igen, de ennél összetettebb a magyarázat. Nagyon sokat olvastam, és aki sokat olvas, abban előbb-utóbb felmerül a vágy, a remény, hogy ő maga is írjon. Bennem ez akkor fogalmazódott meg tisztán, amikor elolvastam Bret Easton Ellis Az informátorok című novelláskötetét. Ezután még hosszú évekig megmaradt a vágy szintjén, hogy én is megírjam a saját történeteimet, végül győzött bennem az elhatározás, hogy mindaz, ami a fejemben van, testet öltsön írott formában is. Arról kellett döntenem, hogy vagy belekezdek az írásba és ezzel megkockáztatom, hogy leszerepelek magam és a világ előtt, vagy pedig elengedem ezt a vágyat, viszont akkor örökre keseregtem volna, mert a beváltatlan ígéreteknél nincs borzalmasabb érzés. A lógó kilincsű, félig berendezett lakások félbemaradt életű lakóihoz tudnám ezt az érzést hasonlítani. Ezek az emberek akárhol is vannak, nincsenek otthon. Jobb híján ott maradtak, mert a döntő pillanatokban mindig meghátráltak, de azért álmodoznak még, és várják a csodát, mert az ember már csak ilyen. És évek telnek el így, míg végül jön egy szomorú, végtelenül hosszú pillanat, amikor ráébrednek, hogy „már nem mennek innen sehova” és ők ebben a soha véget nem érő, nagy mindent leverő szomorúságban élik tovább az életük. Na, ezt szerettem volna elkerülni.

Regényeiben kivétel nélkül a nagyvállalati mókuskerékben taposó és a multikultik világában boldogulni vágyó társadalmi csoportokról ír. Miért pont őket választotta a történetei főszereplőinek?

Mert róluk Magyarországon még senki nem írt, és mert én is köztük élek, így mondhatom, hogy jól ismerem a szokásaikat, értékrendjüket. Ezek az emberek valamikor a 90-es évek közepén váltak jól látható társadalmi csoporttá, elsősorban Budapesten és a nagyobb városokban. A hozzájuk kapcsolódó, szórakozási, viselkedési, öltözködési és fogyasztási szokásokat szerettem volna bemutatni, egyfajta görbe tükröt állítva.

Nem volt sértődés, megbotránkozás az első regényei után ezekben a körökben?

Nem tapasztaltam ilyet, szerintem az emberek nagy részében eleve benne van az önirónia. Ráadásul képesek az önkorrekcióra, beléjük van kódolva a tanulási folyamat. Ahogy a Micimackóban is olvashattuk, szeretjük, ha a mese rólunk szól. Szeretjük megismerni az életünket, a vágyainkat, amik elszálltak, füstté váltak. Ha valaki megírja mindezt és kiénekli a fájdalmukat, az sokaknak örömet okoz.

Még görbe tükrön keresztül is?

Igen, hiszen szükség van arra, hogy lássuk magunkat kívülről, tudjunk nevetni magunkon, tudjuk azt mondani, hogy mekkora balekok voltunk némely esetben. Ha mindent komolyan veszünk és tévedhetetlennek hisszük magunkat, akkor szomorú életünk lesz, mert képtelenek leszünk megbocsájtani magunknak.

Ön szerint mi okozta a társadalomban azt, hogy ezeket az elveket ismét el kell magyarázni, meg kell tanítani az embereknek?

Ez egy hosszú folyamat eredménye, amiben nagy szerepe van annak, hogy az iskolai oktatás elhanyagolja mindezt. Nem veszik tudomásul, hogy a jövő vezetőit képzik. Pedig lehet, hogy éppen abba az osztályba fognak járni a jövő miniszterelnökei, vagy nagy állami intézmények vezetői, esetleg későbbi egyetemi tanárok. Olyan emberek, akik egyszer a magyarság jövőjét fogják meghatározni a döntéseiken keresztül. Két dologra mindenképpen meg kell tanítani a gyermekeket: európai vagy, azon belül magyar, (de elsősorban magyar!) ezért ennek a népnek az életét, a történelmét, a hagyományait, a kultúráját teljes egészében magadévá kell tenned. Így tudsz majd a jövőről gondolkodni, így nem követed el a régi hibákat és így tudod felhasználni az elődök sikereit. Ez nagyon fontos lenne, ennek ellenére azt látom, hogy az oktatás az univerzalizmus felé halad, megpróbálják a politikai gondolkodást, az ellentéteket semlegesíteni, az ellenoldalakat lefegyverezni.

Az így felnőtt és felnövő generáció tagjai közül –  Czopf Áron gondolataival élve – „akit a vallás nem érintett meg, nihilistának viszont tehetségtelen, az a 21. században leginkább a technokrata elitek szekuláris erkölcsrendészetében találja meg a számítását.

Annak a dolga kigúnyolni, üldözni és jelenteni a politikai gondolkodás minden formáját. Emlékeztetni az embereket arra, hogy miben kell hinniük, továbbá tájékoztatni a lakosságot, hogy a »globális civil társadalom« rosszallását elkerülendő miképpen élhet csendes, apolitikus és az előírt szabványok szerinti erényes életet”. Nos, ezek az emberek talán a hazánkban ideiglenesen állomásozó multik káderutánpótlásának biztosítására elégségesek, de polgárnak, méghozzá magyar (!) polgárnak nagyon kevesek – és ez borzasztó!

A másik ok pedig szintén a nagyvállalati kultúra elterjedése, ami legkevésbé sem abban érdekelt, hogy a lokalitás stílusát képviselje. A szereplői csupán fogaskerekek a gépezetben, akik bármikor leválthatóak, áthelyezhetők máshová. Miért érdekelné őket Magyarország sorsa, az ország jövője, amikor semmilyen szenzitivitás nem alakult ki bennük a lokalitás iránt?

A regényein kívül hangot ad különböző online fórumokon és médiumokban is ennek a világnézetének. A nagyobb ismertség megszerzése után hányan fordultak el öntől emiatt?

Sosem rejtettem véka alá, hogy a nemzeti és konzervatív oldal felé köteleztem el magam. A regényeimben egyébként sosem nyíltan, hanem kulturálisan politizálok. A konzervatív beállítottságomat nem szégyelltem, sőt büszkén vállalom. A magukat értelmiségnek „kinevező” élcsapat tudattal megáldott belpesti értelmiséget mindig gyanakodva figyeltem, politikai krédójuk általában kimerül az ügyeletes felettes énnek (előbb Moszkva, most éppen Washington) való megfelelésben, kelet majd a nyugat (van aki ezen a forgóajtón többször is bement) kulturális és politikai imitációjában, idegen ötletek kritika nélküli átültetésében magyar földbe – ahogy Békés Márton írta – akár földcsere útján is.

Említette, hogy ön is a nagyvárosi multikulturális közegben él, viszont származását tekintve egy kisalföldi faluban nőtt fel. Hogy látja, a vidék Magyarországa és a városi nagyvállalati kultúra közt tényleg akkora a szakadék, ahogy sokan állítják?

A városi életforma jellegénél fogva minimalizálja az egymásra utaltságot. Ezzel szemben egy vidéki életformában sokkal jobban rá vagyunk kényszerítve az együttműködésre és ez közvetlenséget, egy emberibb közösséget hoz létre. Ez egyébként nem új keletű, több ezer éve a legelső városok kialakulásánál is így volt. A városias lét viszont sokkal jobban kedvez a multikulturalizmusnak, ami aztán a táptalaja lehet a liberalizmus vadhajtásainak is.

Ezzel szemben a vidék megmaradt archaikusnak. A megapoliszokban a laptop-kapitalisták a változás, a progresszió fétisében élnek, és képtelenek elképzelni vagy legalábbis mély lenézéssel szemlélik, hogy ezzel egy időben másfajta létformák is jelen vannak: építészetben, életstílusban, magunkhoz, egymáshoz és világhoz való viszonyban.

Nem tudják elképzelni, hogy térben különbözőek vagyunk, és nem mindenki rohan előre a modernitásban egy vélt cél felé, amit egyébként senki nem lát. Mindez jól leképződik a szocializmusból ránk maradt szobrokban is. Nézzük meg, ezek az alakok mindig egy távoli pontra fókuszálnak, ahol vélhetően ott van a történelem nagy megoldása, de nem veszik észre, hogy körülöttünk egy sor lokalitás létezik, különböző életminőségekkel és attitűdökkel áthatva.

Mindez a legújabb könyvében kiknek a példáján keresztül jelenik majd meg?

A középosztály sorozatfüggősége lesz a középpontba állítva. Korunk egyik új jellemző tünete, hogy az emberek egymás közt már főleg csak sorozatokról cserélnek eszmét. A kis fantáziaviláguk erre korlátozódik. Ők a Netflix-generáció.

Hajas Bálint / Fotó: internet

Kötter Tamás ügyvéd, író 1970-ben született Csornán. Gyermekkorát a Győr-Moson Sopron megyei Kónyban töltötte, majd a győri Révai Miklós Gimnáziumban tett érettségit. Egyetemi tanulmányait az ELTE jogi karán végezte, itt szerezte meg diplomáját. Jogi pályafutása alatt dolgozott ügyvédi irodákban, nagyvállalatok jogi osztályán, ahol számos élményt és tapasztalatot szerzett későbbi regényeiben megjelenő szereplők hiteles ábrázolásához. Jelenleg egy budapesti ügyvédi iroda alapító társtulajdonosa. Első regénye, az IKEA vasárnap 2012-ben látott napvilágot, azóta számos novellája és publicisztikája jelent meg négy regénye és két novelláskötete mellett.

Regényei:
IKEA vasárnap (2012)
Rablóhalak (2013)
Dögkeselyűk (2014)
A harcból nincs elbocsátás (2015)

Novelláskötetei:
Nem kijárat. Apró hazugságok egy férfi életéből (2019)
Férfiak fegyverben (2020)