Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.
gazdaság
DiákÉSZ: a diákok nyáron főként a kereskedelemben és a vendéglátásban vállalnak munkát
A nyáron munkát vállaló diákok körében idén is a kereskedelem, a vendéglátás, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar a legnépszerűbb terület, ahol a tanulók szívesen dolgoznak részmunkaidőben - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
gazdaság
Új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást indított a Yettel
A Yettel elsőként indított Magyarországon a vezetékes internetet kiváltani képes új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást - közölte a mobilszolgáltató az MTI-vel kedden.

Hol lakik a boldogság?

Caffee Latte
2022. március 31. 11:23

Egy kutatás szerint leginkább Veszprém megyében, a PhD fokozattal rendezők, a vállalkozók és a nagycsaládos házasok otthonában. De ha tényleg így van, miért panaszkodunk annyit és miért keressük folyton-folyvást a boldogság titkát?

Az első kérdésre a válasz viszonylag egyszerű. A szóban forgó, Pénzcentrum által készített kutatás vállaltan nem reprezentatív: összesen 6447 főt kérdeztek meg arról, általánosságban véve mennyire boldogok, és az olyan szegmensek, mint a munka, társas kapcsolatok, egészség, közélet, mennyire befolyásolják ezt a boldogságot. A válaszok alapján a boldogság biztos receptje az, ha Veszprém megyében élünk, lehetőleg minél magasabb végzettséggel rendelkezünk, vállalkozók vagyunk, házasok és három gyermek szülei. 6447 fő persze Veszprém városhoz viszonyítva is csekély, teljesen jogos tehát, ha valaki nem ért egyet a fentiekkel.

Ennél valamivel reprezentatívabb az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja  irányításával, 10912 fő bevonásával végzett vizsgálat, amely alapján elkészült Magyarország 2020-2021-es Boldogságtérképe. A kutatásból nemcsak az derül ki, hogy Veszprém megye lakói ez esetben a középmezőnyben végeztek, azaz átlagosan boldogok, hanem például az is, hogy a Covid ideje alatt a 36-50 év közöttiek, valamint a házasok és a három vagy több gyereket nevelő családok  jólléte szignifikánsan nőtt, míg a 65 év felettiek és a 18-25 évesek körében csökkent, akárcsak az egyedülállók és a kapcsolatban lévők, illetve azok körében, akik önmagukat szegénynek vagy éppen ellenkezőleg, gazdagnak vallották.

Messzemenő következtetéseket levonni tehát nem feltétlenül érdemes. Ettől függetlenül rendületlenül próbáljuk megfejteni a boldogság képletét – még akkor is, ha az talán nem létezik. Hiába kutatják ugyanis a boldogságot a pozitív pszichológiával foglalkozó szakemberek a kilencvenes évek vége óta, egységes válasz nem született. „Ed Diener például a szubjektív jóllét fogalmával rokonítja, amely az egyén saját életéről alkotott értékeléseinek és érzelmi válaszainak összessége, azaz hogy mennyire elégedett az életével a munka, kapcsolatok, társadalmi helyzet, egészség stb. tükrében, s mennyire vannak túlsúlyban a pozitív érzelmei. Dr. Bányai Nagy Henriett, az ELTE docense szerint ha utóbbiak háromszoros többségben vannak a negatív érzelmekhez képest, már magasnak tekinthető az egyén jólléte” – magyarázza Kungli Dóra pszichológus.

Ezt az elégedettség érzést jelentősen növelheti egy olyan egyszerű szokás, mint a jobb testtartás vagy a több mosolygás, a faciális feedback szerint ugyanis a testünk fizikai változásaira az agyunk érzelmekért felelős része is reagál. Mások segítése, a hétköznapi kedvességek szintén pozitívan hatnak, akárcsak a mindfulness technikák és a hála rendszeres gyakorlása, amelyek segítenek formálni a szemléletmódunkat. Ahogy ugyanis azt Martin Seligman is megállapította depressziós páciensekkel dolgozva, önmagában a negatív hatások kizárása nem jelent azonnali javulást, és a pozitív dolgok megléte sem egyenlő az elégedettséggel. A boldogság hozzáállás kérdése is, ami mintegy 50%-ban genetikai meghatározottságú, kb. 40%-ban azonban tudjuk növelni a boldogságszintünket.

Ebben nagy szerepe van a támogató-megtartó emberi kapcsolatoknak, de a jóllétet táplálja Laurie Santos, a YALE egyetem kutatója szerint a szabadság és az autonómia magas foka, a gazdasági és politikai intézményekbe vetett bizalom is. Nem véletlen, hogy a nemzetközi boldogságkutatásokban rendre a skandináv országok, Hollandia, Ausztrália végeznek az első helyeken, hiszen ezekben az országokban magas az egymásba és az államba vetett bizalom, szemben a posztkommunista országokkal.

A gazdagság azonban hosszú távon nem növeli a boldogságérzetünket, ahogy az életkornak és a párkapcsolati státusznak sincs különösebben meghatározó szerepe, a személyiségnek viszont igen.

A pesszimisták például az akadályokra jellemzően kudarcként tekintenek, nem kihívásként, így gyakran megfosztják magukat az olyan pozitív érzelmektől, mint az érdeklődés, a kíváncsiság, az öröm. Általában elégedettebbek az életükkel az extrovertáltak is, több pozitív élmény éri őket, „fontos azonban megjegyezni, hogy a kutatások szerint nemcsak a személyiség hat a boldogságra, de a boldogság is hat a személyiségre” – teszi hozzá a pszichológus. Azaz az introvertáltak számára sincs veszve semmi. 

Ráadásul a boldogságot többféleképpen el lehet érni. „Az ún. boldogságorientációnak három típusát szoktuk megkülönböztetni – mondja Dóri. – Élvezetkeresőnek nevezzük azt, aki az élmények, pozitív ingerek maximalizására és a kellemetlenségek minimalizálására törekszik. Az értelemkereső inkább az önismeret elmélyülésében, képességei fejlesztésében, önmaga tökéletesítésében látja a boldogságot, míg az áramlatkereső ezt a kettőt köti össze és a flow élményét keresi. Peterson szerint  pedig e három kombinációja jelenti a teljes életet.”

Módszerek tehát vannak bőséggel, más kérdés, hogy jó-e, hogy ilyen kétségbeesetten boldogok akarunk lenni. (Ha rosszmájú akarnék lenni, azt mondanám, a gazdaságnak biztosan, hiszen a boldog munkaerő hatékonyabb és olcsóbb munkaerő, Dienerék 2005-ös vizsgálata szerint pedig az élettel való elégedettség nagyobb eséllyel predesztinál a sikerre is.) Persze a boldogság iránti vágyunk természetes, de mintha a nagy keresésben épp a fókuszt veszítenénk el. Lelkesen olvassuk a dán boldogság titkát, Marie Kondót hívjuk tanítómesterünknek a minimalizmushoz, közben ötször körberepüljük a földet élményeket hajszolva, de valahogy mégsem leszünk boldogabbak. Mert a nap végén mindig lesz valaki, akinek az élete jobbnak tűnik a közösségi média szerint, és mert egy külső, a saját körülményeinkhez talán nem is passzoló tényezőtől függővé tenni a jóllétünket tévedés. A belső tényezőkre odafigyelni viszont nagyon is érdemes: az ELTE kutatása szerint az erős pszichológiai immunrendszer, a pozitív mentális egészség alapját adó protektív személyiségvonások (reziliencia, lelki edzettség) és a bölcsesség, spiritualitás, a pozitív orientáció szélsőséges körülmények között is segítenek fenntartani vagy növelni a jóllét szintjét.

Mert a boldogság valójában bennünk lakik. „Aki rendelkezik valós önismerettel és önelfogadással, akinek stabil az önképe, arra sokkal kevésbé hat a szomszéd fűje mindig zöldebb effektus, az nem kezd el olyasmire vágyni tartósan, amire nincs is igénye, csak másnál látta” – mondja a szakember. Az hálás azért, amije van, és elfogadja, ha nem fürdőzik folyamatosan napfényben. „Ahogy sok más területen, a pozitív pszichológiában is mintha átestünk volna a ló túloldalára és csak a jóra, a pozitív gondolkodásra fókuszálnánk, ez viszont roppant frusztrálóvá tud válni. A negatív érzések és élmények ugyanúgy az életünk részei, és akkor tudunk teljesek lenni, ha mindkét oldalt elfogadjuk.”

Bertalan Melinda / Fotó: Unsplash