Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

15 éves rekord az EU-ban, Magyarországon enyhébb a drágulás
Jelentős eltérések láthatóak az uniós országok lakáspiacain, miközben a negyedéves lakásdrágulás mértéke az EU-ban és az Eurozónában 15 éves rekordokat döntött. - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az Eurostat legfrissebb adatait dolgozta fel.
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben
Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel csütörtökön.
Megduplázta vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia alatt
Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta hétfőn a The Guardian online kiadása.
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiában
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiai ágazatban a válság előttihez képest, elsősorban az alacsony fizetési kategóriákban, és visszaesett az utánpótlásképzés is a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
Megújult a Vilonyai úti gyermekorvosi rendelő
Jelenleg a műszaki átadás folyik, várhatóan február vége előtt fogadhat újra betegeket.
kkv
Óvatos optimizmussal indulnak neki az új évnek a kkv-k
Pozitív várakozásokkal indulnak neki az évnek a mikro-, kis- és középvállalkozások: a K&H kkv bizalmi index enyhe csökkenést követően jelenleg is 11 ponton áll. A cégek optimizmusában szerepet játszik, hogy az előttük álló egy évben a közterhek csökkenésére számítanak. Ezzel együtt enyhe óvatosság is tapasztalható, ami feltehetően a koronavírus negyedik hullámával és a hitelkamatok várható emelkedésével magyarázható.
Több mint 2 milliárd forint támogatás érkezett eddig a térségbeli településekhez a Magyar Falu Programon keresztül
Indulása óta eddig 150 nyertes pályázaton több mint 2 milliárd forintból fejlődtek a választókörzet települései – mondta Ovádi Péter parlamenti képviselő csütörtök reggel Városlődön.
Egy kutatás szerint a Veszprém megyében élők a legboldogabbak az országban
Veszprémet Pest és Vas követi. A legboldogtalanabbak a hevesiek.
Kormányszóvivő: jelentős béremelésekkel indul az év
Jelentős béremelésekkel indul a 2022. esztendő - közölte a Facebookra feltöltött vasárnapi videóüzenetében a kormányszóvivő.
Sosem látott mennyiségű pénz áramolhat az agráriumba és vidékfejlesztésre
Elkészült Magyarország Stratégiai Terve a következő európai uniós ciklusra, amely az új Közös Agrárpolitika (KAP) hazai végrehajtását szolgálja. A programban minden korábbinál hangsúlyosabbak a fenntarthatósági törekvések, és a kormány ezelőtt sosem látott összeggel egészíti ki az Európai Uniótól érkező támogatást. Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a K&H Agrár Klubon mutatta be, hogyan változik az ágazat támogatási rendszere 2023 után.
K&H: mennyit költöttek a bankkártyások az év végén?
Javult a fiatal korosztály jövedelmi helyzete tizenkét hónap leforgása alatt - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készített kutatásból. A 19-29 évesek háztartásában a jövedelem 266 ezer forintot tett ki az idei harmadik negyedévben, azaz 16 százalékkal nőtt éves szinten, az egy főre jutó jövedelem pedig 20 százalékkal 132 ezer forintra emelkedett. A fiatalok hatoda rendelkezik hitellel, jellemzően személyi kölcsönt, lakás- vagy folyószámlahitelt törlesztenek.
A kamatok drágulása miatt már a használt lakások alternatívája a modern, zöld otthon
A piaci és a támogatott zöld hitelek közötti kamatkülönbség miatt ma már olcsóbb energiatakarékos új lakás vásárlására szerződni a hitellel vásárlóknak és a jegybanki kamatemelések folytatódásával közel az idő, amikor már a használt lakás vásárlásánál is jobb alternatíva lesz a zöld hiteles új lakás finanszírozása.
A koronavírus újabb hullámai sem szabnak gátat a kkv-k beruházási terveinek
A cégek nagyjából háromnegyede készül beruházni a következő egy évben, derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredményéből. A legtöbben informatikai fejlesztésre, ezen belül főként hardver és szoftvervásárlásra készülnek. A következő egy év fejlesztéseiben a legaktívabbak a középvállalkozások lehetnek, akiknek 85 százaléka tervez beruházást.
kkv
Magas volt az elmúlt két évben a kkv-k beruházási kedve
Szinte minden második vállalkozás végrehajtott beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokra fókuszáló piackutatásából. A megkérdezett vállalatok elsősorban kapacitásbővítés és technológiai fejlesztés céljából döntöttek a beruházások mellett, amelyeket leginkább saját tőke bevonásával finanszíroztak, de jelentős arányban vettek igénybe államilag támogatott és piaci kamatozású hiteleket is.
belföld
Európában elszálltak, itthon stagnáltak a fogyasztói energia árak novemberben januárhoz képest
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint kilenc uniós fővárosban januártól novemberig a lakossági villamosenergia ára negyedével nőtt, itthon alig 1,5 százalékkal. A gázár esetében még ennél is nagyobb árelőnyt élveznek a rezsicsökkentés következtében védett magyar fogyasztók.
magazin
Művészek és új felfedezések nyomába ered az Ecoport friss száma
Hallott már az aszalmáról? És azt tudja, hogy a NASA munkatársai között egy magyar fiatalember is szerepel? És azt, hogy az új magyar film, a Nagykarácsony producere, Lévai Balázs milyen kalandos életutat tudhat magáénak? Az Ecoport legújabb számából mindezek is kiderülnek.
Ericsson: egy évtized alatt 260-szorosára nőtt a mobil adatforgalom
Az elmúlt tíz évben 700 millióról 6,3 milliárdra emelkedett az okostelefon-előfizetések száma, a teljes mobil adatforgalom pedig 260-szorosára nőtt - derül ki az Ericsson Mobility Report 2021 tanulmányából.
Varga Mihály: 230 milliárd forintnyi pályázat indul a vidéki településeknek
Mintegy 230 milliárd forintnyi pályázatot indítanak a vidéki településeknek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalán közzétett videóüzenetében szerdán.
bank
Az OTP 55 millió euróért vesz bankot Albániában
Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.

Eljöhet a pillanat, amikor Veszprém egyik legnagyobb munkáltatójává válnak

Üzlet-trend
2021. december 14. 12:15

Ügyfeleik közt van az Apple, a Google, a Nike és a Lego. A Veszprémben működő AMT elérte, hogy világviszonylatban piacvezetővé váljon az ipari 3D nyomtatás utáni felületkezelésben. Ma itt még „csak” 69-en vannak, de olyan ütemben fejlődnek, hogy elképzelhető: a jövőben nem csak az autóipari beszállítók lesznek a város legnagyobb foglalkoztatói.

Az AMT története részben innen, a királynék városából indul, de mielőtt erre kitérnénk, érdemes elöljáróként egy gyorstalpaló arról, hogy mit jelent nagy vonalakban a 3D nyomtatás utáni felületkezelés, vagy ahogy egyébként szaknyelvben hívják, a post-processing.

A 3D nyomtatás ipari, professzionális berendezéseit ma már a közvetlen gyártásban is felhasználják - ez az úgynevezett Additive Manufacturing. A 3D nyomtatás terjedésének egyik akadálya, hogy a létrejövő felület rétegződötté válik, és így esztétikailag nem felel meg azoknak az elvárásoknak, melyeket egy végleges termékbe való beépítésnél az ipari szereplők elvárnak. Az ideális az lenne, ha olyan tömör, sima és egyben fényes felületű tárgyakat is megalkotnának, amelyek gyakorlatilag megfelelnek a fröccsöntési minőségnek.

Ezt a problémát sokan, sokféleképp próbálták már megoldani, ám a Veszprémben működő AMT (Additive Manufacturing Technologies) a
Sheffieldi Egyetem által bejelentett eljárás alapján megkapta azokat a szabadalmakat, amelyekkel képes olyan berendezést építeni, ami hozza az ipar által elvárt magas minőséget. A részletekbe nem mennénk bele, de a lényeg, hogy egy olyan bonyolult, kémiai eljárást alkalmaznak, ami képes megbontani a 3D nyomtatott modellek felületét úgy, hogy közben simítja is azt. Az innováció gyakorlatilag egy fekete doboznak tűnő berendezés és a benne végbemenő utókezelési eljárás. Ez a postprocessing. Az eszköz paramétereinek megfelelő beállításával azt is el lehet érni, hogy a kezelt felületek nem csak teljesen simává, de tömörré, lég -és víz-áteresztővé, valamint csíramentessé, és biokompatibilissé, azaz közvetlen orvosi felhasználásúvá válnak. A berendezést és a módszert az Innovációs és Technológiai Minisztérium idén ipari innovációs díjban részesítette.

A céget 2017-ben alapították, és ma már olyan ügyfeleket tudhatnak magukénak, mint az Apple, a Google, a Nike és a Lego - hogy csak a nagyközönség által legismertebbeket említsük. Az AMT eddig 150 berendezést épített Veszprémben, amelyek a világ 25 országában vannak jelen. Egyedi technológiájukkal eddig 5 millió elemet kezeltek.

De miért pont Veszprémben működik egy ilyen piacvezető vállalat, és mikor, miért lehetnek egyszer ők a város egyik legnagyobb foglalkoztatói? Erről Pap-Kovács Viktor, az AMT  főmérnöke (CTO, azaz chief technology officer, ami magyarul a műszaki igazgatónak felel meg) beszélt magazinunknak.

A történet kezdetéhez majd egy évtizedet kell előre ugrani, ugyanis 2011 volt az az év, mikor Viktor jó pár évnyi Angliában eltöltött nyomtatófej-tesztelő, majd gépfejlesztő és építő karrier után hazatért Veszprémbe, és volt cambridge-i főnöke révén szerzett megrendelésekkel saját céget alapított. A vállalkozás ipari tintasugaras nyomtatókhoz való tesztrendszerekkel foglalkozott, ami egy kísérleti, tintasugaras technológiára alapuló 3D nyomtató megtervezésére és legyártásáról szóló megrendeléshez vezetett a laughborough-i, majd a projekt átvétele után a Sheffieldi Egyetem részére. A 3D nyomtatással Viktor ekkor került kapcsolatba, ugyanis az egyetem semmiféle gépépítési tapasztalattal sem rendelkezett. A gép annyira jól sikerült, hogy egy 3D nyomtatással foglalkozó múzeumban azóta is őrzik.

2015 tájékán a Sheffieldi Egyetemen megjelent a korábban 10 évet repülési, védelmi és autóiparban eltöltő Joseph Crabtree nevű úriember is, hogy 3D-nyomtatással foglalkozó technológiát vásároljon.

Viktor aznap éppen a 3D nyomtató karbantartását végezte, amikor Joseph a szabadalmak megvásárlásáról tárgyalt a tanszék vezetőivel és a feltalálókkal, majd a nap végén felajánlott egy fuvart Joseph-nek a vasútállomásra, ahol akkor és ott elhatározták, közös projektbe vágnak, és megalkotják az AMT ma ismert gépeit.

– Ő kitalálta az elméletet, én pedig a kémiai eljárást. Az elején nem igazán tudtuk, hogy hol lesz a gyártás, és mi lesz ennek a vége, de megegyeztünk: létrehozunk egy magyar kft-t, és elkezdjük belerakni, amink van. A gép és a folyamat megalkotása volt a cél, így elkezdtünk építkezni, és összegyűjteni hozzá a csapatot - emlékszik vissza Viktor a kezdeti időkre, amikor a cég még csak két ebédlőasztalból, és egy maroknyi emberből állt a volt Bakony Művek területén, és félig Veszprémben, félig Sheffieldben dolgoztak.

A 2017-es megalapítás óta óriási fejlődésen mentek keresztül, ami befektetői csoportok többmillió eurós nagyságrendű tőkeinjekcióinak is köszönhető. „Akkor kezdett el felfigyelni ránk a világ, és kerültünk a befektetői szempontból series-b kategóriába, amikor 4 millió eurót invesztáltak a cégbe. Ez azt jelenti, hogy érdemesek vagyunk a befektetők figyelmére” - mondja Pap-Kovács Viktor. „A startupok 90%-a jellemzően már a series-c-nél elhasal.”

Az AMT ma már három helyszínen van jelen Veszprémben: a pénzügy a Pillér utcában, a gyártás a Párna utcai csarnokban, a fejlesztés pedig a volt Bakony Művek területén folyik. Magyarországon kívül az Egyesült Királyságban, az USA-ban, Tajvanon és Németországban nyitottak irodát.

A vállalkozásnak ma több mint 80 alkalmazottja van világszerte (ebből 69 Magyarországon), de ahogy Viktor meséli, eljutottak arra a pontra, hogy 2,5 éven belül legalább 200 fősre kell növekedniük, ha tartani akarják a lépést a piaci igényekkel.

„Szintet fogunk lépni, és a befektetők által series-b-re értékelt cégből egy nagy, komoly vállalatot hozunk létre. Amit mi csinálunk, az az egyedi gépépítés és a sorozatgyártás között helyezkedik el, sorozatgyártós technológiákkal, de kézi szereléssel. Elképzelhetetlenül
munkaigényes feladatról van szó. A teljes rendszer komplex, és sok mindenből áll, minden egyes gyártósor különböző. Mi azon dolgozunk, hogy a teljes modult kidolgozzuk és megrendelésre gyártsuk a gépeket. Nem vagyunk multi, de multis szintű fizetést vagy annál jobbat tudunk adni ad kétkezi munkásainknak, így szükségünk lesz rájuk az előrelépéshez. A gyártást folyamatosan bővítjük, és el fog jönni az a pillanat is, hogy Veszprémben Continental szintű munkaadók leszünk, és több száz főt fogunk foglalkoztatni” - vetíti előre a terveket, majd hozzáteszi: ragaszkodnak ahhoz, hogy a fejlesztés mindvégig Veszprémben maradjon.

„Mindig a hatékonyságot tartottuk szem előtt, ezért nem csak a technológiát, hanem a gépet is folyamatosan fejlesztjük. Ügyfeleink
annyira messzire vannak, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy
bármilyen minőségromlás közbeszóljon.”

Viktortól megtudtuk azt is, a cég robbanás előtti értékét nehéz most megtippelni, de 2021 év végén több tízmillió eurókban mérhető. Egy-egy gép értéke kb. százezer euró.

Elárulta, hiába növekszenek folyamatosan és törnek egyre nagyobb babérokra, a vállalati kultúrából épp csak annyit alkalmaznak, amennyit muszáj: „Mi azért vagyunk, mert valami szépet akarunk csinálni. Jót, jól és hatékonyan. A tőlünk telhető legeslegjobbra készítjük a gépet és a folyamatot. Nem adunk lejjebb a minőségből, épp ezért mindenkinek tisztában kell lenni a folyamatokkal. Ha felveszünk valakit mérnöknek - frissen végzett egyetemistákat gyűjtünk -, neki az első dolga az lesz, hogy megy vasat fogni a hegesztőbe. Minden egyes dolgot ismerni kell a cégen belül, hogy a legjobb minőséget adjuk ki a kezeink közül. Nálunk az >>every man is a rifleman<< elv érvényesül, azaz, mindegy, hogy ki milyen tiszt és tábornok, a legalján kezdi, majd lépked felfelé. Aki elektroműszerészként került hozzánk, ma már termelésvezető. Az AMT-nél nagyon emberközpontú az előremenetel is” – magyarázza.

A cégnél nem hatalomalapú a vállalatirányítás, hanem kompetencia-alapú. Mi itt csak az embert nézzük, és azt, hogy mire lesz képes. Egyetlen ember dolgozik nálunk, aki álláshirdetés alapján jutott hozzánk. Rajta kívül mindenki valakinek az ismerőseként és barátjaként került ide. Korábban csak ajánlás alapján, kezeskedés alapján vettünk fel valakit, de ahhoz, hogy növekedjünk, muszáj lesz ezen változtatni, épp ezért szeretnénk sok frissen végzett egyetemistát és fiatal szakembert  felvenni.

Az AMT a mai napig kizárólag külpiacokra dolgozik, magyar partnerük csak egy van, a 3D nyomtatással Magyarországon legrégebben foglalkozó Varinex, aki viszonteladójuk is egyben, így elmondható, hogy Magyarországon is van cég, amelyik az ő technológiájukkal dolgozik.

Gesztesi Ákos I Fotó: Domján Attila, AMT

További cikkek

Üzlet-trend
Stabilan haladva a sikerhez vezető úton
Egy sportklub sikere nem csak abból áll, hogy a játékosok a mérkőzés döntő pillanatában értékesítik a helyzetüket, ezzel megnyerik a meccset. A háttérben jól megtervezett stratégiára és jól meghozott szakmai, illetve gazdasági döntésekre van szükség, ami aztán a pályán is érződik. Az Balaton Bútor FC Veszprém idén megnyerte a Magyar Kupát, a bajnokságban pedig bronzérmet szereztek, ezekkel a sikerekkel megünnepelve a klub tizedik születésnapját. Az évforduló alkalmából Rajki Tamással, a klub elnökével beszélgettünk a futsal helyzetéről, a veszprémi mérföldkövekről és arról, miért nem lehet kizárólag magyar játékosokkal megnyerni egy bajnokságot.
Üzlet-trend
Szakipark: beruházás a jövő szakembereibe
A Szakipark-projekt több annál, mint hogy magasabb fokozatba kapcsolja a helyi gazdaságot. Országos mintaprojektként épül fel egy olyan oktatóközpont Veszprémben, amely a CNC-technológiára szakosodott cégek összefogásával biztosítja a piaci sikereket az Ipar 4.0 korában, a kulcsmondat pedig a szakképzett és profi munkaerő kinevelése és életpálya-lehetőség biztosítása a fiataloknak.
Trend
Egy hely, ahol a négylábúból legjobb barát válik
Nem egy hétköznapi állatmenhely épül Veszprém határában, de nem is kizárólag csak egy kutyafuttatót fognak bekeríteni. Az új állatvédelmi kompetenciaközpont egyszerre szolgálja ki a kutyás gazdák igényeit, nyújt állatorvosi szolgáltatást, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet a prevencióra és az oktatásra, hogy a négylábúak mellett a leendő gazdák is elsajátítsák azokat a magatartásformákat, amelyek egy kutyával, vagy más társállattal való együttéléshez szükségesek. A fejlesztés egy nagyobb összefogás eredménye lesz, amelyről az érintettek nyilatkoztak.
Üzlet-trend
Minden elvégzett munkáért felelősséget kell tudni vállalni
Évtizedes brand az építőiparban, most pedig új cégformát öltve néznek szembe a kor változó kihívásaival. Az ő nevükhöz kötődik többek közt a kolontári iszapkatasztrófa után rekordgyorsasággal felépített lakópark is, de a Dunától az osztrák határig, számos beruházásban érdekeltek. Hajdu Attilával, a VeszprémBer Építő Kft. újonnan kinevezett ügyvezetőjével beszélgettünk a régi-új vállalatról és a piaci trendekről.
Üzlet-trend
Át kell gondolni, mit értünk munka alatt
A 21. századi életformához jobban passzol a freelancer munka, ami elsőre ugyan nagyon vonzó, ám nem való mindenkinek – mondja a Freelancer Blog alapítója, Filep Szilvia, aki szerint azt is át kell gondolni, hogy mit értünk munkavégzés és munkahely alatt.