Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

15 éves rekord az EU-ban, Magyarországon enyhébb a drágulás
Jelentős eltérések láthatóak az uniós országok lakáspiacain, miközben a negyedéves lakásdrágulás mértéke az EU-ban és az Eurozónában 15 éves rekordokat döntött. - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az Eurostat legfrissebb adatait dolgozta fel.
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben
Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel csütörtökön.
Megduplázta vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia alatt
Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta hétfőn a The Guardian online kiadása.
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiában
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiai ágazatban a válság előttihez képest, elsősorban az alacsony fizetési kategóriákban, és visszaesett az utánpótlásképzés is a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
Megújult a Vilonyai úti gyermekorvosi rendelő
Jelenleg a műszaki átadás folyik, várhatóan február vége előtt fogadhat újra betegeket.
kkv
Óvatos optimizmussal indulnak neki az új évnek a kkv-k
Pozitív várakozásokkal indulnak neki az évnek a mikro-, kis- és középvállalkozások: a K&H kkv bizalmi index enyhe csökkenést követően jelenleg is 11 ponton áll. A cégek optimizmusában szerepet játszik, hogy az előttük álló egy évben a közterhek csökkenésére számítanak. Ezzel együtt enyhe óvatosság is tapasztalható, ami feltehetően a koronavírus negyedik hullámával és a hitelkamatok várható emelkedésével magyarázható.
Több mint 2 milliárd forint támogatás érkezett eddig a térségbeli településekhez a Magyar Falu Programon keresztül
Indulása óta eddig 150 nyertes pályázaton több mint 2 milliárd forintból fejlődtek a választókörzet települései – mondta Ovádi Péter parlamenti képviselő csütörtök reggel Városlődön.
Egy kutatás szerint a Veszprém megyében élők a legboldogabbak az országban
Veszprémet Pest és Vas követi. A legboldogtalanabbak a hevesiek.
Kormányszóvivő: jelentős béremelésekkel indul az év
Jelentős béremelésekkel indul a 2022. esztendő - közölte a Facebookra feltöltött vasárnapi videóüzenetében a kormányszóvivő.
Sosem látott mennyiségű pénz áramolhat az agráriumba és vidékfejlesztésre
Elkészült Magyarország Stratégiai Terve a következő európai uniós ciklusra, amely az új Közös Agrárpolitika (KAP) hazai végrehajtását szolgálja. A programban minden korábbinál hangsúlyosabbak a fenntarthatósági törekvések, és a kormány ezelőtt sosem látott összeggel egészíti ki az Európai Uniótól érkező támogatást. Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a K&H Agrár Klubon mutatta be, hogyan változik az ágazat támogatási rendszere 2023 után.
K&H: mennyit költöttek a bankkártyások az év végén?
Javult a fiatal korosztály jövedelmi helyzete tizenkét hónap leforgása alatt - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készített kutatásból. A 19-29 évesek háztartásában a jövedelem 266 ezer forintot tett ki az idei harmadik negyedévben, azaz 16 százalékkal nőtt éves szinten, az egy főre jutó jövedelem pedig 20 százalékkal 132 ezer forintra emelkedett. A fiatalok hatoda rendelkezik hitellel, jellemzően személyi kölcsönt, lakás- vagy folyószámlahitelt törlesztenek.
A kamatok drágulása miatt már a használt lakások alternatívája a modern, zöld otthon
A piaci és a támogatott zöld hitelek közötti kamatkülönbség miatt ma már olcsóbb energiatakarékos új lakás vásárlására szerződni a hitellel vásárlóknak és a jegybanki kamatemelések folytatódásával közel az idő, amikor már a használt lakás vásárlásánál is jobb alternatíva lesz a zöld hiteles új lakás finanszírozása.
A koronavírus újabb hullámai sem szabnak gátat a kkv-k beruházási terveinek
A cégek nagyjából háromnegyede készül beruházni a következő egy évben, derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredményéből. A legtöbben informatikai fejlesztésre, ezen belül főként hardver és szoftvervásárlásra készülnek. A következő egy év fejlesztéseiben a legaktívabbak a középvállalkozások lehetnek, akiknek 85 százaléka tervez beruházást.
kkv
Magas volt az elmúlt két évben a kkv-k beruházási kedve
Szinte minden második vállalkozás végrehajtott beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokra fókuszáló piackutatásából. A megkérdezett vállalatok elsősorban kapacitásbővítés és technológiai fejlesztés céljából döntöttek a beruházások mellett, amelyeket leginkább saját tőke bevonásával finanszíroztak, de jelentős arányban vettek igénybe államilag támogatott és piaci kamatozású hiteleket is.
belföld
Európában elszálltak, itthon stagnáltak a fogyasztói energia árak novemberben januárhoz képest
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint kilenc uniós fővárosban januártól novemberig a lakossági villamosenergia ára negyedével nőtt, itthon alig 1,5 százalékkal. A gázár esetében még ennél is nagyobb árelőnyt élveznek a rezsicsökkentés következtében védett magyar fogyasztók.
magazin
Művészek és új felfedezések nyomába ered az Ecoport friss száma
Hallott már az aszalmáról? És azt tudja, hogy a NASA munkatársai között egy magyar fiatalember is szerepel? És azt, hogy az új magyar film, a Nagykarácsony producere, Lévai Balázs milyen kalandos életutat tudhat magáénak? Az Ecoport legújabb számából mindezek is kiderülnek.
Ericsson: egy évtized alatt 260-szorosára nőtt a mobil adatforgalom
Az elmúlt tíz évben 700 millióról 6,3 milliárdra emelkedett az okostelefon-előfizetések száma, a teljes mobil adatforgalom pedig 260-szorosára nőtt - derül ki az Ericsson Mobility Report 2021 tanulmányából.
Varga Mihály: 230 milliárd forintnyi pályázat indul a vidéki településeknek
Mintegy 230 milliárd forintnyi pályázatot indítanak a vidéki településeknek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalán közzétett videóüzenetében szerdán.
bank
Az OTP 55 millió euróért vesz bankot Albániában
Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.

Veszprém, mint az írók és költők múzsája

Sztori
2021. december 14. 12:15

A múzsa sokféle lehet, és sokfelől érkezhet, hogy megihlesse a művészt. Lehet arctalan, mint például egy illat, de testet is ölthet, nem ritkán egy női alak képében. Mindenesetre a saját világukat megalkotó és papírra vető írók és költők is ugyanabból a valóságból merítenek ihletet, mint amiben bárki más él. Nincs ez másképp a veszprémi irodalmárokkal sem, de hogy a város formálta-e az ő művészetüket, vagy ők formálták a város képét az évszázadok alatt, azt a kérdést már sokkal nehezebb eldönteni.

„Veszprémnek nevezik hajdantól Magyarok, Fénylenek asztalán jó Somlói borok, Mellyekből ha kortyant, dúdolgat a torok, Tántorgó nyelve szól: mást most nem akarok.” E sorokat még az 1700-as években vetette papírra Benyák Bernát, piarista szerzetes, tanár, mielőtt Veszprémből Nagykárolyba helyezte át a rend, írásának pedig a ma már megmosolyogtatóan ható „Veszprém városának nyájas leírása” címet adta. Az 54 versszakon át tartó költeményében tökéletes korképet rajzol le a XVIII. századi Veszprém történelméről, építészetéről és nem utolsó sorban társadalmáról is. Mindehhez persze az is kellett, hogy Veszprém már a középkorban is olyan kulturálisan pezsgő város legyen, amely megihleti a kor értelmiségeit, hogy művészi stílusban papírra vessék gondolataikat.

Veszprém irodalmi emlékei viszont mégsem ekkor, hanem jóval korábban, az államalapítás éveiben kezdődtek. Pontosabban innen származnak az első olyan máig fennmaradt sorok, amelyek már irodalmi értékkel bírtak. Igaz, ezek latinul íródtak és egészen Münchenig kell elutazni ahhoz, hogy eredetiben lássuk az első ilyen írott emléket, azonban nem ódon papírlapokon kell keresni, hanem egy aranyborítású fakereszten, ami eredeti funkciójában ereklyetartónak készült és még Gizella királyné gyártatta édesanyja Niedermünsterben található sírjára. Szintén a királynéhoz köthető a koronázási palást és az azon szereplő latin szöveg, amit veszprémvölgyi hexameternek is szoktak nevezni, hiszen a legenda szerint az itt készült palástra a romokban ma is létező veszprémi kolostorban hímezték a feliratot.

Az Ómagyar Mária-siralom viszont már magyarul íródott a XIII. században, vagyis ekkor fordította le a latin nyelvű szöveget vélhetően egy domonkos rendi szerzetes magyarra. Egyes történészek szerint ez a fordítás is Veszprémben született meg.

Hosszan sorolhatnánk még a középkorban keletkezett egyházi írásokat, amelyek Veszprémben láttak napvilágot és máig féltve őrzött értékei az érsekségi levéltárnak, viszont ahhoz, hogy még közelebbről megismerjük Veszprém irodalmi életét, nem árt az átlagemberek között is elvegyülni. Erre pedig Francsics Károly naplója ad kiváló lehetőséget, a XIX. század derekán élt borbélymester ugyanis a maga egyszerűségében, mégis rendkívül választékos nyelvezettel írta le mindennapjait, nem is sejtve, hogy a történészek számára az ő személyes anekdotái adnak majd támpontot a korszak társadalmának elemzéséhez, az átlag olvasónak pedig izgalmas élményt, többek közt az 1848-49-es szabadságharc veszprémi eseményeiről.

Francsics Károly naplója több kiadást is megélt, a borbélymester emlékét pedig ma egy hangulatos lépcső őrzi Veszprémben – állítólag ezen közlekedett minden nap munkába menet – viszont a Cholnoky névnek egy egész városrész állít emléket. Nem véletlen, hiszen e név alatt három fivér, Jenő, László és Viktor életműve máig meghatározó nemcsak veszprémi vonatkozásban, hanem országos szinten is. Míg Viktor és László az írásban találták meg életútjukat, addig Jenő a tudományokban, azok közül is a földrajz területén alkotott maradandót. Viszont az ő írásaiban ugyanúgy, bármennyire is tudományos szemszögből írt, felfedezhető az a szépirodalmi attitűd, ami az egész Cholnoky-családot jellemezte a XIX-XX. század fordulópontján.

Szintén egy veszprémi városrész őrzi Endrődi Sándor emlékét, az 1850-ben született író, akadémikus ugyanis itt, a Bakony lábánál látta meg a napvilágot és innen indult hosszú írói és tudományos pályája.

Veszprém irodalmát rajtuk kívül is sokan gazdagították még az évtizedek alatt, akik között felfedezhető több országosan is ismert alkotó. Úgy mint Eötvös Károly, aki a magyar anekdotizmushoz sorolandó műveiben papírra vetette Veszprém históriáit, vagy éppen Krúdy Gyula, akinél a Vörös postakocsi, vagy éppen a Templárius című kisregényében jelenik meg Veszprém. Tény, hogy a Balaton közelsége miatt szinte az összes neves magyar író és költő megfordult a környéken. Jókai, Vörösmarty, Ady és Illyés Gyula művészetére is hatott ez a táj.

Ami pedig kifejezetten a veszprémi írókat és költőket illeti, a névsor rendkívül hosszú lenne a kezdetektől a kortársakig. Viszont különös, hogy amíg a képzőművészek a hagyományos értelemben vett céhekbe szerveződtek, addig az irodalmi szereplők között sosem jött létre ilyen formális közösség. Ettől függetlenül együttes jelenlétük így is meghatározó volt és ma is az Veszprémben. A kortársak közül Kemény Géza, Széki Patka László, Szokoly Tamás, Botár Attila, Búzás Huba, Domján Gábor, Fenyvesi Ottó, Kilián László, Brassai Zoltán, Martinovics Tibor, Bozsik Péter, Sarusi Mihály vagy Balogh Elemér mind-mind olyan írók és költők, akikre hatott Veszprém szellemisége. Az a szellemiség, ami az évszázadok alatt fejlődött és formálódott az irodalom által is. A kör így pedig bezárul.

Hajas Bálint / Fotó: internet, Szalai Csaba

További cikkek

Sztori
Egy történelmi brit nemesi küzdelem hagyománya a Balatonon
Nagy-Britanniában van két történelmi egyetem, Oxford és Cambridge, akik az intézmények közti rivalizálást a tudományos térről kivitték a versenypályákra is. Pontosabban a Temze vízére, ahol már a XIX. század óta szerveznek evezős versenyeket az egyetemek közt. Ezt a hagyományt ültette át a Pannon Egyetem is sok évvel ezelőtt a Balaton habjaira, amikor évente összemérték erejüket a veszprémi és keszthelyi kampusz evezősei a Balaton Regattán. A felsőoktatási modellváltás miatt ugyan a két intézmény már különvált, a hagyomány viszont csak ezután kaphat új erőre, amikor is már a nemzetközi színtéren kopogtat.
Sztori
A Balatonból táplálkozó romantika
A magyar tenger sokszor és sokféleképpen megihlette már a művészvilágot, és ez alól nem kivételek a költők és írók sem. A Balaton világa azonban nem csak a művek hasábjain érezteti hatását, több esetben a magyar irodalom nagyjainak a magánéletében is felkorbácsolta a romantikus érzéseket. Titkos románcok, és beteljesült szerelmek is kötődnek a Balaton partjához az elmúlt kétszáz évben.
Sztori
A poraiból mindig megújuló veszprémi vár története
A veszprémi vár falaiból nem nőnek ki gótikus tornyok, nem veszi körbe a középkori várakra jellemző vizesárok és az ostromok nyomai sem látszódnak már a falain. A külsőségek ellenére mégis egy olyan koremlék ékelődik be Veszprém belvárosába, ami dicső időszakok mellett megtapasztalta a pusztító vérontást is a történelem során. A veszprémi vár története akkor kezdődik, amikor híre-hamva sem volt még a kereszténységnek.
Sztori
Veszprém polgármestere, aki 100 évvel előre látott
Regnálása alatt Veszprém túlélt egy világháborút, a kommün uralmát, gazdasági világválságot és az utolsó nagy járványt. Mégis ezekben az években tették le a ma is ismert város alapjait a polgármester irányítása alatt, akinek azért kellett távoznia a székéből, mert protestáns vallású volt. Komjáthy László utolsó levelében leírta az Európa Kulturális Főváros lényegét.
Sztori
Árral együtt úsztak az önkormányzatiságba
Nem küzdöttek az elkerülhetetlen ellen, helyette konszenzusos döntésekkel próbálták 30 évvel ezelőtt megszilárdítani Veszprémet. A rendszerváltás utáni első szabad önkormányzat megalakulásához vezető út legalább annyira kiszámíthatatlan volt, mint az azt követő időszak, Veszprém mégis jól egyensúlyozott.