Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Az egész világ a játszóterünk

Outdoor
2021. december 14. 12:15

Miközben egyre többen szeretnének világot látni, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szűkebb környezetünk is megannyi rejtett meglepetést tartogat számunkra! A geocaching esetében ezt szó szerint is érthetjük.

Röviden összefoglalva a geocaching egy kincskeresős játék, amelyben az egész világ a játszóterünk. Ez a szabadidős tevékenység Amerikából indult világhódító útjára, Magyarországon kereken húsz éve rejtették el az első ládát, amit azóta közel ötezer további követett.  A játék rejtelmeibe Szepesi Árpád vezetett be minket, aki 17 éve űzi ezt a hobbit, közel ezerötszáz találattal rendelkezik és 23 ládát rejtett el, ezeket elsősorban Fejér és Veszprém megyékben.

A magyar játékosokat a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület fogja össze, akik geocaching.hu címen egy ingyenesen használható weboldalt működtetnek negyvenezer regisztrált taggal, akik közül tíz-tizenötezer heti, akár napi szinten is aktív. Az oldalon térképen láthatjuk az összes geoládát, amelyekhez részletes leírás is tartozik, így már indulás előtt felkészülhetünk a terepviszonyokra és a környékbeli látnivalókról is tájékoztatást kapunk. A ládák felkutatásában hasznos lehet egy GPS-készülék, de nem feltétlenül szükséges: Árpád az első 267 ládáját térkép segítségével találta meg. Segítségünkre lehetnek a közösség által kiadott ingyenes appok (Geoládák, g:hu) is, amelyekkel a mobiltelefonunkon is tájékozódhatunk. A geoládák különböző szintű kihívások elé állítanak minket: vannak, amelyek egy könnyed családi kirándulás során a gyerekeknek is sikerélményt okozhatnak, de egészen furfangosan elrejtett – például kőnek álcázott – példányok is akadnak, amelyekbe a tapasztaltabb játékosoknak is beletörhet a bicskájuk.

Többféle ládatípus létezik: a hagyományosak mellett vannak több állomást összefűző “multi” ládák; a virtuális ládák nem fizikai értelemben vett dobozok, hanem valahova (például virágcserép alá) elrejtett jelszavak; az eseményládákat egy-egy rendezvényen találhatjuk meg; míg a mozgó ládák helye változik, aki megtalálja, az egy meghatározott tematika mentén újra elrejtheti – ennek szabályait a láda leírása ismerteti. Külön dicsőséget jelent egy újonnan kihelyezett ládát elsőként megtalálni – Árpád elmesélte, hogy a legelszántabb játékosok, köztük ő maga is, akár az éjszaka közepén is hajlandóak nekiindulni, csak hogy ők logolhassák (vagyis a ládához tartozó jelszót megadva felvigyék az oldalra) az első találatot.

De ki rejti el a ládákat? Erre azoknak a játékosoknak van lehetőségük, akik aktívak, legalább 75 találatot elértek már. Az új ládák elfogadásáról egy 12 tagú moderátor csapat dönt, akiket a játékosok maguk közül választanak. Az elfogadáshoz megfelelő minőségű és mennyiségű képet kell feltölteni, részletes leírást kell készíteni. “Külön öröm, ha olyan helyet talál az ember, ami még nem szerepelt a térképünkön” – mondja Árpád, aki számára az is fontos szempont, hogy a ládái után kutatva milyen természeti, kulturális értékeket fedezhetnek fel a kalandorok. A ládagazdáknak figyelembe kell venniük más szempontokat is, egyeztetni kell a nemzeti parkkal, erdőgazdasággal, esetleg a honvédséggel – Árpád is szüntette már meg egy ládáját amiatt, mert a keresők zavarták a közelben fészkelő uhut.

A geocaching mindenki számára kínál élményeket: a várost sem kell elhagynunk, hogy egy vasárnapi ebéd után, séta közben ládát találhassunk, aki viszont nagyobb izgalmakra vágyik, az extrém kalandokba is keveredhet. Árpád elmesélte, hogyan találta meg a Balaton közepén, Alsóörs és Siófok között elhelyezett virtuális ládát: télen, a tó befagyott jegén sétált be többedmagával a helyszínre.

“Az ember eleinte a lakókörnyezetéből indul ki, aztán egyre távolabb keresgél, időközben társaságok verődnek össze, barátságok szövődnek.” A közösség nemcsak az online térben létezik, rendszeresen szerveznek rendezvényeket, túrákat, ahol személyesen is találkozhatnak azok, akik addig csak a nicknevük alapján ismerték egymást. A közösséghez tartozás egyik kedves példája az esküvőkhöz kapcsolódó tematikus mozgó láda is, amit jegyespárok rejthetnek el az esküvőjük helyszínén, így a doboz már számos cacher páros nagy napján jelen volt, amit a hozzá tartozó logban nyomon is lehet követni.

A közösség azonban nemcsak a saját tagjai számára teremt értéket: a ládákhoz tartozó leírások azok számára is hasznos információkat tartalmazhatnak, akik nem játszanak, “csak” kirándulnak a környéken. De értékteremtő az is, hogy a cacherek felmérik az illegális hulladék-lerakatokat, amiket időnként ők maguk számolnak fel szemétszedő akciók keretében.

Schöngrundtner Tamás / Fotó: Szepesi Árpád

További cikkek

Nem kell hazasietni a túráról
Egyre népszerűbbek azok a szállások, amelyek a város zajától távol, a természet közelében nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget. A Veszprém megyei erdők egy részét kezelő VERGA Zrt. erdei szállásai iránt is érezhetően nőtt az érdeklődés.
Nézz, nézz az ég felé! – Csillagász-kalandok a Bakony sötét ege alatt
Ki ne nézett volna már fel a fűben fekve a csillagos égboltra, hullócsillagokat várva, a Tejút lenyűgöző ívét szemlélve és a felfoghatatlan távolságban lévő gázgömböket fürkészve? A Bakonyban és Balaton-felvidéken szerencsés helyzetben vagyunk: kellően sötét égboltot és értő segítséget is találhatunk, ha behatóbban szeretnénk megismerkedni a látható univerzummal.
Outdoor
Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában
A Bakony és a Balaton-felvidék barlangjai között találunk kicsit és nagyot – buszmegálló méretűt, amit átjár a napfény, és negyven méter mélyet is, ahol a járatot feltáró barlangkutatókon kívül még senki nem járt. Van olyan, amit kényelmesen meglátogathatunk utcai öltözetben, és van, amelyikben hason csúszva juthatunk csak keresztül a szűk járatokon. Közös ezekben a helyekben az, hogy fokozott óvatosságra van szükség, amikor felkeressük őket!
Outdoor
A Bakonyt is keresztülszeli az ország legfontosabb túraútvonala
Az elmúlt tíz évben exponenciálisan nőtt az Országos Kékkör népszerűsége, a covid miatti lezárások pedig minden korábbinál több embert csábítottak a szabadba – sokan közülük a szigorú korlátozások után is megtartották új hobbijukat. Nem meglepő: a kéktúra mozgalomban minden megvan, ami a 21. században népszerűvé teheti a természetjárást.