Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

15 éves rekord az EU-ban, Magyarországon enyhébb a drágulás
Jelentős eltérések láthatóak az uniós országok lakáspiacain, miközben a negyedéves lakásdrágulás mértéke az EU-ban és az Eurozónában 15 éves rekordokat döntött. - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az Eurostat legfrissebb adatait dolgozta fel.
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben
Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel csütörtökön.
Megduplázta vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia alatt
Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta hétfőn a The Guardian online kiadása.
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiában
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiai ágazatban a válság előttihez képest, elsősorban az alacsony fizetési kategóriákban, és visszaesett az utánpótlásképzés is a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
Megújult a Vilonyai úti gyermekorvosi rendelő
Jelenleg a műszaki átadás folyik, várhatóan február vége előtt fogadhat újra betegeket.
kkv
Óvatos optimizmussal indulnak neki az új évnek a kkv-k
Pozitív várakozásokkal indulnak neki az évnek a mikro-, kis- és középvállalkozások: a K&H kkv bizalmi index enyhe csökkenést követően jelenleg is 11 ponton áll. A cégek optimizmusában szerepet játszik, hogy az előttük álló egy évben a közterhek csökkenésére számítanak. Ezzel együtt enyhe óvatosság is tapasztalható, ami feltehetően a koronavírus negyedik hullámával és a hitelkamatok várható emelkedésével magyarázható.
Több mint 2 milliárd forint támogatás érkezett eddig a térségbeli településekhez a Magyar Falu Programon keresztül
Indulása óta eddig 150 nyertes pályázaton több mint 2 milliárd forintból fejlődtek a választókörzet települései – mondta Ovádi Péter parlamenti képviselő csütörtök reggel Városlődön.
Egy kutatás szerint a Veszprém megyében élők a legboldogabbak az országban
Veszprémet Pest és Vas követi. A legboldogtalanabbak a hevesiek.
Kormányszóvivő: jelentős béremelésekkel indul az év
Jelentős béremelésekkel indul a 2022. esztendő - közölte a Facebookra feltöltött vasárnapi videóüzenetében a kormányszóvivő.
Sosem látott mennyiségű pénz áramolhat az agráriumba és vidékfejlesztésre
Elkészült Magyarország Stratégiai Terve a következő európai uniós ciklusra, amely az új Közös Agrárpolitika (KAP) hazai végrehajtását szolgálja. A programban minden korábbinál hangsúlyosabbak a fenntarthatósági törekvések, és a kormány ezelőtt sosem látott összeggel egészíti ki az Európai Uniótól érkező támogatást. Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a K&H Agrár Klubon mutatta be, hogyan változik az ágazat támogatási rendszere 2023 után.
K&H: mennyit költöttek a bankkártyások az év végén?
Javult a fiatal korosztály jövedelmi helyzete tizenkét hónap leforgása alatt - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készített kutatásból. A 19-29 évesek háztartásában a jövedelem 266 ezer forintot tett ki az idei harmadik negyedévben, azaz 16 százalékkal nőtt éves szinten, az egy főre jutó jövedelem pedig 20 százalékkal 132 ezer forintra emelkedett. A fiatalok hatoda rendelkezik hitellel, jellemzően személyi kölcsönt, lakás- vagy folyószámlahitelt törlesztenek.
A kamatok drágulása miatt már a használt lakások alternatívája a modern, zöld otthon
A piaci és a támogatott zöld hitelek közötti kamatkülönbség miatt ma már olcsóbb energiatakarékos új lakás vásárlására szerződni a hitellel vásárlóknak és a jegybanki kamatemelések folytatódásával közel az idő, amikor már a használt lakás vásárlásánál is jobb alternatíva lesz a zöld hiteles új lakás finanszírozása.
A koronavírus újabb hullámai sem szabnak gátat a kkv-k beruházási terveinek
A cégek nagyjából háromnegyede készül beruházni a következő egy évben, derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredményéből. A legtöbben informatikai fejlesztésre, ezen belül főként hardver és szoftvervásárlásra készülnek. A következő egy év fejlesztéseiben a legaktívabbak a középvállalkozások lehetnek, akiknek 85 százaléka tervez beruházást.
kkv
Magas volt az elmúlt két évben a kkv-k beruházási kedve
Szinte minden második vállalkozás végrehajtott beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokra fókuszáló piackutatásából. A megkérdezett vállalatok elsősorban kapacitásbővítés és technológiai fejlesztés céljából döntöttek a beruházások mellett, amelyeket leginkább saját tőke bevonásával finanszíroztak, de jelentős arányban vettek igénybe államilag támogatott és piaci kamatozású hiteleket is.
belföld
Európában elszálltak, itthon stagnáltak a fogyasztói energia árak novemberben januárhoz képest
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint kilenc uniós fővárosban januártól novemberig a lakossági villamosenergia ára negyedével nőtt, itthon alig 1,5 százalékkal. A gázár esetében még ennél is nagyobb árelőnyt élveznek a rezsicsökkentés következtében védett magyar fogyasztók.
magazin
Művészek és új felfedezések nyomába ered az Ecoport friss száma
Hallott már az aszalmáról? És azt tudja, hogy a NASA munkatársai között egy magyar fiatalember is szerepel? És azt, hogy az új magyar film, a Nagykarácsony producere, Lévai Balázs milyen kalandos életutat tudhat magáénak? Az Ecoport legújabb számából mindezek is kiderülnek.
Ericsson: egy évtized alatt 260-szorosára nőtt a mobil adatforgalom
Az elmúlt tíz évben 700 millióról 6,3 milliárdra emelkedett az okostelefon-előfizetések száma, a teljes mobil adatforgalom pedig 260-szorosára nőtt - derül ki az Ericsson Mobility Report 2021 tanulmányából.
Varga Mihály: 230 milliárd forintnyi pályázat indul a vidéki településeknek
Mintegy 230 milliárd forintnyi pályázatot indítanak a vidéki településeknek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalán közzétett videóüzenetében szerdán.
bank
Az OTP 55 millió euróért vesz bankot Albániában
Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.

Az egész világ a játszóterünk

Outdoor
2021. december 14. 12:15

Miközben egyre többen szeretnének világot látni, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szűkebb környezetünk is megannyi rejtett meglepetést tartogat számunkra! A geocaching esetében ezt szó szerint is érthetjük.

Röviden összefoglalva a geocaching egy kincskeresős játék, amelyben az egész világ a játszóterünk. Ez a szabadidős tevékenység Amerikából indult világhódító útjára, Magyarországon kereken húsz éve rejtették el az első ládát, amit azóta közel ötezer további követett.  A játék rejtelmeibe Szepesi Árpád vezetett be minket, aki 17 éve űzi ezt a hobbit, közel ezerötszáz találattal rendelkezik és 23 ládát rejtett el, ezeket elsősorban Fejér és Veszprém megyékben.

A magyar játékosokat a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület fogja össze, akik geocaching.hu címen egy ingyenesen használható weboldalt működtetnek negyvenezer regisztrált taggal, akik közül tíz-tizenötezer heti, akár napi szinten is aktív. Az oldalon térképen láthatjuk az összes geoládát, amelyekhez részletes leírás is tartozik, így már indulás előtt felkészülhetünk a terepviszonyokra és a környékbeli látnivalókról is tájékoztatást kapunk. A ládák felkutatásában hasznos lehet egy GPS-készülék, de nem feltétlenül szükséges: Árpád az első 267 ládáját térkép segítségével találta meg. Segítségünkre lehetnek a közösség által kiadott ingyenes appok (Geoládák, g:hu) is, amelyekkel a mobiltelefonunkon is tájékozódhatunk. A geoládák különböző szintű kihívások elé állítanak minket: vannak, amelyek egy könnyed családi kirándulás során a gyerekeknek is sikerélményt okozhatnak, de egészen furfangosan elrejtett – például kőnek álcázott – példányok is akadnak, amelyekbe a tapasztaltabb játékosoknak is beletörhet a bicskájuk.

Többféle ládatípus létezik: a hagyományosak mellett vannak több állomást összefűző “multi” ládák; a virtuális ládák nem fizikai értelemben vett dobozok, hanem valahova (például virágcserép alá) elrejtett jelszavak; az eseményládákat egy-egy rendezvényen találhatjuk meg; míg a mozgó ládák helye változik, aki megtalálja, az egy meghatározott tematika mentén újra elrejtheti – ennek szabályait a láda leírása ismerteti. Külön dicsőséget jelent egy újonnan kihelyezett ládát elsőként megtalálni – Árpád elmesélte, hogy a legelszántabb játékosok, köztük ő maga is, akár az éjszaka közepén is hajlandóak nekiindulni, csak hogy ők logolhassák (vagyis a ládához tartozó jelszót megadva felvigyék az oldalra) az első találatot.

De ki rejti el a ládákat? Erre azoknak a játékosoknak van lehetőségük, akik aktívak, legalább 75 találatot elértek már. Az új ládák elfogadásáról egy 12 tagú moderátor csapat dönt, akiket a játékosok maguk közül választanak. Az elfogadáshoz megfelelő minőségű és mennyiségű képet kell feltölteni, részletes leírást kell készíteni. “Külön öröm, ha olyan helyet talál az ember, ami még nem szerepelt a térképünkön” – mondja Árpád, aki számára az is fontos szempont, hogy a ládái után kutatva milyen természeti, kulturális értékeket fedezhetnek fel a kalandorok. A ládagazdáknak figyelembe kell venniük más szempontokat is, egyeztetni kell a nemzeti parkkal, erdőgazdasággal, esetleg a honvédséggel – Árpád is szüntette már meg egy ládáját amiatt, mert a keresők zavarták a közelben fészkelő uhut.

A geocaching mindenki számára kínál élményeket: a várost sem kell elhagynunk, hogy egy vasárnapi ebéd után, séta közben ládát találhassunk, aki viszont nagyobb izgalmakra vágyik, az extrém kalandokba is keveredhet. Árpád elmesélte, hogyan találta meg a Balaton közepén, Alsóörs és Siófok között elhelyezett virtuális ládát: télen, a tó befagyott jegén sétált be többedmagával a helyszínre.

“Az ember eleinte a lakókörnyezetéből indul ki, aztán egyre távolabb keresgél, időközben társaságok verődnek össze, barátságok szövődnek.” A közösség nemcsak az online térben létezik, rendszeresen szerveznek rendezvényeket, túrákat, ahol személyesen is találkozhatnak azok, akik addig csak a nicknevük alapján ismerték egymást. A közösséghez tartozás egyik kedves példája az esküvőkhöz kapcsolódó tematikus mozgó láda is, amit jegyespárok rejthetnek el az esküvőjük helyszínén, így a doboz már számos cacher páros nagy napján jelen volt, amit a hozzá tartozó logban nyomon is lehet követni.

A közösség azonban nemcsak a saját tagjai számára teremt értéket: a ládákhoz tartozó leírások azok számára is hasznos információkat tartalmazhatnak, akik nem játszanak, “csak” kirándulnak a környéken. De értékteremtő az is, hogy a cacherek felmérik az illegális hulladék-lerakatokat, amiket időnként ők maguk számolnak fel szemétszedő akciók keretében.

Schöngrundtner Tamás / Fotó: Szepesi Árpád