Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

„Az alkotás része érdekel igazán, amikor a semmiből valami lesz”

Kultúra
2021. december 14. 13:15

Lévai Balázs azon besorolhatatlan művészemberek közé tartozik, aki számos területen otthonosan mozog, méghozzá sikeresen, éppen ezért nehéz kifejezetten csak egy műfaj mellé illeszteni a nevét. Volt már tanár, újságíró, műsorvezető, szerkesztő, rendező, producer. A műfajok közötti átjárhatóságról, kezdeti sikerekről, aktuális nagyjátékfilmekről, a filmes szakma rejtelmeiről kérdeztük. Budapesti irodájában fogadott bennünket.

Hol vagyunk pontosan? Ez a filmes irodája?

Igen, ez egy céges iroda, Osváth Gábor producertársammal együtt készítettük a Nagykarácsony című filmet, emiatt összebútoroztunk. Lesznek még közös munkák, Tiszeker Dániel, a film rendezője is itt van, szóval ez egy filmes főhadiszállás.

Nagyon sok területen dolgozik. Mondhatjuk, hogy mostanra a filmé lett a főszerep?

Jó kérdés. Valóban hat-nyolc évente pályát módosítottam az életemben, ami persze nem mindig saját akaratomból történt. Tanárként kezdtem, aztán újságíró lettem, majd tévés, szerkesztő, rendező, és most filmproducer. Tegnap találkoztam egy kedves rádiós kollégámmal, a „kulturfitnesszes” Horváth Gergellyel, aki nekem szegezte a kérdést: Szeretem-e a producerkedést? Azt feleltem, nagyon fura érzés, hogy ötvenhárom évesen ebben találtam igazán magamra. Nagyképűség nélkül mondhatom, ebben a szerepkörben tudom legjobban kihasználni az erősségeimet.

A filmes szakma rögtön befogadta?

Valószínűleg én is idegenkedve néztem volna arra a tévés fickóra, aki hirtelen kitalálja, hogy mostantól filmes. Amúgy lassú átmenet volt ez, ami zenés dokumentumfilmekkel indult a 2010-es évek elején. Szép lassan szivárogtam be a filmes szakmába. Ez egy hosszú tanulási folyamat, minden egyes filmmel tanulok valami újat. Az áttörést – szakmai értelemben – a #Sohavégetnemérős című film hozta. Az volt az első nagyjátékfilmem, ráadásul független alkotás, tehát a teljes költségvetést a piacról kellett összeszednem, nem kaptunk támogatást a filmalaptól. A dolog jól sült el, számos díjjal jutalmazták, engem meg beválasztottak a Filmakadémia tagjai közé, szóval akkor fogadott a filmes szakma. Egyébként az elfogadásnál sokkal fontosabb, hogy valójában alkalmas vagyok-e a feladatra.

A kezdeti sikerek mindenképpen ezt bizonyítják.

Vannak erősségeim, ahogy gyengeségeim is. Előbbihez a kreativitást és a jó problémamegoldó képességet mondanám. Alapvetően mindig azt keresem, hogy hogyan tudjuk megoldani az előttünk álló nehézségeket, s nem onnan közelítek, miért nem lehet megcsinálni. A gyengeségeim közé a tapasztalat hiányát mondanám, nincs tucatnyi film a hátam mögött. De szerencsére az elmúlt két évben felpörögtek az események, így a tapasztalat is szépen gyűlik.

Ha meghívják egy tévés műsorba, mi kerül a neve mellé? Producer?

Jó kérdés, rendszeresen szembe találkozom ezzel a dilemmával. A Wikipédián televíziós személyiségként és műsorvezetőként vagyok feltüntetve, miközben már rég nem foglalkozom tévézéssel. Ma már egyértelműen producernek tartom magam, tehát általában ezt kérem a nevem mellé.

Egy területet még nem említettünk. Úgy tudom, gyerekként vízilabdázónak készült. A sportban látta a jövőt?

Ezzel telt a gyerekkorom, de cseppet sem bántam meg. Életre szóló élményeket kaptam a sporttól. De viszonylag hamar, húszévesen felismertem, hogy noha profi játékos vagyok, sosem lesz belőlem válogatott. Utána sokáig elképzelésem sem volt, mi akarok lenni. Annyit sejtettem, hogy valami „bölcsész izé”. Későn talált meg a tévézés is, már 27 éves voltam, de revelációkét hatott. Azt éreztem, nincs ennél jobb munka: kitalálod a témát, felkészülsz, forgatsz, interjút csinálsz, majd összerakosgatod a darabkákat. Gyakorlatilag az utóbbi része ma is így van: kis darabokból építek egy nagyot. És mindegy, hogy az egy tévéműsor, Lovasi könyv, Mindentudás Egyeteme, Csík koncert rendezés vagy éppen egy nagyjátékfilm. Az alkotás része érdekel igazán, amikor a semmiből valami lesz.

Azt mondják, az élsport sok mindenre megtanít. A személyiségét a mai napig meghatározza az az időszak?

Abszolút. Elég fegyelmezettnek és terhelhetőnek tartom magam, stresszhelyzetben is tudok teljesíteni, nem bénít le. És erős bennem a versenyszellem. Imádok versenyezni és gyűlölök veszíteni. Nem bírom, ha valami nem úgy sikerül, ahogy elképzeltem, de teszek is az ellenkezőjéért. Vagyis nem ülök ölbe tett kézzel a sikerre várva. Egyszóval sokat köszönhetek a sportnak, kiélezett helyzetekben nagyon jelen tudok lenni, sőt, azokat szeretem csak igazán. Néha nagyon kényelmetlen, de muszáj támadni a határainkat. Ha mindig a komfortzónán belül maradunk, akkor hiába várjuk a csodát.

Azt mondja, nem tud veszíteni. A filmes pályán mi jelenti a győzelmet? Nézettség? Visszhang?

A győzelem nem feltétlen díjakban vagy pénzben mérhető, sokkal inkább az alkotás színvonalában. Ha úgy érzem, sikerült kihozni valamiből a maximumot, elégedett vagyok. Amikor a képességeinkhez mérten a legjobb dolgokat tudjuk kihozni, vagy akár még jobbat. Nagyon hiszek a csapatmunkában, igyekszem olyan stábtagokkal együtt dolgozni, akiknek egytől egyik adok a véleményére. A mi stábunkban bárki beleszólhat az ötletelésbe, bárki bedobhat új dolgot. Én vagyok a legboldogabb, ha valaki jobbat mond nálam, mert attól a közös filmünk lesz jobb. De a rossz ötlet is a filmet szolgálja, mert az elvihet végül egy jó megoldásig, szóval nyitott vagyok minden megszólalásra.

A nyereség fentebb kifejtett meghatározása alapján van olyan munkája, amire nem feltétlenül büszke?

Igen. Nehéz erről beszélni, mert amikor az ember pontot tesz egy folyamat végére, azt gondolja, kihozta magából a maximumot. Nem emlékszem olyan feladatra, amit nagyon összecsaptam volna, de persze olyan akad, amire azt mondom, ma már teljesen másképp csinálnám.

Melyikről van szó?

Most éppen a Pécsi szál című zenés dokumentumfilmem jut eszembe. Mai szemmel nézve azt mondom, harminc százalékkal jobb lehetett volna. Illetve én lehettem volna jobb. Sajnos ez a rizikó mindig benne van az alkotásban. De ez is csalóka. Bármely író kezébe nyomod a könyvét évekkel később, biztos talál benne olyat, amit ma már nem úgy írna meg. Gárdonyi Géza minden egyes kiadásnál átírta az Egri csillagokat. Amit ma a kezünkbe veszünk, az valójában a tizedik kiadás szövege. Mindig átírta, amikor újra megjelent, mert mindig talált benne hibát. Az ember folyamatosan változik, természetes, hogy másképpen néz vissza a munkáira. Egyébként nem vagyok a múlton rágódó típus, épp ellenkezőleg, hiszek abban, hogy egy „fejlődésben lévő szervezet” vagyok.

A fogyasztói igények is változnak?

Feltétlenül. Minden film egy korlenyomat, magában hordozza a korszak sajátosságait, alkotói aktuális világlátását. Ha ma visszanéznénk a Trainspotting-ot, ami egy revelatív kultfilm volt, biztos találnánk benne pár olyan dolgot, amit a ma nézője már másképp ítél meg, mint ahogy először ránk hatott.

Ha már a fogyasztói igények: miért kezdett dokumentumfilmeket csinálni? Nem túl populáris műfaj, noha elég sikeresek lettek.

Az ötlet a Dob+basszus műsorból jött, ami 2005 és 2010 között ment a tévében – és ma is létezik podcast formátumban –, ahol a könnyűzenei világ egészét megismerhettem. Fontos kapcsolatokat szereztem, zenész barátaim lettek, tehát a zenei szenvedély adott volt. Nem a dokumentumfilmes műfaj, hanem a zenés tematika vált akkoriban elsődlegessé. Oknyomozó, nagyobb lélegzetvételű, feltáró dokumentumfilmekhez nincs türelmem, nekem a leghosszabb folyamat az volt, amikor végigkísértük a Tankcsapda egy évét. Sprinter típus vagyok, az igazi nagy dokumentumfilmesek maratonisták. Bár a nagyjátékfilmnél meg kellett tanulnom több éves ciklusban is gondolkozni.

Ön zenél?

Hobbi szinten basszusgitározom. Másfél percig még egy profival is elhitetem, hogy gitáros vagyok, de valójában nem ez a helyzet. Régen elég gyakran visszaéltem barátságokkal, így beszálltam például Lovasi András mögé egy-egy koncertre: hétezer ember előtt játszottam a Szőkített nőt. Nem rontottam el. Később már cikinek tartottam, hogy a barátságunkkal visszaélve kizsaroljak belőlük egy-egy meghívást, szóval erről leszoktam. Tehát a kérdésre válaszolva, nem vagyok képzett zenész, de van hallásom és ritmusérzékem.

Hogy lehetséges, hogy bár elég régóta a köztudatban van, ráadásul számos területről ismert a neve, mégsem köszön vissza személye a bulvárlapok címlapján? Tudatosan kerüli az efféle megjelenést?

Szerencsére én nem vagyok érdekes a bulvárnak. Viszonylag gyorsan kiderült, hogy nincsenek színésznő szeretőim, nincsenek szaftos pletykák rólam, bulvár-újságíró szemmel túl szofisztikált és kulturált lehetek. Ugyan írtak rólam a Blikkben vagy a Storyban is, de meghúztam a határokat. Volt ebben tudatosság, mondtam nemet felkérésekre, így szép lassan el is engedték. Hála istennek.

Hiányzik a műsorvezetés?

Nem. Tagadhatatlan, hogy jól esett, amikor felismertek, odajöttek, vagy akár meghívtak egy sörre egy fesztiválon. Ezek hálás pillanatok. De nekem a tévézésben teljesen másodlagos volt a szereplés, a műsorok kitalálása és összerakása sokkal jobban érdekelt. Egyébként, ami a műsorvezetést illeti, edzésben maradtam. A mai napig is nagyon sok könyv- vagy filmbemutatóra kérnek fel, beszélgetéseket moderálok. De ezek már szerelemmunkák, csak olyat vállalok el, ami érdekel és számomra fontos.

Mennyire határozzák meg filmes munkáit azok a filmek, amelyeken szocializálódott?

Direktben nem hinném, hogy tetten érhetőek. Ma már nehéz filmnézés közben kikapcsolnom az agyam filmkészítő részét. Ha nem ragad magával a történet, azon kapom magam, hogy azt figyelem, miképp épül fel az expozíció, milyenek a montázsok, milyenek a dialógok, hogy használják a zenét, milyen a vágástechnika. De amire leginkább figyelek, az a forgatókönyv. Úgy látom, ezen a téren Magyarországon nem állunk túl jól, nem becsüljük meg eléggé az íróinkat. Külföldön a sorozatoknál már szinte fontosabb az ötletgazda, akié a sztori, és kis túlzással mindegy, hogy ki rendezi meg.

Nemrég mutatták be a Nagykarácsonyt, és hamarosan egy másik új nagyjátékfilm, a Nyugati nyaralás szintén napvilágot lát. Az utóbbiban a producerség mellett társrendező is volt.

A Nagykarácsony egy hamisítatlan karácsonyi romantikus vígjáték. Ebben a műfajban az első ilyen alkotás itthon. Tiszeker Dániel rendező barátom egy nagyon szerethető, szívet melengető filmet rendezett, aminek szerintem minőségi humora van, olyan színészekkel, mint például Pokorny Lia, Ötvös András, Zsigmond Emőke, Csuja Imre, Szabó Kimmel Tamás és Scherer Péter.

A Nyugati nyaralás a következő szerelem projektünk. Ez egy 1984-ben játszódó krimivígjáték. Jövő nyáron Veszprémben, a Magyar Mozgókép Fesztiválon szeretnénk bemutatni. Izgatottan várom, mert ebben társrendező is vagyok Dani mellett. Kimondottan jó hangulatú forgatás volt, az egész stáb imádta, nagyon sokat röhögtünk a munka közben. Hiszek abban, hogy egy film minőségén érződik a forgatás légköre. Ha ez igaz, akkor ez egy sikeres film lesz.

Szabó Eszter / Fotó: Kovács Bálint

További cikkek

„Anyukám szava a mai napig parancs”
Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; nemrég Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet, melynek egyik forgatási helyszíne Veszprém volt. A Balázs Béla-díjas rendezőnek sikeres filmjei nagy ismertséget hoztak számára, a bulvár világa viszont teljes mértékben elkerülte. Többek között arról kérdeztük, miként lehet ma érvényesülni a szakmában…
„A titok keresése a kulcs”
Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser mondhatni úttörőként végzi irodalommal kapcsolatos tevékenységeit. Neki köszönhető, hogy 2010-ben újjáéledt a kávéházi irodalmi élet a fővárosban. Sokan emlegetik úgy, hogy ő maga az irodalom háziasszonya. Számos meghatározó beszélgetés, műsor fémjelzi nevét. Hivatása az olvasóvá nevelés; képes különböző korosztályok megszólítására, bevonására. A beszélgetésre otthonában fogadott, ahol bár először jártam, nem volt teljesen ismeretlen: a lakás számos művésszel készült beszélgetés helyszíne.
Kultúra
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
Kultúra
„Magányosan dolgozom, de az eredmény nem marad rejtve”
Sümegi Elemér hangszerkészítő neve nem csupán a zenészek körében ismert, de a sportolói világba is beírta magát sikereivel. A legtöbben hegedűkészítőnek titulálják, noha elmondása szerint már több csellót készített, mint hegedűt. Sajátos módszereiről, egyedi és különleges életútjáról, életformájáról beszélgettünk.