Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

15 éves rekord az EU-ban, Magyarországon enyhébb a drágulás
Jelentős eltérések láthatóak az uniós országok lakáspiacain, miközben a negyedéves lakásdrágulás mértéke az EU-ban és az Eurozónában 15 éves rekordokat döntött. - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az Eurostat legfrissebb adatait dolgozta fel.
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben
Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel csütörtökön.
Megduplázta vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia alatt
Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta hétfőn a The Guardian online kiadása.
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiában
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiai ágazatban a válság előttihez képest, elsősorban az alacsony fizetési kategóriákban, és visszaesett az utánpótlásképzés is a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
Megújult a Vilonyai úti gyermekorvosi rendelő
Jelenleg a műszaki átadás folyik, várhatóan február vége előtt fogadhat újra betegeket.
kkv
Óvatos optimizmussal indulnak neki az új évnek a kkv-k
Pozitív várakozásokkal indulnak neki az évnek a mikro-, kis- és középvállalkozások: a K&H kkv bizalmi index enyhe csökkenést követően jelenleg is 11 ponton áll. A cégek optimizmusában szerepet játszik, hogy az előttük álló egy évben a közterhek csökkenésére számítanak. Ezzel együtt enyhe óvatosság is tapasztalható, ami feltehetően a koronavírus negyedik hullámával és a hitelkamatok várható emelkedésével magyarázható.
Több mint 2 milliárd forint támogatás érkezett eddig a térségbeli településekhez a Magyar Falu Programon keresztül
Indulása óta eddig 150 nyertes pályázaton több mint 2 milliárd forintból fejlődtek a választókörzet települései – mondta Ovádi Péter parlamenti képviselő csütörtök reggel Városlődön.
Egy kutatás szerint a Veszprém megyében élők a legboldogabbak az országban
Veszprémet Pest és Vas követi. A legboldogtalanabbak a hevesiek.
Kormányszóvivő: jelentős béremelésekkel indul az év
Jelentős béremelésekkel indul a 2022. esztendő - közölte a Facebookra feltöltött vasárnapi videóüzenetében a kormányszóvivő.
Sosem látott mennyiségű pénz áramolhat az agráriumba és vidékfejlesztésre
Elkészült Magyarország Stratégiai Terve a következő európai uniós ciklusra, amely az új Közös Agrárpolitika (KAP) hazai végrehajtását szolgálja. A programban minden korábbinál hangsúlyosabbak a fenntarthatósági törekvések, és a kormány ezelőtt sosem látott összeggel egészíti ki az Európai Uniótól érkező támogatást. Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a K&H Agrár Klubon mutatta be, hogyan változik az ágazat támogatási rendszere 2023 után.
K&H: mennyit költöttek a bankkártyások az év végén?
Javult a fiatal korosztály jövedelmi helyzete tizenkét hónap leforgása alatt - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készített kutatásból. A 19-29 évesek háztartásában a jövedelem 266 ezer forintot tett ki az idei harmadik negyedévben, azaz 16 százalékkal nőtt éves szinten, az egy főre jutó jövedelem pedig 20 százalékkal 132 ezer forintra emelkedett. A fiatalok hatoda rendelkezik hitellel, jellemzően személyi kölcsönt, lakás- vagy folyószámlahitelt törlesztenek.
A kamatok drágulása miatt már a használt lakások alternatívája a modern, zöld otthon
A piaci és a támogatott zöld hitelek közötti kamatkülönbség miatt ma már olcsóbb energiatakarékos új lakás vásárlására szerződni a hitellel vásárlóknak és a jegybanki kamatemelések folytatódásával közel az idő, amikor már a használt lakás vásárlásánál is jobb alternatíva lesz a zöld hiteles új lakás finanszírozása.
A koronavírus újabb hullámai sem szabnak gátat a kkv-k beruházási terveinek
A cégek nagyjából háromnegyede készül beruházni a következő egy évben, derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredményéből. A legtöbben informatikai fejlesztésre, ezen belül főként hardver és szoftvervásárlásra készülnek. A következő egy év fejlesztéseiben a legaktívabbak a középvállalkozások lehetnek, akiknek 85 százaléka tervez beruházást.
kkv
Magas volt az elmúlt két évben a kkv-k beruházási kedve
Szinte minden második vállalkozás végrehajtott beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokra fókuszáló piackutatásából. A megkérdezett vállalatok elsősorban kapacitásbővítés és technológiai fejlesztés céljából döntöttek a beruházások mellett, amelyeket leginkább saját tőke bevonásával finanszíroztak, de jelentős arányban vettek igénybe államilag támogatott és piaci kamatozású hiteleket is.
belföld
Európában elszálltak, itthon stagnáltak a fogyasztói energia árak novemberben januárhoz képest
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint kilenc uniós fővárosban januártól novemberig a lakossági villamosenergia ára negyedével nőtt, itthon alig 1,5 százalékkal. A gázár esetében még ennél is nagyobb árelőnyt élveznek a rezsicsökkentés következtében védett magyar fogyasztók.
magazin
Művészek és új felfedezések nyomába ered az Ecoport friss száma
Hallott már az aszalmáról? És azt tudja, hogy a NASA munkatársai között egy magyar fiatalember is szerepel? És azt, hogy az új magyar film, a Nagykarácsony producere, Lévai Balázs milyen kalandos életutat tudhat magáénak? Az Ecoport legújabb számából mindezek is kiderülnek.
Ericsson: egy évtized alatt 260-szorosára nőtt a mobil adatforgalom
Az elmúlt tíz évben 700 millióról 6,3 milliárdra emelkedett az okostelefon-előfizetések száma, a teljes mobil adatforgalom pedig 260-szorosára nőtt - derül ki az Ericsson Mobility Report 2021 tanulmányából.
Varga Mihály: 230 milliárd forintnyi pályázat indul a vidéki településeknek
Mintegy 230 milliárd forintnyi pályázatot indítanak a vidéki településeknek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalán közzétett videóüzenetében szerdán.
bank
Az OTP 55 millió euróért vesz bankot Albániában
Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.

Veszprémből a NASA kutatólaborjába

Jövőbetekintő
2021. december 14. 12:15

Bár a NASA pólóit mostanában bárki hordhatja, azt kevesen mondhatják el magukról, hogy az űrügynökség munkatársai. Rácz Gábor kozmológus 2022 januárjától posztdoktori ösztöndíj program keretében két évig kutathat a kaliforniai Jet Propulsion Laboratory-ban. Az egykori iparis diákot ötvenszeres túljelentkezés mellett választották ki.

Az űrkutatás technológiája ma már nem csak az űrügynökségek privilégiuma, hisz hétköznapi tárgyaink egy részét az űrverseny termelte ki. A légtisztító, a tépőzár, a karcolásmentes szemüveglencse, a morzsaporszívó, a cipőkben használt talpbetét, a csapvízszűrő berendezés, a fülbe helyezhető hőmérő, a műholdas navigáció, a memóriahab és a füstjelző mind olyan eszközök, melynek elődjeit eredetileg nem a Földlakóknak fejlesztették, mégis nagy karriert futottak be. Ezek többsége a NASA tudósainak és kutatóinak köszönhető. 2022 januárjától egy veszprémi születésű szakember is csatlakozik az amerikai űrügynökség kutatógárdájához, igaz, nem konkrét eszközfejlesztés céljából, ám ki tudja, hogy elméletét mikor és hogyan használják fel a jövőben. Léteznek ugyanis olyan találmányok, amelyek alapjait akár évszázadokkal előbb alkották meg, de csak később hasznosították azokat. Ilyenek például az 1864-ben Maxwell által leírt elektromosság és mágnesesség törvényeit tartalmazó képletek, melyek minden rádión alapuló technológia alapjainak tekinthetők, mint például a mobiltelefonok vagy a wifi hálózatok.

Rácz Gábor, az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézet Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék kozmológusa kétéves posztdoktori ösztöndíj programot nyert el az amerikai űrügynökségtől, hogy az univerzum tágulásával kapcsolatos elméleteit kutassa. A munkát abban a Kaliforniában található laborban, a pasadenai Jet Propulsion Laboratory-ban végzi majd, melyet az Amerikába emigrált neves áramlástani fizikus és mérnök, Kármán Tódor alapított és igazgatott 1938 és 1944 között. A NASA ilyesfajta ösztöndíj-programjaira minden évben nehéz bekerülni, az egykori iparis diákot ötvenszeres túljelentkezés mellett választották ki. De miért és miről szólt a pályázat?

Rácz Gábor az úgynevezett kozmológiai N-test szimulációval foglalkozik, ami a fizikának egy olyan részterülete, amely az univerzumot fizikai rendszerként vizsgálja. A tudós szakterülete ezen belül az univerzum nagyskálás szervezetének figyelése, és viselkedésének, fejlődésének tanulmányozása. A kutatással közelebb kerülhetünk az univerzum fejlődéséhez, hogy milyen volt az ősrobbanás, mi vezetett a mai állapotokig és milyen lehet a lehetséges jövő. „Az univerzumban lévő anyagot vizsgáljuk, hogy az elérhető legnagyobb skálákon hogyan viselkedik és fejlődik. Itt elsősorban galaxisoknál nagyobb szerkezetekre kell gondolni: galaxishalmazokra és olyan nagy üregekre, amik nem tartalmaznak galaxisokat. Ahhoz, hogy ezt vizsgálhassuk, numerikus módszereket, kozmológiai N-test szimulációkat végzünk. Az univerzumot kitöltő anyagot részecskékkel reprezentáljuk és ezek mozgását szimuláljuk szuperszámítógépen” – magyarázta lapunknak.

Hasonló szimulációkat már az 1970-es évek óta végeznek, ám kidolgozott egy olyan algoritmust, amelynek segítségével a még szuperszámítógépeknek is hónapokig tartó szimulációk néhány órára rövidíthetők. „Más irányból közelítettem meg a problémát, mint amit korábban gondoltak. Ebben természetesen a témavezetőim is nagyon sokat segítettek. Név szerint Csabai István és Dobos László az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékről, Szapudi István a University of Hawaii-ról, valamint Szalay A. Sándor a Johns Hopkins Egyetemről” – mondta az elméletéről, mellyel kapcsolatban egyébként azt is kifejtette, jelenleg nem tudni, hogy milyen gyakorlati haszon származik ebből az alapkutatásból, de ha nem kutatjuk, akkor biztosan semmi. Az már biztos, hogy egy 2023-ban fellőni tervezett űrteleszkóp használni fogja a veszprémi származású kutató szimulációit.

Rácz Gábor pasadenai kutatóprogramja két évre szól, ám az közös megegyezéssel egy évig hosszabbítható. Elmondása szerint jelenleg erre a projektre fókuszál, ám azt nem tudja, hogy marad-e vagy sem Amerikában. Mint mondja, egy ilyen posztdoktori program után általában felkínálják a lehetőséget kutatóintézetek és egyetemek is, hogy ott folytassa a munkát. A jelenlegi terve az, hogy a programot követően hazajön, és itthon helyezkedik el.

Rácz Gábor a veszprémi Ipari Szakközépiskolában érettségizett, majd vegyésztechnikusi végzettséget szerzett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 2013-ban szerzett fizikus diplomát. Tanulmányait ugyanitt folyatta, 2015-ben mesterfokozatot (Msc) ért el kutatófizikus szakirányon. Ezt követően a ELTE Fizika Doktori iskolába vették fel, ahol részecskefizika és csillagászat modulban szerzett doktori fokozatot.

Gesztesi Ákos / Fotó: Rácz Gábor, stock

További cikkek

Jövőbetekintő
Azokat a helyeket keresem, amelyek még megmaradtak önmaguknak
Kondor Bence adventure fotós nevére akkor kaphatták fel a fejüket a kalandszeretők, amikor 2018 telén körbegyalogolta a Balatont. Pedig ez csak egy lenyűgöző túrái közül: járt például Grönlandon, végigstoppolta Új-Zélandot és részt vett nepáli mézvadászaton. Bencét azonban sok utazóval ellentétben nem csupán az élményszerzés hajtja: kamerájával szeretné megörökíteni világunk veszélyben forgó értékeit.
Jövőbetekintő
Szeretem, ha egy tárgy kiállja az idő próbáját
Jámbor Péter saját megfogalmazása szerint az alkotás megszállottja: úgy érzi, akkor járja át igazán a flow, ha a kezével hozhat létre valamit – mostanság épp bőrből. Rajong a régmúlt időkből ránk maradt, egyszerűségükben szép, praktikus tárgyakért, amelyek évtizedek múlva is képesek kielégíteni az igényeket, így aztán nem véletlen, hogy vállalkozását is olyan mesterségre építette, amely egyszerre ősi mégis mai.
Jövőbetekintő
Örökséget adni a jövőnek is
Fazekas Fanny tevékenységeivel oldalakat lehetne megtölteni: a mindennapokban fenntartható vállalkozások online megjelenését egyengeti, de szervezett már a témában kortárs design és divatkiállítást, végigjárta az El Caminót, makramézik, nemrég pedig párjával gobleines kabátokat készítettek. Interjúnkban megpróbáljuk röviden összefoglalni, miért érdemes odafigyelni rá.
Jövőbetekintő
A játékkészítő, akinek a játékait harminc év múlva is szeretni fogod
Mindannyiunk életében vannak tárgyak, amelyek ugyan a gyerekkorhoz tartoznak, ha a kezünkbe vesszük őket, harminc év múltán is olyan szeretettel nézünk rájuk, mint öt-hat évesen. S talán éppen ez a jó játékok titka: időtállóak és értékérzők. Akárcsak Káposznyák Viktória, a Tarkaplacc alapítójának csodás horgolt figurái.
Jövőbetekintő
Boldog felnőtteket 2040-re
2015-ben indult a Budapest School nevű iskola-hálózat, amely egyik társalapítója a Preziből is jól ismert Halácsy Péter. 2019 ősze óta már Veszprémben is jelen vannak, ahol a gyerekek ugyanazt megtanulják, mint a hagyományos iskolákban tanulók, csak más az út, amit bejárnak.