Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

15 éves rekord az EU-ban, Magyarországon enyhébb a drágulás
Jelentős eltérések láthatóak az uniós országok lakáspiacain, miközben a negyedéves lakásdrágulás mértéke az EU-ban és az Eurozónában 15 éves rekordokat döntött. - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az Eurostat legfrissebb adatait dolgozta fel.
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben
Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel csütörtökön.
Megduplázta vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia alatt
Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta hétfőn a The Guardian online kiadása.
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiában
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiai ágazatban a válság előttihez képest, elsősorban az alacsony fizetési kategóriákban, és visszaesett az utánpótlásképzés is a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
Megújult a Vilonyai úti gyermekorvosi rendelő
Jelenleg a műszaki átadás folyik, várhatóan február vége előtt fogadhat újra betegeket.
kkv
Óvatos optimizmussal indulnak neki az új évnek a kkv-k
Pozitív várakozásokkal indulnak neki az évnek a mikro-, kis- és középvállalkozások: a K&H kkv bizalmi index enyhe csökkenést követően jelenleg is 11 ponton áll. A cégek optimizmusában szerepet játszik, hogy az előttük álló egy évben a közterhek csökkenésére számítanak. Ezzel együtt enyhe óvatosság is tapasztalható, ami feltehetően a koronavírus negyedik hullámával és a hitelkamatok várható emelkedésével magyarázható.
Több mint 2 milliárd forint támogatás érkezett eddig a térségbeli településekhez a Magyar Falu Programon keresztül
Indulása óta eddig 150 nyertes pályázaton több mint 2 milliárd forintból fejlődtek a választókörzet települései – mondta Ovádi Péter parlamenti képviselő csütörtök reggel Városlődön.
Egy kutatás szerint a Veszprém megyében élők a legboldogabbak az országban
Veszprémet Pest és Vas követi. A legboldogtalanabbak a hevesiek.
Kormányszóvivő: jelentős béremelésekkel indul az év
Jelentős béremelésekkel indul a 2022. esztendő - közölte a Facebookra feltöltött vasárnapi videóüzenetében a kormányszóvivő.
Sosem látott mennyiségű pénz áramolhat az agráriumba és vidékfejlesztésre
Elkészült Magyarország Stratégiai Terve a következő európai uniós ciklusra, amely az új Közös Agrárpolitika (KAP) hazai végrehajtását szolgálja. A programban minden korábbinál hangsúlyosabbak a fenntarthatósági törekvések, és a kormány ezelőtt sosem látott összeggel egészíti ki az Európai Uniótól érkező támogatást. Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a K&H Agrár Klubon mutatta be, hogyan változik az ágazat támogatási rendszere 2023 után.
K&H: mennyit költöttek a bankkártyások az év végén?
Javult a fiatal korosztály jövedelmi helyzete tizenkét hónap leforgása alatt - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készített kutatásból. A 19-29 évesek háztartásában a jövedelem 266 ezer forintot tett ki az idei harmadik negyedévben, azaz 16 százalékkal nőtt éves szinten, az egy főre jutó jövedelem pedig 20 százalékkal 132 ezer forintra emelkedett. A fiatalok hatoda rendelkezik hitellel, jellemzően személyi kölcsönt, lakás- vagy folyószámlahitelt törlesztenek.
A kamatok drágulása miatt már a használt lakások alternatívája a modern, zöld otthon
A piaci és a támogatott zöld hitelek közötti kamatkülönbség miatt ma már olcsóbb energiatakarékos új lakás vásárlására szerződni a hitellel vásárlóknak és a jegybanki kamatemelések folytatódásával közel az idő, amikor már a használt lakás vásárlásánál is jobb alternatíva lesz a zöld hiteles új lakás finanszírozása.
A koronavírus újabb hullámai sem szabnak gátat a kkv-k beruházási terveinek
A cégek nagyjából háromnegyede készül beruházni a következő egy évben, derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredményéből. A legtöbben informatikai fejlesztésre, ezen belül főként hardver és szoftvervásárlásra készülnek. A következő egy év fejlesztéseiben a legaktívabbak a középvállalkozások lehetnek, akiknek 85 százaléka tervez beruházást.
kkv
Magas volt az elmúlt két évben a kkv-k beruházási kedve
Szinte minden második vállalkozás végrehajtott beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokra fókuszáló piackutatásából. A megkérdezett vállalatok elsősorban kapacitásbővítés és technológiai fejlesztés céljából döntöttek a beruházások mellett, amelyeket leginkább saját tőke bevonásával finanszíroztak, de jelentős arányban vettek igénybe államilag támogatott és piaci kamatozású hiteleket is.
belföld
Európában elszálltak, itthon stagnáltak a fogyasztói energia árak novemberben januárhoz képest
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint kilenc uniós fővárosban januártól novemberig a lakossági villamosenergia ára negyedével nőtt, itthon alig 1,5 százalékkal. A gázár esetében még ennél is nagyobb árelőnyt élveznek a rezsicsökkentés következtében védett magyar fogyasztók.
magazin
Művészek és új felfedezések nyomába ered az Ecoport friss száma
Hallott már az aszalmáról? És azt tudja, hogy a NASA munkatársai között egy magyar fiatalember is szerepel? És azt, hogy az új magyar film, a Nagykarácsony producere, Lévai Balázs milyen kalandos életutat tudhat magáénak? Az Ecoport legújabb számából mindezek is kiderülnek.
Ericsson: egy évtized alatt 260-szorosára nőtt a mobil adatforgalom
Az elmúlt tíz évben 700 millióról 6,3 milliárdra emelkedett az okostelefon-előfizetések száma, a teljes mobil adatforgalom pedig 260-szorosára nőtt - derül ki az Ericsson Mobility Report 2021 tanulmányából.
Varga Mihály: 230 milliárd forintnyi pályázat indul a vidéki településeknek
Mintegy 230 milliárd forintnyi pályázatot indítanak a vidéki településeknek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalán közzétett videóüzenetében szerdán.
bank
Az OTP 55 millió euróért vesz bankot Albániában
Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.

Stoppolás: amikor nem a cél, hanem az út a lényeg

Iránytű
2021. december 14. 12:15

„Foltos farmerek az út mentén […] Sokan vándorolnak úgy, mint én…” A hetvenes években a Neoton Família még dalt írt a stoppolás romantikájáról, aztán ahogy a hippi láz, úgy a vagány, hüvelykujjas utazás is kikopott az életünkből. Állítólag a világ lett veszélyesebb – talán csak a kényelmünket nem akarjuk már feladni. De ahogy a trendek jönnek-mennek, úgy a stopposok is újra feltűnnek az utak szélén.„Foltos farmerek az út mentén […] Sokan vándorolnak úgy, mint én…” A hetvenes években a Neoton Família még dalt írt a stoppolás romantikájáról, aztán ahogy a hippi láz, úgy a vagány, hüvelykujjas utazás is kikopott az életünkből. Állítólag a világ lett veszélyesebb – talán csak a kényelmünket nem akarjuk már feladni. De ahogy a trendek jönnek-mennek, úgy a stopposok is újra feltűnnek az utak szélén.

„Gyerekkoromban két dolgot hallottam a stoppolásról: az egyik az volt, hogy régen mindenki stoppolt. A másik meg az, hogy eszembe ne jusson, mert meghalok” – olvasható a Grundaktív blog egyik posztjában, ez a két mondat pedig mindent elárul arról, mennyire ambivalensek az érzéseink a stoppolással kapcsolatban. Párás szemmel gondolunk vissza a régi szép időkre, a bensőnket feszítő izgalomra, ahogy álltunk az út szélén a haverokkal, hüvelykujjunkat feltartottuk és vártuk, hogy egy arra járó autós lefékezzen és elvigyen a célunkhoz. Néha versenyt rendeztünk, kinek állnak meg előbb. Diadalmasan vigyorogtunk, ha egy nyugati autó lassított le mellettünk, és nem bántuk, ha csupa por lett a nadrágunk szára, amíg a földön ücsörögve várakoztunk. Fiatalok és bohók voltunk, és az életet kalandnak fogtuk fel.

A hatvanas-hetvenes évek volt a virágkor. Még nem volt mindenkinek autója, de a vágy ott motoszkált bennünk, hogy menjünk. A Balatonra, fesztiválra, a városi diszkóba, barátokhoz, szerelmeshez a katonai eltáv alatt, hátizsákkal a táborba vagy egy szál fürdőruhában és papucsban a strandra, netán egyszerűen haza, ha elment az utolsó busz, a vonat. Mentünk még a nyolcvanas-kilencvenes években is, a bátrabbak az országhatáron túlra is. Aztán betört a kapitalizmus, a stoppolás izgalmát felváltotta a repülés izgalma, a világ kinyílt, mi viszont bezárkóztunk és korán megtanítottuk a gyereknek, hogy idegen autójába beszállni tilos. A világ túl veszélyes lett – vagy csak mi kényelmesedtünk el. Talán mindkettő.

A klasszikus stoppolás mindenesetre nagyrészt kikopott a hétköznapjainkból. Ám a szabadságra éhes fiatal nemzedékeknek van egy különös tulajdonsága: rajonganak a múltért. Bakelitlemezt hallgatnak, a nyolcvanas évek divatja szerint öltözködnek és Jack Kerouac nyomában rendhagyó utakra indulnak. Túl akarnak látni a kényelmes, mainstream világon, vérpezsdítő történetekre vágynak – történetekre, amiket hallanak, történetekre, amiket maguk élnek át.

Mert a stoppolás erről szól. Elsősorban nem az ingyen utazásról, hanem a megismerés vágyáról: hogy sosem tudhatod, kivel hoz össze a sors. De éppen ez a szép benne. Lehet, hogy a kicsit ijesztő tetkós fazon egy lágyszívű medve, aki mentett vadállatokat gondoz. Az egyszerű kamionosról kiderülhet, hogy egykor híres bokszoló volt, a konszolidált anyukáról meg, hogy minden évben Afrikában önkénteskedik. Az is megtörténhet, hogy nincs előzetes sztori, csupán egy ott alakuló, azáltal, hogy a sofőröd nem csak elvisz a célállomásig, de vacsorára invitál és felajánlja éjszakára a lakását szállás gyanánt. És ez bőven elég. Sőt.

A stoppolás a találkozásokról szól. A bizalomról. Arról, hogy néhány órára vagy napra beengedsz az életedbe egy idegent, adsz magadból egy darabot, és ettől rájössz, hogy a világ nem annyira sötét, mint gondoljuk. Persze, vannak veszélyei a stoppolásnak. Mind hallunk elborzasztó történeteket, és valóban, ahogy a marcona alakról kiderülhet, hogy végtelenül kedves, úgy a jól szituált illető is lehet egy pszichopata. De az esetek többségében nem ez a helyzet. Rengetegen járják a világot autóstoppal, egészen veszélyesnek gondolt vidékeken is. Az ismert magyar utazó, Vándorboy 13 évig stoppolt körbe a világban, többek közt Afrikában és Ázsiában. Sajó Tamás és Orodán Tamás, a Thomas the Traveller oldal szerzői Kirgizisztánon és Tádziskisztánon át stoppoltak, Szabó Virág, a Viri's travel bloggere pedig Indiába is eljutott. Bors Adriánt, a HungaroHitch verseny kiötlőjét egyszer 15 éves fiúk vették fel hókotróval egy hóviharban, a Follow the Whales párosa pedig videón dokumentálta Budapesttől Isztambulig tartó útját.

Egyikük sem titkolja, akadtak rázós helyzetek, de nem ez maradt meg bennük. Hanem mindaz, amire a stoppolás tanította őket: nyitottságra, türelemre, alázatra, önzetlenségre és arra, hogy segítséget kérni nem szégyen és nem kihasználás. Néha kiszolgáltatni magad másnak a lehető legjobb módja annak, hogy minél messzebb juss – bármi legyen is a cél.

Hasznos tippek kezdő stopposoknak

1. Válassz olyan helyet, ahol jól láthatnak a sofőrök és balesetmentesen félre tudnak húzódni, pl. benzinkút, buszmegálló, a város széle, autópálya kijárat.

2. Az egyes régiók és városok legjobb stoppos helyeinek megtalálásához használd a Hitchwiki oldalt.

3. Légy tisztában az útvonallal, ismerd ki magad a térképen.

4. Pakolj kompakt módon, de legyen nálad felszerelés minden időjárási eshetőségre, illetve elegendő étel, ital.

5. Maradj optimista, mosolyogj, sugározz magabiztosságot.

6. Hallgass a megérzéseidre: ha valaki nagyon nem szimpatikus, ne ülj be az autójába. Érdemes a rendszámot is feljegyezni.

7. Tanuld meg a csevegés művészetét – ez a kulcsa mindennek.

Bertalan Melinda / Fotó: Fortepan, Unsplash 

További cikkek

Iránytű
Magellán és társai nyomában
Kalandvágyók, szabadok és véletlenül sem a kitaposott ösvényen haladnak. Ők azok a modern kori felfedezők, akik ugyan ismeretlen földrészre nem bukkannak, mégis a nagy elődök nyomában járnak: mert miközben vitorlással, lakóbusszal netán kerékpárral utazzák körbe a világot, többet és jobban látnak, s olyasminek is szemtanúi lehetnek, aminek egy hagyományos turista soha.
Iránytű
Járt utat a járatlanért
„Takarodjatok haza, turisták!” Bár ez az a mondat, ami valószínűleg sokáig nem fog újra elhangzani egyetlen korábban turisztikailag túlterhelt célpont lakóinak szájából sem, a turizmus fenntarthatóvá tételének felelőssége nem hárult el. Sőt. Most van itt az idő, hogy új, etikusabb utakat jelöljünk ki jövőbeli kalandozásainkhoz.
Iránytű
Ahol menny és föld összeér
Nem kell feltétlenül mélyen vallásosnak lennünk ahhoz, hogy érdekeljen bennünket egyházi örökségünk. A Sixtus-kápolnát sem csak a hívők tekintik meg, hanem azok is, akiket Michelangelo teljesítménye nyűgöz le. Ugyanez igaz a Bakony és a Balaton-felvidék kincseire, amelyeket egy természetjáró, hobbi régész vagy művészetszerető is tud értékelni. Öt ilyen helyet mutatunk.
Iránytű
Luther legnépszerűbb ötlete, avagy volt egyszer egy karácsonyi vásár
Ha létezik az utazósznoboknak tiltólistája, a karácsonyi vásárok valószínűleg szerepelnek rajtuk. Mert túl turistásak, túl drágák, túlságosan a kirakatról szólnak. Ez hatalmas tévedés. A karácsonyi vásárok legalább annyira az európai kultúra részei, mint Firenze szobrai vagy a görög Meteorák, így felkeresésük egyben kultúrtörténeti utazás.
Iránytű
Visszatérés Nagy-Magyarországra
Bár az időutazás nem bizonyított, bizonyos keretek között már-már hasonló illúzióban lehet részünk: például ha olyan helyre utazunk, ahol az elődeink éltek, és ennek még ma is felfedezhetők nyomai. A trianoni békeszerződés értelmében elcsatolt területek felfedezése épp ilyen élmény, és ez mikor máskor lenne aktuálisabb, ha nem a centenárium évében? Hét izgalmas helyet ajánlunk az egykori Magyar Királyságból.