Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.
gazdaság
DiákÉSZ: a diákok nyáron főként a kereskedelemben és a vendéglátásban vállalnak munkát
A nyáron munkát vállaló diákok körében idén is a kereskedelem, a vendéglátás, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar a legnépszerűbb terület, ahol a tanulók szívesen dolgoznak részmunkaidőben - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
gazdaság
Új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást indított a Yettel
A Yettel elsőként indított Magyarországon a vezetékes internetet kiváltani képes új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást - közölte a mobilszolgáltató az MTI-vel kedden.
gazdaság
Elindult a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogató Start program
Tizenkilenc pályázó került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató Start programba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez; a résztvevők a pénzügyi támogatás mellett vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és mentorálást is kapnak.
gazdaság
KSH: márciusban 4 millió 697 ezer volt a foglalkoztatottak száma
A január-márciusi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 674 ezer volt, 107 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Márciusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 697 ezer fő volt - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A foglalkoztatottak márciusi létszám a 29 ezerrel volt több, mint az előző hónapban és 81 ezerrel nőtt egy év alatt.
gazdaság
A fásítás nem csodaszer az éghajlatváltozásra egy elemzés szerint
A fásítás hasznos, de nem csodaszer az éghajlatváltozás ellen, Magyarország jelentős része nem is alkalmas erdőtelepítésre - olvasható az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak szerdán közzétett elemzésében.
belföld
ITM: már több mint száz zöld rendszámos motor fut a hazai utakon
Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok; mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
ITM: idén is lesz TeSzedd! - Már lehet regisztrálni a hulladékgyűjtő akcióra
Idén már tizedik alkalommal valósul meg Magyarország legnagyobb és egyre népszerűbb hulladékgyűjtő eseménye, amelyre keddtől jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.
Biztosítási alkusz: anyagi felelősség terheli az ittasan kerékpározókat
A biztosítók az ittas vezetőket egyértelműen kizárják a kártérítésből, és ez nemcsak az autóvezetőket, de az ittasan kerékpározókat, elektromos rollerrel közlekedőket is érinti - figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.
Elkezdődött a 176. balatoni hajózási szezon
Nagyszombaton elindult a 176. balatoni hajózási szezon, amelyben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyebek közt új menetrenddel és májustól bevezetésre kerülő online jegyvásárlási lehetőséggel várja az utasait - hangzott el a társaság szezonnyitó sajtótájékoztatóján, a Szent Miklós hajó fedélzetén.
gazdaság
NAV: részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó
Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés a fizetendő személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra, ha együttes összegük nem haladja meg 500 ezer forintot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.
gazdaság
Szallas.hu: rekord lehet a belföldi turizmusban húsvétkor
Az előfoglalási adatok alapján már most több szállásfoglalást adtak le a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben - közölte a Szallas.hu kedden az MTI-vel.

Aratás után indulhat az építkezés

Greendex
2021. december 14. 13:15

A szalma, mint alapanyag nem újdonság az építkezéseknél, viszont ahogy egy veszprémi vállalkozás alkalmazza ezt a természetes megoldást, az egyedülálló az egész világon. A belváros egy eldugott pontján már felépült egy ilyen épület, ahol a szalma, mint építőanyag, tartószerkezet és szigetelő is megjelenik. Bemutatjuk az „aszalma” házat.

Nebraskában áll egy templom, amit még a XX. század elején építettek. Persze ebben önmagában semmi meglepő nincs, sőt ennél régebbi épületekkel is találkozhatunk az USA-ban. Viszont a nebraskai templomot nem kőből, vagy téglából építették, de még csak nem is fából, hanem szalmából. 120 évvel később pedig ugyanúgy stabilan áll az épület, sőt az USA ezen, középső részén még számos ugyanilyen technikával épített ház található a végeláthatatlan prérin. A szalmaházak tehát kiállták az idő próbáját, mindezek ellenére mégsem terjedt el szerte a nagyvilágban ez, a ma már oly divatos „környezettudatos” jelzővel is illethető építkezési forma.

Ennek egyszerű oka van, a szalmaházak a városiasodás szempontjából nem voltak praktikusak. Amikor például a ’30-as évek elején elkezdtek kinőni a felhőkarcolók az USA több államában, a 100 emeletet is megközelítő magasságuk miatt az acélszerkezettel nem tudta a szalma felvenni a versenyt.

Emiatt sokáig figyelmen kívül hagyták a tervezők ezt az alapanyagot, viszont pár éve ismét lehet találkozni olyan házakkal, amelyeknek a falait szalma tölti ki, az építőipari trendek pedig azt mutatják, a jövőben még elterjedtebb lehet ez a megoldás. Ráadásul egy ilyen épület már Veszprémben is felépült, de még a szalmaházak technológiáján belül is egyedi megoldással, úgy, ahogy sehol máshol a világon nem alkalmazzák a szalmát.

Az m20 Generál Kft. által jegyzett technológiát egyszerűen csak „aszalmának” nevezték el a feltalálói. Olaj Máté, aki eredetileg építőmérnök végzettségű és a szalmaprojektben résztvevő partnere úgy magyarázták el innovációjukat, hogy az általuk épített szalmaházba, ha belépünk, minden irányból szalma vesz körül minket. Érthetőbben, az aszalma lényege, hogy ezt a természetes építőanyagot nem csak segéd és kitöltő anyagként használják vázszerkezetben, hanem az épület legfőbb alapanyagaként. „Ebben a házban szalmából vannak a falak, a tartóoszlopok, szalma van a lábunk alatt és a tetőszerkezet szigetelése is szalmából készült” – magyarázta Máté a különleges épület kulisszatitkait, amikor beléptünk Veszprém belvárosának egy eldugottabb zugában megépített házba. Tehát az ő technológiájukban a szalmát, mint teherhordó épületszerkezeti elemet is használják, ami egyszerre alkotja és megtartja az épületet.

„Egy nagyobb kör szalmabála megközelítőleg 350 kg, három bála már kitesz egy tonnát, ha ezek egymáson vannak, akkor az általuk alkotott tartóoszlop is ilyen nehéz, ami így óriási súlyt képes megtartani.”

De, hogy milyen speciális szalmára van ahhoz szükség ahhoz, hogy egy lakható épület falai és minden egyéb része ebből készüljön, Máté hamar eloszlatta a bonyolult technológiát sejtő gyanúnkat.

„Ezek a bálák ugyanazok a másfél méter átmérőjű hengerek, amikkel a mezőkön találkozhatunk. A titok nem kémiai adalékanyagokban, vagy speciális kezelésben rejlik, hanem egyszerűen az időjárásban és a betakarítás módjában. A legfontosabb, hogy a szalma learatása és feldolgozása száraz időben történjen. Ha ez nem adott, akkor utólag szárítjuk ki. A másik kulcskérdés, hogy a szalmát lassan arassuk le a mezőgazdasági géppel, hiszen a cél, hogy minél tömörebb és homogénebb bálát kapjunk.”

Ez utóbbi megoldás egyébként pont ellenkezik azzal, ahogy a mezőgazdaságban végzik a betakarítást, ott a gyors aratás és a laza szerkezetű bálák a meghatározóak, amelyek aztán az állatok elé kerülnek. A szalmaházaknál viszont fontos a tömörség, hiszen ez garantálja azt, hogy a száraz szalma ne vegyen fel nedvességet, valamint az oxigénhiányos környezet meggátolja a gombák szaporodását is, így garantálva a szalma hosszú élettartamát. Ugyanez a tulajdonsága – azaz az a tömör, oxigénhiányos állaga – az, ami tűzvédelmileg sem jelent kockázatot, hiszen kísérletek bizonyítják, hogy az ilyen építőanyag nem tud lángra kapni, csupán megperzselődik, ha nyílt lánggal találkozik, amire egyébként a burkolóanyag miatt nem kerülhet sor.

Máté és partnerének megoldása tehát újszerű a piacon, ahogy pedig említettük, Veszprémben már fel is építettek egy kisebb házat ezzel a technológiával, elsősorban azért, hogy saját udvarukban teszteljék, hogyan viselkedik a szalmaszerkezet az időjárási viszonyokhoz képest.

„Egy éve áll ez a ház és egy év alatt egy repedést, egy beázást nem találtunk a falakon. Nem jelentek meg rovarok és rágcsálók sem. Nyáron megtartja a hűvöset, télen pedig ennél a méretnél egy hősugárzó is elég, hogy felfűtse az épületet. Ez persze nem meglepő, hiszen 40 centi vastag szalma vesz körül minden oldalról, ami egy homogén elegyet alkot. A hagyományos téglafalakkal és betonfödémekkel ellentétben itt nincsenek hőhidak, a szalma egyenletesen lélegzik, így a pára sem tud kicsapódni.”

Mindezt kellemes hőmérséklet mellett magyarázta Máté az aszalma házban, amiről viszont kívül az avatatlanok nem mondanák meg, hogy miből épült fel. Csupán a falak ívelt formája árulkodik arról, hogy nem biztos, hogy tégla van a vakolat mögött. Ugyanis az aszalma házaknál a bálákat Mátéék által csak „A” betűvel nevesített anyag tartja össze, ez zárja le úgy minden irányból a szalmát, hogy az tökéletesen szigeteljen és tartsa egyben az épületet. Sőt, ha kellően kemény a talaj, amire az egyszintes ház épül, még beton alapozásra sincs szükség az építkezéshez.

Ha ez nem lenne elég, a veszprémi mintaprojektnél még ennél is tovább mentek, a tetőre földet vittek fel, amit aztán befüvesítettek, igazi öko-hatást keltve. A szalma-technológia egyedüli hátránya, hogy évente csupán egy hónapig, az aratás idejében van lehetőség az építőanyag előállítására, ezért az aszalmánál is a lassú, ám tudatos fejlődés a cél.

Érdeklődőből már most is akad bőven, több önkormányzat, intézmény is megnézte már a veszprémi mintaprojektet, Máté pedig a látványtervek előtt állva meséli, hogy elsősorban iskolák, óvodák, szociális szállók, vagy akár állatmenhely építésére is kiválóan alkalmas lenne ez a méhkasszerű elrendezés, ahogy összerendezik a bálákat egy épületté. Sőt, árban is kedvezőbb, a téglához képest 30-50%-kal olcsóbban fel lehet húzni szerkezetkészre egy ilyen épületet.

Persze, aki magánemberként is elkötelezi magát ezen megoldás mellett, a nem is olyan távoli jövőben akár egyedi családi házakat is fel tudnak építeni ilyen környezettudatos technológiával, ahol az építőanyag előállítása nem jár környezetterhelő melléktermékkel. Ez egyébként az unió és a magyar kormány irányelveivel is egybevág, nem véletlen, hogy minisztériumi szinten is követik az aszalma fejlődését.

HAJAS BÁLINT / / FOTÓ: DOMJÁN ATTILA

További cikkek

Greendex
Eljön az idő, amikor a hajókat is megéri csak napelemmel hajtani
Bár ma még leginkább vitorlások szelik a Balaton habjait, talán nem is olyan távoli az a jövő, amelyben a napfény már nemcsak a fehér vitorlán csillan meg, hanem a napelemes hajó paneljein is.
Greendex
Az ajándék, ami olyan szép, hogy sajnálod elfogyasztani
Korabeli feljegyzések szerint Mátyás király és Beatrix esküvőjén a hetedik fogás pörkölt cukorból készült kert volt. Az olajos magvak és cukor alkotta díszes grillázstorták később is elengedhetetlen részei voltak a falusi lakodalmaknak, az idő múlásával azonban egyre csökkent a grillázskészítők száma. Szerencsére akadnak fiatalok, akik őrzik a hagyományt
Greendex
Mindig van jobb és hatékonyabb megoldás az energiapiacon
Manapság sorban állnak a különböző tanácsadók, legyen szó az egészségünkről, a pénzügyeinkről, de akár a párkapcsolatunkról is. Ezek aztán jó esetben segítenek is valamiben, rosszabb esetben csak kiállítják a számlát. Viszont van néhány olyan szektor, ahol valóban érvényes tanácsadói szolgáltatások működnek, az ilyen szakemberek segítségével pedig pénzt, időt és energiát lehet megspórolni. A Greenergy Market pontosan ebbe a csoportba tartozik, akik az energiaipar területén bizonyítják be, mindig van jobb és hatékonyabb megoldás.
Greendex
Baktériumokkal a tisztaságért
A veszprémi Greenbiotic a multikkal szemben kínál innovatív alternatívát a tisztítószerek világában. Szerintük ha nem muszáj, nem kell kiirtani a velünk élő baktériumok 90%-át. Sőt, szövetségre kell lépni velük.
Greendex
Vidéki élet inspirálta kerámiák Tótvázsonyból
Bár többször akadtak kitérők életében, valahogy mindig az agyaghoz tért vissza. Réthy Orsi tíz év londoni kitérő után költözött családjával Tótvázsonyba, ahol jelenleg is alkot – és szívja magába az inspirációt.