Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

15 éves rekord az EU-ban, Magyarországon enyhébb a drágulás
Jelentős eltérések láthatóak az uniós országok lakáspiacain, miközben a negyedéves lakásdrágulás mértéke az EU-ban és az Eurozónában 15 éves rekordokat döntött. - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az Eurostat legfrissebb adatait dolgozta fel.
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben
Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel csütörtökön.
Megduplázta vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia alatt
Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta hétfőn a The Guardian online kiadása.
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiában
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiai ágazatban a válság előttihez képest, elsősorban az alacsony fizetési kategóriákban, és visszaesett az utánpótlásképzés is a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
Megújult a Vilonyai úti gyermekorvosi rendelő
Jelenleg a műszaki átadás folyik, várhatóan február vége előtt fogadhat újra betegeket.
kkv
Óvatos optimizmussal indulnak neki az új évnek a kkv-k
Pozitív várakozásokkal indulnak neki az évnek a mikro-, kis- és középvállalkozások: a K&H kkv bizalmi index enyhe csökkenést követően jelenleg is 11 ponton áll. A cégek optimizmusában szerepet játszik, hogy az előttük álló egy évben a közterhek csökkenésére számítanak. Ezzel együtt enyhe óvatosság is tapasztalható, ami feltehetően a koronavírus negyedik hullámával és a hitelkamatok várható emelkedésével magyarázható.
Több mint 2 milliárd forint támogatás érkezett eddig a térségbeli településekhez a Magyar Falu Programon keresztül
Indulása óta eddig 150 nyertes pályázaton több mint 2 milliárd forintból fejlődtek a választókörzet települései – mondta Ovádi Péter parlamenti képviselő csütörtök reggel Városlődön.
Egy kutatás szerint a Veszprém megyében élők a legboldogabbak az országban
Veszprémet Pest és Vas követi. A legboldogtalanabbak a hevesiek.
Kormányszóvivő: jelentős béremelésekkel indul az év
Jelentős béremelésekkel indul a 2022. esztendő - közölte a Facebookra feltöltött vasárnapi videóüzenetében a kormányszóvivő.
Sosem látott mennyiségű pénz áramolhat az agráriumba és vidékfejlesztésre
Elkészült Magyarország Stratégiai Terve a következő európai uniós ciklusra, amely az új Közös Agrárpolitika (KAP) hazai végrehajtását szolgálja. A programban minden korábbinál hangsúlyosabbak a fenntarthatósági törekvések, és a kormány ezelőtt sosem látott összeggel egészíti ki az Európai Uniótól érkező támogatást. Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a K&H Agrár Klubon mutatta be, hogyan változik az ágazat támogatási rendszere 2023 után.
K&H: mennyit költöttek a bankkártyások az év végén?
Javult a fiatal korosztály jövedelmi helyzete tizenkét hónap leforgása alatt - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készített kutatásból. A 19-29 évesek háztartásában a jövedelem 266 ezer forintot tett ki az idei harmadik negyedévben, azaz 16 százalékkal nőtt éves szinten, az egy főre jutó jövedelem pedig 20 százalékkal 132 ezer forintra emelkedett. A fiatalok hatoda rendelkezik hitellel, jellemzően személyi kölcsönt, lakás- vagy folyószámlahitelt törlesztenek.
A kamatok drágulása miatt már a használt lakások alternatívája a modern, zöld otthon
A piaci és a támogatott zöld hitelek közötti kamatkülönbség miatt ma már olcsóbb energiatakarékos új lakás vásárlására szerződni a hitellel vásárlóknak és a jegybanki kamatemelések folytatódásával közel az idő, amikor már a használt lakás vásárlásánál is jobb alternatíva lesz a zöld hiteles új lakás finanszírozása.
A koronavírus újabb hullámai sem szabnak gátat a kkv-k beruházási terveinek
A cégek nagyjából háromnegyede készül beruházni a következő egy évben, derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredményéből. A legtöbben informatikai fejlesztésre, ezen belül főként hardver és szoftvervásárlásra készülnek. A következő egy év fejlesztéseiben a legaktívabbak a középvállalkozások lehetnek, akiknek 85 százaléka tervez beruházást.
kkv
Magas volt az elmúlt két évben a kkv-k beruházási kedve
Szinte minden második vállalkozás végrehajtott beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokra fókuszáló piackutatásából. A megkérdezett vállalatok elsősorban kapacitásbővítés és technológiai fejlesztés céljából döntöttek a beruházások mellett, amelyeket leginkább saját tőke bevonásával finanszíroztak, de jelentős arányban vettek igénybe államilag támogatott és piaci kamatozású hiteleket is.
belföld
Európában elszálltak, itthon stagnáltak a fogyasztói energia árak novemberben januárhoz képest
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint kilenc uniós fővárosban januártól novemberig a lakossági villamosenergia ára negyedével nőtt, itthon alig 1,5 százalékkal. A gázár esetében még ennél is nagyobb árelőnyt élveznek a rezsicsökkentés következtében védett magyar fogyasztók.
magazin
Művészek és új felfedezések nyomába ered az Ecoport friss száma
Hallott már az aszalmáról? És azt tudja, hogy a NASA munkatársai között egy magyar fiatalember is szerepel? És azt, hogy az új magyar film, a Nagykarácsony producere, Lévai Balázs milyen kalandos életutat tudhat magáénak? Az Ecoport legújabb számából mindezek is kiderülnek.
Ericsson: egy évtized alatt 260-szorosára nőtt a mobil adatforgalom
Az elmúlt tíz évben 700 millióról 6,3 milliárdra emelkedett az okostelefon-előfizetések száma, a teljes mobil adatforgalom pedig 260-szorosára nőtt - derül ki az Ericsson Mobility Report 2021 tanulmányából.
Varga Mihály: 230 milliárd forintnyi pályázat indul a vidéki településeknek
Mintegy 230 milliárd forintnyi pályázatot indítanak a vidéki településeknek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalán közzétett videóüzenetében szerdán.
bank
Az OTP 55 millió euróért vesz bankot Albániában
Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.

Aratás után indulhat az építkezés

Greendex
2021. december 14. 12:15

A szalma, mint alapanyag nem újdonság az építkezéseknél, viszont ahogy egy veszprémi vállalkozás alkalmazza ezt a természetes megoldást, az egyedülálló az egész világon. A belváros egy eldugott pontján már felépült egy ilyen épület, ahol a szalma, mint építőanyag, tartószerkezet és szigetelő is megjelenik. Bemutatjuk az „aszalma” házat.

Nebraskában áll egy templom, amit még a XX. század elején építettek. Persze ebben önmagában semmi meglepő nincs, sőt ennél régebbi épületekkel is találkozhatunk az USA-ban. Viszont a nebraskai templomot nem kőből, vagy téglából építették, de még csak nem is fából, hanem szalmából. 120 évvel később pedig ugyanúgy stabilan áll az épület, sőt az USA ezen, középső részén még számos ugyanilyen technikával épített ház található a végeláthatatlan prérin. A szalmaházak tehát kiállták az idő próbáját, mindezek ellenére mégsem terjedt el szerte a nagyvilágban ez, a ma már oly divatos „környezettudatos” jelzővel is illethető építkezési forma.

Ennek egyszerű oka van, a szalmaházak a városiasodás szempontjából nem voltak praktikusak. Amikor például a ’30-as évek elején elkezdtek kinőni a felhőkarcolók az USA több államában, a 100 emeletet is megközelítő magasságuk miatt az acélszerkezettel nem tudta a szalma felvenni a versenyt.

Emiatt sokáig figyelmen kívül hagyták a tervezők ezt az alapanyagot, viszont pár éve ismét lehet találkozni olyan házakkal, amelyeknek a falait szalma tölti ki, az építőipari trendek pedig azt mutatják, a jövőben még elterjedtebb lehet ez a megoldás. Ráadásul egy ilyen épület már Veszprémben is felépült, de még a szalmaházak technológiáján belül is egyedi megoldással, úgy, ahogy sehol máshol a világon nem alkalmazzák a szalmát.

Az m20 Generál Kft. által jegyzett technológiát egyszerűen csak „aszalmának” nevezték el a feltalálói. Olaj Máté, aki eredetileg építőmérnök végzettségű és a szalmaprojektben résztvevő partnere úgy magyarázták el innovációjukat, hogy az általuk épített szalmaházba, ha belépünk, minden irányból szalma vesz körül minket. Érthetőbben, az aszalma lényege, hogy ezt a természetes építőanyagot nem csak segéd és kitöltő anyagként használják vázszerkezetben, hanem az épület legfőbb alapanyagaként. „Ebben a házban szalmából vannak a falak, a tartóoszlopok, szalma van a lábunk alatt és a tetőszerkezet szigetelése is szalmából készült” – magyarázta Máté a különleges épület kulisszatitkait, amikor beléptünk Veszprém belvárosának egy eldugottabb zugában megépített házba. Tehát az ő technológiájukban a szalmát, mint teherhordó épületszerkezeti elemet is használják, ami egyszerre alkotja és megtartja az épületet.

„Egy nagyobb kör szalmabála megközelítőleg 350 kg, három bála már kitesz egy tonnát, ha ezek egymáson vannak, akkor az általuk alkotott tartóoszlop is ilyen nehéz, ami így óriási súlyt képes megtartani.”

De, hogy milyen speciális szalmára van ahhoz szükség ahhoz, hogy egy lakható épület falai és minden egyéb része ebből készüljön, Máté hamar eloszlatta a bonyolult technológiát sejtő gyanúnkat.

„Ezek a bálák ugyanazok a másfél méter átmérőjű hengerek, amikkel a mezőkön találkozhatunk. A titok nem kémiai adalékanyagokban, vagy speciális kezelésben rejlik, hanem egyszerűen az időjárásban és a betakarítás módjában. A legfontosabb, hogy a szalma learatása és feldolgozása száraz időben történjen. Ha ez nem adott, akkor utólag szárítjuk ki. A másik kulcskérdés, hogy a szalmát lassan arassuk le a mezőgazdasági géppel, hiszen a cél, hogy minél tömörebb és homogénebb bálát kapjunk.”

Ez utóbbi megoldás egyébként pont ellenkezik azzal, ahogy a mezőgazdaságban végzik a betakarítást, ott a gyors aratás és a laza szerkezetű bálák a meghatározóak, amelyek aztán az állatok elé kerülnek. A szalmaházaknál viszont fontos a tömörség, hiszen ez garantálja azt, hogy a száraz szalma ne vegyen fel nedvességet, valamint az oxigénhiányos környezet meggátolja a gombák szaporodását is, így garantálva a szalma hosszú élettartamát. Ugyanez a tulajdonsága – azaz az a tömör, oxigénhiányos állaga – az, ami tűzvédelmileg sem jelent kockázatot, hiszen kísérletek bizonyítják, hogy az ilyen építőanyag nem tud lángra kapni, csupán megperzselődik, ha nyílt lánggal találkozik, amire egyébként a burkolóanyag miatt nem kerülhet sor.

Máté és partnerének megoldása tehát újszerű a piacon, ahogy pedig említettük, Veszprémben már fel is építettek egy kisebb házat ezzel a technológiával, elsősorban azért, hogy saját udvarukban teszteljék, hogyan viselkedik a szalmaszerkezet az időjárási viszonyokhoz képest.

„Egy éve áll ez a ház és egy év alatt egy repedést, egy beázást nem találtunk a falakon. Nem jelentek meg rovarok és rágcsálók sem. Nyáron megtartja a hűvöset, télen pedig ennél a méretnél egy hősugárzó is elég, hogy felfűtse az épületet. Ez persze nem meglepő, hiszen 40 centi vastag szalma vesz körül minden oldalról, ami egy homogén elegyet alkot. A hagyományos téglafalakkal és betonfödémekkel ellentétben itt nincsenek hőhidak, a szalma egyenletesen lélegzik, így a pára sem tud kicsapódni.”

Mindezt kellemes hőmérséklet mellett magyarázta Máté az aszalma házban, amiről viszont kívül az avatatlanok nem mondanák meg, hogy miből épült fel. Csupán a falak ívelt formája árulkodik arról, hogy nem biztos, hogy tégla van a vakolat mögött. Ugyanis az aszalma házaknál a bálákat Mátéék által csak „A” betűvel nevesített anyag tartja össze, ez zárja le úgy minden irányból a szalmát, hogy az tökéletesen szigeteljen és tartsa egyben az épületet. Sőt, ha kellően kemény a talaj, amire az egyszintes ház épül, még beton alapozásra sincs szükség az építkezéshez.

Ha ez nem lenne elég, a veszprémi mintaprojektnél még ennél is tovább mentek, a tetőre földet vittek fel, amit aztán befüvesítettek, igazi öko-hatást keltve. A szalma-technológia egyedüli hátránya, hogy évente csupán egy hónapig, az aratás idejében van lehetőség az építőanyag előállítására, ezért az aszalmánál is a lassú, ám tudatos fejlődés a cél.

Érdeklődőből már most is akad bőven, több önkormányzat, intézmény is megnézte már a veszprémi mintaprojektet, Máté pedig a látványtervek előtt állva meséli, hogy elsősorban iskolák, óvodák, szociális szállók, vagy akár állatmenhely építésére is kiválóan alkalmas lenne ez a méhkasszerű elrendezés, ahogy összerendezik a bálákat egy épületté. Sőt, árban is kedvezőbb, a téglához képest 30-50%-kal olcsóbban fel lehet húzni szerkezetkészre egy ilyen épületet.

Persze, aki magánemberként is elkötelezi magát ezen megoldás mellett, a nem is olyan távoli jövőben akár egyedi családi házakat is fel tudnak építeni ilyen környezettudatos technológiával, ahol az építőanyag előállítása nem jár környezetterhelő melléktermékkel. Ez egyébként az unió és a magyar kormány irányelveivel is egybevág, nem véletlen, hogy minisztériumi szinten is követik az aszalma fejlődését.

HAJAS BÁLINT / / FOTÓ: DOMJÁN ATTILA

További cikkek

Greendex
Mindig van jobb és hatékonyabb megoldás az energiapiacon
Manapság sorban állnak a különböző tanácsadók, legyen szó az egészségünkről, a pénzügyeinkről, de akár a párkapcsolatunkról is. Ezek aztán jó esetben segítenek is valamiben, rosszabb esetben csak kiállítják a számlát. Viszont van néhány olyan szektor, ahol valóban érvényes tanácsadói szolgáltatások működnek, az ilyen szakemberek segítségével pedig pénzt, időt és energiát lehet megspórolni. A Greenergy Market pontosan ebbe a csoportba tartozik, akik az energiaipar területén bizonyítják be, mindig van jobb és hatékonyabb megoldás.
Greendex
Baktériumokkal a tisztaságért
A veszprémi Greenbiotic a multikkal szemben kínál innovatív alternatívát a tisztítószerek világában. Szerintük ha nem muszáj, nem kell kiirtani a velünk élő baktériumok 90%-át. Sőt, szövetségre kell lépni velük.
Greendex
Vidéki élet inspirálta kerámiák Tótvázsonyból
Bár többször akadtak kitérők életében, valahogy mindig az agyaghoz tért vissza. Réthy Orsi tíz év londoni kitérő után költözött családjával Tótvázsonyba, ahol jelenleg is alkot – és szívja magába az inspirációt.
Greendex
Feltöltik a kamrát, a testet és a lelket
Bár a csomagolásmentes boltok száma itthon is megnőtt az elmúlt években, nem elsősorban ez volt a motiváció amögött, hogy a Feltöltő Pont megnyissa kapuit Veszprémben. A táplálkozási tanácsadó tulajdonos szerint ami az embereknek egészséges, nem lehet káros a környezetnek sem.
Greendex
Fekete gyémánt a Bakonyból
Talán kevesen tudják, de az olyan termelő nagyhatalomnak számító országok mellett, mint Spanyolország, Franciaország vagy Olaszország, a szarvasgomba Magyarországon is igen elterjedt. Mi több, a specialisták és kutyáik napi szinten ássák ki őket a közeli erdők földjeiből. A vöröstói Erdőkerülő csapatával beszélgettünk.