Kedves hangulatú kávézó nyitotta meg kapuit a belváros boltíves árkádjai alatt májusban. A veszprémi Füge fagyiudvar és kávézót részben a koronavírus-helyzet hívta életre, mely helyben készült fagylaltjaival, reggelijeivel és kávéival hamar belopta magát az emberek szívébe.
Az utóbbi két évben sorra nyíltak a helyek a megyeszékhely belvárosában. Az egyik legutóbbi versenyző a Füge, mely a „jó helyen, jót és jól” koncepcióra építve igyekszik színt vinni a korábban tetszhalott Óváros térre – pedig először még nem is így tervezték.
„A Füge ötlete eredetileg egy szezonális, saját termékeket készítő és árusító fagyizónak indult, ám az élet úgy hozta, hogy részben a 2023-as EKF projektnek köszönhetően lehetőség nyílt egy igényesen felszerelt, négyévszakos reggelizős kávézó-fagyizót létrehozni az Óváros tér közvetlen szomszédságában, a Rákóczi utcában. Ez alapjaiban változtatta meg az elképzeléseinket” – meséli Dobos Márton üzletvezető, a négy tulajdonos egyike. A helyet cukrászmester feleségével, az ő bátyjával és a szintén cukrász párjával, Zsófival valósították meg, és igazgatják a mai napig. Utóbbiak ugyan Svájcban élnek, de folyamatos a kapcsolat, így a lényeges döntéseket közösen hozzák meg. Mindannyiuk tapasztalt vendéglátós. Zsófi egy nívós svájci cukrászdában cukrászkodik, Márton pedig korábban többek közt Angliában (Gordon Ramsay gasztropubjában) és Spanyolországban dolgozott. Itthon Budapesten a Dérynében volt üzletvezető, a veszprémi Olivában felszolgáló. „A koronavírusnak is köszönhető, hogy Budapestről Veszprémbe költöztünk. A feleségem egyrészt innen származik, másrészt nyugodtabbnak és kiszámíthatóbbnak ítéltük meg az itteni Covid-helyzetet. Leköltöztünk, és nem bántuk meg, hogy itt maradtunk” – meséli.
A Füge fagylaltjairól eddig csak jót hallottunk és tapasztalataink is ezt mondatják velünk: a nyáron minden hétvégén kígyózó sorok álltak a fagyipult előtt. Ez nem csoda, hisz azokat helyben, az üzlethelyiség mögötti műhelyben főzik, szigorúan minőségi, természetes alapanyagokból. A fahéjas fügés keksz, a pisztácia és matcha teás csak néhány azok közül, amiket kóstoltunk. A sütemények és tortakreációk szintén innen kerülnek ki. Ezekből természetesen van vegán, tej-, cukor- és gluténmentes változat is. Ottjártunkkor pitéket és csigákat is láttunk a pultban. Az édesek mellett sós is kapható: pogácsák, croissantok és szendvicsek közül válogathatunk. A kínálat nem véletlenül ekkora, hisz a Füge szeretne a munkába igyekvőkre és a reggelizni vágyókra is célozni. Hétköznap reggel fél 8-kor nyitnak, így akinek van ideje, beülhet, de elvitelre is kérheti a friss termékeket. Hétvégén 9 órától lehet érkezni. Apropó beülés: bent nagyjából 25-30 fő tud egyszerre helyet foglalni, míg kint jó időben ugyanennyi.
A helyszín és a termék tehát kiváló, de mindez mit sem ér anélkül, ha nincs, aki ezt jól eladja. „Egy mai vendéglátóhely csak akkor tud hosszútávon sikeres lenni, ha tud valami pluszt adni. Itt ez a törődés, hogy foglalkozunk a vendégekkel. Mindig van néhány jó szavunk hozzájuk, hogy otthon érezzék magukat. Ez fontosabb annál, minthogy milyen hattyút tudunk rajzolni a kávéba, hisz egy jó helyet lényegében az alapján ítélünk meg, hogy milyen a kiszolgálás. Ha még a kávé is jó, az főnyeremény” – vallja az üzletvezető, és hozzáteszi, a visszajelzések majd’ mindegyike a kedvességüket dicséri. Az alkalmazottakhoz ugyanígy viszonyulnak. Mint mondja, bár nem volt egyszerű, büszkék arra, hogy sikerült olyan csapatot összeválogatniuk, akik szintén ezt gondolják a vendéglátásról. A cél, hogy egy olyan szerethető helyet hozzanak létre, ahova a vendégek szívesen visszajárnak. Úgy tűnik, Veszprémben erre van igény.
Gesztesi Ákos / Fotó: Domján Attila