Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

15 éves rekord az EU-ban, Magyarországon enyhébb a drágulás
Jelentős eltérések láthatóak az uniós országok lakáspiacain, miközben a negyedéves lakásdrágulás mértéke az EU-ban és az Eurozónában 15 éves rekordokat döntött. - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az Eurostat legfrissebb adatait dolgozta fel.
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben
Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel csütörtökön.
Megduplázta vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia alatt
Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta hétfőn a The Guardian online kiadása.
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiában
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiai ágazatban a válság előttihez képest, elsősorban az alacsony fizetési kategóriákban, és visszaesett az utánpótlásképzés is a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
Megújult a Vilonyai úti gyermekorvosi rendelő
Jelenleg a műszaki átadás folyik, várhatóan február vége előtt fogadhat újra betegeket.
kkv
Óvatos optimizmussal indulnak neki az új évnek a kkv-k
Pozitív várakozásokkal indulnak neki az évnek a mikro-, kis- és középvállalkozások: a K&H kkv bizalmi index enyhe csökkenést követően jelenleg is 11 ponton áll. A cégek optimizmusában szerepet játszik, hogy az előttük álló egy évben a közterhek csökkenésére számítanak. Ezzel együtt enyhe óvatosság is tapasztalható, ami feltehetően a koronavírus negyedik hullámával és a hitelkamatok várható emelkedésével magyarázható.
Több mint 2 milliárd forint támogatás érkezett eddig a térségbeli településekhez a Magyar Falu Programon keresztül
Indulása óta eddig 150 nyertes pályázaton több mint 2 milliárd forintból fejlődtek a választókörzet települései – mondta Ovádi Péter parlamenti képviselő csütörtök reggel Városlődön.
Egy kutatás szerint a Veszprém megyében élők a legboldogabbak az országban
Veszprémet Pest és Vas követi. A legboldogtalanabbak a hevesiek.
Kormányszóvivő: jelentős béremelésekkel indul az év
Jelentős béremelésekkel indul a 2022. esztendő - közölte a Facebookra feltöltött vasárnapi videóüzenetében a kormányszóvivő.
Sosem látott mennyiségű pénz áramolhat az agráriumba és vidékfejlesztésre
Elkészült Magyarország Stratégiai Terve a következő európai uniós ciklusra, amely az új Közös Agrárpolitika (KAP) hazai végrehajtását szolgálja. A programban minden korábbinál hangsúlyosabbak a fenntarthatósági törekvések, és a kormány ezelőtt sosem látott összeggel egészíti ki az Európai Uniótól érkező támogatást. Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a K&H Agrár Klubon mutatta be, hogyan változik az ágazat támogatási rendszere 2023 után.
K&H: mennyit költöttek a bankkártyások az év végén?
Javult a fiatal korosztály jövedelmi helyzete tizenkét hónap leforgása alatt - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készített kutatásból. A 19-29 évesek háztartásában a jövedelem 266 ezer forintot tett ki az idei harmadik negyedévben, azaz 16 százalékkal nőtt éves szinten, az egy főre jutó jövedelem pedig 20 százalékkal 132 ezer forintra emelkedett. A fiatalok hatoda rendelkezik hitellel, jellemzően személyi kölcsönt, lakás- vagy folyószámlahitelt törlesztenek.
A kamatok drágulása miatt már a használt lakások alternatívája a modern, zöld otthon
A piaci és a támogatott zöld hitelek közötti kamatkülönbség miatt ma már olcsóbb energiatakarékos új lakás vásárlására szerződni a hitellel vásárlóknak és a jegybanki kamatemelések folytatódásával közel az idő, amikor már a használt lakás vásárlásánál is jobb alternatíva lesz a zöld hiteles új lakás finanszírozása.
A koronavírus újabb hullámai sem szabnak gátat a kkv-k beruházási terveinek
A cégek nagyjából háromnegyede készül beruházni a következő egy évben, derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredményéből. A legtöbben informatikai fejlesztésre, ezen belül főként hardver és szoftvervásárlásra készülnek. A következő egy év fejlesztéseiben a legaktívabbak a középvállalkozások lehetnek, akiknek 85 százaléka tervez beruházást.
kkv
Magas volt az elmúlt két évben a kkv-k beruházási kedve
Szinte minden második vállalkozás végrehajtott beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokra fókuszáló piackutatásából. A megkérdezett vállalatok elsősorban kapacitásbővítés és technológiai fejlesztés céljából döntöttek a beruházások mellett, amelyeket leginkább saját tőke bevonásával finanszíroztak, de jelentős arányban vettek igénybe államilag támogatott és piaci kamatozású hiteleket is.
belföld
Európában elszálltak, itthon stagnáltak a fogyasztói energia árak novemberben januárhoz képest
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint kilenc uniós fővárosban januártól novemberig a lakossági villamosenergia ára negyedével nőtt, itthon alig 1,5 százalékkal. A gázár esetében még ennél is nagyobb árelőnyt élveznek a rezsicsökkentés következtében védett magyar fogyasztók.
magazin
Művészek és új felfedezések nyomába ered az Ecoport friss száma
Hallott már az aszalmáról? És azt tudja, hogy a NASA munkatársai között egy magyar fiatalember is szerepel? És azt, hogy az új magyar film, a Nagykarácsony producere, Lévai Balázs milyen kalandos életutat tudhat magáénak? Az Ecoport legújabb számából mindezek is kiderülnek.
Ericsson: egy évtized alatt 260-szorosára nőtt a mobil adatforgalom
Az elmúlt tíz évben 700 millióról 6,3 milliárdra emelkedett az okostelefon-előfizetések száma, a teljes mobil adatforgalom pedig 260-szorosára nőtt - derül ki az Ericsson Mobility Report 2021 tanulmányából.
Varga Mihály: 230 milliárd forintnyi pályázat indul a vidéki településeknek
Mintegy 230 milliárd forintnyi pályázatot indítanak a vidéki településeknek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalán közzétett videóüzenetében szerdán.
bank
Az OTP 55 millió euróért vesz bankot Albániában
Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.

A közönség nem arra kíváncsi, hogy mit tudsz, hanem, hogy ki vagy valójában

Coffee Latte
2021. december 14. 12:15

A hazai zeneipar összetartásáért is küzd, miközben hét napból hét napot dolgozik az egyik legnagyobb tehetségkutató zenei rendezőjeként. A herendi származású Temesi Bertalan „Berci” neve több mint 100 albumon szerepel közreműködőként, de a számoknál fontosabbnak tartja, hogy az a bizonyos pohár mindig félig tele legyen.

A ’90-es évek közepén egy herendi fiatalember az otthonában próbálgatta nemrég megvásárolt gitárját. Az íróasztalon hiába sorakoztak a műszaki és informatikai tankönyvek, ő inkább a Black-Out poszter alatt pengette a húrokat a gitártesten. Ez a fiatalember negyed évszázad elteltével és egy Fonogram- és ARTISJUS-díjjal, valamint a Magyar Jazz Szövetség különdíjával a zsebében a legnagyobb kereskedelmi tévéadók produkcióiban zenei rendező, miközben saját szólólemezének munkái során is azért küzd, hogy megteremtse a párbeszédet a hazai zenei világ szereplői közt.

Nagyon röviden így lehetne kontrasztba állítani Temesi Berci életének elmúlt évtizedeit, viszont, ha megpróbálunk sorsszerűséget keresni benne, vagy, ha minden mozzanatát a véletlenek művének tulajdonítjuk, egyszerre tévedünk és lesz igazunk. Hiszen Temesi Bercinél – ahogy ő is vallja – mindig félig tele van a pohár. Alapelve, hogy mindig az elégedettségre kell törekedni az ember életében. Hogy azt csinálja, amit szeret, amiben kibontakozhat. Ha pedig ezt különböző tényezők hátráltatják, meg kell találni még a bukkanók ellenére is azt az utat, ami ezt biztosítja.

A fiatal kamaszfiúnak a zene jelentette ezt az utat, ami elégedettséggel és az ebből fakadó boldogsággal tölti ki életét. Hiába tanult műszaki területen Veszprémben, hiába focizott NB III-as szinten a herendi csapatban, nem lett gépész és profi focista sem más-más okok miatt. Szintén lehet a sorsszerűség, de a véletlenek számlájára is írni, hogy 1997-ben egyetlen eladó gitár volt a környéken, amit Berci a zsebpénzéből vásárolt meg, és autodidakta módon kezdett ismerkedni vele. A szenvedély persze megvolt benne, akkoriban már rendszeres látogatója volt Veszprém kultikus koncerthelyszíneinek, ahol közelebbi kapcsolatba került a zenekarokkal és azok tagjaival. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a szenvedély hamar zenekar formájában intézményesült Bercinél is, kezdetben a Without Face nevű metálbandában zenélt, majd a Stonehenge basszusgitárosa lett, míg egy véletlen találkozás alkalmával derült égből villámcsapásként feltették neki azt a kérdést: „Nem akarsz a Black-Out basszusgitárosa lenni?” Annak a zenekarnak, aminek a poszterei a szobája falát díszítették. A válasz egyértelmű volt, Berci pedig nem sokkal később már több ezer ember előtt zenélt a Tokaj-Hegyalja Fesztiválon. Ekkor már a 2000-es évek elejét írtuk, amikor is a banda frontemberével, Kowalsky-val megalapították a Kowalsky meg a Vega nevű formációt. A ma is az egyik legnépszerűbb rock banda első két lemezén még ő is dolgozott, mielőtt Czuttor Zolival közösen megalapították a Belmondo nevű zenekart, amelynek történetében 6 lemez kötődik Berci nevéhez.

A felsorolást itt most félbeszakítjuk, ugyanis nem lenne elég magazinunk egész terjedelme sem, ha megemlítenénk mind a 150 hazai zenészt és azt a 110 lemezt, akikkel, és amiken az évek alatt dolgozott Temesi Berci. „Hogy milyen irányba megy az ember élete, befolyásolja az is, hogy milyen emberek veszik körül” – vallja a zenész, aki személyiségének nyitottságával és persze a neveltetéséből hozott értékeivel magyarázza azt, hogy a 2000-es években „kézről kézre adták őt” a zenekarok, hogy zenéljen velük. „Örök szabály, hogy nem csinálok olyat, amit nem szeretek, ha pedig valamit szeretek, akkor mosolygok, így van ez a színpadon is. Szeretek jó emberekkel, jó körülmények közt valami jót alkotni, ha pedig mi zenészek jól érezzük magunkat, akkor a közönség is jól fogja.”

Ez a hozzáállás aztán különböző elismerések formájában is visszaigazolta Bercit, 2012-ben a Magyar Jazz Szövetség különdíja mellett ARTISJUS-díjjal tüntették ki, 2013-ban az év basszusgitárosa lett, ugyanebben az évben pedig az I. Smoothjazz dalverseny díjazottja is volt. Szintén ekkor jelent meg első szólólemeze is, amire később még visszatérünk. 2021-ben Fonogram-díjat kapott. Viszont a tévés pályafutásában is érdekes dolgok zajlanak a kulisszák mögött.

Mindkét nagy kereskedelmi tévéadónál és az állami televíziónál is dolgozott zenei rendezőként, a legizgalmasabb mégis talán az X-Faktorban vállalt szerepe, hiszen ha nincs Temesi Berci, 2 millió néző nem, vagy nem úgy hallhatja hétről hétre a versenyzőket, ahogy megszokhatták, csúcsminőségben. „Ez a munka egy hétnapos munkahetet jelent szoros beosztással. Az énesekkel együtt eldöntjük, hogy az adásokban mit fognak előadni, kiválasztjuk a dalokat. Hétfőn elkészítjük ezeknek a daloknak a vágott verzióját, az énektanárokkal a versenyzők hangfekvéséhez igazítjuk azokat, megfelelő hangnemet keresünk. Kedden a zenészekkel elkezdjük felvenni a zenei alapokat, szerdán pedig már kiskamerás próba zajlik, ahol a rendező a színpadi mozgásokat is megalkotja. Csütörtökön énekpróba, angolóra, egészségügyi vizsgálat vár a fellépőkre, miközben mi kreatív meetingeken ülünk a szerkesztőkkel. Pénteken pedig már beöltözve, adott esetben élőzenével zajlanak a próbák a szombati élő show előtt.”

De, hogy annak a kétperces dalnak a minősége csak az előadó tudásán múljon, ne pedig a hangminőségen, abban Bercinek elévülhetetlen szerepe van, hiszen ő gondoskodik arról, hogy a zenész saját magát, a stúdióban a mentorok és a közönség, valamint a tévénézők is olyan minőségben hallják, hogy abban ne lehessen kifogás. Természetesen szakemberekkel együtt dolgozva mindezen, nagy felelősséget vállalva.

Mindeközben foglalkozik a versenyzők személyével is, egyfajta mentor a mentorok mögött a zenei televíziós műsorban.

Mindezek ellenére Berci szerint nem a tehetség a legfontosabb egy zenésznél. Ezt sok év tapasztalata mondatja vele, hiszen 20 éve oktat zenét fiataloknak és a kezdetek óta fenntartja azt, ha örömet okoz valakinek a zenélés – márpedig a zene önmagában is képes örömet okozni –, akkor támogatni kell, hogy hangszert fogjanak a kezükbe a gyerekek és nem szabad kizárólag tehetségalapon osztályozni őket. Sőt, ennél is tovább megy, szerinte alulról építkezve kell megismertetni a gyermekeket a zenéléssel, ahol a kortárs popzenének igenis szerepet kell adni, mert ezen keresztül lehet megtalálni a közös hangot velük és csak így tanulják meg tisztelni a komoly- és népzenét is. „Érjük el, hogy vegyenek hangszert a kezükbe, ha ez sikerül, sokkal nyitottabbak lesznek más kulturális élmények iránt is, mint például a festészet, irodalom, tánc, színház.”

Temesi Berci életét akarva, akaratlanul, de végigkísérte ez a párbeszédkeresés. A generációs különbségek mellett a zenész társadalomban is megfigyelhető a széthúzás, főleg a különböző stílust képviselők körében. Pedig Berci szerint mindenki ugyanabból a 12 félhangból dolgozik, nem számít, hogy lírikus zenét játszik, vagy éppen metált, mindegyikben lehet jó, vagy kevésbé jó valaki. Ezért az összetartás megteremtéséért harcol a Music Hungary Szövetség elnökségi tagjaként is, ahová a közelmúltban választották meg, valamint legújabb, immáron ötödik szólólemezének munkálataiban is ez az elv vezérli. Nem kevesebben, mint 50-en fognak közreműködni a dalokban, mind-mind olyan zenészek, akikkel Berci korábban már dolgozott együtt, viszont a különlegességét mégsem a résztvevők száma adja, hanem az, hogy a daloknál úgy szervezte a zenészeket, hogy a legkülönbözőbb zenekarokból és stílusirányzatokból érkezzenek. Így fog például Ganxsta Zolee dobosa Zorán szaxofonosával egy dalban szerepelni az albumon. „Olyan zenészeket szeretnék összehozni, akik nem valószínű, hogy a backstage-ben találkoznának egymással. Szeretném, ha felszínre kerülnének a személyiségek is, hiszen a közönség sem arra kíváncsi valójában, hogy mit tudsz, hanem, hogy ki vagy valójában.”

Hajas Bálint / Fotó: Domján Attila, Bikali Sándor, Temesi Berci Facebook oldal

További cikkek

Coffee Latte
„Kristófot motiválni nem kell, magától ilyen”
Minden edző álma, hogy olyan versenyzőkkel dolgozzon együtt, akiknél a motiváció magas szinten áll – mondja Rasovszky Kristóf edzője, Szokolai László.
Coffee Latte
Az izgat, ha a közösségért dolgozok
A Vízimentők Balatoni Szakszolgálatának alapítója, utódjának pedig kezdetek óta vezetője. A balatoni emberek biztonsága a szívügye. Szerencsésnek érzi magát, mert ahogy mondja, a munkában egyensúlyba tud kerülni. Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjével beszélgettünk.
Coffee Latte
„Várom, hogy lehessen virágot ültetni, de a munkát még jobban”
Gáspár Sándor, Kossuth-díjas színművész már 2013 óta a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, ez alatt az időszak alatt a fővárosban is játszott, de vidéken is vendégszerepelt, így például Veszprémben. A vírus óta jórészt Alsóörsön van, onnan jár be abba a városba, ahol éppen dolga van. Mi Székesfehérváron találkozunk vele, egy rádiójáték felvétele után…
Coffee Latte
Csak akkor tudsz igazi változást elérni, ha széles spektrumon gondolkozol
Szabó Tamás neve a Virgo regionális IT igazgatójaként, a Collabri tagjaként, valamint INPUT mentorként is ismert a veszprémi startup szférában. Lételeme a változatosság, és vallja, hogy igazi eredményt csak akkor lehet elérni, ha az ember minél szélesebb területen mozog és gondolkodik. A helyi startup ökoszisztémáról, motivációkról és lokálpatriotizmusról beszélgettünk vele.
Coffee Latte
Ez is orvoslás, csak nem fehér köpenyben
Folly Gyula pécsi orvos talán nem is gondolta, hogy hobbiból indult szép kertje, amelybe különleges mediterrán növényeket is ültetett, 115 év alatt egy olyan, 10 hektáros arborétummá növi ki magát, amelynek az egész ország csodájára jár. Mégis így lett. Négy generációval később a helyet ma dédunokája, Folly Réka vezeti, aki korábban arra készült, hogy hagyományos orvoslással fog gyógyítani.