Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.
gazdaság
DiákÉSZ: a diákok nyáron főként a kereskedelemben és a vendéglátásban vállalnak munkát
A nyáron munkát vállaló diákok körében idén is a kereskedelem, a vendéglátás, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar a legnépszerűbb terület, ahol a tanulók szívesen dolgoznak részmunkaidőben - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
gazdaság
Új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást indított a Yettel
A Yettel elsőként indított Magyarországon a vezetékes internetet kiváltani képes új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást - közölte a mobilszolgáltató az MTI-vel kedden.
gazdaság
Elindult a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogató Start program
Tizenkilenc pályázó került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató Start programba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez; a résztvevők a pénzügyi támogatás mellett vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és mentorálást is kapnak.
gazdaság
KSH: márciusban 4 millió 697 ezer volt a foglalkoztatottak száma
A január-márciusi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 674 ezer volt, 107 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Márciusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 697 ezer fő volt - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A foglalkoztatottak márciusi létszám a 29 ezerrel volt több, mint az előző hónapban és 81 ezerrel nőtt egy év alatt.
gazdaság
A fásítás nem csodaszer az éghajlatváltozásra egy elemzés szerint
A fásítás hasznos, de nem csodaszer az éghajlatváltozás ellen, Magyarország jelentős része nem is alkalmas erdőtelepítésre - olvasható az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak szerdán közzétett elemzésében.
belföld
ITM: már több mint száz zöld rendszámos motor fut a hazai utakon
Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok; mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
ITM: idén is lesz TeSzedd! - Már lehet regisztrálni a hulladékgyűjtő akcióra
Idén már tizedik alkalommal valósul meg Magyarország legnagyobb és egyre népszerűbb hulladékgyűjtő eseménye, amelyre keddtől jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.
Biztosítási alkusz: anyagi felelősség terheli az ittasan kerékpározókat
A biztosítók az ittas vezetőket egyértelműen kizárják a kártérítésből, és ez nemcsak az autóvezetőket, de az ittasan kerékpározókat, elektromos rollerrel közlekedőket is érinti - figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.
Elkezdődött a 176. balatoni hajózási szezon
Nagyszombaton elindult a 176. balatoni hajózási szezon, amelyben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyebek közt új menetrenddel és májustól bevezetésre kerülő online jegyvásárlási lehetőséggel várja az utasait - hangzott el a társaság szezonnyitó sajtótájékoztatóján, a Szent Miklós hajó fedélzetén.
gazdaság
NAV: részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó
Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés a fizetendő személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra, ha együttes összegük nem haladja meg 500 ezer forintot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.
gazdaság
Szallas.hu: rekord lehet a belföldi turizmusban húsvétkor
Az előfoglalási adatok alapján már most több szállásfoglalást adtak le a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben - közölte a Szallas.hu kedden az MTI-vel.

A közönség nem arra kíváncsi, hogy mit tudsz, hanem, hogy ki vagy valójában

Coffee Latte
2021. december 14. 13:15

A hazai zeneipar összetartásáért is küzd, miközben hét napból hét napot dolgozik az egyik legnagyobb tehetségkutató zenei rendezőjeként. A herendi származású Temesi Bertalan „Berci” neve több mint 100 albumon szerepel közreműködőként, de a számoknál fontosabbnak tartja, hogy az a bizonyos pohár mindig félig tele legyen.

A ’90-es évek közepén egy herendi fiatalember az otthonában próbálgatta nemrég megvásárolt gitárját. Az íróasztalon hiába sorakoztak a műszaki és informatikai tankönyvek, ő inkább a Black-Out poszter alatt pengette a húrokat a gitártesten. Ez a fiatalember negyed évszázad elteltével és egy Fonogram- és ARTISJUS-díjjal, valamint a Magyar Jazz Szövetség különdíjával a zsebében a legnagyobb kereskedelmi tévéadók produkcióiban zenei rendező, miközben saját szólólemezének munkái során is azért küzd, hogy megteremtse a párbeszédet a hazai zenei világ szereplői közt.

Nagyon röviden így lehetne kontrasztba állítani Temesi Berci életének elmúlt évtizedeit, viszont, ha megpróbálunk sorsszerűséget keresni benne, vagy, ha minden mozzanatát a véletlenek művének tulajdonítjuk, egyszerre tévedünk és lesz igazunk. Hiszen Temesi Bercinél – ahogy ő is vallja – mindig félig tele van a pohár. Alapelve, hogy mindig az elégedettségre kell törekedni az ember életében. Hogy azt csinálja, amit szeret, amiben kibontakozhat. Ha pedig ezt különböző tényezők hátráltatják, meg kell találni még a bukkanók ellenére is azt az utat, ami ezt biztosítja.

A fiatal kamaszfiúnak a zene jelentette ezt az utat, ami elégedettséggel és az ebből fakadó boldogsággal tölti ki életét. Hiába tanult műszaki területen Veszprémben, hiába focizott NB III-as szinten a herendi csapatban, nem lett gépész és profi focista sem más-más okok miatt. Szintén lehet a sorsszerűség, de a véletlenek számlájára is írni, hogy 1997-ben egyetlen eladó gitár volt a környéken, amit Berci a zsebpénzéből vásárolt meg, és autodidakta módon kezdett ismerkedni vele. A szenvedély persze megvolt benne, akkoriban már rendszeres látogatója volt Veszprém kultikus koncerthelyszíneinek, ahol közelebbi kapcsolatba került a zenekarokkal és azok tagjaival. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a szenvedély hamar zenekar formájában intézményesült Bercinél is, kezdetben a Without Face nevű metálbandában zenélt, majd a Stonehenge basszusgitárosa lett, míg egy véletlen találkozás alkalmával derült égből villámcsapásként feltették neki azt a kérdést: „Nem akarsz a Black-Out basszusgitárosa lenni?” Annak a zenekarnak, aminek a poszterei a szobája falát díszítették. A válasz egyértelmű volt, Berci pedig nem sokkal később már több ezer ember előtt zenélt a Tokaj-Hegyalja Fesztiválon. Ekkor már a 2000-es évek elejét írtuk, amikor is a banda frontemberével, Kowalsky-val megalapították a Kowalsky meg a Vega nevű formációt. A ma is az egyik legnépszerűbb rock banda első két lemezén még ő is dolgozott, mielőtt Czuttor Zolival közösen megalapították a Belmondo nevű zenekart, amelynek történetében 6 lemez kötődik Berci nevéhez.

A felsorolást itt most félbeszakítjuk, ugyanis nem lenne elég magazinunk egész terjedelme sem, ha megemlítenénk mind a 150 hazai zenészt és azt a 110 lemezt, akikkel, és amiken az évek alatt dolgozott Temesi Berci. „Hogy milyen irányba megy az ember élete, befolyásolja az is, hogy milyen emberek veszik körül” – vallja a zenész, aki személyiségének nyitottságával és persze a neveltetéséből hozott értékeivel magyarázza azt, hogy a 2000-es években „kézről kézre adták őt” a zenekarok, hogy zenéljen velük. „Örök szabály, hogy nem csinálok olyat, amit nem szeretek, ha pedig valamit szeretek, akkor mosolygok, így van ez a színpadon is. Szeretek jó emberekkel, jó körülmények közt valami jót alkotni, ha pedig mi zenészek jól érezzük magunkat, akkor a közönség is jól fogja.”

Ez a hozzáállás aztán különböző elismerések formájában is visszaigazolta Bercit, 2012-ben a Magyar Jazz Szövetség különdíja mellett ARTISJUS-díjjal tüntették ki, 2013-ban az év basszusgitárosa lett, ugyanebben az évben pedig az I. Smoothjazz dalverseny díjazottja is volt. Szintén ekkor jelent meg első szólólemeze is, amire később még visszatérünk. 2021-ben Fonogram-díjat kapott. Viszont a tévés pályafutásában is érdekes dolgok zajlanak a kulisszák mögött.

Mindkét nagy kereskedelmi tévéadónál és az állami televíziónál is dolgozott zenei rendezőként, a legizgalmasabb mégis talán az X-Faktorban vállalt szerepe, hiszen ha nincs Temesi Berci, 2 millió néző nem, vagy nem úgy hallhatja hétről hétre a versenyzőket, ahogy megszokhatták, csúcsminőségben. „Ez a munka egy hétnapos munkahetet jelent szoros beosztással. Az énesekkel együtt eldöntjük, hogy az adásokban mit fognak előadni, kiválasztjuk a dalokat. Hétfőn elkészítjük ezeknek a daloknak a vágott verzióját, az énektanárokkal a versenyzők hangfekvéséhez igazítjuk azokat, megfelelő hangnemet keresünk. Kedden a zenészekkel elkezdjük felvenni a zenei alapokat, szerdán pedig már kiskamerás próba zajlik, ahol a rendező a színpadi mozgásokat is megalkotja. Csütörtökön énekpróba, angolóra, egészségügyi vizsgálat vár a fellépőkre, miközben mi kreatív meetingeken ülünk a szerkesztőkkel. Pénteken pedig már beöltözve, adott esetben élőzenével zajlanak a próbák a szombati élő show előtt.”

De, hogy annak a kétperces dalnak a minősége csak az előadó tudásán múljon, ne pedig a hangminőségen, abban Bercinek elévülhetetlen szerepe van, hiszen ő gondoskodik arról, hogy a zenész saját magát, a stúdióban a mentorok és a közönség, valamint a tévénézők is olyan minőségben hallják, hogy abban ne lehessen kifogás. Természetesen szakemberekkel együtt dolgozva mindezen, nagy felelősséget vállalva.

Mindeközben foglalkozik a versenyzők személyével is, egyfajta mentor a mentorok mögött a zenei televíziós műsorban.

Mindezek ellenére Berci szerint nem a tehetség a legfontosabb egy zenésznél. Ezt sok év tapasztalata mondatja vele, hiszen 20 éve oktat zenét fiataloknak és a kezdetek óta fenntartja azt, ha örömet okoz valakinek a zenélés – márpedig a zene önmagában is képes örömet okozni –, akkor támogatni kell, hogy hangszert fogjanak a kezükbe a gyerekek és nem szabad kizárólag tehetségalapon osztályozni őket. Sőt, ennél is tovább megy, szerinte alulról építkezve kell megismertetni a gyermekeket a zenéléssel, ahol a kortárs popzenének igenis szerepet kell adni, mert ezen keresztül lehet megtalálni a közös hangot velük és csak így tanulják meg tisztelni a komoly- és népzenét is. „Érjük el, hogy vegyenek hangszert a kezükbe, ha ez sikerül, sokkal nyitottabbak lesznek más kulturális élmények iránt is, mint például a festészet, irodalom, tánc, színház.”

Temesi Berci életét akarva, akaratlanul, de végigkísérte ez a párbeszédkeresés. A generációs különbségek mellett a zenész társadalomban is megfigyelhető a széthúzás, főleg a különböző stílust képviselők körében. Pedig Berci szerint mindenki ugyanabból a 12 félhangból dolgozik, nem számít, hogy lírikus zenét játszik, vagy éppen metált, mindegyikben lehet jó, vagy kevésbé jó valaki. Ezért az összetartás megteremtéséért harcol a Music Hungary Szövetség elnökségi tagjaként is, ahová a közelmúltban választották meg, valamint legújabb, immáron ötödik szólólemezének munkálataiban is ez az elv vezérli. Nem kevesebben, mint 50-en fognak közreműködni a dalokban, mind-mind olyan zenészek, akikkel Berci korábban már dolgozott együtt, viszont a különlegességét mégsem a résztvevők száma adja, hanem az, hogy a daloknál úgy szervezte a zenészeket, hogy a legkülönbözőbb zenekarokból és stílusirányzatokból érkezzenek. Így fog például Ganxsta Zolee dobosa Zorán szaxofonosával egy dalban szerepelni az albumon. „Olyan zenészeket szeretnék összehozni, akik nem valószínű, hogy a backstage-ben találkoznának egymással. Szeretném, ha felszínre kerülnének a személyiségek is, hiszen a közönség sem arra kíváncsi valójában, hogy mit tudsz, hanem, hogy ki vagy valójában.”

Hajas Bálint / Fotó: Domján Attila, Bikali Sándor, Temesi Berci Facebook oldal

További cikkek

Coffee Latte
„Kristófot motiválni nem kell, magától ilyen”
Minden edző álma, hogy olyan versenyzőkkel dolgozzon együtt, akiknél a motiváció magas szinten áll – mondja Rasovszky Kristóf edzője, Szokolai László.
Coffee Latte
Az izgat, ha a közösségért dolgozok
A Vízimentők Balatoni Szakszolgálatának alapítója, utódjának pedig kezdetek óta vezetője. A balatoni emberek biztonsága a szívügye. Szerencsésnek érzi magát, mert ahogy mondja, a munkában egyensúlyba tud kerülni. Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjével beszélgettünk.
Coffee Latte
„Várom, hogy lehessen virágot ültetni, de a munkát még jobban”
Gáspár Sándor, Kossuth-díjas színművész már 2013 óta a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, ez alatt az időszak alatt a fővárosban is játszott, de vidéken is vendégszerepelt, így például Veszprémben. A vírus óta jórészt Alsóörsön van, onnan jár be abba a városba, ahol éppen dolga van. Mi Székesfehérváron találkozunk vele, egy rádiójáték felvétele után…
Coffee Latte
Csak akkor tudsz igazi változást elérni, ha széles spektrumon gondolkozol
Szabó Tamás neve a Virgo regionális IT igazgatójaként, a Collabri tagjaként, valamint INPUT mentorként is ismert a veszprémi startup szférában. Lételeme a változatosság, és vallja, hogy igazi eredményt csak akkor lehet elérni, ha az ember minél szélesebb területen mozog és gondolkodik. A helyi startup ökoszisztémáról, motivációkról és lokálpatriotizmusról beszélgettünk vele.
Coffee Latte
Ez is orvoslás, csak nem fehér köpenyben
Folly Gyula pécsi orvos talán nem is gondolta, hogy hobbiból indult szép kertje, amelybe különleges mediterrán növényeket is ültetett, 115 év alatt egy olyan, 10 hektáros arborétummá növi ki magát, amelynek az egész ország csodájára jár. Mégis így lett. Négy generációval később a helyet ma dédunokája, Folly Réka vezeti, aki korábban arra készült, hogy hagyományos orvoslással fog gyógyítani.