Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

AZ ULTRARÁBA EDZETTSÉGET KÖVETEL, DE FEJBEN DŐL EL

Tempó
2021. szeptember 17. 9:11

Könnyed családi program és életünk legnagyobb kihívása – az evezés mindkettő lehet, bár hosszú út vezet az egyiktől a másikig. A sportág megismerésében Czeglédi Zoltán segítségét kértük, aki többször is teljesítette Európa leghosszabb folyóvízi teljesítménytúráját, az UltraRábát.

Zoltán kerek húsz éve kóstolt bele először az evezésbe, akkor még internet híján a Veszprémi Estben talált rá egy vízi túrára, amire jelentkezett is. Így ismerkedett meg Kele Attilával, aki azóta az ultrasport közismert figurája lett, a neve nemcsak a vízi sportok szerelmeseinek, de a futóknak is ismerős lehet – de erre még később visszatérünk. Az első élmény annyira meghatározó volt, hogy a sport iránt érzett rajongása azóta is tart: rendszeresen evez idehaza és külföldön is.

A zsebünkben az Est helyét azóta átvették az okostelefonok és az internet végtelen tudástára, ahol egy gyors kereséssel találhatunk számos ezzel foglalkozó céget, ha szeretnénk megtenni az első lépéseket – illetve első evezőcsapásokat. A rengeteg lehetőség között olyanok is bőven akadnak, amelyekre az egész családot bátran elvihetjük, az egészen kis gyerekek számára is élvezetes programot jelentenek. Persze fontos, hogy ügyeljünk a biztonságra, és ne csak akkor, amikor gyerekekkel vagyunk: Zoltán szerint a tapasztalt úszóknak is érdemes felvenni a mentőmellényt, mert az a víz felszínén tart minket akkor is, ha egy rosszullét vagy bármilyen más, előre nem látható körülmény miatt erre nem vagyunk képesek magunktól.

A könnyed családi kirándulásokon túl az evezés extrém kihívásokat is tartogathat azoknak, akik erre vágynak – idehaza alighanem az UltraRába jelenti ennek a piramisnak a csúcsát. A teljesítménytúrát a már említett Kele Attila hívta életre, aki többször is teljesítette az UltraBalaton futóversenyt, és szeretett volna hasonló élményt nyújtani a vízi sportok szerelemeseinek is. Így született meg a Rába teljes magyarországi szakaszán, a Szentgotthárd és Győr közötti 215 kilométeren zajló megmérettetés, amit meghatározott szintidő alatt kell teljesíteni (a szintidő maga évről évre változik a vízállástól függően).

Már rajthoz állni sem egyszerű: a szervezők alaposan megszűrik, hogy kit engednek elindulni, hiszen a felkészületlen nevezők számára megannyi veszélyt tartogat a táv. Csak a meghívott, az UltraRábát korábban már teljesítő evezősök vehetnek részt, és azok, akik GPS-adatokkal bizonyíthatóan 20 órán belül teljesítették a Molnaszecsőd – Győr szakaszt a folyón, valamikor a rajt előtti egy év során.

A túra teljesítéséhez sok evezős tapasztalatra, a folyó alapos ismeretére, kiváló fizikai és mentális állapotra van szükség, és még így sem egyszerű feladat – nem is hosszú azoknak a névsora, akik szintidőn belül képesek voltak abszolválni. Zoltán arról számolt be, hogy 35 órányi, lényegében folyamatos evezés után is éppen csak sikerült besiklania a folyó torkolatánál lévő célba az idén 36 órás szintidő lejárta előtt.

A táv minden szakasza más kihívások elé állítja a próbálkozót: a folyó Szentgotthárd és Sárvár között szabályozatlan, vadregényes, kanyargós, az utunkat kidőlt fák keresztezik. Aztán beesteledik, a sötétben csak annyit láthatunk, amennyit a fejlámpánk képes megvilágítani. A természet ilyenkor a legaktívabb: a vízben hódokkal találkozhatunk, a folyóhoz szarvasok, őzek, vaddisznók járnak le inni, akik a sötétben mintha kevésbé illetődnének meg az ember közelségétől. A neheze viszont csak ezután következik: a holtpont hajnalban jön el, az ember fárad, álmosodik, hallucinál. Ezen azonban túl kell lendülni, mert ekkor még mindig majdnem egy napnyi evezés áll előttünk. A hegyvidékről a Kisalföldre érve a folyó sodrása lassul, a táj monotonná válik, fizikailag és mentálisan is nehezebbek az utolsó kilométerek.

A lécet persze mindig lehet egy kicsit magasabbra emelni: Zoltán elárulta, hogy eddig kétszemélyes kenuval teljesítette a távot, de a jövőben szeretné majd egyedül is próbára tenni magát. Az UltraRába atyja, Kele Attila ennél is messzebb ment: idén már másodszor teljesítette SUP-on a több mint kétszáz kilométeres, másfél napig tartó túrát.

Edzés a testnek, jutalom a léleknek

Az evezés egyszerre egy minden izomcsoportot átmozgató edzésforma, természetjárás és akár szellemi gyakorlat is. Hogy ez mennyire így van, arról mi magunk is meggyőződtünk, amikor részt vettünk a Vidra Vízitúra által szervezett kiránduláson Muraszemenye és Tótszerdahely között.

A Mura Ausztriában ered a Keleti-Alpokban, majd négy országot érintve az Őrtiloshoz tartozó Szentmihályhegynél torkollik a Drávába. Több mint négyszázötven kilométeres folyása során természetes határként választja el Szlovéniát Ausztriától és Horvátországtól, illetve Horvátországot Magyarországtól. Túránk során ez utóbbi határszakasz  egy részét hajóztuk be olyan felfújható raftcsónakokkal, amik lényegében felboríthatatlanok, így az egészen kis gyerekektől az idősebb, akár mozgásukban korlátozott utasokig mindenki biztonságban érezheti magát. A csónakokat a folyót ismerő, tapasztalt túravezetők irányították, így nekünk nem maradt más dolgunk, mint evezni és élvezni a csodálatos természeti környezetet.

A két ország között ide-oda kanyargó Mura zsong az élettől: a tiszta vízben kisebb-nagyobb halak úszkálnak, rájuk hosszú lábú gázlómadarak vadásznak, akik ugyan biztos távolságból, de kíváncsian figyelik a civilizációból néhány órára kiszakadt embereket. A vidrák mellé kezdenek visszatérni a Magyarországról a XIX. században szinte teljesen eltűnt hódok, de számos rovarnak – például a lenyűgözően kecses, csillogó szárnyú szitakötőknek – is otthont ad a meder és az ártér.

A túra, amin részt vettünk, egy családbarát kirándulás volt, de közben azért megvillantotta az evezésben rejlő számtalan lehetőséget is. A sportot, ami a többi szabadban végzett mozgásformához hasonlóan nemcsak a testet, hanem a lelket is építi. És egyúttal az is kiderült, hogy ezt a huszonegynéhány folyamkilométert sokkal lassabban is megtehettük volna, jobban elmerülve a természetben, rácsodálkozva a minket körülvevő világ apró meglepetéseire, miközben olyan helyekre jutunk el, ahová ember csak nagy ritkán teszi be a lábát.

Schöngrundtner Tamás / Fotó: Vidra Vízitúra 

További cikkek

Tempó
Ki hőlégballonnal száll e táj fölébe...
Magyarország első kereskedelmi hőlégballonos utasszállító cége a lehető legjobb helyen működik: Hévízről felszállva, a Balaton nyugati medencéje fölött repülve felejthetetlen látvány tárul az utasaik szeme elé.
Tempó
Szállni szabadon, mint a madarak
A koronavírus miatt sokan szorultak hosszú időre a négy fal közé – aki nem kertes házban él, az a szó legszorosabb értelmében. Semmire nem vágyunk jobban, mint hogy újra szabadok lehessünk, mint a madarak – a siklóernyőzés pedig pontosan ezt az élményt adhatja meg nekünk.
Tempó
A GAZDASÁGOT IS MAGASABB FOKOZATBA KAPCSOLNÁ A VERSENYPÁLYA
Hajdúnánás mellett épülhet meg a MotoGP majdani Magyar Nagydíját is befogadó versenypálya. Milyen hatással lesz a kiépülő infrastruktúra a magyar motorsportra és a térség gazdaságára? Többek között erről beszélgettünk Talmácsi Gábor gyorsaságimotoros világbajnokkal, a projekt sportszakmai szakértőjével.
Tempó
ÚTTALAN UTAKON
A tereprali – főleg a Dakar-közvetítések révén – az egyik olyan autósport-szakág, ami hazánkban sok laikust meg tud szólítani. Több mint száz év alatt sokat fejlődött a technika, de az úttalan utak azóta is komoly kihívások elé állítják a versenyzőket.
Tempó
Még épül, de már vonzza a fejlesztőket
Európában is egyedülálló, komplex szolgáltatásokat nyújtó autóipari tesztpálya épül – és már üzemel is – Zalaegerszegen. A létesítményről dr. Háry Andrást, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.