Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Királyszentistván
Biztonságosabban kerékpározhatnak a királyszentistvániak
Felavatták a Királyszentistvánt Litérrel összekötő kerékpárutat péntek délelőtt.
A Pannon Egyetem ad otthont a thyssenkrupp mérnöki központjának Veszprémben
A Pannon Egyetemen alakítja ki veszprémi fejlesztőközpontját a német thyssenkrupp. A vállalat, amelynek magyarországi szoftver- és hardverfejlesztését saját szakterületén a világ legjobbjai között tartják számon, most hosszú távú bérleti szerződést írt alá. Ennek értelmében a nagyvállalat veszprémi szoftver- és hardverfejlesztő központját a Pannon Egyetem campusán fogja működtetni.
belföld
A gyümölcsök még évekig drágulnak
Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben. Korszakhatárhoz ért a gyümölcstermesztés: jelentősen csökkenő termőterületekkel, az intenzív ültetvények elterjedésével és a gyümölcsárak további erőteljes növekedésével kell számolni a következő években - derül ki az Agroinform.hu kedden megjelent elemzéséből.
belföld
EGYRE TÖBB ELEKTROMOS TÖLTŐ ÉRHETŐ EL AZ UTAKON
Az MVM Mobiliti Kft. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hosszú távú együttműködési megállapodást kötöttek a hazai gépjárműtöltő infrastruktúra fejlesztése és az európai közlekedési hálózatba kapcsolása érdekében. Ennek egyik első eleme volt az elektromos autózásról szóló online kérdőív, amelynek eredményei nagyon tanulságosak voltak mindkét társaság számára, a beérkezett visszajelzéseket részletesen elemzik és azokat figyelembe veszik a jövőben.
belföld
Világgazdaság - Felpörgött a kereslet a luxusingatlanokra
Sokmilliós négyzetméterár, egyedi árképzés és fokozódó kereslet jellemzi a luxuslakások piacát, ahol már milliárdos ügyletek születésére is van példa - írta a Világgazdaság.
belföld
A magyar ingatlanárak még mindig kedvezőek európai összehasonlításban
Az elmúlt 10 évben exponenciálisan fejlődött a magyar ingatlanpiac, és a koronavírus gazdasági hatásai sem nyomták vissza a lakásárakat. Hazánk európai szinten így is a középmezőny végén helyezkedik el az „árversenyben”, a szakemberek viszont további lehetőséget látnak az áremelkedésre. Szeptember 27.-e, a Turisztikai világnap alkalmából a Duna House összegyűjtötte, milyen ingatlanárak jellemzik a piacot Európa fővárosaiban.
belföld
Megújult az egykori herendi bányatelep
Nem csak nevében, küllemében is megújult a ma már Majolikaligetként ismert herendi Bányatelep: a városrészt kerékpárút köti össze Herend központjával, több lakóépületet renováltak a helyszínen, valamint az itt lakók felzárkóztatása is elindult.
Veszprém
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem
A megállapodással újabb távlatok nyílnak a két intézmény hosszútávú oktatási, kutatási és fejlesztési együttműködései terén, illetve a már meglévő szakmai kapcsolatok is tovább erősödnek.
Az AutoWallis a szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel
Tovább folytatja nemzetközi terjeszkedését az AutoWallis, miután kötelező érvényű megállapodást kötött a szlovén piac jelentős autókereskedőjével az Avto Aktivval tevékenységének és ahhoz kapcsolódó ingatlanjainak felvásárlásáról - közölte a cég az MTI-vel pénteken.
belföld
Turisztikai ügynökség: minden idők legsikeresebb nyarát zárta a belföldi turizmus
Minden idők legsikeresebb nyarát zárta 2021-ben a belföldi turizmus Magyarországon - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a nyári szezont értékelő sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.
belföld
Bio őrölt mandulát hívtak vissza aflatoxin szennyezés miatt
A forgalmazó dm-drogerie markt Kft . 200 grammos dmBio őrölt mandulát hívott vissza a határérték feletti aflatoxin tartalom miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF) keresztül érkezett jelzés alapján.
Veszprém
Kívül-belül megújult a Csermák Antal Zeneiskola
A Modern Városok Program keretében több mint 1,6 milliárd forintos állami támogatásból megvalósult fejlesztés részeként új tan- és hangszeres termek, megszépült folyosók, valamint nagyobb ruhatár és büfé várja a tanulókat az új tanévben.
Varga Mihály: állami támogatásból épült koronavírus elleni gyógyszert gyártó üzem
Az Egészségipari Támogatási Program keretében a koronavírus elleni gyógyszerek gyártására új kapacitásokat épített a Pannonpharma Kft. 1,6 milliárd forintból Pécsváradon - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán csütörtökön.
belföld
Tállai András: mintegy 57 ezer nagycsaládos anya mentesült az adófizetés alól
Tavaly mintegy 57 ezer négy- vagy többgyermekes anya nem fizetett egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem. Az Európai Unióban is egyedülálló a nagycsaládosokat segítő, magyar adómentesség, amely 2020-ban összességében 22 milliárd forintot hagyott az érintetteknél - tájékoztatta az MTI-t Tállai András.
Új nagymacska bemutató komplexum és háziállat kifutó épül a Veszprémi Állatkertben
Új otthont kapnak a tigrisek, hiúzok és hópárducok. Összesen 3 hektáron újul meg a megyeszékhely vadasparkja.
Szijjártó: a rendszerváltás óta soha nem dolgoztak még annyian Magyarországon, mint ma
A rendszerváltás óta soha nem dolgoztak még annyian (4,7 millióan) Magyarországon, mint ma és jelenleg is 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik az országban - közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Nyírbátorban.
Veszprém
20 éves születésnapját ünnepli a Maxon Motor
A svájci cég veszprémi üzeme kerek két évtizede van jelen a városban. Az évforduló alkalmából felidézték, hogy honnan hova jutott el a vállalat.
Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége az első fél évben
Az AutoWallis csoport 97,6 milliárd forint árbevételt ért el az első fél évben, 156 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 3,18 milliárd forint volt, ami több mint négyszerese az előző év hasonló időszakában elért 757 millió forintnak - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
Több mint 100 millió forint értékű fejlesztések Szentgálon
A község a Belügyminisztérium és a Magyar Falu Program támogatásával fejlesztette ingatlanjait, újította fel útjait, könyvtárát, orvosi rendelőjét és óvodáját az elmúlt másfél évben.
Környezetkímélő és fenntartható üzemanyagok fejlesztését segíti a Pannon Egyetem
Egy négyéves projekt keretében olyan üzemanyag-komponensek kifejlesztésén dolgozott az egyetem, melyek révén a környezetet kímélő, ugyanakkor hosszabb távon is energiatartalmú üzemanyagok kerülhetnek a járművekbe.
belföld
A lakáskiadás jövedelméből adózni kell
A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A felsőoktatási tanév kezdetével lassan elfogynak a kiadó albérletek, ezért nem árt tisztázni a hosszútávú lakáskiadás szabályait.
belföld
Varga Mihály: rekordösszeget költ felsőoktatásra a kormányzat
Soha korábban nem költöttek még Magyarországon felsőoktatásra annyi forrást, mint a jelenlegi kormányzati ciklusban - jelentette ki Varga Mihály, az Óbudai Egyetemet fenntartó Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az intézmény hétfői, Budapesten megtartott tanévnyitó ünnepségén.
Évtizedes mélyponton a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban
Évtizedes mélyponton a Michigan Egyetem augusztusra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe az Egyesült Államokban.
Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG
Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
Felmérés: a munkáltatók kétharmada nem bízik ellégé kollégáiban távoli munkavégzés közben
A munkáltatók mindössze 35 százaléka bízik meg teljes mértékben a távmunkában dolgozó munkatársaiban, 39 százalékuk viszont úgy véli, hogy emberei otthon nem dolgoznak olyan keményen és hatékonyan, mint az irodában - közölte a Ricoh Europe kedden az MTI-vel.
albérlet
Emelkedtek az albérleti díjak
Egyre többen veszik online az iskolaszereket
Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
Veszprém
Fedett gokartpálya nyílt Veszprémben
A Házgyári úton egy raktárépületet alakítottak át gokartpályává, így jött létre a környéken egyedülállóan fedett Balatonkarting. A 360 méter hosszú aszfaltcsíkon 20 kanyart kell bevenni, mellette pedig a legmodernebb időmérő technológiával és biztonsági funkciókkal is fel vannak szerelve a gokartok.
bank
Jelentős mennyiségű készpénz maradt a lakosságnál a jegybanki szakértők szerint
Tavaly óta jelentős mennyiségű készpénz maradt a lakosságnál - mondták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi online könyvbemutatójának résztvevői.
Varga Mihály: várakozáson felül nőtt a magyar GDP a második negyedévben
Várakozáson felül, 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ez a valaha mért legmagasabb negyedéves növekedésnek számít - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a Facebook oldalán.
Veszprém
Megkezdték a kerékpárút építését Márkó és Bánd irányába
A Veszprémvölgyi úttól induló kerékpárutat várhatóan jövő május végén vehetjük birtokba.
Az Euronics üzlethálózat árbevétele erőteljesen nőtt az első fél évben
Az Euronics üzlethálózat árbevétele az első fél évben - a márciusi zárva tartást nem számolva - 20 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, annak köszönhetően, hogy a gazdaság újraindításával jelentősen nőtt a kereslet a műszaki cikkek iránt - közölte az üzlethálózatot Magyarországon üzemeltető Vöröskő Kft. hétfőn az MTI-vel.
belföld
Még mindig sokan dolgoznak szabadságuk alatt is
A magyar munkavállalók harmada alkalmanként, 9 százaléka pedig rendszeresen dolgozik szabadsága alatt is - közölte a Profession.hu állásportál kedden az MTI-vel.
belföld
10 ezer fővel ismét elstartol az ingyenes informatikusképzés
Idén augusztusban az Innovációs és Technológiai Minisztérium 10 ezer fő számára ismét elindítja a 100 százalékban államilag támogatott informatikusképzést, az Újratervezés Programot, amelyre augusztus 9-ig még bárki jelentkezhet. Az Újratervezés Programot sikeresen teljesítők jövő tavasszal informatikusként válthatnak karriert, ráadásul a képzések résztvevői szabad felhasználású, nulla százalékos kamatozású diákhitelt is igényelhetnek megélhetési költségeik fedezésére.
belföld
Elérte legmagasabb pontját a Mol épülő székháza
Elérte legmagasabb pontját a Mol épülő székháza, ebből az alkalomból bokrétát állítottak kedden a toronyház szerkezetének tetejére.
bank
Magyarnemzet.hu - Matolcsy: csak a biztonságos és sikeres euróbevezetés elfogadható
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
külföld
A nem őshonos fajok sokba kerültek Európának az elmúlt hatvan évben
A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében tavaly 185 gazdálkodó 14 tonna búzát ajánlott fel a rászorulóknak. A Magyarok Kenyere program idei búzagyűjtő napját Tésen tartották csütörtök délelőtt.
További drágulásra számítanak az agrárium szereplői
Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben. A piaci szereplők helyzetértékelése főként a baromfi, a szőlő-bor és szántóföldi növénytermesztésre alapozott termékpályákon javult, a többi alágazatban alapvetően stagnálás, minimális csökkenés figyelhető meg. Azzal az élelmiszerpiac minden szereplője egyetért, hogy a nyersanyagok drágulása nem épült még be teljesen az értékesítési árakba. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői is arra számítanak, hogy az élelmiszerárak a következő egy évben tovább emelkednek, és egy többéves növekedési ciklusra is számítani kell.

Azokat a helyeket keresem, amelyek még megmaradtak önmaguknak

Jövőbetekintő
2021. szeptember 17. 8:58

Kondor Bence adventure fotós nevére akkor kaphatták fel a fejüket a kalandszeretők, amikor 2018 telén körbegyalogolta a Balatont. Pedig ez csak egy lenyűgöző túrái közül: járt például Grönlandon, végigstoppolta Új-Zélandot és részt vett nepáli mézvadászaton. Bencét azonban sok utazóval ellentétben nem csupán az élményszerzés hajtja: kamerájával szeretné megörökíteni világunk veszélyben forgó értékeit.

Hogy ez mennyire igaz, jól bizonyítja a beszélgetésünk körülménye. Izlandon érem utol, ahova azért érkezett, hogy a korábbi, Covid miatt rövidre sikerült látogatások után végre kicsit jobban körülnézzen a szigeten és pénzt gyűjtsön álomprojektjére: szeretne egy dokumentumfilmet forgatni Nepál utolsó vándor törzséről.

Nagy fába vágja a fejszéjét, de úgy érzi, most jött el ennek az ideje. „Nem mondanám, hogy  tudatosan vágtam bele a fotózásba, illetve az utazásba. Gyerekkorom óta megvolt a fotózás iránti szenvedélyem, ami aztán középiskolában alábbhagyott és egyetem éledt fel, de akkor még nem tudtam, melyik az az irány, ami igazán érdekel. Egy dániai út adta meg a löketet, és onnantól kezdve gyakorlatilag kísérleteztem, hogy megtudjam, mi az, ami bejön az utazásban. Mert abban azért volt tudatosság, hogy először szerettem volna megtanulni utazni, hogy amikor ez már megy gördülékenyen, tudjak gondolkodni egy dokumentumfilmben – mondja Bence. – Mostanra kialakultak az ehhez szükséges kapcsolatok, megvan a fókusz, úgyhogy el is kezdtem nepáli nyelven tanulni.”

Ahol szinte csak a madár jár

A tanulási folyamat mindenesetre igencsak izgalmasra sikerült. Bence korábban négy évig élt Dániában, de zömét utazással töltötte. Azt mondja, mielőtt kiköltözött, úgy érezte, kicsit elfogyott a levegő körülötte itthon, és változásra volt szüksége. Kint kétségkívül megkapta ezt. Első lépése a világ körüli kalandok felé az említett dániai út volt: egy kinti barátjával két napig túráztak, éjszaka a kocsiban aludtak és próbáltak tájfotókat készíteni a „kicsit sivár Dániában”. Ez volt az a pont, amikor Bence megérezte, hogy ezt szeretné csinálni: utazni és minél többet látni a világból – lehetőleg azokból a részeiből, amelyekhez nehéz eljutni. „Szeretek kicsit távol lenni a tömegtől. Az utazás során is az eldugott, kevésbé ismert, kiépítetlen, ember által nem érintett helyeket preferálom, ahova nem lehet csak úgy elbuszozni vagy autózni. Azokat az értékeket és pillanatokat keresem, amelyek még megmaradtak önmaguknak” – magyarázza.

Részben ezért vált egyik legmeghatározóbb élményévé grönlandi útja, ahol újabb felismerést tett. Bár a szigetország sok utazó bakancslistáján szerepel, drágasága miatt, és mert egy helyi ember vagy utazási iroda segítsége nélkül nem bejárható, csak kevesen jutnak el oda. „Az étteremben viszont, ahol dolgoztam, nagyon jó barátom lett egy félig dán, félig grönlandi srác, akinek az apukája a szigeten lakik, így rendszeresen meglátogatja őt, és megkérdeztem, hogy vele tarthatnék-e. Tíz napot töltöttünk kint, és olyan autentikus kalandokba keveredtünk és olyan helyekre jutottunk el, ahova talán utazási irodával se lenne lehetőség. Addigra már sokat utaztam egyedül, három hónapig gyakorlatilag a kocsimban laktam, amikor Ausztriában és Németországban túráztam, de Grönlandon éreztem először, milyen jó érzés, amikor fejest tudok ugrani a helyi kultúrába. Azóta akárhova megyek, mindig ez a célom.”

Az elmúlt években eljutott többek között Svájcba, az Azori-szigetekre, Oroszországba és a Himalájához is. Sose zavarta, ha egyedül volt, hiszen mindig csapódik melléd másik utazó vagy helyi – ő főleg utóbbiak társaságát keresi. Másrészt amikor magad vagy, mindent mélyebben élsz meg. Például a téli Balaton csendjét. Bence szerint sokkal szerethetőbb arcát mutatja ilyenkor a magyar tenger, amelyet akkoriban egyre többen igyekeztek bebizonyítani, s úgy gondolta, egy kicsit ő is hozzátesz a téli Balaton marketingjéhez. „Egy kicsit ugyan megviselt a 10 napos túra, mert az év leghidegebb napjait választottam, -17 fokban gyalogoltam, de hatalmas élmény volt. S bár sokkal kihaltabb volt a Balaton, mint amire számítottam, még így is rengeteg programot tudtam volna találni magamnak” – meséli.

Egyébként nem tervezi túl az utazásait. „Nagyjából csak azt nézem meg, hova megyek, különösebben a látványosságoknak se járok utána. Az utazási politikámmá vált, hogy a helyiekre támaszkodjak: majd ők megmondják, hova kell menni, hiszen ők tudják, melyek a legjobb helyek.”

Új-zélandi stopos kalandja emiatt sikeredett annyira spontánra. „Egy dán jó barátommal beszélgettünk arról egy kerti sütögetés alkalmával, hogy egyszer szeretne kiköltözni Új-Zélandra, s felvetettük, valóban elmehetnénk oda. Én akkor jöttem haza Grönlandról, felmondtam a munkában, kész voltam az indulásra. Ő végül vonakodott, én viszont mindenképpen menni akartam. Ugyan nem sokat tudtam Új-Zélandról, gondoltam, legalább megnézem magamnak. Miután megvettem a jegyet, realizálódott számomra, hogy kint se szállodák, se tömegközlekedés nincs nagyon. Így ha kis költségvetésből akartam megúszni, maradt a sátor és a stoppolás.” Bence ezt nem bánta: korábban többször lestoppolt Dániából Amszterdamba, Magyarországról Szlovéniába és Németországban is utazott így – volt tehát benne jó pár ezer kilométer. Ráadásul Új-Zéland igazi stoppos paradicsom, és már az első napokban hihetetlen kalandban volt része: miután 2-3 napot Aucklandben töltött egy magyar sráccal, észak felé tartva egy ismeretlen hölgy felajánlotta neki és a lánynak, akivel akkor együtt utazott, hogy elviszi őket egy szakaszon, sőt a családjánál alhatnak, akikről kiderült, hogy a világ egyik leghíresebb lovas famíliája: 60-80 lovat tartanak, lányuk pedig az ausztráliai Highlandsre jár vadlovakat szelídíteni.

Több van a világban, mint amire lekorlátoznánk

Ha más nem, ez igazolja, érdemes letérni a kitaposott ösvényről. Mert a legjobb sztorik ott találnak rá az emberre. Persze, egy nagy adag bizalom nem árt mindehhez – önmagunkban és mások felé is. „Bár a médiából sokszor a szöges ellentétét kapjuk, nagyon fontos lenne, hogy merjünk bízni más emberekben. Én sokáig el voltam keseredve az emberiség és Magyarország miatt, de az utazások rádöbbentettek, hogy az emberi jóság, a segítőkészség, az egymás iránti bizalom mind körülöttünk van” – mondja Bence.

Jó példája ennek, amikor Új-Zélandon egy maori vette fel aktuális stoppos társával együtt. Bár a maorik 150 évvel ezelőtt még embert ettek és termetük ma is kicsit ijesztő lehet elsőre, valójában mára rendkívül szelídek. Bencéék fuvarozója például meginvitálta őket az otthonába, szörfözni és kagylókat, tengeri sünt, halat gyűjteni vitte őket, amelyekből otthon maguk készítették el a tradicionális maori ételeket. Hasonló esetből volt még jó pár, hiszen a tervezett 90 napos sátrazásból végül több mint 20 alkalommal ajánlottak neki szállást a helyiek.

De a bizalom érdekes és mókás megnyilvánulása volt az is, amikor Moszkvába megérkezve egy orosz útjába került, aki egy revolverrel élénken hadonászva magyarázott neki valószínűleg arról, hogy nem akarja-e megvenni a fegyvert. Bár a nyelvi akadályok híján Bence nem értette, tulajdonképpen mit is akar, egy percig nem érezte fenyegetve magát.

Hihetetlen sztorikat hosszan tudna mesélni, ám a legemlékezetesebbek talán Nepálhoz kötik. Egy ízben például egy 14 napos Manaslu hegyi túrán részt vehettek az egyik leghíresebb tibeti lámát, Yongey Mingyur Rinpochét fogadó ceremónián. A rinpocse szülőfaluja ugyanis azon az útvonalon található, ahol ők is vándoroltak, s épp kétnapi járásra volt tőlük, hogy iskolát avasson a faluban. Mire odaértek, a buddhista szerzetes is beérte őket, s hihetetlen szerencse folytán, egyedüli utazókként fotózhattak és videózhattak a ceremónián, melyre Kínából, Tajvanból és Srí Lankából is érkeztek lámák, s amelyhez hasonló jelentőségű 50-100 évente fordul elő. „Hihetetlen élmény volt ez, amit nem tudom, át lehet-e élni újra” – mondja Bence.

Akárcsak az, amikor egy nepáli barátjával hallucinogén méz vadászaton jártak. Nepálban a méz betakarítása olykor életveszélyes kaland: a különleges mézet hatalmas sziklák mentén, a semmi peremén lógva, 2-3 centiméteres, adott esetben halálos csípésű méhek mellett kell szó szerint levadászni. Nem csoda, ha idegent alig-alig engednek oda. Bencééknek is igazi régimódi kutatómunkát kellett folytatniuk, hogy tudomást szerezzenek a begyűjtésről, s még a helyszín közelében is voltak akadályok. „Az utolsó utáni pillanatban fogtunk egy autót, ami elvitt a betakarítás helyszínére, ahol azonban kiderült, hogy nekem, mivel nem vagyok nepáli, külön engedély kellett volna ahhoz, hogy a régióban tartózkodhassak. A legközelebbi falu viszont, ahol ezt beszerezhettem volna, 3 órára volt. Szerencsénkre épp háromnapos kommunista ünnep volt, így elcsúsztatták a betakarítást, részt vehettünk az ünnepségen s sikerült az engedélyt is beszerezni. Végül a dzsungelből figyelhettük, ahogy egy-egy kötélen és fonott létrán leereszkedve, óriási küzdelmek árán betakarítják a helyiek a mézet, s egy darabot is kaptunk belőle. Sajnos a szertartásra, ahol elfogyasztják, már nem tudtam elmenni, mert a betakarítás napjára elfogyott a pénzem. De így is mély benyomást tett rám Nepál, ezért is szeretnék minél hamarabb visszatérni forgatni.”

Dokumentumfilmre vonatkozó terve több is van. Az eltűnő törzsekről szívesen forgatna egy egész sorozatot: nagy vágya eljutni például Kamcsatkába és felkutatni az ottani rénszarvas pásztor törzset. Emellett szeretne egyszer filmet készíteni az északi sarkkörről, dokumentálni a jövőnek és a jelennek, milyen pusztítást okoz a felelőtlenségünk. Őszintén érdekli a világ, a környezet sorsa, a dokumentumfilmekkel pedig a legfőbb célkitűzése, hogy megmutassa, mi történik a kapitalizmus árnyékában. „Sajnos a kapitalista gondolkodás miatt nagyon sok olyan érték, érdekesség eltűnik, aminek nem lenne szabadna. Mindent bele akarunk rakni egy kockába és azt gondoljuk, ami nem kocka, az nem jó. Pedig a világ sokkal izgalmasabb, ha sokszínűek vagyunk.”

Bertalan Melinda / Fotók: Kondor Bence

További képek

További cikkek

Jövőbetekintő
Szeretem, ha egy tárgy kiállja az idő próbáját
Jámbor Péter saját megfogalmazása szerint az alkotás megszállottja: úgy érzi, akkor járja át igazán a flow, ha a kezével hozhat létre valamit – mostanság épp bőrből. Rajong a régmúlt időkből ránk maradt, egyszerűségükben szép, praktikus tárgyakért, amelyek évtizedek múlva is képesek kielégíteni az igényeket, így aztán nem véletlen, hogy vállalkozását is olyan mesterségre építette, amely egyszerre ősi mégis mai.
Jövőbetekintő
Örökséget adni a jövőnek is
Fazekas Fanny tevékenységeivel oldalakat lehetne megtölteni: a mindennapokban fenntartható vállalkozások online megjelenését egyengeti, de szervezett már a témában kortárs design és divatkiállítást, végigjárta az El Caminót, makramézik, nemrég pedig párjával gobleines kabátokat készítettek. Interjúnkban megpróbáljuk röviden összefoglalni, miért érdemes odafigyelni rá.
Jövőbetekintő
A játékkészítő, akinek a játékait harminc év múlva is szeretni fogod
Mindannyiunk életében vannak tárgyak, amelyek ugyan a gyerekkorhoz tartoznak, ha a kezünkbe vesszük őket, harminc év múltán is olyan szeretettel nézünk rájuk, mint öt-hat évesen. S talán éppen ez a jó játékok titka: időtállóak és értékérzők. Akárcsak Káposznyák Viktória, a Tarkaplacc alapítójának csodás horgolt figurái.
Jövőbetekintő
Boldog felnőtteket 2040-re
2015-ben indult a Budapest School nevű iskola-hálózat, amely egyik társalapítója a Preziből is jól ismert Halácsy Péter. 2019 ősze óta már Veszprémben is jelen vannak, ahol a gyerekek ugyanazt megtanulják, mint a hagyományos iskolákban tanulók, csak más az út, amit bejárnak.
Jövőbetekintő
A lőállások menedékéből jelentjük: nem ez a teljes valóság
Vannak olyan országok, amelyektől óva intenek, egy fiatal fotóriporter viszont nem riad meg ezektől, célja, hogy bemutassa az arab országokat és embereket közelebbről, valamint az ő kultúrájukat, mindennapjaikat. Közel-keleti élményekről, tapasztalatokról és kulisszatitkokról is beszélgettünk Hölvényi Kristóffal.