Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

15 éves rekord az EU-ban, Magyarországon enyhébb a drágulás
Jelentős eltérések láthatóak az uniós országok lakáspiacain, miközben a negyedéves lakásdrágulás mértéke az EU-ban és az Eurozónában 15 éves rekordokat döntött. - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az Eurostat legfrissebb adatait dolgozta fel.
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben
Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel csütörtökön.
Megduplázta vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia alatt
Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta hétfőn a The Guardian online kiadása.
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiában
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiai ágazatban a válság előttihez képest, elsősorban az alacsony fizetési kategóriákban, és visszaesett az utánpótlásképzés is a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
Megújult a Vilonyai úti gyermekorvosi rendelő
Jelenleg a műszaki átadás folyik, várhatóan február vége előtt fogadhat újra betegeket.
kkv
Óvatos optimizmussal indulnak neki az új évnek a kkv-k
Pozitív várakozásokkal indulnak neki az évnek a mikro-, kis- és középvállalkozások: a K&H kkv bizalmi index enyhe csökkenést követően jelenleg is 11 ponton áll. A cégek optimizmusában szerepet játszik, hogy az előttük álló egy évben a közterhek csökkenésére számítanak. Ezzel együtt enyhe óvatosság is tapasztalható, ami feltehetően a koronavírus negyedik hullámával és a hitelkamatok várható emelkedésével magyarázható.
Több mint 2 milliárd forint támogatás érkezett eddig a térségbeli településekhez a Magyar Falu Programon keresztül
Indulása óta eddig 150 nyertes pályázaton több mint 2 milliárd forintból fejlődtek a választókörzet települései – mondta Ovádi Péter parlamenti képviselő csütörtök reggel Városlődön.
Egy kutatás szerint a Veszprém megyében élők a legboldogabbak az országban
Veszprémet Pest és Vas követi. A legboldogtalanabbak a hevesiek.
Kormányszóvivő: jelentős béremelésekkel indul az év
Jelentős béremelésekkel indul a 2022. esztendő - közölte a Facebookra feltöltött vasárnapi videóüzenetében a kormányszóvivő.
Sosem látott mennyiségű pénz áramolhat az agráriumba és vidékfejlesztésre
Elkészült Magyarország Stratégiai Terve a következő európai uniós ciklusra, amely az új Közös Agrárpolitika (KAP) hazai végrehajtását szolgálja. A programban minden korábbinál hangsúlyosabbak a fenntarthatósági törekvések, és a kormány ezelőtt sosem látott összeggel egészíti ki az Európai Uniótól érkező támogatást. Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a K&H Agrár Klubon mutatta be, hogyan változik az ágazat támogatási rendszere 2023 után.
K&H: mennyit költöttek a bankkártyások az év végén?
Javult a fiatal korosztály jövedelmi helyzete tizenkét hónap leforgása alatt - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készített kutatásból. A 19-29 évesek háztartásában a jövedelem 266 ezer forintot tett ki az idei harmadik negyedévben, azaz 16 százalékkal nőtt éves szinten, az egy főre jutó jövedelem pedig 20 százalékkal 132 ezer forintra emelkedett. A fiatalok hatoda rendelkezik hitellel, jellemzően személyi kölcsönt, lakás- vagy folyószámlahitelt törlesztenek.
A kamatok drágulása miatt már a használt lakások alternatívája a modern, zöld otthon
A piaci és a támogatott zöld hitelek közötti kamatkülönbség miatt ma már olcsóbb energiatakarékos új lakás vásárlására szerződni a hitellel vásárlóknak és a jegybanki kamatemelések folytatódásával közel az idő, amikor már a használt lakás vásárlásánál is jobb alternatíva lesz a zöld hiteles új lakás finanszírozása.
A koronavírus újabb hullámai sem szabnak gátat a kkv-k beruházási terveinek
A cégek nagyjából háromnegyede készül beruházni a következő egy évben, derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredményéből. A legtöbben informatikai fejlesztésre, ezen belül főként hardver és szoftvervásárlásra készülnek. A következő egy év fejlesztéseiben a legaktívabbak a középvállalkozások lehetnek, akiknek 85 százaléka tervez beruházást.
kkv
Magas volt az elmúlt két évben a kkv-k beruházási kedve
Szinte minden második vállalkozás végrehajtott beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokra fókuszáló piackutatásából. A megkérdezett vállalatok elsősorban kapacitásbővítés és technológiai fejlesztés céljából döntöttek a beruházások mellett, amelyeket leginkább saját tőke bevonásával finanszíroztak, de jelentős arányban vettek igénybe államilag támogatott és piaci kamatozású hiteleket is.
belföld
Európában elszálltak, itthon stagnáltak a fogyasztói energia árak novemberben januárhoz képest
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint kilenc uniós fővárosban januártól novemberig a lakossági villamosenergia ára negyedével nőtt, itthon alig 1,5 százalékkal. A gázár esetében még ennél is nagyobb árelőnyt élveznek a rezsicsökkentés következtében védett magyar fogyasztók.
magazin
Művészek és új felfedezések nyomába ered az Ecoport friss száma
Hallott már az aszalmáról? És azt tudja, hogy a NASA munkatársai között egy magyar fiatalember is szerepel? És azt, hogy az új magyar film, a Nagykarácsony producere, Lévai Balázs milyen kalandos életutat tudhat magáénak? Az Ecoport legújabb számából mindezek is kiderülnek.
Ericsson: egy évtized alatt 260-szorosára nőtt a mobil adatforgalom
Az elmúlt tíz évben 700 millióról 6,3 milliárdra emelkedett az okostelefon-előfizetések száma, a teljes mobil adatforgalom pedig 260-szorosára nőtt - derül ki az Ericsson Mobility Report 2021 tanulmányából.
Varga Mihály: 230 milliárd forintnyi pályázat indul a vidéki településeknek
Mintegy 230 milliárd forintnyi pályázatot indítanak a vidéki településeknek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalán közzétett videóüzenetében szerdán.
bank
Az OTP 55 millió euróért vesz bankot Albániában
Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.

Alsóörs új burgerezője hamar belopta magát az emberek szívébe

Gasztro
2021. szeptember 17. 8:11

Az alsóörsi Bitang Burger története egyelőre klasszikus sikersztori, hisz adott egy testvérpár (is), egy közös álom, rengeteg kemény munka, pénz és lemondás, a végeredmény pedig egy várakozáson felüli berobbanás. Utóbbit bizonyítja, hogy a környék mellett a Street Kitchen és a Magyar Konyha is felfigyelt a még csak márciusban nyílt burgerezőre.

Lehet, hogy korai még erről beszélni, de úgy tűnik, a Bitang Burger története tipikusan jó példa arra, hogy ha az embert a lelkesedés, a meg nem alkuvó idealizmus és a minőségre való törekvés mellett az emberi oldal (jelen esetben a közösségteremtés) is érdekli, azt a környezet is értékelni fogja. Bár az Ecoport magazin gasztro rovata általában az éttermek és bisztrók konyhájával és miliőjével foglalkozik, a Bitang esetében nem mehetünk el a megnyitásig vezető út és a hozzáállás mellett sem.

A Bitang története valamikor 2017-ben indult, Radnóti Mária és párja, Kovács Olivér ekkortájt kezdett el gondolkozni azon, hogy ha már a közös jövő, házépítés és a hitelfelvétel a téma, miért ne fektetnének be valamibe? Mivel Olivérnek és testvérének, az akkor Hollandiában 9 éve szakácskodó Balázsnak rég dédelgetett álma volt, hogy egyszer saját hamburgerezőt nyitnak, e mellett tették le voksukat. Ahogy Olivér meséli, „ha a Balaton parton nem lépik meg egyszer, hogy vendéglátózzanak, hatalmas lehetőséget hagynak ki.” Így szinte nulla tapasztalattal, ám annál nagyobb lelkesedéssel vágtak a projektbe, miközben Balázst is sikerült hazacsalni.

Amikor úgy tűnt, Alsóörsön sikerült megtalálniuk a ’90-es években pizzériaként működő, majd évekig üresen kallódó álomüzletüket az Endrődi utcában, hiteleket vettek fel, uniós támogatásokat használtak fel, hogy létrehozzák a burgerezőt. Arra azonban nem számítottak, hogy az elhúzódó papírmunka és a vásárlás miatti háttérproblémák miatt egy évet biztosan csúszni fognak. Ekkor 2019-et írtunk, és a Covid még a kanyarban sem volt. Aztán eljött 2020, a vírus éve, ami szintén nem kedvezett az üzletnyitásnak, ám alkalmas volt arra, hogy mindannyian főállás mellett, egymást támogatva, időközben Balázs barátnőjével, Ágnessel kiegészülve, saját kézzel rakják össze a Bitangot. A villanyszereléstől kezdve a falburkoláson át a pultépítésig itt szinte minden a srácok keze munkáját dicséri.

2021 márciusában végül a feltételek is adottak voltak ahhoz, hogy ha csak korlátozásokkal (távolságtartás, korán zárás) is, de végre megnyissák a Bitang Burgert. És hogy olyan lett-e mint tervezték? „Sokkal jobb lett!” – mondják. Az első két napban 460 burgert adtak el, és az érdeklődés azóta is töretlen és rekordokat döntöget. Ahogy Balázs fogalmaz, várakozáson felül robbantak a köztudatba. A nyitás óta eltelt pár hónap elég volt ahhoz, hogy a Magyar Konyha magazin a Balaton 2021 gasztronómiai útikalauzában a „legjobb 10 burger és bbq” közé választotta, felkerültek a Balatoni Gasztrotérképre, a Fördős Zé-féle Street Kitchen pedig a tó körüli bakancslistás helyek egyikének jelölte meg őket. Ezt csak tetézi, hogy hétvégén és esténként szinte folyamatosan telt ház van, annyira, hogy már a személyzetet is bővíteni kellett, és úgy látják, a 40-50 fős helyet sürgősen bővíteni kell.

Mi a titkuk? A burgereket nem flikkflakkozzák túl, külföldről inspirálódva azt tartják szem előtt, hogy minőségi alapanyagokból, a lehető legegyszerűbben tálalva adják ki az ételeket. A buci a veszprémi Makmoiselle-ből, a hús pedig Nemesvámosról érkezik. A pulled porkot saját szmókerben füstölik. Jó hír, hogy a vegákra is gondoltak, (nekik beyond meatből készítik a vacsorát) és szinte minden kérhető gluténmentes változatban is.

Bár a pénz és a megélhetés mindenkinek fontos, elmondásuk szerint az is motiválja őket, hogy a helyiekhez szólva közösséget is építsenek (e szemléletmódban koncerteket is szerveznek), az emberek pedig úgy tűnik érzik, és meghálálják ezt, hisz a törzsvendégek mellett az önkormányzat is támogatólag áll hozzájuk. Úgy látják, a környéken kevés hozzájuk hasonló szemlélettel működő burgerező létezik. Ha tudják tartani ezt a szintet, akár hálózattá is kinőhetik magukat egyszer, ami egy elejtett félmondatból következtetve nem titkolt távlati cél. Mi csak annyit mondunk: hajrá!

Gesztesi Ákos / Fotó: Domján Attila

További cikkek

Gasztro
Füge fagyiudvar és kávézó: három jó egy helyen
Kedves hangulatú kávézó nyitotta meg kapuit a belváros boltíves árkádjai alatt májusban. A veszprémi Füge fagyiudvar és kávézót részben a koronavírus-helyzet hívta életre, mely helyben készült fagylaltjaival, reggelijeivel és kávéival hamar belopta magát az emberek szívébe.
Gasztro
Prémium pástétomok a Nivegy-völgyből
Borászkodás közben jött rá, hogy érzi és tudja is a pástétomkészítés egyszerűnek nem mondható csínját-bínját. Veres Zsuzsanna kislányai születése óta készíti termékeit a Nivegy-völgyben, ahol – Budapest után – megtalálta második otthonát.
Gasztro
Minőségi kerékpáros falatozó épül Nemesvámoson
Hamarosan megnyitja kapuit a Kétkerekes Völgykapu szomszédságában Nemesvámos új biciklis büféje, ahol a környékbeli termelők alapanyagainak felhasználásával készült ételekből falatozhatunk modern környezetben. A hely nem csak kerékpárosoknak szól, sőt, a fejlesztésére már most vannak tervek.
Gasztro
Ez a balatoni krokodil nem harap
Létezik a Balaton-felvidéken egy hüllő, amelyet csak akkor látni, ha egy bizonyos dombról nézzük. Csali János borászt 2010-ben annyira megihlette az „állat” látványa, hogy pincészetét is róla nevezte el. 2020-ban borászatából, a Csali Szőlőbirtokról került ki Veszprém megye bora.
Gasztro
A jó kenyér csak víz, liszt és só
Már a környéken is más az illat, mint egy átlagos pékség közelében. Az idén tavasszal nyílt Makmoiselle pékség kizárólag kovásszal készült prémium termékeket árul, a veszprémiek hamar rá is kaptak az ízére.