Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Királyszentistván
Biztonságosabban kerékpározhatnak a királyszentistvániak
Felavatták a Királyszentistvánt Litérrel összekötő kerékpárutat péntek délelőtt.
A Pannon Egyetem ad otthont a thyssenkrupp mérnöki központjának Veszprémben
A Pannon Egyetemen alakítja ki veszprémi fejlesztőközpontját a német thyssenkrupp. A vállalat, amelynek magyarországi szoftver- és hardverfejlesztését saját szakterületén a világ legjobbjai között tartják számon, most hosszú távú bérleti szerződést írt alá. Ennek értelmében a nagyvállalat veszprémi szoftver- és hardverfejlesztő központját a Pannon Egyetem campusán fogja működtetni.
belföld
A gyümölcsök még évekig drágulnak
Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben. Korszakhatárhoz ért a gyümölcstermesztés: jelentősen csökkenő termőterületekkel, az intenzív ültetvények elterjedésével és a gyümölcsárak további erőteljes növekedésével kell számolni a következő években - derül ki az Agroinform.hu kedden megjelent elemzéséből.
belföld
EGYRE TÖBB ELEKTROMOS TÖLTŐ ÉRHETŐ EL AZ UTAKON
Az MVM Mobiliti Kft. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hosszú távú együttműködési megállapodást kötöttek a hazai gépjárműtöltő infrastruktúra fejlesztése és az európai közlekedési hálózatba kapcsolása érdekében. Ennek egyik első eleme volt az elektromos autózásról szóló online kérdőív, amelynek eredményei nagyon tanulságosak voltak mindkét társaság számára, a beérkezett visszajelzéseket részletesen elemzik és azokat figyelembe veszik a jövőben.
belföld
Világgazdaság - Felpörgött a kereslet a luxusingatlanokra
Sokmilliós négyzetméterár, egyedi árképzés és fokozódó kereslet jellemzi a luxuslakások piacát, ahol már milliárdos ügyletek születésére is van példa - írta a Világgazdaság.
belföld
A magyar ingatlanárak még mindig kedvezőek európai összehasonlításban
Az elmúlt 10 évben exponenciálisan fejlődött a magyar ingatlanpiac, és a koronavírus gazdasági hatásai sem nyomták vissza a lakásárakat. Hazánk európai szinten így is a középmezőny végén helyezkedik el az „árversenyben”, a szakemberek viszont további lehetőséget látnak az áremelkedésre. Szeptember 27.-e, a Turisztikai világnap alkalmából a Duna House összegyűjtötte, milyen ingatlanárak jellemzik a piacot Európa fővárosaiban.
belföld
Megújult az egykori herendi bányatelep
Nem csak nevében, küllemében is megújult a ma már Majolikaligetként ismert herendi Bányatelep: a városrészt kerékpárút köti össze Herend központjával, több lakóépületet renováltak a helyszínen, valamint az itt lakók felzárkóztatása is elindult.
Veszprém
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem
A megállapodással újabb távlatok nyílnak a két intézmény hosszútávú oktatási, kutatási és fejlesztési együttműködései terén, illetve a már meglévő szakmai kapcsolatok is tovább erősödnek.
Az AutoWallis a szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel
Tovább folytatja nemzetközi terjeszkedését az AutoWallis, miután kötelező érvényű megállapodást kötött a szlovén piac jelentős autókereskedőjével az Avto Aktivval tevékenységének és ahhoz kapcsolódó ingatlanjainak felvásárlásáról - közölte a cég az MTI-vel pénteken.
belföld
Turisztikai ügynökség: minden idők legsikeresebb nyarát zárta a belföldi turizmus
Minden idők legsikeresebb nyarát zárta 2021-ben a belföldi turizmus Magyarországon - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a nyári szezont értékelő sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.
belföld
Bio őrölt mandulát hívtak vissza aflatoxin szennyezés miatt
A forgalmazó dm-drogerie markt Kft . 200 grammos dmBio őrölt mandulát hívott vissza a határérték feletti aflatoxin tartalom miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF) keresztül érkezett jelzés alapján.
Veszprém
Kívül-belül megújult a Csermák Antal Zeneiskola
A Modern Városok Program keretében több mint 1,6 milliárd forintos állami támogatásból megvalósult fejlesztés részeként új tan- és hangszeres termek, megszépült folyosók, valamint nagyobb ruhatár és büfé várja a tanulókat az új tanévben.
Varga Mihály: állami támogatásból épült koronavírus elleni gyógyszert gyártó üzem
Az Egészségipari Támogatási Program keretében a koronavírus elleni gyógyszerek gyártására új kapacitásokat épített a Pannonpharma Kft. 1,6 milliárd forintból Pécsváradon - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán csütörtökön.
belföld
Tállai András: mintegy 57 ezer nagycsaládos anya mentesült az adófizetés alól
Tavaly mintegy 57 ezer négy- vagy többgyermekes anya nem fizetett egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem. Az Európai Unióban is egyedülálló a nagycsaládosokat segítő, magyar adómentesség, amely 2020-ban összességében 22 milliárd forintot hagyott az érintetteknél - tájékoztatta az MTI-t Tállai András.
Új nagymacska bemutató komplexum és háziállat kifutó épül a Veszprémi Állatkertben
Új otthont kapnak a tigrisek, hiúzok és hópárducok. Összesen 3 hektáron újul meg a megyeszékhely vadasparkja.
Szijjártó: a rendszerváltás óta soha nem dolgoztak még annyian Magyarországon, mint ma
A rendszerváltás óta soha nem dolgoztak még annyian (4,7 millióan) Magyarországon, mint ma és jelenleg is 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik az országban - közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Nyírbátorban.
Veszprém
20 éves születésnapját ünnepli a Maxon Motor
A svájci cég veszprémi üzeme kerek két évtizede van jelen a városban. Az évforduló alkalmából felidézték, hogy honnan hova jutott el a vállalat.
Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége az első fél évben
Az AutoWallis csoport 97,6 milliárd forint árbevételt ért el az első fél évben, 156 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 3,18 milliárd forint volt, ami több mint négyszerese az előző év hasonló időszakában elért 757 millió forintnak - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
Több mint 100 millió forint értékű fejlesztések Szentgálon
A község a Belügyminisztérium és a Magyar Falu Program támogatásával fejlesztette ingatlanjait, újította fel útjait, könyvtárát, orvosi rendelőjét és óvodáját az elmúlt másfél évben.
Környezetkímélő és fenntartható üzemanyagok fejlesztését segíti a Pannon Egyetem
Egy négyéves projekt keretében olyan üzemanyag-komponensek kifejlesztésén dolgozott az egyetem, melyek révén a környezetet kímélő, ugyanakkor hosszabb távon is energiatartalmú üzemanyagok kerülhetnek a járművekbe.
belföld
A lakáskiadás jövedelméből adózni kell
A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A felsőoktatási tanév kezdetével lassan elfogynak a kiadó albérletek, ezért nem árt tisztázni a hosszútávú lakáskiadás szabályait.
belföld
Varga Mihály: rekordösszeget költ felsőoktatásra a kormányzat
Soha korábban nem költöttek még Magyarországon felsőoktatásra annyi forrást, mint a jelenlegi kormányzati ciklusban - jelentette ki Varga Mihály, az Óbudai Egyetemet fenntartó Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az intézmény hétfői, Budapesten megtartott tanévnyitó ünnepségén.
Évtizedes mélyponton a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban
Évtizedes mélyponton a Michigan Egyetem augusztusra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe az Egyesült Államokban.
Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG
Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
Felmérés: a munkáltatók kétharmada nem bízik ellégé kollégáiban távoli munkavégzés közben
A munkáltatók mindössze 35 százaléka bízik meg teljes mértékben a távmunkában dolgozó munkatársaiban, 39 százalékuk viszont úgy véli, hogy emberei otthon nem dolgoznak olyan keményen és hatékonyan, mint az irodában - közölte a Ricoh Europe kedden az MTI-vel.
albérlet
Emelkedtek az albérleti díjak
Egyre többen veszik online az iskolaszereket
Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
Veszprém
Fedett gokartpálya nyílt Veszprémben
A Házgyári úton egy raktárépületet alakítottak át gokartpályává, így jött létre a környéken egyedülállóan fedett Balatonkarting. A 360 méter hosszú aszfaltcsíkon 20 kanyart kell bevenni, mellette pedig a legmodernebb időmérő technológiával és biztonsági funkciókkal is fel vannak szerelve a gokartok.
bank
Jelentős mennyiségű készpénz maradt a lakosságnál a jegybanki szakértők szerint
Tavaly óta jelentős mennyiségű készpénz maradt a lakosságnál - mondták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi online könyvbemutatójának résztvevői.
Varga Mihály: várakozáson felül nőtt a magyar GDP a második negyedévben
Várakozáson felül, 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ez a valaha mért legmagasabb negyedéves növekedésnek számít - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a Facebook oldalán.
Veszprém
Megkezdték a kerékpárút építését Márkó és Bánd irányába
A Veszprémvölgyi úttól induló kerékpárutat várhatóan jövő május végén vehetjük birtokba.
Az Euronics üzlethálózat árbevétele erőteljesen nőtt az első fél évben
Az Euronics üzlethálózat árbevétele az első fél évben - a márciusi zárva tartást nem számolva - 20 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, annak köszönhetően, hogy a gazdaság újraindításával jelentősen nőtt a kereslet a műszaki cikkek iránt - közölte az üzlethálózatot Magyarországon üzemeltető Vöröskő Kft. hétfőn az MTI-vel.
belföld
Még mindig sokan dolgoznak szabadságuk alatt is
A magyar munkavállalók harmada alkalmanként, 9 százaléka pedig rendszeresen dolgozik szabadsága alatt is - közölte a Profession.hu állásportál kedden az MTI-vel.
belföld
10 ezer fővel ismét elstartol az ingyenes informatikusképzés
Idén augusztusban az Innovációs és Technológiai Minisztérium 10 ezer fő számára ismét elindítja a 100 százalékban államilag támogatott informatikusképzést, az Újratervezés Programot, amelyre augusztus 9-ig még bárki jelentkezhet. Az Újratervezés Programot sikeresen teljesítők jövő tavasszal informatikusként válthatnak karriert, ráadásul a képzések résztvevői szabad felhasználású, nulla százalékos kamatozású diákhitelt is igényelhetnek megélhetési költségeik fedezésére.
belföld
Elérte legmagasabb pontját a Mol épülő székháza
Elérte legmagasabb pontját a Mol épülő székháza, ebből az alkalomból bokrétát állítottak kedden a toronyház szerkezetének tetejére.
bank
Magyarnemzet.hu - Matolcsy: csak a biztonságos és sikeres euróbevezetés elfogadható
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
külföld
A nem őshonos fajok sokba kerültek Európának az elmúlt hatvan évben
A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében tavaly 185 gazdálkodó 14 tonna búzát ajánlott fel a rászorulóknak. A Magyarok Kenyere program idei búzagyűjtő napját Tésen tartották csütörtök délelőtt.
További drágulásra számítanak az agrárium szereplői
Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben. A piaci szereplők helyzetértékelése főként a baromfi, a szőlő-bor és szántóföldi növénytermesztésre alapozott termékpályákon javult, a többi alágazatban alapvetően stagnálás, minimális csökkenés figyelhető meg. Azzal az élelmiszerpiac minden szereplője egyetért, hogy a nyersanyagok drágulása nem épült még be teljesen az értékesítési árakba. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői is arra számítanak, hogy az élelmiszerárak a következő egy évben tovább emelkednek, és egy többéves növekedési ciklusra is számítani kell.

Attól érdekes az élet, ha az ember mindig tágítja a látókörét

Életútlevél
2021. szeptember 17. 9:11

Aki nem ismeri közelebbről, talán csak egy mosolygós, a munkáját jól végző könyvtárigazgatót lát. Pedig dr. Baranyai Tamás életútja – mely a könyveken, idegen nyelveken és országokon, s megannyi kalandon keresztül vezetett az Eötvös Károly Megyei Könyvtár vezetéséig – ennél jóval lenyűgözőbb.

Melyik könyv volt a legnagyobb hatással Önre?

Nehéz válaszolni, mert egész gyerekkoromtól fogva faltam a könyveket. A könyvtárunk sokszor nem is bizonyult elégnek, barátoktól, iskolatársaktól kértem kölcsön olvasnivalót. Mostanában egyébként leginkább önfejlesztéssel kapcsolatos könyveket olvasok – például Tony Robbinstól. Van egy egészségügyi problémám, emiatt kezdtem el öngyógyításból, energiagyógyászatból képezni magam, és végül kilyukadtam az önfejlesztéssel kapcsolatos szerzőknél.

Történelem, könyvtár, német és angol szakos diplomával is rendelkezik. A pályaválasztásában mennyire játszott szerepet a könyvek szeretete?

Nagymértékben. Visszatérve az előző kérdésre, a legnagyobb hatást talán az Idegen szavak és kifejezések szótára tette rám. Már gyerekkoromban is folyamatosan azt bújtam, hogy megtudjam, mit jelentenek például az indiános könyvek idegen kifejezései és miként kell kiejteni őket. Közben próbáltam megtalálni a különböző nyelvek közötti kapcsolatot, hogy egy-egy kifejezés miként jelenik meg más-más nyelveken. Ez tipikusan az a triviális tudás, aminek nem feltétlenül van haszna, de engem megfogott. Az idegen nyelvek szeretete tehát innen indult, ez hajtott, hogy komolyabban elkezdjek foglalkozni velük. Általános iskolában még oroszt tanultam, majd a mellé jött a német középiskolában, illetve a nyári szünetben kempingben dolgozva némi angol tudásra is szert tettem. Később történelem-német szakra jelentkeztem az egyetemre, de nem vettek fel, így lett belőle történelem-könyvtár szak. Aztán már szinte automatikus volt, hogy a német szakot is elvégezzem, hiszen az volt az eredeti cél. Miután lediplomáztam, két és fél hónapot töltöttem az Egyesült Államokban egy nyári táborban, ahol úszást oktattam. Mikor hazajöttem, egy ismerősöm mondta, hogy indul 0. évfolyam német szakon a veszprémi egyetemen, és megkért, hogy nézzek utána. Kiderült, hogy nemcsak német, hanem angol szak is indult, s mivel nem szerettem volna elfelejteni, amit kint tanultam, jelentkeztem. Fél év után derült ki, hogy aki legalább 4,2-es átlaggal végez, azt felvételi nélkül felveszik az ötéves képzésre. Nekem ennél jobb volt az átlagom, így megbeszéltem az akkori főnökömmel, hogy munka mellett, de nappali tagozaton elvégzem az angol szakot. Az öt évből egyet Franciaországban töltöttem, így némi francia nyelvtudás is ragadt rám. Roppantul élveztem, hogy minden lehetőséggel gyarapodtam kicsit.

A külügyi szakértői végzettség és a nyelvész doktori fokozat hogyan került a képbe?

Úgy, hogy az igazi fiatalkori vágyam az volt, hogy diplomata legyek. Ezért jelentkeztem a Budapesti Corvinus Egyetem Diplomataképző Programjába. Egyébként mire megszereztem a végzettségemet, már a Máltai Nagykövetség titkára voltam. Majd elgondolkodtam: van öt felsőfokú végzettségem, ugyan lehetne ezt még fokozni, de minek? Kedvem viszont lett volna még tanulni, ezért úgy döntöttem, megpróbálkozom egy PhD-vel. Korábban ez soha nem fordult meg a fejemben, ám a Corvinuson a szakdolgozatomat a diplomáciai nyelvhasználatról írtam, a veszprémi egyetem egyik doktori iskolájában pedig lehetőségem volt továbbvinni a témát. A három éves doktori tanulmányaim idejét még Magyarországon töltöttem, de a disszertációm nagy részét már Kínában írtam, s onnan jártam haza konferenciákra, konzultációkra.

Direkt kereste tehát a kihívásokat?

Mondjuk úgy, hogy nem ugrok félre a kihívások elől. Persze úgy tűnhet, nincs semmi logika abban, ahogy a tanulmányok követték egymást, de végül mind megtalálta a helyét az életemben. A történelmet tanítottam általános iskolában, a németet általános és középiskolában. Az iskolai testvérvárosi kirándulások alkalmával is sokszor tolmácsoltam. Az angol tudásomat pedig a Máltai Nagykövetségnél, később egy multinacionális vállalatnál dolgozva, majd az Amerikai Kuckóban hasznosítottam, de ennek köszönhetően jutottam el Kínába is. A külügyi szakértői végzettségem megint csak jól jött a nagykövetségen, a könyvtár szakot pedig jelenleg is hasznosítom.

Kínába mi vonzotta?

Nagyon érdekes történet ez. Gyerekként gyakran kínainak csúfoltak a furcsa vágású szemeim miatt. Persze lehet, nem is csúfoltak, csak valamit tudtak. Nagyjából húsz éves voltam, amikor kungfuzni tanultam, és már akkor elhatároztuk a barátokkal, hogy egyszer eljutunk Kínába és megnézzük a Shaolin templomot. Aztán ez a gondolat elszunnyadt, és csak nemrég bukkantam rá egy 2005-ös feljegyzésre, amiben leírtam, hogy szeretnék Kínában tanulni. Akkor még a láthatáron sem volt, hogy eljutok az országba, de végül 2008-ban kimentem két hétre a kantoni vásárra egy ismerőssel együtt. Ő már előtte megkért, hogy dolgozzak ott az ő cégének kereskedelmi irodavezetőként. Mondtam neki, meglátom a két hét alatt, hogy tetszik-e Kína, és amennyiben igen, lehet róla szó. És tetszett. Tizenegy évet töltöttem ott, és soha nem éreztem, hogy mókuskerékben élnék, hogy napról napra ugyanazt kellene csinálnom. A folyamatos rácsodálkozás jellemezte a napokat: mindig volt valami új kihívás, valami új tanulnivaló, valami különleges. Tulajdonképpen ez tartott ott tizenegy évig – a családi kötődésen kívül, hiszen Kínában ismertem meg a feleségem, illetve született a kislányunk is.

Az elképzeléseihez képest mennyire volt más kint az élet?

Egyáltalán nem voltak előzetes elképzeléseim. Persze láttam Kínáról filmeket, de azok nyilván nem tükrözik a valóságot. Teljesen nyitottan, kíváncsian mentem ki és volt szerencsém sok mindent látni. Nem csak a turistalátványosságokat és a nagyvárosokat – amelyek valljuk be, nem magyarországi léptékűek, mert Kína mind technikailag, mind építészetileg valóban a csúcson van. De a kisebb falvakba is eljuthattam, amelyek úgy lenyűgözőek, hogy sokszor a városok szöges ellentétei: mintha az 50-es évekbe utaznánk vissza, vagy még régebbre.

A sok utazás közül mondhatjuk ezt a legnagyobb élménynek?

Minden utazás nagyszerű élmény volt, és a munkahelyeim révén sok helyre eljutottam. Az Amerikai Kuckó révén volt lehetőségem eljutni az USA-ba, Ausztriába, Moszkvába. Máskor Luxemburgba, Svédországba küldtek, vagy éppen az Egyesült Királyságba, Malajziába. Voltam önkéntesként Izraelben a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesülettel, sőt Vietnamban is. Mindnek megvolt a maga szépsége. De a legnagyobb kaland egyértelműen Kína. Nem mondom, hogy mostanra mindenhol jártam az országon belül, mert akad még látnivaló a bakancslistán, de elmondhatom, hogy egy idő után már nemcsak turistaként, hanem idegenvezetőként is jártam egy-egy helyen, amikor barátokat, ismerősöket vezettem körbe. A Shaolin templomot így már hétszer is láttam, de a Kínai Nagy Falat is megjártam tíz-tizenkétszer, ami megint csak hatalmas élmény volt minden egyes alkalommal.

Nyilván a nyelvek ismerete, a sokrétű tudás és a kihívások bátor elfogadása segítették, hogy átélhesse a kalandokat. Mi kellett még?

Nyitottság és alkalmazkodóképesség. Voltak barátok, akik mondták: szép-szép Kína, de nem tudnának ott élni. Tény és való, teljesen más kultúrában nőttünk fel, de ha az ember elég nyitott és érdeklődő, hogy bizonyos kulturális elemeket elfogadjon, vagy akár elsajátítson, az jóval élvezetesebbé teszi a kint létet. Ezek egyébként sokszor kis nüanszok, de sokat számítanak, s ilyenkor a kínaiak is rácsodálkoznak és elismerően fogadják, hogy külföldiként mi mindennel tisztában van az ember.

Bár Kínában oktatott is, az előbb említette, hogy első körben kereskedőként kezdett el ott dolgozni, illetve ahogy az eddigiekből kiderült, több munkakörben megfordult élete során. Lételeme a változatosság?

Az embernek egy élete van. Én nem vagyok az a típus, aki egy helyen hosszan letelepedne és élete végéig ugyanazt a munkát végezné, mert azt gondolom, ki kell próbálni mindent, amit csak lehet. Diákként és pedagógusként is arra használtam a szabadidőmet, hogy különböző munkákat kipróbáljak. Dolgoztam kőműves segédként, szállodában, kempingben, éttermi konyhában, utazási irodában, gyümölcsös standon, önkéntesként Franciaországban ásatásokon. Tanítottam óvodában, iskolában, egyetemen, gyárban és kórházban is. A munkáim révén eljutottam vágóhídra, golfpályára, a moszkvai nagykövetség fogadására és az amerikai könyvtárosok New Orleans-i konferenciájára is. Voltam kávéház menedzsere, tolmács és divatipari beszállító cég elnökhelyettese is. Még Adidas gyárban is kipróbáltak lábmodellnek, de túl magas a lábfejem, úgyhogy ez nem tartott sokáig. Azt vallom, attól érdekes az élet, ha az ember mindig tágítja a látókörét. Emiatt teljesen másképp látom a világot, mint azok, akik egész életüket egy bizonyos munkahelyen, egy bizonyos munkakörben töltötték. Sokkal jobban meg lehet így érteni a dolgokat is. Csak egy példát mondok. Magyarországon sokszor szidják a kínai árukat, hogy az mind vacak. Pedig ez nem igaz. Amikor Kínában kereskedőként dolgoztam, intéztem a feladatokat a gyártók megkeresésétől kezdve a beszállításig, beleláttam abba is, hogy nem a kínaiakon múlik, milyen minőségű áruk érkeznek Magyarországra. Kínában ugyanis a lehető legjobbtól a lehető legrosszabbig mindenféle termék megtalálható, ám a magyar kereskedők nem a drágábbat fogják megvenni, mert azt nem tudnák megfelelő haszonnal eladni. Így behozzák az olcsót, az ócskát. Ha tehát a másik oldalról is látod a dolgokat, másként ítéled meg őket.

Nyilván mindez az önbizalmára is hatott, hiszen több olyan területen is megállta a helyét, amiről nem volt előzetes tudása.

Az amerikaiaknak van egy mondása: Fake it till you make it. Azaz: Addig színlelj, amíg már megy. Én is mindig azt mondtam: majd megoldom. Így is lett. Az önbizalomhoz pedig valóban sokat ad hozzá, ha az ember egy olyan szituációban is boldogul, ahol csak magára számíthat és ahol bőven akad kihívás napi szinten.

Volt azért olyan kihívás az életében, amitől megijedt?

Ijedtségnek nem mondanám, de volt egy helyzet, amit talán egy kicsit megbántam. A legutolsó kínai cég, ahol dolgoztam, egy divatipari beszállító volt. Még a kezdet kezdetén felajánlották, hogy legyek társtulajdonos, de valamiért azt gondoltam, nem kellene vállalnom. Pedig a cég nagyon jól fellendült aztán. Igaz, így is vezetőségi tag voltam, a második ember a cégnél, de társtulajdonosként anyagilag jobban jártam volna.

Divatcég társtulajdonosa nem lett, könyvtárigazgató viszont igen. Ez mennyire volt tudatos lépés az életében?

Korábban már dolgoztam a könyvtárban az Amerikai Kuckó vezetőjeként, tehát megvolt az élő kapcsolat. De az, hogy igazgató lettem, a véletlennek köszönhető. 2019-ben jöttem haza Kínából, és akkor már úgy tűnt, huzamosabb ideig maradok. Egyik nap behoztam ide a feleségemet, hogy megmutassam neki, hol dolgoztam korábban, majd hazamentünk anyukámhoz, meséltem neki, hol jártunk, amikor megkérdezte: Megpályázod? Én meg visszakérdeztem: Mit? Tehát nem mondanám, hogy kinéztem magamnak az igazgatói posztot. Maga a kihívás viszont annyira érdekelt, hogy ha már adódott a lehetőség, úgy gondoltam, megpróbálkozom vele. És imádom minden percét, ahogy minden korábbi munkahelyem minden percét is imádtam.

Milyen célokat tűzött ki a könyvtárban?

Már a kezdetektől fogva arra fókuszáltam, hogy lássam, mi az, ami működik a könyvtárban, és mi az, amin javítani kellene. Ha a mandátumom letelte után elmondhatom, ezeket sikerült megvalósítani, már elégedett leszek. Az elsődleges feladat az Iskola utcai fal vizesedésének megállítása. Ez egy évtizedes probléma, és leginkább a gyerekkönyvtárat érinti, ahol sajnos jelenleg egészségkárosító körülmények között dolgoznak a kollégák. Úgy tűnik, az EKF keretein belül erre sikerül hamarosan megoldást találnunk. Gondot jelent a hűtés hiánya is. Eddig júliusban mindig zárva tartottunk részben a hőség miatt, most azonban a Covid okán épp nyáron tudtunk kinyitni. Nagyon fontos lenne viszont, hogy a jelenleg hőség miatt lezárt harmadik emeleti olvasótermet ki tudjuk nyitni, illetve jó lenne a légkondicionálást is megoldani. Ha ez megtörténne, valószínűleg felköltöztetnénk oda a gyerekkönyvtárat, ahol egy kreatív teret tudnánk kialakítani. De nemcsak a problémák megoldása hajt, szeretném, ha tudnánk fejlődni is. 2020 januárjában elkezdtük a minőségbiztosítást, ami minden szinten áthatja a könyvtári tevékenységet. A könyvtári digitalizálással még el vagyunk maradva, azonban sikerült több olyan együttműködést is kialakítanunk, többek között az OSZK-val, aminek keretében digitalizációs eszközöket és akár ezzel foglalkozó kollégákat is biztosítanak számunkra. Nagy vágyam, hogy bevezessük a dokumentumok rádiófrekvenciás beazonosítását, amely lehetővé tenné az automata kölcsönzést, illetve biblioboxok elhelyezését a város különböző pontjain. A másik nagy terv a középiskolás réteg bevonzása. Folyamatosan bővítjük a szolgáltatáspalettát, nemrég adtunk át egy baba-mama sarkot, és dolgozunk azon, hogy kutyabarát intézménnyé váljunk. Elképzelés tehát van rengeteg, ugyanakkor figyelembe kell vennünk, hogy a könyvtár nem végezhet vállalkozói tevékenységet, ami keretek közé szorítja az anyagi forrásainkat.

A felsorolt ötletekre mennyiben hatottak a külföldön látottak?

Az automata kölcsönzés bevett szokás Angliában és Kínában is. A gyermekkönyvtár kreatív kialakítására Bristolban láttam egy nagyon jó példát, ahol egy félbevágott hajóban játszhattak a gyerekek a könyvek keresgélése mellett. Részben tehát hatottak az ötletekre a külföldi élmények, de most elsősorban ennek a munkahelynek a problémáira kell fókuszálni, az ember pedig meglátja, mely területeken akad foltozni való.

Egy korábbi beszélgetésünkkor említette, hogy lenne potenciál a gyerekkönyvtár melletti, jelenleg üresen álló helyiségben is.

Valóban, ezt épp az Iskola utcai vizesedés miatt nem tudjuk kihasználni, pedig egy gyönyörű boltíves teremről van szó. Jelenleg a funkción gondolkodunk. Az eredeti elképzelésem az lett volna, hogy egy digitális labort rendezzünk be ott, erről azonban lebeszélt az EKF csapata. A másik ötlet az, hogy egy olyan játszósarkot rendezzünk be ott, ahol nullától száz éves korig mindenki megtalálja a számítását: csocsózhat, biliárdozhat, pókerezhet, társasozhat vagy akár PlayStaionnal, VR szemüveggel játszhat. Tehát a cél az lenne, hogy bevonzzuk a város lakosságát az épületbe, mert ha itt vannak, már könnyebben meg lehet fogni őket a könyvekkel. Egyelőre még ez a terv sem lett teljesen elfogadva. Az mindenesetre biztos, hogy egy kicsit másabb szolgáltatást fogunk ott biztosítani, mint eddig, s lesz egy saját bejárata, illetve akár külön nyitva tartása.

Megválasztása után szinte rögtön beköszöntött a pandémia időszaka, mégsem tűnik elkeseredettnek.

Elkeseredésről szó sem lehet. Természetesen egy pandémia sosem jön jókor, ugyanakkor annak örülök, hogy ez a kezdet kezdetén történt, és nem akkor, amikor már a megszokott rutint kell felrúgni. Mivel a pandémia alatt lelassult az idő, kicsit több időm volt belelendülni a dolgokba és jobban átlátni őket, s megtapasztalni ilyenformán is az intézmény működését. Nekem a tapasztalás kulcsfontosságú az életemben: azt szeretem, ha minél többféle élmény ér. Ez is élmény volt, még ha nem is a legjobb fajta.

Bár akadtak, akiknek épp az elmélyedés okozott gondot, sokan tapasztalták a pandémia alatt, hogy többet tudtak olvasni. Könyvtárigazgatóként Ön melyik kategóriába tartozik?

Noha a kezdet kezdetén kis időre mi is átálltunk az otthoni munkavégzésre, néhány napot leszámítva végig bent voltam a könyvtárban. Nem mondanám tehát, hogy több időm volt olvasni. A közhiedelemmel ellentétben egyébként a könyvtárosok sem olvasnak folyton, hiszen a munkaidőben dolgozunk. Amikor pedig otthon vagyok, az öt és fél éves kislányom eléggé meghatározza, miként töltöm a szabadidőm. Most „sajnos” egy kicsit több időm van olvasni: említettem, hogy van egy egészségügyi problémám – hetente háromszor dialízisre járok, ahol négy órát töltök a gépen. Mást nem igen tud ott csinálni az ember, mint olvasni – mondhatni ez most az énidőm.

Az énidő jó játékra is, úgyhogy erre kérem most én is! Tegyük fel, hogy csak egyetlen foglalkozást választhat már magának: mi lenne az?

Ha csak magamról lenne szó, egyértelműen állandóan utaznék – szállodák tesztelése például nagyon kedvemre való lenne. Családos emberként azonban arra is gondolnom kell, hogy a kislányom hamarosan iskolába megy, és számára ez az életstílus nem feltétlenül lenne kedvező. Ezért, ha választani kell, s mivel most igencsak elmerültem az önfejlesztésben, valószínűleg valami ezzel kapcsolatos munkát vállalnék – legyen szó akár coachingról, akár energiagyógyászatról. Azt bárhol a világon tudnám végezni, legyen az Magyarország, Kína vagy bármely más ország.

Bertalan Melinda / Fotó: Domján Attila

További cikkek

Útlevél
Elégedett vagyok az életemmel
Csalló Jenő derűs ember. Az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere, de nem csak a jó pálinka titkáról tanulhatunk tőle, hanem szenvedélyről, kitartásról és hagyomány tiszteletről is. A Balatonalmádi festői környezetében megbújó Vödörvölgyi Pálinkaházban találkoztunk vele, hogy a manufaktúráról, furfangokról és örökségről beszélgessünk.
Életútlevél
„Az égbolt is egyfajta térképnek tűnt, ott is hamar megtanultam tájékozódni”
Ha van egy családi fészek, ahol a gyerekek esténként nem feltétlenül mesét, sokkal inkább csillagokat néznek, az csakis Ladányi Tamás otthona lehet. Ladányi Tamás asztrofotográfust már egészen kiskorában foglalkoztatta az égbolt végtelen világa. Első megfigyelése még iskolás éveire datálódik: 1985-ben sikerült a Halley-üstököst észlelnie. Munkái – többek között – a National Geographic magazinjában is megjelennek, fotói mellé pedig – jó írói vénájának köszönhetően – maga írja a szövegeket. Ladányi Tamás az az asztrofotográfus, aki szó szerint hazaviszi a munkát, hiszen nem titok, hogy kertjében saját maga építette meg csillagvizsgálóját…
Életútlevél
Szenvedéllyel fűszerezve
Szerelemgyermekként jött létre, de az ötletgazda maximalizmusa nem hagyta, hogy megmaradjon egyszerű gasztroblog szinten. Az Emlékek íze megőriz, átad és elmesél recepteket, élményeket és történeteket egy olyan világjáró tollából, aki a nyugalmat egy eldugott bakonyi faluban találta meg. Neubauer Judit, az Emlékek íze megálmodója kalauzolt bennünket országhatárokon és receptúrákon át.
Életútlevél
Az utolsó meccs után
Nagy László neve összeforrt a magyar kézilabdával, ha nem az egész globális sportággal. Hihetetlen karrierje mondhatni a sporttörténelem részévé vált, miközben ő maga sok ezer szurkoló példaképe lett. A világ legjobb kézise 22 év után idén viszont befejezte aktív sportolói pályafutását. Lehetne szomorú is a búcsú, ám ő néhány hónappal a bejelentés után remekül érzi magát, tettre készen, hogy mostantól a Telekom Veszprém sportigazgatójaként, illetve a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai alelnökeként tegyen a sportág jövőjéért.