Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

vállalatok
A külgazdasági és külügyminiszter látogatása, és ami mögötte van
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszer a héten három veszprémi, illetve környékbeli cégnél is személyes látogatást tett. Az ezeken történt bejelentések mellett azonban a nemzetgazdaság szempontjából fontos stratégiai üzenete is van a veszprémi látogatásoknak.
vállalatok
500 új munkahely jön létre Nemesvámoson
Az osztrák tulajdonú Knapp Hungary a tavaly kivonult MTD Hungária helyére érkezik és fejleszt. A beruházást a magyar kormány is támogatja-jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd délután Nemesvámoson.
Megváltozott albérletpiac várja a főszezont - kiemelkedő keresletnövekedés a fővároson kívül
Kétmilliárd forintból fejlesztett a Pápai Hús Kft.
Kétmilliárd forintból csomagoló és feldolgozó berendezéseket vásárolt a Pápai Hús Kft. Az új gépek negyven százalékkal több sonka és füstölt áru, valamint harminc százalékkal több bacon termék előállítását teszik lehetővé - tájékoztatta a Pápai Hús Kft. ügyvezetője az MTI-t.
Nagyon le vannak maradva a hazai banki mobilappok
Több száz ügyféligényt kielégítő banki szolgáltatásból mindössze három az, ami minden banki mobilapplikációban megtalálható - derül ki a BiztosDöntés.hu felméréséből, ami a szolgáltatások és nem a díjak alapján vizsgálta a hazai bankok mobilalkalmazásait. Pedig a digitális bankolás fontossága a koronavírus-járvány alatt csak tovább erősödött, ennek ellenére kevés az a pénzintézeti app, amelyik többet tud egy mobilra optimalizált böngészőfelületnél.
belföld
Szijjártó: a Tatárföldön épülő gumibitumengyár a magyar vállalatok nemzetközi versenyképességét jelzi
Új korszak kezdődött a nyitott magyar gazdaság történetében azzal, hogy megjelentek olyan magyar nagyvállalatok, amelyek külföldön képesek jelentős és versenyképes beruházást végrehajtani - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Mol és a Pannon Egyetem által kifejlesztett technológián alapuló gumibitumengyár építésének keddi megnyitásán Nyizsnyekamszk város közelében.
belföld
Alapkőletétel után pár hónappal már áll a váza a Szakiparknak
Pár hónapja tették le az alapkövét az északi iparterületen épülő Szakiparknak, mostanra pedig már fel is épült az új csarnoképület szerkezete. A helyi gazdaság és a szakképzés szempontjából is kiemelkedő fejlesztésnél kedd délelőtt tartottak helyszínbejárást.
belföld
A hazai áramfogyasztás még mindig alacsonyabb a járvány előtti szintnél
Közzétette május havi villamosenergia-piaci riportját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A jelentésben olvasható, hogy májusban látványosan, 8,2 százalékkal emelkedett a hazai villamosenergia-fogyasztás a 2020. májusi, a COVID járvány első hullámát jellemző korlátozások miatti alacsony szinthez viszonyítva. A két évvel korábbi szinttől azonban némileg elmaradt a hazai kereslet nagysága.
Jó nagy szelet jutott a felújításoknak a hiteltortából
Átalakította a lakáshitelek piacát az idén januárban elindult állami otthonfelújítási program, amelynek keretében a gyermekes vagy gyermeket váró háztartások a lakáskorszerűsítésre fordított összeg felét – maximum 3 millió forintot – visszakaphatnak az államtól, és a munkák finanszírozásához támogatott hitelt vehetnek igénybe – derül ki a money.hu friss összefoglalójából.
Lánctartozások késleltethetik a gazdaság talpra állását
A magyar cégvezetők nagy része rég nem látott növekedésre számít idén, de az egész Európában kialakult tartozási láncok miatt bizonytalan marad a piac. Az Intrum vállalati fizetési jelentése szerint hazánkban főleg a kisvállalkozásokat érintik a fizetési nehézségek, de leépítések inkább a nagyvállalatoknál lehetnek emiatt.
belföld
11,5 milliárd forintot nyertek állattelepek fejlesztésére a Veszprém megyei gazdák
Az erről szóló támogatói okiratot hétfő délután vehették át Nagy István agrárminisztertől a Hangvillában.
Már több mint félmillió forint az átlagos négyzetméterár a Balatonnál
A hazai üdülőövezetek ingatlanpiacát kevésbé súlyosan érintette a járvány, tavaly Budapestet leszámítva 14 százalékos volt a fajlagos árnövekedés, ami 5 százalékponttal magasabb az országos átlagnál. A Balaton környéken kiemelkedő, 22 százalékos drágulást tapasztaltak a Takarék Index elemzői. A tranzakciók száma sem csökkent drasztikus mértékben, sőt, a Tisza-tónál több adásvételre került sor, mint 2019-ben.
belföld
Elkészült, használható az Almádi úti csomópont
Az új Almádi úti felüljárót és a hozzá tartozó utakat szerda este nyitották meg a forgalom előtt. A Füredi úti csomópontot csak ősszel zárják le.
A legnagyobb siker a közös gondolkodás kialakítása
Bár a munkaerőpiaci helyzet még nem teljesen megoldott, a gazdasági szereplőknek továbbra is nagy szükségük van szakképzett munkavállalókra, mégis sikeres volt a 2016-ban indított Foglalkoztatási Paktum: a partnereknek sikerült közös gondolkodást kialakítaniuk, amely Porga Gyula polgármester szerint a kezdeményezés legfontosabb eredménye.
belföld
Van még lehetőség a Foglalkoztatási Paktum együttműködéseiben
Mintegy 700 fő bevonásával sikeresen zárult a Foglalkoztatási Együttműködés a Veszprémi Járásban című projekt, Ferenczy Gábor szerint azonban érdemes lenne a folytatáson is elgondolkodni, hiszen a kialakult kapcsolatok jó alapul szolgálhatnak a jövő problémás kérdéseinek megoldásában. A Paktumban konzorciumi partnerként résztvevő Pro Veszprém Nonprofit Kft. ügyvezetőjével a munkaerőhiány sikeres menedzseléséről beszélgettünk.
belföld
A foglalkoztatási érdekeknek és a lehetőségeknek összhangban kell állniuk egymással
A négy és fél éve megalakult a Foglalkoztatási Paktum a munkaerőpiac résztvevőinek egymásra találását, koordinációját és operatív működését segíti. Legfontosabb feladata a munkavállalók elhelyezkedésének támogatása volt. Ennek a kezdeményezésnek partnere volt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Erről az együttműködésről beszélt Markovszky György és Pápai Tamás a Méz Rádió műsorában.
Álláskeresők segítésére jött létre a Paktum Iroda
A Paktum Iroda elsődleges feladata a munkavállalók segítése. Meg kell teremteni a megfelelő körülményeket a tanácsot kérő kliensek fogadására. Erről, valamint a négy és fél éves munkájukról, eredményeikről beszélt Benedek Anna a Paktum Iroda vezetője a Veszprém TV közéleti műsorában.
Több mint másfél millióan kapnak értesítést a NAV-tól
Június végétől október végéig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint másfél millió magánszemélynek, egyéni vállalkozónak küld értesítést az adószámla egyenlegéről. A küldemény elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza.
belföld
Nagy István: az átlagoshoz közeli a várható termésmennyiség
Bizakodásra adnak okot a termékbecslési adatok, az agrárkamara idei előrejelzése az átlagoshoz közeli mennyiségeket jelez azzal, hogy az egyes kultúrák területcsökkenésének egy részét kompenzálhatják a viszonylag kedvező hektáronkénti hozamok - jelentette ki az agrárminiszter szombaton a hagyományos Jászsági aratónap és birkapörköltfőző verseny megnyitóján, Jászapátin.
belföld
'A támogatási lehetőségek a foglalkoztatásban a veszélyhelyzet alatt is biztosítottak voltak'
Angyalosy Edina a Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának osztályvezetője a Veszprém TV közéleti magazinjának műsorában adott interjúban beszélt a Foglalkoztatási Paktum működéséről, hatásairól és eredményeiről.
belföld
Hatékony munkavégzés a covid idején
A munkaerőpiac helyzetéről, a home-office hatékonyságáról és a koronavírus alatti nehézségekről beszélt Maczkó-Dörnyei Nóra, szervezetfejlesztési tanácsadó. Szó esett a jövőbeli kilátásokról, hogy miben változott meg a pandémia előtti munkarend
belföld
Még az ingatlanpiac is beleremegett a magyar focibravúrba
A magyar érdekeltségű sportesemények “szinte mindent visznek”, így történt ez a most zajló Európa-bajnokság legfontosabb mérkőzésén. Bár a portugál és a francia válogatott elleni meccs alatt is némileg visszaesett az eladó és kiadó ingatlanok iránti érdeklődés, a német válogatott elleni - bravúros döntetlennel zárult - szerdai találkozó idején még látványosabb volt a mérkőzés vonzereje - közölte az ingatlan.com.
belföld
Évről évre nő a légkondicionáló berendezések villamosenergia-fogyasztása
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a hűtési célú villamosenergia-felhasználás folyamatosan emelkedik, néhány év alatt több mint duplájára nőtt. A légkondicionálókat okosan használva áramot és pénzt takaríthatunk meg, emellett a környezetet is óvjuk.
Veszprém
370 fő állhatott munkába a Foglalkoztatási Paktumnak köszönhetően
Négy és fél évvel ezelőtt nagy vállalást tettek a Veszprémi járásban működő cégek, képző intézmények, civilek, az önkormányzat, a Kormányhivatal és a Pro Veszprém Kft.: terveik szerint a Veszprémi Járási Foglalkoztatási Paktum keretében közel 300 fő munkába állását igyekeztek elősegíteni. A projekt a napokban zárult, az elképzelésekhez képest mintegy 100 fővel több új munkavállalóval.
belföld
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
132 képviselő támogatta, 26 pedig nemmel szavazott az országgyűlésben a 2022-es költségvetés szavazásánál, így nagy arányban végül megszavazták a Covid-járvány utáni év büdzséjét. A jövő évi országos célkitűzésekről Ovádi Péter, országgyűlési képviselőt kérdezte a Vehir.hu.
Veszprém
Megnyílt a veszprémi sportuszoda
Elkészült és megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt is az új veszprémi sportuszoda. Az ünnepélyes átadót hétfő délelőtt tartották, ahol bejelentették, hogy az előttünk álló hétvégén a környékbeli lakosok kedvezményesen használhatják a létesítményt, valamint a szeptembertől induló Úszó Nemzet Program részletei is kiderültek.
PM-államtitkár: a jövő évi hiányszint megfelel az uniós normáknak
A 2022-re kalkulált GDP-arányos hiányszint megfelel az uniós normáknak - mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában szerdán annak kapcsán, hogy az Országgyűlés kedden fogadta el Magyarország jövő évi költségvetését.
Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.

Van még lehetőség a Foglalkoztatási Paktum együttműködéseiben

belföld
2021. július 12. 11:45
Vehir.hu

Mintegy 700 fő bevonásával sikeresen zárult a Foglalkoztatási Együttműködés a Veszprémi Járásban című projekt, Ferenczy Gábor szerint azonban érdemes lenne a folytatáson is elgondolkodni, hiszen a kialakult kapcsolatok jó alapul szolgálhatnak a jövő problémás kérdéseinek megoldásában. A Paktumban konzorciumi partnerként résztvevő Pro Veszprém Nonprofit Kft. ügyvezetőjével a munkaerőhiány sikeres menedzseléséről beszélgettünk.

Valószínűleg senki számára nem kell bemutatni a helyzetet, ami néhány éve jellemzi a munkaerőpiacot: míg a 2010-es évek elején az iskolapadot elhagyók még azzal a félelemmel vehették kézbe végzettségüket igazoló oklevelüket, hogy jelentős konkurencia mellett kell belevágniuk a munkakeresésbe, az évtized közepére fordult a kocka. Már nem a munkavállalóknak kellett megküzdeniük a legjobb állásokért, hanem a munkaadóknak a megfelelően szakképzett munkaerőért.

„Komoly munkaerőhiány alakult ki Magyarországon, ami a projekt megvalósítása során tovább fokozódott. A Foglalkoztatási Paktum erre a helyzetre kívánt reagálni. A kifejezetten kereslet vezérelte projektben a foglalkoztatókat – jellemzően nagyvállalatokat, de nem kizárólag gazdasági társaságokat – segítettük a hiányzó munkaerő megtalálásában és állásba helyezésében, különös tekintettel azokra a hiányszakmákra, amelyek a Veszprém és térsége munkaadói számára fontosak voltak” – mondta el Ferenczy Gábor.

A 2016-ban a támogatási szerződés megkötésével, majd 2017-ban a korábban kidolgozott programok elindulásával megkezdett projekt Magyarország Kormánya kezdeményezésére, mintegy egymilliárd forint európai uniós támogatással valósulhatott meg négy konzorciumi partner együttműködésével. A konzorciumvezető Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata volt, míg a partnerek közül a legjelentősebb szerep a Veszprém Megyei Kormányhivatalnak jutott. Emellett egy-egy szervezet foglalkozott a lehetséges munkavállalókkal és a munkaadókkal is: előbbivel a Nagycsaládosok Balatonalmádi Szervezete, míg a munkaerőpiaci szereplők együttműködését, a munkaadók részéről felmerülő igényeket a Pro-Veszprém Nonprofit Kft. menedzselte.

De a projekt állandó partnere volt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint egy nagyon komoly együttműködői kör is kialakult már a kezdetekben: „a paktumszervezetbe rögtön az elején 43 szervezetet sikerült bevonni – nagyvállalatokat, kkv-kat, képzőhelyeket, oktatási intézményeket, a Szakképzési Centrumot, civil szervezeteket. Menet közben aztán ez a szám csökkent-nőtt, voltak aktívabb és kevésbé aktív szereplők – a legszorosabb kapcsolatot a Bakonykarszt Zrt.-vel, a JOST Hungária Kft.-vel, illetve a Pannontej, mai nevén Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt.-vel ápoltuk” – nyilatkozta az ügyvezető.

Ferenczy Gábor szerint egyébként éppen ezek az együttműködéseknek, a jó kapcsolatnak köszönhető, hogy a napokban sikeres projektet zárhatnak. Illetve az újszerűség. „A Foglalkoztatási Paktumban az volt az újszerű, hogy rendkívül rugalmas lehetőségeket nyújtott arra, hogy egy-egy megvalósítói kör a saját térségében, saját működési területén fennálló problémákra reagáljon. Így jöttek létre például a szakmabemutató kisfilmek. Ennek alapját az a probléma adta, hogy valahogyan össze kellene kapcsolni a szakképzésből kiáramló fiatalokat és a munkaadókat. Azt tapasztaltuk ugyanis a szakmai megbeszéléseken, hogy a mostanában végző diákoknál nagyon alacsony a tudatosság a munkavállalás és elhelyezkedés területén, s nem igen vannak tisztában azzal, milyen lehetőségek vannak Veszprémben. Emiatt viszont gyakrabban választják a nyugati országokban való munkavállalást, miközben hasonló lehetőségeket itt helyben vagy a környéken is találtak volna. De abban is láttunk hiányosságokat, hogy sem ők, sem a szülők nem tudják, hogyan is működik választott szakmájuk a gyakorlatban egy cégnél, ráadásul az oktatási intézmények és a gazdasági társaságok ilyen jellegű összekapcsolódása sem túl erős. Ezért olyan kisfilmek készültek, amelyek egy-egy hiányszakmát járnak körbe (pl. hegesztő, lakatos, CNC esztergályos, sajtkészítő, villanyszerelő, csőhálózat-szerelő) és megismertetik a benne résztvevő diákoknak – akik csapatokban versenyeztek, hogy hogyan is működik az adott szakma. Minden kisfilm konkrét nagyvállalatnál készült, a végzős diákok kortársai készítették őket, amelyeket aztán az Utcazene Fesztiválon vetítettünk le, képzőhelyeken pályaválasztási napokon, de sok tanártól is érkezett visszajelzés, hogy ők is rendszeresen megmutatták a diákjaiknak.”

Emellett hasznos „eszköz” volt a „Veszprémben a jövőd” mentorprogram, valamint számos tréninget tartottak a nagyvállalatoknak olyan témákban, amelyek a munkaerő-hiányos környezetben való hatékony működés és a jobb munkahellyé válás szempontjából különösen fontosak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg a Széchenyi Terv 2020 Terület- és településfejlesztési Operatív Programjának keretében.
A projekt címe: „Foglalkoztatási együttműködés a Veszprémi járás területén”
A projekt azonosító száma: TOP-6.8.2-15-VP1-2016-00001
A kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata
A szerződött támogatás összege: 963.000.000 Ft
A támogatás mértéke %-ban: 100 %

A program sikerességét pedig a számok is visszaigazolták. „A projektben foglalt vállalásokat mind sikerült teljesíteni, bizonyos esetben jelentősen túl is teljesítettünk. A vállalt indikátor a munkaerőpiaci programba bevontak száma esetén például 659 fő volt, amit meghaladtunk, a bér és bérköltség támogatással állásba helyezendők száma 288, ez május végén 370 fő volt, de csak az indikátor számítás sajátosságai miatt, egyébként már 440 főnél járunk, és a számok még nőni fognak. Illetve volt egy olyan vállalásunk, hogy a támogatási időszak lejártát követő (ami maximum 8 hónap + 4 hónap továbbfoglalkoztatási kötelezettség) 6 hónapban még állásban lévők száma eléri a 188-at, ez szintén már 200 fölött van” – számolt be a részletekről Ferenczy Gábor.

Az ügyvezető szerint egyébként érdemes lenne folytatni a projektet, amennyiben a jövőben rendelkezésre állnának hasonló források. „Bár a munkaerőhiány minimálisan mérséklődött a pandémia alatt, a harmadik hullám lecsengése után, a gazdaság újraindulásával a partnerek beszámolói alapján hihetetlenül fellendült a megrendelői állomány, így ismét egyre több munkaerőre lenne szükség. Másrészt a most kiépült kapcsolatokban, hálózatokban még bőven van lehetőség, a jövőben további eszközként szolgálhatnának problémákra reagáló együttműködésekhez, kis projektekhez. Úgy tudom, van is a mostanihoz hasonló kezdeményezés, s ha részt veszünk benne, érdemes még nagyobb célokat kitűzni, még komolyabb hálózatokat kell kiépíteni, mert az együttműködésnek nincs alternatívája.”

További cikkek

vállalatok
A külgazdasági és külügyminiszter látogatása, és ami mögötte van
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszer a héten három veszprémi, illetve környékbeli cégnél is személyes látogatást tett. Az ezeken történt bejelentések mellett azonban a nemzetgazdaság szempontjából fontos stratégiai üzenete is van a veszprémi látogatásoknak.
vállalatok
500 új munkahely jön létre Nemesvámoson
Az osztrák tulajdonú Knapp Hungary a tavaly kivonult MTD Hungária helyére érkezik és fejleszt. A beruházást a magyar kormány is támogatja-jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd délután Nemesvámoson.
Megváltozott albérletpiac várja a főszezont - kiemelkedő keresletnövekedés a fővároson kívül
Kétmilliárd forintból fejlesztett a Pápai Hús Kft.
Kétmilliárd forintból csomagoló és feldolgozó berendezéseket vásárolt a Pápai Hús Kft. Az új gépek negyven százalékkal több sonka és füstölt áru, valamint harminc százalékkal több bacon termék előállítását teszik lehetővé - tájékoztatta a Pápai Hús Kft. ügyvezetője az MTI-t.
belföld
Szijjártó: a Tatárföldön épülő gumibitumengyár a magyar vállalatok nemzetközi versenyképességét jelzi
Új korszak kezdődött a nyitott magyar gazdaság történetében azzal, hogy megjelentek olyan magyar nagyvállalatok, amelyek külföldön képesek jelentős és versenyképes beruházást végrehajtani - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Mol és a Pannon Egyetem által kifejlesztett technológián alapuló gumibitumengyár építésének keddi megnyitásán Nyizsnyekamszk város közelében.