Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Szakipark: beruházás a jövő szakembereibe

Üzlet-trend
2021. június 9. 15:43

A Szakipark-projekt több annál, mint hogy magasabb fokozatba kapcsolja a helyi gazdaságot. Országos mintaprojektként épül fel egy olyan oktatóközpont Veszprémben, amely a CNC-technológiára szakosodott cégek összefogásával biztosítja a piaci sikereket az Ipar 4.0 korában, a kulcsmondat pedig a szakképzett és profi munkaerő kinevelése és életpálya-lehetőség biztosítása a fiataloknak.

Képzeljünk el bármilyen háromdimenziós formát és ne ragadjunk le az egyszerű kocka-, vagy gömbtesteknél! A képzeletünkben formáljunk meg egy nonfiguratív tárgyat, vágjunk bele apró lyukakat és csigaszerű vonalakat! Legyen bonyolult, összetett. Hogy miért van erre szükség? Azért, mert így lehet legkönnyebben megérteni azt, hogy mi mindenre képes a CNC-technológia, amely soha nem látott mértékben kezd teret nyerni az iparban, a szakemberek pedig, akik elsajátítják ezeknek a gépeknek a kezelését, az egyik legmegbecsültebbek és keresettebbek a munkaerőpiacon.

„A CNC-vel gyakorlatilag bármit el lehet készíteni, amit elképzeltünk” – fogalmazta meg egy mondatban a technológia lényegét Sasvári Tamás, az újonnan megalakult Szakipark Nonprofit Kft. ügyvezetője. Azé a cégé, amelyet négy helyi vállalat, valamint a VKSZ Zrt. hívott életre, hogy Veszprémben országos mintaprojektként felépítsék és menedzseljék a Szakiparkot, egy olyan központot, ahol a szakképzés új lendületet vehet.

De kezdjük az elején, öt évvel korábbról, amikor három helyi, CNC-megmunkálással foglalkozó cég, a GNSZ Tervező Kft., T-NC Technika Kft. és a Vesz-Mont 2000 Szereléstechnikai és Gépipari Kft., valamint később hozzájuk csatlakozva a Flexmont Kft. azzal az igénnyel kereste meg a döntéshozókat, hogy egy új, Magyarországon eddig nem elterjedt konstrukció felépítésével lépjenek szintet az Ipar 4.0 területén, amelynek egyik, ha nem a legfontosabb tényezője a képzett szakembergárda kinevelése. Számos egyeztetést követően egyre inkább kezdett kirajzolódni a Szakipark végleges formája, a tárgyalóasztalnál pedig helyet kaptak a politikai döntéshozók és az érintett cégek mellett a VKSZ Zrt., a Veszprémi Szakképzési Centrum, valamint a Pannon Egyetem képviselői is.

A tervezőasztalon egy olyan oktatási központ terve rajzolódott ki, amely kifejezetten a duális képzésre építkezve, a legmodernebb CNC-technológiát felvonultatva kínál gyakorlati terepet azoknak a diákoknak, akik a szakképzés keretében ebbe az irányba szeretnének elindulni és karriert építeni. A karrier szó pedig kicsit sem túlzás, hiszen, ahogy Sasvári Tamás is megerősítette, ez egy olyan terület, ahol folyamatos a fejlődés lehetősége, újabb és újabb technológiák megjelenésével és azok megtanulásával konkrét életpályamodellt is meg lehet fogalmazni, a Szakipark pedig erre a pályára kínál egy olyan belépést, ahol már a kezdeti lépéseket is egy modern, tiszta, XXI. századi környezetben lehet megtenni.

A fejlesztéshez forrást végül a Modern Városok Program keretében sikerült találni. Mindennek pedig azért is van jelentősége, mert az állami forrás is alátámasztja azt, hogy nemzetstratégiailag is jegyzett és figyelemmel követett beruházás lett a Szakipark, ami után már az ország több pontjáról is elkezdtek érdeklődni.

A komplexum építési munkálatai már elkezdődtek a VKSZ melletti területen, itt építenek fel egy üzemcsarnokot, amelybe a legmodernebb és a piacon is jelen lévő CNC-megmunkáló gépeket fogják elhelyezni, továbbá épül egy logisztikai csarnok is, valamint apartmanokat is kialakítanak, hogy a diákok mellett már ebben a szakágban dolgozó emberek számára is tudjanak majd hétvégi továbbképzéseket, tanfolyamokat indítani.

Visszatérve a duális képzésre, amely mégiscsak a gerincét adja a Szakipark-projektnek, a tervek szerint 2022 tavaszára elkészül a komplexum, ezt követően a sikeres engedélyeztetés után nyáron elindulhatnak a felnőttképzések, majd a 2022/23-mas tanévtől kezdődően már diákokat is fogad az intézmény. A duális képzés egyébként is előír a szakképzésben résztvevő diákoknak az elméleti tudás megszerzése után két év szakmai gyakorlatot, erre kínál új lehetőséget a Szakipark, ahová ugyanúgy be kell adni a jelentkezést, mint bármely más céghez, a felvételről pedig a diákok anyaintézményében megírt szintfelmérő eredménye dönt majd.

Sasvári Tamás elárulta, kezdetben 22 fővel terveznek, majd fokozatosan ezt a számot szeretnék 50-re felemelni. Fontos kiemelni, hogy a gyakorlati idejüket töltő diákok már a Szakiparkban is kapnak honoráriumot, miután pedig elvégezték a képzésüket, szakmailag felkészült, a legmodernebb technológiát értő szakemberként léphetnek ki a munkaerőpiacra, ráadásul a magyar átlagfizetést meghaladó bérigénnyel.

Itt pedig, mármint az állást keresők piacán várhatóan sok időt nem is kell majd eltölteniük, hiszen mind a Szakiparkot megálmodó cégek, mind az országban hasonló területen tevékenykedő vállalatok versengenek a szakképzett fiatalokért.

„A tehetség itt is fontos, nem árt az, ha a diák legalább alapszinten ért a programozáshoz és jó a térlátása, de legalább ennyire fontos a kreativitás, hogy el tudja képzelni már előre a készterméket és lássa az elkészítéséhez vezető utat” – meséli Sasvári Tamás, akivel már a helyszínen nézzük az éppen épülő csarnok munkáit.

„A cégek nagy része már felismerte, hogy a gyakornokokra ne nyűgként tekintsenek, hanem egy olyan lehetőségre, amely hosszú távon biztosítja a sikereket a piacon az egész vállalatnak. Ezért is fontos, hogy ezek a 16-18 éves diákok odaállhassanak a gépek mellé, kipróbálhassák a tanár felügyelete mellett.

Hogy ne csak tankönyvek lapjain lássák a munkafolyamatokat, hanem kézzelfogható tapasztalatot is szerezzenek, ráadásul egy helyen követhessék végig a gyártás minden folyamatát, a programozástól kezdve a gépbeállításon át a minőségellenőrzésig. Ők olyanok, mint egy üres lap, mi pedig a Szakiparknál azt szeretnénk, ha professzionális tudással és élményszerű munkatapasztalattal tölthetnénk meg ezt a papírt.”

A Bakony Művek mellett épülő Szakipark lényegét megismertük, ahogy azt is, hogy 2022 második felétől pontosan milyen képzés is zajlik majd a VKSZ székháza mögött elterülő hatalmas épületben. A projekt egésze viszont nem csak ide koncentrálódik, két másik fronton is további fejlesztések kezdődtek. Ezek egyik része ugyanúgy infrastrukturális beruházás, amit a VSZC Jendrassik-Venesz Technikumban hajtanak végre és ugyanígy a duális képzés gyakorlati részében elengedhetetlen eszközparkot fogják modernizálni. A másik pillér pedig a humánerőre fókuszál, ebben a Szakipark oktatói kapnak olyan képzéseket, amelyekkel felkészülhetnek ők is a modern gépek és technológiák megismertetésére. Egyébként itt kapcsolódik össze a Pannon Egyetem a projekttel, a képzők képzésében segít majd a felsőoktatási intézmény.

Elhangzott még egy kulcsszó: Ipar 4.0. Ez a fogalom lényegében egy új ipari forradalmat takar, amit ezekben az évtizedekben élünk. Jellemzője az informatika térnyerése, a különböző robottechnológiák beágyazódása a gyártási folyamatokba. Joggal merülhet fel a kérdés, ha ilyen szinten teret nyer az automatizálás és a robottechnológia, idővel mi szükség lesz a szakképzett munkaerőre? A választ ugyancsak Sasvári Tamás adja meg, aki rávilágított arra, hogy egy CNC-megmunkáló központ önmagában akár napi 24 órás gyártásra is képes felügyelet nélkül, azonban ezen gépek üzemeltetéséhez kiválóan képzett szakemberek szükségesek. Ezért is jött létre a Szakipark.

Végezetül visszakanyarodva nyitó gondolatunkhoz, azaz hogy mi mindenre képes egy CNC-megmunkáló gép, ha megfelelő szakember áll mellette, volt példa Veszprémben arra is, hogy atomreaktorokhoz gyártottak alkatrészeket, vagy legutóbb például egy elektromos Maserati motorjának egyik eleme gördült le veszprémi gyártósorról.

Hajas Bálint / Fotó: Domján Attila

További cikkek

Trend
Egy hely, ahol a négylábúból legjobb barát válik
Nem egy hétköznapi állatmenhely épül Veszprém határában, de nem is kizárólag csak egy kutyafuttatót fognak bekeríteni. Az új állatvédelmi kompetenciaközpont egyszerre szolgálja ki a kutyás gazdák igényeit, nyújt állatorvosi szolgáltatást, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet a prevencióra és az oktatásra, hogy a négylábúak mellett a leendő gazdák is elsajátítsák azokat a magatartásformákat, amelyek egy kutyával, vagy más társállattal való együttéléshez szükségesek. A fejlesztés egy nagyobb összefogás eredménye lesz, amelyről az érintettek nyilatkoztak.
Üzlet-trend
Minden elvégzett munkáért felelősséget kell tudni vállalni
Évtizedes brand az építőiparban, most pedig új cégformát öltve néznek szembe a kor változó kihívásaival. Az ő nevükhöz kötődik többek közt a kolontári iszapkatasztrófa után rekordgyorsasággal felépített lakópark is, de a Dunától az osztrák határig, számos beruházásban érdekeltek. Hajdu Attilával, a VeszprémBer Építő Kft. újonnan kinevezett ügyvezetőjével beszélgettünk a régi-új vállalatról és a piaci trendekről.
Üzlet-trend
Át kell gondolni, mit értünk munka alatt
A 21. századi életformához jobban passzol a freelancer munka, ami elsőre ugyan nagyon vonzó, ám nem való mindenkinek – mondja a Freelancer Blog alapítója, Filep Szilvia, aki szerint azt is át kell gondolni, hogy mit értünk munkavégzés és munkahely alatt.
Üzlet-trend
Servo Movement: felvillanyoznák a jövőt
A klímaváltozás itt van a nyakunkon és gyökeresen fogja átalakítani az életünket – ezt ma már nem kell bizonygatni. Ahogy azt sem, hogy a hagyományos, dugókba torkolló, parkolóhelyért versengő autós közlekedés mennyire idegölővé és fullasztóvá teszi a városi életet. A problémát mindenki látja, a megoldást kevesen. A Servo Movement csapata utóbbi kategóriába tartozik, a könnyű elektromos közlekedés meghonosítását szolgáló fejlesztéseikkel pedig jó eséllyel radikálisan írhatják át a városi mobilitásról alkotott elképzeléseinket.
Üzlet-trend
Szép új, robotizált világ: hol tartunk most?
A robotok megítélése megosztja az embereket. Vannak, akik idegenkednek tőle, mások ebben látják a jövőt. Egy biztos: egyre inkább a hétköznapjaink részévé váltak, és minden eddiginél gyorsabban fejlődnek.