Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Veszprém
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem
A megállapodással újabb távlatok nyílnak a két intézmény hosszútávú oktatási, kutatási és fejlesztési együttműködései terén, illetve a már meglévő szakmai kapcsolatok is tovább erősödnek.
Az AutoWallis a szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel
Tovább folytatja nemzetközi terjeszkedését az AutoWallis, miután kötelező érvényű megállapodást kötött a szlovén piac jelentős autókereskedőjével az Avto Aktivval tevékenységének és ahhoz kapcsolódó ingatlanjainak felvásárlásáról - közölte a cég az MTI-vel pénteken.
belföld
Turisztikai ügynökség: minden idők legsikeresebb nyarát zárta a belföldi turizmus
Minden idők legsikeresebb nyarát zárta 2021-ben a belföldi turizmus Magyarországon - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a nyári szezont értékelő sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.
belföld
Bio őrölt mandulát hívtak vissza aflatoxin szennyezés miatt
A forgalmazó dm-drogerie markt Kft . 200 grammos dmBio őrölt mandulát hívott vissza a határérték feletti aflatoxin tartalom miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF) keresztül érkezett jelzés alapján.
Veszprém
Kívül-belül megújult a Csermák Antal Zeneiskola
A Modern Városok Program keretében több mint 1,6 milliárd forintos állami támogatásból megvalósult fejlesztés részeként új tan- és hangszeres termek, megszépült folyosók, valamint nagyobb ruhatár és büfé várja a tanulókat az új tanévben.
Varga Mihály: állami támogatásból épült koronavírus elleni gyógyszert gyártó üzem
Az Egészségipari Támogatási Program keretében a koronavírus elleni gyógyszerek gyártására új kapacitásokat épített a Pannonpharma Kft. 1,6 milliárd forintból Pécsváradon - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán csütörtökön.
belföld
Tállai András: mintegy 57 ezer nagycsaládos anya mentesült az adófizetés alól
Tavaly mintegy 57 ezer négy- vagy többgyermekes anya nem fizetett egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem. Az Európai Unióban is egyedülálló a nagycsaládosokat segítő, magyar adómentesség, amely 2020-ban összességében 22 milliárd forintot hagyott az érintetteknél - tájékoztatta az MTI-t Tállai András.
Új nagymacska bemutató komplexum és háziállat kifutó épül a Veszprémi Állatkertben
Új otthont kapnak a tigrisek, hiúzok és hópárducok. Összesen 3 hektáron újul meg a megyeszékhely vadasparkja.
Szijjártó: a rendszerváltás óta soha nem dolgoztak még annyian Magyarországon, mint ma
A rendszerváltás óta soha nem dolgoztak még annyian (4,7 millióan) Magyarországon, mint ma és jelenleg is 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik az országban - közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Nyírbátorban.
Veszprém
20 éves születésnapját ünnepli a Maxon Motor
A svájci cég veszprémi üzeme kerek két évtizede van jelen a városban. Az évforduló alkalmából felidézték, hogy honnan hova jutott el a vállalat.
Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége az első fél évben
Az AutoWallis csoport 97,6 milliárd forint árbevételt ért el az első fél évben, 156 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 3,18 milliárd forint volt, ami több mint négyszerese az előző év hasonló időszakában elért 757 millió forintnak - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
Több mint 100 millió forint értékű fejlesztések Szentgálon
A község a Belügyminisztérium és a Magyar Falu Program támogatásával fejlesztette ingatlanjait, újította fel útjait, könyvtárát, orvosi rendelőjét és óvodáját az elmúlt másfél évben.
Környezetkímélő és fenntartható üzemanyagok fejlesztését segíti a Pannon Egyetem
Egy négyéves projekt keretében olyan üzemanyag-komponensek kifejlesztésén dolgozott az egyetem, melyek révén a környezetet kímélő, ugyanakkor hosszabb távon is energiatartalmú üzemanyagok kerülhetnek a járművekbe.
belföld
A lakáskiadás jövedelméből adózni kell
A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A felsőoktatási tanév kezdetével lassan elfogynak a kiadó albérletek, ezért nem árt tisztázni a hosszútávú lakáskiadás szabályait.
belföld
Varga Mihály: rekordösszeget költ felsőoktatásra a kormányzat
Soha korábban nem költöttek még Magyarországon felsőoktatásra annyi forrást, mint a jelenlegi kormányzati ciklusban - jelentette ki Varga Mihály, az Óbudai Egyetemet fenntartó Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az intézmény hétfői, Budapesten megtartott tanévnyitó ünnepségén.
Évtizedes mélyponton a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban
Évtizedes mélyponton a Michigan Egyetem augusztusra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe az Egyesült Államokban.
Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG
Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
Felmérés: a munkáltatók kétharmada nem bízik ellégé kollégáiban távoli munkavégzés közben
A munkáltatók mindössze 35 százaléka bízik meg teljes mértékben a távmunkában dolgozó munkatársaiban, 39 százalékuk viszont úgy véli, hogy emberei otthon nem dolgoznak olyan keményen és hatékonyan, mint az irodában - közölte a Ricoh Europe kedden az MTI-vel.
albérlet
Emelkedtek az albérleti díjak
Egyre többen veszik online az iskolaszereket
Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
Veszprém
Fedett gokartpálya nyílt Veszprémben
A Házgyári úton egy raktárépületet alakítottak át gokartpályává, így jött létre a környéken egyedülállóan fedett Balatonkarting. A 360 méter hosszú aszfaltcsíkon 20 kanyart kell bevenni, mellette pedig a legmodernebb időmérő technológiával és biztonsági funkciókkal is fel vannak szerelve a gokartok.
bank
Jelentős mennyiségű készpénz maradt a lakosságnál a jegybanki szakértők szerint
Tavaly óta jelentős mennyiségű készpénz maradt a lakosságnál - mondták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi online könyvbemutatójának résztvevői.
Varga Mihály: várakozáson felül nőtt a magyar GDP a második negyedévben
Várakozáson felül, 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ez a valaha mért legmagasabb negyedéves növekedésnek számít - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a Facebook oldalán.
Veszprém
Megkezdték a kerékpárút építését Márkó és Bánd irányába
A Veszprémvölgyi úttól induló kerékpárutat várhatóan jövő május végén vehetjük birtokba.
Az Euronics üzlethálózat árbevétele erőteljesen nőtt az első fél évben
Az Euronics üzlethálózat árbevétele az első fél évben - a márciusi zárva tartást nem számolva - 20 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, annak köszönhetően, hogy a gazdaság újraindításával jelentősen nőtt a kereslet a műszaki cikkek iránt - közölte az üzlethálózatot Magyarországon üzemeltető Vöröskő Kft. hétfőn az MTI-vel.
belföld
Még mindig sokan dolgoznak szabadságuk alatt is
A magyar munkavállalók harmada alkalmanként, 9 százaléka pedig rendszeresen dolgozik szabadsága alatt is - közölte a Profession.hu állásportál kedden az MTI-vel.
belföld
10 ezer fővel ismét elstartol az ingyenes informatikusképzés
Idén augusztusban az Innovációs és Technológiai Minisztérium 10 ezer fő számára ismét elindítja a 100 százalékban államilag támogatott informatikusképzést, az Újratervezés Programot, amelyre augusztus 9-ig még bárki jelentkezhet. Az Újratervezés Programot sikeresen teljesítők jövő tavasszal informatikusként válthatnak karriert, ráadásul a képzések résztvevői szabad felhasználású, nulla százalékos kamatozású diákhitelt is igényelhetnek megélhetési költségeik fedezésére.
belföld
Elérte legmagasabb pontját a Mol épülő székháza
Elérte legmagasabb pontját a Mol épülő székháza, ebből az alkalomból bokrétát állítottak kedden a toronyház szerkezetének tetejére.
bank
Magyarnemzet.hu - Matolcsy: csak a biztonságos és sikeres euróbevezetés elfogadható
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
külföld
A nem őshonos fajok sokba kerültek Európának az elmúlt hatvan évben
A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében tavaly 185 gazdálkodó 14 tonna búzát ajánlott fel a rászorulóknak. A Magyarok Kenyere program idei búzagyűjtő napját Tésen tartották csütörtök délelőtt.
További drágulásra számítanak az agrárium szereplői
Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben. A piaci szereplők helyzetértékelése főként a baromfi, a szőlő-bor és szántóföldi növénytermesztésre alapozott termékpályákon javult, a többi alágazatban alapvetően stagnálás, minimális csökkenés figyelhető meg. Azzal az élelmiszerpiac minden szereplője egyetért, hogy a nyersanyagok drágulása nem épült még be teljesen az értékesítési árakba. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői is arra számítanak, hogy az élelmiszerárak a következő egy évben tovább emelkednek, és egy többéves növekedési ciklusra is számítani kell.

Szakipark: beruházás a jövő szakembereibe

Üzlet-trend
2021. június 9. 15:43

A Szakipark-projekt több annál, mint hogy magasabb fokozatba kapcsolja a helyi gazdaságot. Országos mintaprojektként épül fel egy olyan oktatóközpont Veszprémben, amely a CNC-technológiára szakosodott cégek összefogásával biztosítja a piaci sikereket az Ipar 4.0 korában, a kulcsmondat pedig a szakképzett és profi munkaerő kinevelése és életpálya-lehetőség biztosítása a fiataloknak.

Képzeljünk el bármilyen háromdimenziós formát és ne ragadjunk le az egyszerű kocka-, vagy gömbtesteknél! A képzeletünkben formáljunk meg egy nonfiguratív tárgyat, vágjunk bele apró lyukakat és csigaszerű vonalakat! Legyen bonyolult, összetett. Hogy miért van erre szükség? Azért, mert így lehet legkönnyebben megérteni azt, hogy mi mindenre képes a CNC-technológia, amely soha nem látott mértékben kezd teret nyerni az iparban, a szakemberek pedig, akik elsajátítják ezeknek a gépeknek a kezelését, az egyik legmegbecsültebbek és keresettebbek a munkaerőpiacon.

„A CNC-vel gyakorlatilag bármit el lehet készíteni, amit elképzeltünk” – fogalmazta meg egy mondatban a technológia lényegét Sasvári Tamás, az újonnan megalakult Szakipark Nonprofit Kft. ügyvezetője. Azé a cégé, amelyet négy helyi vállalat, valamint a VKSZ Zrt. hívott életre, hogy Veszprémben országos mintaprojektként felépítsék és menedzseljék a Szakiparkot, egy olyan központot, ahol a szakképzés új lendületet vehet.

De kezdjük az elején, öt évvel korábbról, amikor három helyi, CNC-megmunkálással foglalkozó cég, a GNSZ Tervező Kft., T-NC Technika Kft. és a Vesz-Mont 2000 Szereléstechnikai és Gépipari Kft., valamint később hozzájuk csatlakozva a Flexmont Kft. azzal az igénnyel kereste meg a döntéshozókat, hogy egy új, Magyarországon eddig nem elterjedt konstrukció felépítésével lépjenek szintet az Ipar 4.0 területén, amelynek egyik, ha nem a legfontosabb tényezője a képzett szakembergárda kinevelése. Számos egyeztetést követően egyre inkább kezdett kirajzolódni a Szakipark végleges formája, a tárgyalóasztalnál pedig helyet kaptak a politikai döntéshozók és az érintett cégek mellett a VKSZ Zrt., a Veszprémi Szakképzési Centrum, valamint a Pannon Egyetem képviselői is.

A tervezőasztalon egy olyan oktatási központ terve rajzolódott ki, amely kifejezetten a duális képzésre építkezve, a legmodernebb CNC-technológiát felvonultatva kínál gyakorlati terepet azoknak a diákoknak, akik a szakképzés keretében ebbe az irányba szeretnének elindulni és karriert építeni. A karrier szó pedig kicsit sem túlzás, hiszen, ahogy Sasvári Tamás is megerősítette, ez egy olyan terület, ahol folyamatos a fejlődés lehetősége, újabb és újabb technológiák megjelenésével és azok megtanulásával konkrét életpályamodellt is meg lehet fogalmazni, a Szakipark pedig erre a pályára kínál egy olyan belépést, ahol már a kezdeti lépéseket is egy modern, tiszta, XXI. századi környezetben lehet megtenni.

A fejlesztéshez forrást végül a Modern Városok Program keretében sikerült találni. Mindennek pedig azért is van jelentősége, mert az állami forrás is alátámasztja azt, hogy nemzetstratégiailag is jegyzett és figyelemmel követett beruházás lett a Szakipark, ami után már az ország több pontjáról is elkezdtek érdeklődni.

A komplexum építési munkálatai már elkezdődtek a VKSZ melletti területen, itt építenek fel egy üzemcsarnokot, amelybe a legmodernebb és a piacon is jelen lévő CNC-megmunkáló gépeket fogják elhelyezni, továbbá épül egy logisztikai csarnok is, valamint apartmanokat is kialakítanak, hogy a diákok mellett már ebben a szakágban dolgozó emberek számára is tudjanak majd hétvégi továbbképzéseket, tanfolyamokat indítani.

Visszatérve a duális képzésre, amely mégiscsak a gerincét adja a Szakipark-projektnek, a tervek szerint 2022 tavaszára elkészül a komplexum, ezt követően a sikeres engedélyeztetés után nyáron elindulhatnak a felnőttképzések, majd a 2022/23-mas tanévtől kezdődően már diákokat is fogad az intézmény. A duális képzés egyébként is előír a szakképzésben résztvevő diákoknak az elméleti tudás megszerzése után két év szakmai gyakorlatot, erre kínál új lehetőséget a Szakipark, ahová ugyanúgy be kell adni a jelentkezést, mint bármely más céghez, a felvételről pedig a diákok anyaintézményében megírt szintfelmérő eredménye dönt majd.

Sasvári Tamás elárulta, kezdetben 22 fővel terveznek, majd fokozatosan ezt a számot szeretnék 50-re felemelni. Fontos kiemelni, hogy a gyakorlati idejüket töltő diákok már a Szakiparkban is kapnak honoráriumot, miután pedig elvégezték a képzésüket, szakmailag felkészült, a legmodernebb technológiát értő szakemberként léphetnek ki a munkaerőpiacra, ráadásul a magyar átlagfizetést meghaladó bérigénnyel.

Itt pedig, mármint az állást keresők piacán várhatóan sok időt nem is kell majd eltölteniük, hiszen mind a Szakiparkot megálmodó cégek, mind az országban hasonló területen tevékenykedő vállalatok versengenek a szakképzett fiatalokért.

„A tehetség itt is fontos, nem árt az, ha a diák legalább alapszinten ért a programozáshoz és jó a térlátása, de legalább ennyire fontos a kreativitás, hogy el tudja képzelni már előre a készterméket és lássa az elkészítéséhez vezető utat” – meséli Sasvári Tamás, akivel már a helyszínen nézzük az éppen épülő csarnok munkáit.

„A cégek nagy része már felismerte, hogy a gyakornokokra ne nyűgként tekintsenek, hanem egy olyan lehetőségre, amely hosszú távon biztosítja a sikereket a piacon az egész vállalatnak. Ezért is fontos, hogy ezek a 16-18 éves diákok odaállhassanak a gépek mellé, kipróbálhassák a tanár felügyelete mellett.

Hogy ne csak tankönyvek lapjain lássák a munkafolyamatokat, hanem kézzelfogható tapasztalatot is szerezzenek, ráadásul egy helyen követhessék végig a gyártás minden folyamatát, a programozástól kezdve a gépbeállításon át a minőségellenőrzésig. Ők olyanok, mint egy üres lap, mi pedig a Szakiparknál azt szeretnénk, ha professzionális tudással és élményszerű munkatapasztalattal tölthetnénk meg ezt a papírt.”

A Bakony Művek mellett épülő Szakipark lényegét megismertük, ahogy azt is, hogy 2022 második felétől pontosan milyen képzés is zajlik majd a VKSZ székháza mögött elterülő hatalmas épületben. A projekt egésze viszont nem csak ide koncentrálódik, két másik fronton is további fejlesztések kezdődtek. Ezek egyik része ugyanúgy infrastrukturális beruházás, amit a VSZC Jendrassik-Venesz Technikumban hajtanak végre és ugyanígy a duális képzés gyakorlati részében elengedhetetlen eszközparkot fogják modernizálni. A másik pillér pedig a humánerőre fókuszál, ebben a Szakipark oktatói kapnak olyan képzéseket, amelyekkel felkészülhetnek ők is a modern gépek és technológiák megismertetésére. Egyébként itt kapcsolódik össze a Pannon Egyetem a projekttel, a képzők képzésében segít majd a felsőoktatási intézmény.

Elhangzott még egy kulcsszó: Ipar 4.0. Ez a fogalom lényegében egy új ipari forradalmat takar, amit ezekben az évtizedekben élünk. Jellemzője az informatika térnyerése, a különböző robottechnológiák beágyazódása a gyártási folyamatokba. Joggal merülhet fel a kérdés, ha ilyen szinten teret nyer az automatizálás és a robottechnológia, idővel mi szükség lesz a szakképzett munkaerőre? A választ ugyancsak Sasvári Tamás adja meg, aki rávilágított arra, hogy egy CNC-megmunkáló központ önmagában akár napi 24 órás gyártásra is képes felügyelet nélkül, azonban ezen gépek üzemeltetéséhez kiválóan képzett szakemberek szükségesek. Ezért is jött létre a Szakipark.

Végezetül visszakanyarodva nyitó gondolatunkhoz, azaz hogy mi mindenre képes egy CNC-megmunkáló gép, ha megfelelő szakember áll mellette, volt példa Veszprémben arra is, hogy atomreaktorokhoz gyártottak alkatrészeket, vagy legutóbb például egy elektromos Maserati motorjának egyik eleme gördült le veszprémi gyártósorról.

Hajas Bálint / Fotó: Domján Attila

További cikkek

Üzlet-trend
Stabilan haladva a sikerhez vezető úton
Egy sportklub sikere nem csak abból áll, hogy a játékosok a mérkőzés döntő pillanatában értékesítik a helyzetüket, ezzel megnyerik a meccset. A háttérben jól megtervezett stratégiára és jól meghozott szakmai, illetve gazdasági döntésekre van szükség, ami aztán a pályán is érződik. Az Balaton Bútor FC Veszprém idén megnyerte a Magyar Kupát, a bajnokságban pedig bronzérmet szereztek, ezekkel a sikerekkel megünnepelve a klub tizedik születésnapját. Az évforduló alkalmából Rajki Tamással, a klub elnökével beszélgettünk a futsal helyzetéről, a veszprémi mérföldkövekről és arról, miért nem lehet kizárólag magyar játékosokkal megnyerni egy bajnokságot.
Trend
Egy hely, ahol a négylábúból legjobb barát válik
Nem egy hétköznapi állatmenhely épül Veszprém határában, de nem is kizárólag csak egy kutyafuttatót fognak bekeríteni. Az új állatvédelmi kompetenciaközpont egyszerre szolgálja ki a kutyás gazdák igényeit, nyújt állatorvosi szolgáltatást, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet a prevencióra és az oktatásra, hogy a négylábúak mellett a leendő gazdák is elsajátítsák azokat a magatartásformákat, amelyek egy kutyával, vagy más társállattal való együttéléshez szükségesek. A fejlesztés egy nagyobb összefogás eredménye lesz, amelyről az érintettek nyilatkoztak.
Üzlet-trend
Minden elvégzett munkáért felelősséget kell tudni vállalni
Évtizedes brand az építőiparban, most pedig új cégformát öltve néznek szembe a kor változó kihívásaival. Az ő nevükhöz kötődik többek közt a kolontári iszapkatasztrófa után rekordgyorsasággal felépített lakópark is, de a Dunától az osztrák határig, számos beruházásban érdekeltek. Hajdu Attilával, a VeszprémBer Építő Kft. újonnan kinevezett ügyvezetőjével beszélgettünk a régi-új vállalatról és a piaci trendekről.
Üzlet-trend
Át kell gondolni, mit értünk munka alatt
A 21. századi életformához jobban passzol a freelancer munka, ami elsőre ugyan nagyon vonzó, ám nem való mindenkinek – mondja a Freelancer Blog alapítója, Filep Szilvia, aki szerint azt is át kell gondolni, hogy mit értünk munkavégzés és munkahely alatt.
Üzlet-trend
Servo Movement: felvillanyoznák a jövőt
A klímaváltozás itt van a nyakunkon és gyökeresen fogja átalakítani az életünket – ezt ma már nem kell bizonygatni. Ahogy azt sem, hogy a hagyományos, dugókba torkolló, parkolóhelyért versengő autós közlekedés mennyire idegölővé és fullasztóvá teszi a városi életet. A problémát mindenki látja, a megoldást kevesen. A Servo Movement csapata utóbbi kategóriába tartozik, a könnyű elektromos közlekedés meghonosítását szolgáló fejlesztéseikkel pedig jó eséllyel radikálisan írhatják át a városi mobilitásról alkotott elképzeléseinket.