Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Ki hőlégballonnal száll e táj fölébe...

Tempó
2021. június 9. 15:43

Magyarország első kereskedelmi hőlégballonos utasszállító cége a lehető legjobb helyen működik: Hévízről felszállva, a Balaton nyugati medencéje fölött repülve felejthetetlen látvány tárul az utasaik szeme elé.

A Balaton Ballooning Kft. története 2007-ig nyúlik vissza, amikor Kollár Péter előbb Új-Zélandon alapított, majd Németországban, Dubajban és később Olaszországban hozott létre kereskedelmi hőlégballonos cégeket, és adta magát az ötlet, hogy a modellt Magyarországon is meghonosítsa. Itthon ugyanis – bár a hőlégballonozásnak több évtizedes hagyományai vannak, ezt elsősorban sportklubokban, hobbiként űzik – kereskedelmi jellegű, profitorientált vállalkozásba még senki nem fogott ezelőtt. Az üzleti lehetőséget abban látta, hogy a Hévízen és a Balatonnál nyaraló sok turista potenciális utas lehet, emellett a ballon kiváló reklámfelület, ami vonzza a tekintetet.

A cég ügyvezetője Kollár Gábor, aki korábban a Malév észak-dunántúli területi igazgatójaként szerzett jártasságot a légiközlekedés-marketing, -értékesítés és turizmus területén – ő avatott be minket a különleges vállalkozás működésének részleteibe.

2008 volt az első szezonjuk – már annak az évnek is teljesen új, saját tulajdonú ballonnal vágtak neki: a 18 utas szállítására alkalmas jármű Magyarországon egyedülálló méretekkel rendelkezik. A hőlégballon kupolája 10.620 köbméteres, csak a kupola 388 kilogramm, felfújt állapotban 35 méter, vagyis nagyjából 11 emelet magas.

Gábor rámutatott: a ballonjaikat a kezdetektől fogva közvetlenül a gyártótól szerzik be, a kiváló felszerelés és a felkészült személyzet ugyanis a biztonságos repülés legfőbb biztosítékai. Tapasztalt és jó ballonpilótát egyébként nem egyszerű találni, a hobbirepülésekkel nem lehet összegyűjteni annyi tapasztalatot, amit a kereskedelmi repülésben megkövetelnek. A számok magukért beszélnek: a Balaton Ballooning pilótája több mint 3200 órát repült már, főpilótájuk több mint négyezret. Az is a biztonságot növeli, hogy a ballonkosarat itthon egyedülálló módon utas biztonsági övekkel szerelték fel, továbbá transzpondert használnak, amely lehetővé teszi, hogy a ballon látszik a radaron, és persze repülés közben a légi irányítással is folyamatos rádiókapcsolatot tartanak fenn.

A háttérben komoly logisztikára van szükség ahhoz, hogy az utasok zavartalanul élvezhessék a nem mindennapi élményt. A hőlégballon karbantartása és tankolása napközben zajlik, ahogy az értékesítéssel, marketinggel kapcsolatos feladatok is.

Maga a repülés este, a napnyugta előtti időszakban, esetenként kora reggel történik. Az időjárás ekkor a legnyugodtabb, jellemzően enyhébb a szél, kisebb a zivatarok előfordulásának esélye ebben az időszakban, és a ballonokra veszélyes termikek, függőleges légáramlatok sem jellemzőek.

Az indulás előtt a környékbeli, 20 kilométeren belül élő vagy itt megszálló utasokért házhoz mennek, a távolabbról érkezőkkel a hévízi MOL-kútnál találkoznak, ahonnan kisbusszal és terepjáróval szállítják őket a starthelyre. Itt a pilóta ellenőrzi a felszerelést, tartanak egy biztonsági eligazítást – igény szerint több nyelven is –, az utasokat felkészítik arra, hogyan kell használni leszálláskor a biztonsági öveket – ezeket a biztonsági intézkedéseket nagyon szigorúan veszik. Ezután kezdik el előkészíteni a felszállást: a ballont előbb hideg levegővel, majd a gázhajtóművel fújják fel, az utasok pedig akkor szállhatnak be, amikor talpára állt az utazókosár. Végül a pilóta kioldja a rögzítőkötelet, a hőlégballon pedig megkezdi körülbelül egyórás repülését. Jellemzően 1000-1500 méter magasságban repülnek, de ha nincs megfelelő szél, akkor ennél magasabbra is tudnak emelkedni.

Hogy miért lehet erre szükség? A hőlégballont elsősorban a szél irányítja – a tapasztalt pilóta azonban ki tudja használni a légkör sajátosságait. Különböző magasságokban ugyanis más-más irányú légáramlatok jellemzők, így emelkedéssel vagy süllyedéssel a haladási irányt is befolyásolhatják, ebben pedig a számos adatot monitorozó fedélzeti számítógép is a pilóta segítségére van. Így tudja a leszállási helyet is megválasztani – olyan helyet keres, ahol biztonságosan le tud szállni, és amit a ballont elszállító autók is meg tudnak közelíteni. A leszállást követően az utasok pezsgővel koccinthatnak és oklevelet is kapnak a repülésről. Miközben a személyzet összecsomagolja a ballont, a pilóta intézi az anyagi elszámolást, az utasokat pedig a fizetés után visszaviszik a találkozóhelyre.

Zen a levegőben

A hőlégballon hivatalosan tömegközlekedési eszköznek számít. Nos, mi ezentúl csak így akarunk közlekedni. Nagyon kellemes, nagyon zen és nagyon egyedi látószöget kínál. Persze, amikor kifeszül a ballonkupola és az ember gyorsan beugrik a kosárba, és várja, hogy hirtelen a földtől elszakadva 1000 méter magasba emelkedjen, érez egy kis kellemes bizsergést a gyomrában. Aztán engednek a kötelek és meglepően gyorsan ott is van a fellegekben, az apró kis félszt pedig felváltja a hihetetlen nyugalom, és már csak tátott szájjal szemléli a világot. Radnóti írja: „Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj…” No de mennyire szép ez a táj! S mennyi meglepetést rejt! Például, hogy mennyire jól van megrajzolva a Balaton a térképeken. Hogy mennyire egybefonódnak a Balaton-felvidék hegyei, dimbes-dombos láncot alkotva. Hogy a nádas meg az erdő milyen különleges formákat alkot. Ilyen perspektívát csak az Attenborough filmekben látni. Ilyenkor újra felfedezi az ember, mekkora kincs a természet, s közben örömmel fürkészi az elszaladó vadakat meg a lakókörnyezetben az integető karokat.

Sem a repülő, sem a helikopter nem adná meg ezt az élményt, össze sem lehet hasonlítani azokkal: itt nincs motorzaj, csak némán lebegsz, békésen. Aztán az izgatottság kicsit visszatér, amint készülődni kell a leszállásra, a lombkorona két-három méteres közelségbe kerül, landoláskor a kosár belemarkol a földbe, billeg még egy kicsit, majd megállapodik egy helyben. Jó móka nagy gyerekeknek. El tudnánk viselni ezt a mókát és zent minden héten, s akkor sem unnánk rá.

Bertalan Melinda, Gesztesi Ákos, Hajas Bálint

Schöngrundtner Tamás / Fotó: Balaton Ballooning 

További cikkek

Tempó
AZ ULTRARÁBA EDZETTSÉGET KÖVETEL, DE FEJBEN DŐL EL
Könnyed családi program és életünk legnagyobb kihívása – az evezés mindkettő lehet, bár hosszú út vezet az egyiktől a másikig. A sportág megismerésében Czeglédi Zoltán segítségét kértük, aki többször is teljesítette Európa leghosszabb folyóvízi teljesítménytúráját, az UltraRábát.
Tempó
Szállni szabadon, mint a madarak
A koronavírus miatt sokan szorultak hosszú időre a négy fal közé – aki nem kertes házban él, az a szó legszorosabb értelmében. Semmire nem vágyunk jobban, mint hogy újra szabadok lehessünk, mint a madarak – a siklóernyőzés pedig pontosan ezt az élményt adhatja meg nekünk.
Tempó
A GAZDASÁGOT IS MAGASABB FOKOZATBA KAPCSOLNÁ A VERSENYPÁLYA
Hajdúnánás mellett épülhet meg a MotoGP majdani Magyar Nagydíját is befogadó versenypálya. Milyen hatással lesz a kiépülő infrastruktúra a magyar motorsportra és a térség gazdaságára? Többek között erről beszélgettünk Talmácsi Gábor gyorsaságimotoros világbajnokkal, a projekt sportszakmai szakértőjével.
Tempó
ÚTTALAN UTAKON
A tereprali – főleg a Dakar-közvetítések révén – az egyik olyan autósport-szakág, ami hazánkban sok laikust meg tud szólítani. Több mint száz év alatt sokat fejlődött a technika, de az úttalan utak azóta is komoly kihívások elé állítják a versenyzőket.
Tempó
Még épül, de már vonzza a fejlesztőket
Európában is egyedülálló, komplex szolgáltatásokat nyújtó autóipari tesztpálya épül – és már üzemel is – Zalaegerszegen. A létesítményről dr. Háry Andrást, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.