Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

„Nem akarom elkiabálni, de rajtam van az Isten keze”

Eco-kult
2021. június 9. 15:43

Trokán Anna jelenleg szabadúszó színésznőként, de ami ennél is fontosabb, családanyaként éli az életét. Mint mondja, már várja, hogy a színpadra visszatérjen, de akkor lenne igazán boldog, ha a színház és a család egyensúlyát megtalálná. Rengeteget sportol; a mostani beszélgetésünk is egy futóverseny miatt jöhetett létre…

Ha jól tudom, kivételes alkalom, hogy Veszprémben vagy, hiszen köztudott, hogy már nem itt élsz. Neked milyen érzés ide visszajönni?

Ma este a Balatonon egy barátnőmnek segítek a maratoni táv egy szakaszában, nagyon várom már. Több szempontból is hazatérés visszajönni: amikor kicsik voltunk, gyakran jártunk ide, hiszen apu (Trokán Péter – a szerk.) itt volt társulati tag. Talán tízéves lehettem ekkor, és arra emlékszem, hogy a színészházban aludtunk, és mindig megnéztük a bemutatókat. Ami szintén nagyon megmaradt, hogy soha nem akartam innen hazamenni. Aztán amikor már otthon voltunk, akkor elalvás közben lehunyt szemmel még azt képzeltem, hogy Veszprémben vagyok. Végül úgy alakult, hogy 2010-ben ideszerződtem én is; soha nem felejtem el, amikor újra a színészházba kerültem, megláttam a betonfalat, ami „már” olyan kicsi volt, pedig gyerekként óriásinak tűnt, szinte égig érőnek. Hát felnőttem. Aztán öt csodás év következett. Már akkor is tudtam, hogy erre az időszakra mindig vágyakozva gondolok majd vissza. Egyébként a férjemet is itt ismertem meg, tehát ilyen szempontból is hazajövünk ide.

Azt mondod, öt csodás év volt itt. Miért szerződtél el?

Azt éreztem, muszáj váltanom, és nem azért, mert rossz, hanem éppen azért, mert jó. Már minden jó volt, kaptam sok nagy és szép feladatot, azt éreztem, hogy nagyon szeretnek itt, viszont éppen ezért nem tudtam tovább fejlődni, muszáj volt másik színházba mennem, kipróbálni más szerkezeteket, és vágytam a szabadúszásra is. Megszakadt a szívem, de tisztában voltam azzal, hogy ha most nem lépek, akkor örökéletre itt maradok. A férjem zenész, és ő is azt érezte, hogy megrekedt szakmailag. Pedig mondom, én csak jó dolgokat kaptam itt, rengeteg főszerepet, mindenki kedves volt, velem itt soha senki nem kiabált, hihetetlen emberi volt a közeg. Mindenki támogatott, pedig én magam nem könnyen elégedek meg magammal.

Amikor fiatalon ilyen nagy szerepek találják meg az embert, akkor mibe tud kapaszkodni?

Azért engem mindenki ismert már, hiszen ugye apu itt játszott. Furcsa is volt bekerülni abba a közegbe, ahol utoljára apró gyerekként babusgatott a társulat. Ebből a szempontból tehát nem kellett kapaszkodó, magammal kapcsolatban már nem mindig ilyen egyszerű fogódzót találni.

Ha a környezeted ilyen támogató volt, akkor mi táplálta az önbizalomhiányt, amire utalsz?

Nem tudom, ez valóban független a környezetemtől, ezt én generálom.

Amióta anya vagyok, azóta nem olyan súlyos a helyzet, de azért a legtöbb próbafolyamat alatt előjön egy érzés, hogy tulajdonképpen nekem nem ezt kellene csinálnom.

Ez az érzés elmúlik a próbafolyamat végére?

Muszáj, különben nézhetetlen leszek. Ilyenkor megrugdosom magam, hogy na, azért jó ezt csinálni. A tizedik előadásra már egész felszabadult leszek és akár élvezni is tudom. De az az érdekes, hogy ezzel azért a legtöbb kolléga így van, hiszen a színész az egyik legérzékenyebb ember a világon, lelkileg meztelenre kell vetkőznie. Érzékeny állapotban zajlik a próbafolyamat is, ha megmozdítják az asztalt, már attól elsírom magam. És ha hibázok, akkor arra gondolok, hogy az egész világ azt figyeli, milyen béna vagyok. Aztán az évek meg a rutin összepakolja az embert.

Az emberek is rásegítenek?

Persze, például egy olyan rendező, aki figyel rád, és érti, amit gondolsz. Szerencsére kevés rossz élményem van, azok is főleg inkább a darabválasztás miatt, de például rosszhangulatú próbafolyamatom nem sok volt. Akkor már nem lennék a pályán. És azért már van egy kis kéreg a hátamon, az anyaság megkeményíti az embert. Valakit ugyan az hajt, ha keményen szidják, és meg van nyomorítva, én azért szeretem, ha jó a hangulat, ha nevetés van, és szeretem, ha bízik bennem a rendező. A Nemzeti Színházban megtalált egy olyan szerep is, ami rendkívül megterhelő volt nem csupán lelki, de fizikai értelemben, végül egyébként azt az előadást is megszerettem. Illetve én szárnyakat kapok attól, ha egy rendező igazán bízik bennem. 

Kaptál már olyan feladatot, amit te magad túl nagynak gondoltál, de a rendező rendületlenül hitt benned?

Igen, például Buvári Tamás Szeretföld című filmjében. Nagyon nehéz szerep volt, szerintem nem is voltam benne jó, bár érdekes, mert azért az alakításomért díjra jelöltek. Életem legabszurdabb telefonbeszélgetése volt, amikor közölték velem. És Tamással már a harmadik filmet forgatjuk, szóval valamit láthat bennem, ha még mindig szeretne velem együtt dolgozni. Egyébként Tamás és a családja is különleges helyet foglal el a szívemben. De, hogy még egy példát említsek, amikor Kéri Kitti felkért Jeanne d’Arc szerepére, azt gondoltam, hogy micsoda, hogy lennék én Jeanne d’Arc?, mire Kitti azt mondta, hogy figyelj Anna, ez te vagy. Volt egy agyalós éjszakám, majd másnap azt mondtam, tényleg, ki, ha nem én?

A főiskolás évekből tudsz táplálkozni?

Igen. Kerényi Imre osztályába jártam, ő nagy mesterem. Egyébként nem volt könnyű nekem, egy kicsit mindig feketebáránynak éreztem magam. Azt tudtam, hogy színész szeretnék lenni, de volt egy olyan dilemmánk a testvéremmel (Trokán Nóra – a szerk.), hogy nem elég, hogy egy évben jelentkezünk, de akkor már külön osztályba kellene. Így végül én jelentkeztem a zenés osztályba, pedig soha nem voltam ez a folyosón hangosan éneklős típus.

Hogyan tudtad mégis végigcsinálni?

Elég nehezen. Pedig nem volt nagy különbség ám a zenés és a prózai képzés között, hiszen nekünk néhány énekórával több volt, de a képzés szinte ugyanaz volt. Negyedévben már kaptam főszerepeket, és kifejezetten rosszul esett, amikor éreztem, hogy néhány társamnak derogál behúzni néhány kelléket a színpadra, amikor nekem épp jelenetem volt. Én csapatjátékos vagyok, soha nem jelentett problémát az ilyen, ráadásul nem is gondolom, hogy létezik „főszereplő”.

Attól, hogy néhány mondattal több jut, még a színpad mindenkié, és sokkal nagyobb szerepe van a kellékesnek, aki ha nem készíti be a pisztolyt, akkor vége.

Azt mondod, amióta anya vagy, azóta kezd az önértékelésed a helyére kerülni. Most vagy teljes?

Hatalmas önbizalmat ad, amikor érzed, hogy valaki ennyire szeret. Ez tudat alatt egy végtelen megnyugvás, és azt érzem, van helyem a világban. És igen, abszolút teljes vagyok. Azóta azt érzem, nem kell igazán senkinek sem bizonyítanom, és bár fontos a színház, ha mégsem sikerül valami, akkor már nem gyötrődöm. A színészekben egyébként is van egy olyan, hogy a pályájukról azt gondolják, hogy az a világmindenség, és ha valami nem sikerül, akkor vége a világnak. Pedig semmi nem történik, maximum írnak egy rossz kritikát. Amúgy sem vagyok nagyon görcsölős, de most talán a helyére kerültek bennem a dolgok. A pandémia alatt nem igazán volt munka, és azért már érzem, hogy kiadnám, ami felgyülemlett, visszamennék, és jobban is bíznék magamban. Máshogyan próbálnék, sokkal nyugodtabban.

Jelenleg szabadúszó vagy. Nincs ebben a formában valamiféle bizonytalanság?

Általában vagy rengeteg dolog van, vagy nincs semmi. Most megint azt érzem, indul a dara, miközben megtalálom az énidőt is. Nem akarom elkiabálni, de rajtam van az Isten keze. Ülök Érden – a világ végén – és mégis csöng a telefonom. Olyan ember is hívott már, akiről nem is gondoltam, hogy tud a létezésemről. Soha nem hagy kétségbeesni az élet. Az elején persze mindent el is vállal az ember, mert a rosszból is lehet tanulni… de aztán rájöttem, hogy nem. Anyukám (Papadimitriu Athina – a szerk.) a mai napig mindent elvállal, még akkor is, ha tudja, hogy nem jó. Mert akkor addig keresgél, amíg nem talál benne valami jót. Én erre képtelen lennék. És az is bennem van, hogy azt az időt, amit a gyerekemtől veszek el, azt olyan feladatokra „használjam”, ami jó, és amire érdemes.

Nem hiányzik a társulati lét?

Egy kicsit már de. Egyébként biztosat még nem mondhatok, de folynak tárgyalások: egy pesti nagyszínházban úgy tűnik, hogy számolnának velem… Ezen a színházon már sok tank átment, fölrobbant ott minden, éppen ezért, ha valahol most tiszta minden, akkor ott. Ha a család és a színház valami egészséges egyensúlyban lehetnének, az nagyon jó lenne… Aztán majd meglátjuk, hol leszek…

Szabó Eszter / Fotó: Domján Attila

További cikkek

Kultúra
A felfedezés legalább akkora öröm, mint a kész fotó
Mindig is tudtuk, hogy a Balaton szép, de talán más szemével kellett néznünk, hogy rájöjjünk, mennyire. Mert a fiatal fotós, Orbán Péter kétségtelenül látja a tájat: elszántan kutatja a különleges pillanatokat, a nem mindennapi szögeket, és ez a képeken átütő szenvedély bennünket is arra késztet, hogy újra felfedezzük a vidéket.
Eco-kult
A múzeum, ami nem fél hatásos lenni
A magyar emlékezetpolitika egyik legbátrabb és leghatásosabb intézménye működik Várpalotán immáron 16 éve. A Trianon Múzeum nem burkolózik a nemzetgyászba, de kendőzetlenül tárja fel a békediktátum okait és hatásait. Trianon 100. évfordulóján a Zichy-kastélyban működő intézmény is jelentős fejlesztésen esik át, miközben megőrzi és erősíti eredeti küldetését.
Kultúra
A veszprémi festőművész projektekben gondolkodik
Mit ad neki, és miért kell megküzdenie egy képzőművésznek, aki Európa egyik kulturális fővárosában él és alkot? Mit jelent az, ha valaki projektszerűen fogja fel a művészetet, ami kreatív kiteljesedés mellett egy teljes munkaidős hivatásnak is felfogható? Csík Richárd festőművésszel utaztunk a nyugat-európai galériák fényűző pompáján át a veszprémi műtermekig.
Eco-kult
„Nagyon rá tudok hangolódni az emberekre”
Csemer Boggie énekesnő nevét a Parfüm című dal kapcsán jegyezte meg az ország, majd később, az Eurovíziós Dalverseny mezőnyében tűnt fel, ahol a magyar delegáció küldöttjeként utazott ki Bécsbe. Már akkor sem csak az országot, de egy fontos ügyet is képviselt, ahogy azóta is újabb és újabb – mindenkit érintő – fontos témákkal foglalkozik dalain keresztül. Hozzánk egyenesen egy rádióinterjúról érkezik, elegánsan, jókedvűen, második kisbabájával a hasában…
Eco-kult
A zene inspirál és motivál
Zenésznek lenni azt jelenti: lemondások voltak, vannak és mindig is lesznek, de azután a csoda vár – vallja Kerekes Blanka veszprémi születésű, Zürichben élő fuvolaművész, aki kisgyermek kora óta keményen dolgozik álmai eléréséért – abszolút sikerrel. Már 11 évesen közreműködött egy CD-n, ma pedig a legnevesebb zenészekkel koncertezik.