Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Veszprém
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem
A megállapodással újabb távlatok nyílnak a két intézmény hosszútávú oktatási, kutatási és fejlesztési együttműködései terén, illetve a már meglévő szakmai kapcsolatok is tovább erősödnek.
Az AutoWallis a szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel
Tovább folytatja nemzetközi terjeszkedését az AutoWallis, miután kötelező érvényű megállapodást kötött a szlovén piac jelentős autókereskedőjével az Avto Aktivval tevékenységének és ahhoz kapcsolódó ingatlanjainak felvásárlásáról - közölte a cég az MTI-vel pénteken.
belföld
Turisztikai ügynökség: minden idők legsikeresebb nyarát zárta a belföldi turizmus
Minden idők legsikeresebb nyarát zárta 2021-ben a belföldi turizmus Magyarországon - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a nyári szezont értékelő sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.
belföld
Bio őrölt mandulát hívtak vissza aflatoxin szennyezés miatt
A forgalmazó dm-drogerie markt Kft . 200 grammos dmBio őrölt mandulát hívott vissza a határérték feletti aflatoxin tartalom miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF) keresztül érkezett jelzés alapján.
Veszprém
Kívül-belül megújult a Csermák Antal Zeneiskola
A Modern Városok Program keretében több mint 1,6 milliárd forintos állami támogatásból megvalósult fejlesztés részeként új tan- és hangszeres termek, megszépült folyosók, valamint nagyobb ruhatár és büfé várja a tanulókat az új tanévben.
Varga Mihály: állami támogatásból épült koronavírus elleni gyógyszert gyártó üzem
Az Egészségipari Támogatási Program keretében a koronavírus elleni gyógyszerek gyártására új kapacitásokat épített a Pannonpharma Kft. 1,6 milliárd forintból Pécsváradon - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán csütörtökön.
belföld
Tállai András: mintegy 57 ezer nagycsaládos anya mentesült az adófizetés alól
Tavaly mintegy 57 ezer négy- vagy többgyermekes anya nem fizetett egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem. Az Európai Unióban is egyedülálló a nagycsaládosokat segítő, magyar adómentesség, amely 2020-ban összességében 22 milliárd forintot hagyott az érintetteknél - tájékoztatta az MTI-t Tállai András.
Új nagymacska bemutató komplexum és háziállat kifutó épül a Veszprémi Állatkertben
Új otthont kapnak a tigrisek, hiúzok és hópárducok. Összesen 3 hektáron újul meg a megyeszékhely vadasparkja.
Szijjártó: a rendszerváltás óta soha nem dolgoztak még annyian Magyarországon, mint ma
A rendszerváltás óta soha nem dolgoztak még annyian (4,7 millióan) Magyarországon, mint ma és jelenleg is 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik az országban - közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Nyírbátorban.
Veszprém
20 éves születésnapját ünnepli a Maxon Motor
A svájci cég veszprémi üzeme kerek két évtizede van jelen a városban. Az évforduló alkalmából felidézték, hogy honnan hova jutott el a vállalat.
Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége az első fél évben
Az AutoWallis csoport 97,6 milliárd forint árbevételt ért el az első fél évben, 156 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 3,18 milliárd forint volt, ami több mint négyszerese az előző év hasonló időszakában elért 757 millió forintnak - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
Több mint 100 millió forint értékű fejlesztések Szentgálon
A község a Belügyminisztérium és a Magyar Falu Program támogatásával fejlesztette ingatlanjait, újította fel útjait, könyvtárát, orvosi rendelőjét és óvodáját az elmúlt másfél évben.
Környezetkímélő és fenntartható üzemanyagok fejlesztését segíti a Pannon Egyetem
Egy négyéves projekt keretében olyan üzemanyag-komponensek kifejlesztésén dolgozott az egyetem, melyek révén a környezetet kímélő, ugyanakkor hosszabb távon is energiatartalmú üzemanyagok kerülhetnek a járművekbe.
belföld
A lakáskiadás jövedelméből adózni kell
A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A felsőoktatási tanév kezdetével lassan elfogynak a kiadó albérletek, ezért nem árt tisztázni a hosszútávú lakáskiadás szabályait.
belföld
Varga Mihály: rekordösszeget költ felsőoktatásra a kormányzat
Soha korábban nem költöttek még Magyarországon felsőoktatásra annyi forrást, mint a jelenlegi kormányzati ciklusban - jelentette ki Varga Mihály, az Óbudai Egyetemet fenntartó Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az intézmény hétfői, Budapesten megtartott tanévnyitó ünnepségén.
Évtizedes mélyponton a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban
Évtizedes mélyponton a Michigan Egyetem augusztusra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe az Egyesült Államokban.
Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG
Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
Felmérés: a munkáltatók kétharmada nem bízik ellégé kollégáiban távoli munkavégzés közben
A munkáltatók mindössze 35 százaléka bízik meg teljes mértékben a távmunkában dolgozó munkatársaiban, 39 százalékuk viszont úgy véli, hogy emberei otthon nem dolgoznak olyan keményen és hatékonyan, mint az irodában - közölte a Ricoh Europe kedden az MTI-vel.
albérlet
Emelkedtek az albérleti díjak
Egyre többen veszik online az iskolaszereket
Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
Veszprém
Fedett gokartpálya nyílt Veszprémben
A Házgyári úton egy raktárépületet alakítottak át gokartpályává, így jött létre a környéken egyedülállóan fedett Balatonkarting. A 360 méter hosszú aszfaltcsíkon 20 kanyart kell bevenni, mellette pedig a legmodernebb időmérő technológiával és biztonsági funkciókkal is fel vannak szerelve a gokartok.
bank
Jelentős mennyiségű készpénz maradt a lakosságnál a jegybanki szakértők szerint
Tavaly óta jelentős mennyiségű készpénz maradt a lakosságnál - mondták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi online könyvbemutatójának résztvevői.
Varga Mihály: várakozáson felül nőtt a magyar GDP a második negyedévben
Várakozáson felül, 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ez a valaha mért legmagasabb negyedéves növekedésnek számít - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a Facebook oldalán.
Veszprém
Megkezdték a kerékpárút építését Márkó és Bánd irányába
A Veszprémvölgyi úttól induló kerékpárutat várhatóan jövő május végén vehetjük birtokba.
Az Euronics üzlethálózat árbevétele erőteljesen nőtt az első fél évben
Az Euronics üzlethálózat árbevétele az első fél évben - a márciusi zárva tartást nem számolva - 20 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, annak köszönhetően, hogy a gazdaság újraindításával jelentősen nőtt a kereslet a műszaki cikkek iránt - közölte az üzlethálózatot Magyarországon üzemeltető Vöröskő Kft. hétfőn az MTI-vel.
belföld
Még mindig sokan dolgoznak szabadságuk alatt is
A magyar munkavállalók harmada alkalmanként, 9 százaléka pedig rendszeresen dolgozik szabadsága alatt is - közölte a Profession.hu állásportál kedden az MTI-vel.
belföld
10 ezer fővel ismét elstartol az ingyenes informatikusképzés
Idén augusztusban az Innovációs és Technológiai Minisztérium 10 ezer fő számára ismét elindítja a 100 százalékban államilag támogatott informatikusképzést, az Újratervezés Programot, amelyre augusztus 9-ig még bárki jelentkezhet. Az Újratervezés Programot sikeresen teljesítők jövő tavasszal informatikusként válthatnak karriert, ráadásul a képzések résztvevői szabad felhasználású, nulla százalékos kamatozású diákhitelt is igényelhetnek megélhetési költségeik fedezésére.
belföld
Elérte legmagasabb pontját a Mol épülő székháza
Elérte legmagasabb pontját a Mol épülő székháza, ebből az alkalomból bokrétát állítottak kedden a toronyház szerkezetének tetejére.
bank
Magyarnemzet.hu - Matolcsy: csak a biztonságos és sikeres euróbevezetés elfogadható
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
külföld
A nem őshonos fajok sokba kerültek Európának az elmúlt hatvan évben
A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében tavaly 185 gazdálkodó 14 tonna búzát ajánlott fel a rászorulóknak. A Magyarok Kenyere program idei búzagyűjtő napját Tésen tartották csütörtök délelőtt.
További drágulásra számítanak az agrárium szereplői
Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben. A piaci szereplők helyzetértékelése főként a baromfi, a szőlő-bor és szántóföldi növénytermesztésre alapozott termékpályákon javult, a többi alágazatban alapvetően stagnálás, minimális csökkenés figyelhető meg. Azzal az élelmiszerpiac minden szereplője egyetért, hogy a nyersanyagok drágulása nem épült még be teljesen az értékesítési árakba. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői is arra számítanak, hogy az élelmiszerárak a következő egy évben tovább emelkednek, és egy többéves növekedési ciklusra is számítani kell.

„Nem akarom elkiabálni, de rajtam van az Isten keze”

Eco-kult
2021. június 9. 15:43

Trokán Anna jelenleg szabadúszó színésznőként, de ami ennél is fontosabb, családanyaként éli az életét. Mint mondja, már várja, hogy a színpadra visszatérjen, de akkor lenne igazán boldog, ha a színház és a család egyensúlyát megtalálná. Rengeteget sportol; a mostani beszélgetésünk is egy futóverseny miatt jöhetett létre…

Ha jól tudom, kivételes alkalom, hogy Veszprémben vagy, hiszen köztudott, hogy már nem itt élsz. Neked milyen érzés ide visszajönni?

Ma este a Balatonon egy barátnőmnek segítek a maratoni táv egy szakaszában, nagyon várom már. Több szempontból is hazatérés visszajönni: amikor kicsik voltunk, gyakran jártunk ide, hiszen apu (Trokán Péter – a szerk.) itt volt társulati tag. Talán tízéves lehettem ekkor, és arra emlékszem, hogy a színészházban aludtunk, és mindig megnéztük a bemutatókat. Ami szintén nagyon megmaradt, hogy soha nem akartam innen hazamenni. Aztán amikor már otthon voltunk, akkor elalvás közben lehunyt szemmel még azt képzeltem, hogy Veszprémben vagyok. Végül úgy alakult, hogy 2010-ben ideszerződtem én is; soha nem felejtem el, amikor újra a színészházba kerültem, megláttam a betonfalat, ami „már” olyan kicsi volt, pedig gyerekként óriásinak tűnt, szinte égig érőnek. Hát felnőttem. Aztán öt csodás év következett. Már akkor is tudtam, hogy erre az időszakra mindig vágyakozva gondolok majd vissza. Egyébként a férjemet is itt ismertem meg, tehát ilyen szempontból is hazajövünk ide.

Azt mondod, öt csodás év volt itt. Miért szerződtél el?

Azt éreztem, muszáj váltanom, és nem azért, mert rossz, hanem éppen azért, mert jó. Már minden jó volt, kaptam sok nagy és szép feladatot, azt éreztem, hogy nagyon szeretnek itt, viszont éppen ezért nem tudtam tovább fejlődni, muszáj volt másik színházba mennem, kipróbálni más szerkezeteket, és vágytam a szabadúszásra is. Megszakadt a szívem, de tisztában voltam azzal, hogy ha most nem lépek, akkor örökéletre itt maradok. A férjem zenész, és ő is azt érezte, hogy megrekedt szakmailag. Pedig mondom, én csak jó dolgokat kaptam itt, rengeteg főszerepet, mindenki kedves volt, velem itt soha senki nem kiabált, hihetetlen emberi volt a közeg. Mindenki támogatott, pedig én magam nem könnyen elégedek meg magammal.

Amikor fiatalon ilyen nagy szerepek találják meg az embert, akkor mibe tud kapaszkodni?

Azért engem mindenki ismert már, hiszen ugye apu itt játszott. Furcsa is volt bekerülni abba a közegbe, ahol utoljára apró gyerekként babusgatott a társulat. Ebből a szempontból tehát nem kellett kapaszkodó, magammal kapcsolatban már nem mindig ilyen egyszerű fogódzót találni.

Ha a környezeted ilyen támogató volt, akkor mi táplálta az önbizalomhiányt, amire utalsz?

Nem tudom, ez valóban független a környezetemtől, ezt én generálom.

Amióta anya vagyok, azóta nem olyan súlyos a helyzet, de azért a legtöbb próbafolyamat alatt előjön egy érzés, hogy tulajdonképpen nekem nem ezt kellene csinálnom.

Ez az érzés elmúlik a próbafolyamat végére?

Muszáj, különben nézhetetlen leszek. Ilyenkor megrugdosom magam, hogy na, azért jó ezt csinálni. A tizedik előadásra már egész felszabadult leszek és akár élvezni is tudom. De az az érdekes, hogy ezzel azért a legtöbb kolléga így van, hiszen a színész az egyik legérzékenyebb ember a világon, lelkileg meztelenre kell vetkőznie. Érzékeny állapotban zajlik a próbafolyamat is, ha megmozdítják az asztalt, már attól elsírom magam. És ha hibázok, akkor arra gondolok, hogy az egész világ azt figyeli, milyen béna vagyok. Aztán az évek meg a rutin összepakolja az embert.

Az emberek is rásegítenek?

Persze, például egy olyan rendező, aki figyel rád, és érti, amit gondolsz. Szerencsére kevés rossz élményem van, azok is főleg inkább a darabválasztás miatt, de például rosszhangulatú próbafolyamatom nem sok volt. Akkor már nem lennék a pályán. És azért már van egy kis kéreg a hátamon, az anyaság megkeményíti az embert. Valakit ugyan az hajt, ha keményen szidják, és meg van nyomorítva, én azért szeretem, ha jó a hangulat, ha nevetés van, és szeretem, ha bízik bennem a rendező. A Nemzeti Színházban megtalált egy olyan szerep is, ami rendkívül megterhelő volt nem csupán lelki, de fizikai értelemben, végül egyébként azt az előadást is megszerettem. Illetve én szárnyakat kapok attól, ha egy rendező igazán bízik bennem. 

Kaptál már olyan feladatot, amit te magad túl nagynak gondoltál, de a rendező rendületlenül hitt benned?

Igen, például Buvári Tamás Szeretföld című filmjében. Nagyon nehéz szerep volt, szerintem nem is voltam benne jó, bár érdekes, mert azért az alakításomért díjra jelöltek. Életem legabszurdabb telefonbeszélgetése volt, amikor közölték velem. És Tamással már a harmadik filmet forgatjuk, szóval valamit láthat bennem, ha még mindig szeretne velem együtt dolgozni. Egyébként Tamás és a családja is különleges helyet foglal el a szívemben. De, hogy még egy példát említsek, amikor Kéri Kitti felkért Jeanne d’Arc szerepére, azt gondoltam, hogy micsoda, hogy lennék én Jeanne d’Arc?, mire Kitti azt mondta, hogy figyelj Anna, ez te vagy. Volt egy agyalós éjszakám, majd másnap azt mondtam, tényleg, ki, ha nem én?

A főiskolás évekből tudsz táplálkozni?

Igen. Kerényi Imre osztályába jártam, ő nagy mesterem. Egyébként nem volt könnyű nekem, egy kicsit mindig feketebáránynak éreztem magam. Azt tudtam, hogy színész szeretnék lenni, de volt egy olyan dilemmánk a testvéremmel (Trokán Nóra – a szerk.), hogy nem elég, hogy egy évben jelentkezünk, de akkor már külön osztályba kellene. Így végül én jelentkeztem a zenés osztályba, pedig soha nem voltam ez a folyosón hangosan éneklős típus.

Hogyan tudtad mégis végigcsinálni?

Elég nehezen. Pedig nem volt nagy különbség ám a zenés és a prózai képzés között, hiszen nekünk néhány énekórával több volt, de a képzés szinte ugyanaz volt. Negyedévben már kaptam főszerepeket, és kifejezetten rosszul esett, amikor éreztem, hogy néhány társamnak derogál behúzni néhány kelléket a színpadra, amikor nekem épp jelenetem volt. Én csapatjátékos vagyok, soha nem jelentett problémát az ilyen, ráadásul nem is gondolom, hogy létezik „főszereplő”.

Attól, hogy néhány mondattal több jut, még a színpad mindenkié, és sokkal nagyobb szerepe van a kellékesnek, aki ha nem készíti be a pisztolyt, akkor vége.

Azt mondod, amióta anya vagy, azóta kezd az önértékelésed a helyére kerülni. Most vagy teljes?

Hatalmas önbizalmat ad, amikor érzed, hogy valaki ennyire szeret. Ez tudat alatt egy végtelen megnyugvás, és azt érzem, van helyem a világban. És igen, abszolút teljes vagyok. Azóta azt érzem, nem kell igazán senkinek sem bizonyítanom, és bár fontos a színház, ha mégsem sikerül valami, akkor már nem gyötrődöm. A színészekben egyébként is van egy olyan, hogy a pályájukról azt gondolják, hogy az a világmindenség, és ha valami nem sikerül, akkor vége a világnak. Pedig semmi nem történik, maximum írnak egy rossz kritikát. Amúgy sem vagyok nagyon görcsölős, de most talán a helyére kerültek bennem a dolgok. A pandémia alatt nem igazán volt munka, és azért már érzem, hogy kiadnám, ami felgyülemlett, visszamennék, és jobban is bíznék magamban. Máshogyan próbálnék, sokkal nyugodtabban.

Jelenleg szabadúszó vagy. Nincs ebben a formában valamiféle bizonytalanság?

Általában vagy rengeteg dolog van, vagy nincs semmi. Most megint azt érzem, indul a dara, miközben megtalálom az énidőt is. Nem akarom elkiabálni, de rajtam van az Isten keze. Ülök Érden – a világ végén – és mégis csöng a telefonom. Olyan ember is hívott már, akiről nem is gondoltam, hogy tud a létezésemről. Soha nem hagy kétségbeesni az élet. Az elején persze mindent el is vállal az ember, mert a rosszból is lehet tanulni… de aztán rájöttem, hogy nem. Anyukám (Papadimitriu Athina – a szerk.) a mai napig mindent elvállal, még akkor is, ha tudja, hogy nem jó. Mert akkor addig keresgél, amíg nem talál benne valami jót. Én erre képtelen lennék. És az is bennem van, hogy azt az időt, amit a gyerekemtől veszek el, azt olyan feladatokra „használjam”, ami jó, és amire érdemes.

Nem hiányzik a társulati lét?

Egy kicsit már de. Egyébként biztosat még nem mondhatok, de folynak tárgyalások: egy pesti nagyszínházban úgy tűnik, hogy számolnának velem… Ezen a színházon már sok tank átment, fölrobbant ott minden, éppen ezért, ha valahol most tiszta minden, akkor ott. Ha a család és a színház valami egészséges egyensúlyban lehetnének, az nagyon jó lenne… Aztán majd meglátjuk, hol leszek…

Szabó Eszter / Fotó: Domján Attila

További cikkek

Kultúra
A felfedezés legalább akkora öröm, mint a kész fotó
Mindig is tudtuk, hogy a Balaton szép, de talán más szemével kellett néznünk, hogy rájöjjünk, mennyire. Mert a fiatal fotós, Orbán Péter kétségtelenül látja a tájat: elszántan kutatja a különleges pillanatokat, a nem mindennapi szögeket, és ez a képeken átütő szenvedély bennünket is arra késztet, hogy újra felfedezzük a vidéket.
Eco-kult
A múzeum, ami nem fél hatásos lenni
A magyar emlékezetpolitika egyik legbátrabb és leghatásosabb intézménye működik Várpalotán immáron 16 éve. A Trianon Múzeum nem burkolózik a nemzetgyászba, de kendőzetlenül tárja fel a békediktátum okait és hatásait. Trianon 100. évfordulóján a Zichy-kastélyban működő intézmény is jelentős fejlesztésen esik át, miközben megőrzi és erősíti eredeti küldetését.
Kultúra
A veszprémi festőművész projektekben gondolkodik
Mit ad neki, és miért kell megküzdenie egy képzőművésznek, aki Európa egyik kulturális fővárosában él és alkot? Mit jelent az, ha valaki projektszerűen fogja fel a művészetet, ami kreatív kiteljesedés mellett egy teljes munkaidős hivatásnak is felfogható? Csík Richárd festőművésszel utaztunk a nyugat-európai galériák fényűző pompáján át a veszprémi műtermekig.
Eco-kult
„Nagyon rá tudok hangolódni az emberekre”
Csemer Boggie énekesnő nevét a Parfüm című dal kapcsán jegyezte meg az ország, majd később, az Eurovíziós Dalverseny mezőnyében tűnt fel, ahol a magyar delegáció küldöttjeként utazott ki Bécsbe. Már akkor sem csak az országot, de egy fontos ügyet is képviselt, ahogy azóta is újabb és újabb – mindenkit érintő – fontos témákkal foglalkozik dalain keresztül. Hozzánk egyenesen egy rádióinterjúról érkezik, elegánsan, jókedvűen, második kisbabájával a hasában…
Eco-kult
A zene inspirál és motivál
Zenésznek lenni azt jelenti: lemondások voltak, vannak és mindig is lesznek, de azután a csoda vár – vallja Kerekes Blanka veszprémi születésű, Zürichben élő fuvolaművész, aki kisgyermek kora óta keményen dolgozik álmai eléréséért – abszolút sikerrel. Már 11 évesen közreműködött egy CD-n, ma pedig a legnevesebb zenészekkel koncertezik.