Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Szeretem, ha egy tárgy kiállja az idő próbáját

Jövőbetekintő
2021. június 9. 15:43

Jámbor Péter saját megfogalmazása szerint az alkotás megszállottja: úgy érzi, akkor járja át igazán a flow, ha a kezével hozhat létre valamit – mostanság épp bőrből. Rajong a régmúlt időkből ránk maradt, egyszerűségükben szép, praktikus tárgyakért, amelyek évtizedek múlva is képesek kielégíteni az igényeket, így aztán nem véletlen, hogy vállalkozását is olyan mesterségre építette, amely egyszerre ősi mégis mai.

Van az Út a vadonba című filmben egy jelenet, amikor a főszereplő Chris találkozik az idős Ronalddal, akitől megtanulja a bőrgravírozást, majd ez az ajándék lesz az, ami végül elkíséri utolsó útjára. Ez a néhány filmkocka nemcsak a két embert összefűző kapocs miatt megindító, de azért is, mert megmutatja, hogyan ruházódik fel lélekkel egy hétköznapi tárgy, amint arcot tudunk kötni hozzá, s látjuk, ez a személy mennyi munkát és szeretetet tett belé.

Bár a kézművesség ismét vonzó lett az utóbbi években, bőrművesekkel a mai napig ritkán találkozni, különösen 30 éves kor alatt. Pedig igazán szép szakma, talán egyike azoknak, amely a leginkább reflektál ember és természet kapcsolatára, s arra, hogy az alkotás mennyire lényünk része ősidők óta.

Jámbor Péter valószínűleg nagyon is érzi ezt a kapcsolatot, hiszen gyerekkora óta imád a kezével dolgozni. „Nekem ez adja meg a flow-t, a kiteljesedést” – meséli. Van, hogy szemrevaló fa konyhabútort készít, 2015 vége óta pedig a bőrművességben mélyedt el. „Láttam néhány videót az interneten külföldi bőrművesekről. Megfogott az egész hangulata, a termékeik, hogy olyasmit hoznak létre, amely egy ősi szakmához kötődik, mégis mai igényeket elégít ki. Nagyon szeretem azokat a tárgyakat, amelyek a régmúlt időkből maradtak ránk, egyszerűek, nincsenek túlgondolva és a mai napig képesek ellátni a feladatukat – mint mondjuk egy mákdaráló. Én is ilyen termékeket szeretnék alkotni, amelyeket esetleg évtizedek múlva is úgy vesznek kezükbe az emberek, hogy azt mondják: ez jól lett elkészítve” – emlékezik vissza.

Az első alkotása egy saját maga által felújított országúti bicikli bandázsa volt – az ehhez szükséges tudást a videókból sajátította el. Később a kerékpár egy balesetben összetört, de a bőr szeretete megmaradt. Következő körben készített magának egy derékszíjat – amit, mutatja, a mai napig hord –, aztán egy pénztárcát, egy táskát, egy kártyatartót – mindig azt, amire szüksége volt.

Akkoriban viszont még abszolút hobbiként tekintett a bőrművességre, s inkább a mérnöki pályát célozta meg. Mint meséli, pályaválasztáskor felmerült benne a fizikusi hivatás is, de rájött, hogy az elméleti világ nem neki való. „Szeretek gondolkodni dolgokon, de ha annak nincs konkrét megvalósulása, az nem tesz boldoggá.” Gépészmérnökként viszont mégis csak ott van a lehetőség, hogy az elképzelés kézzel foghatóvá váljon. Azt a pályát mindenesetre egy időre elengedte – nem végleg, mert szép szakma a gépészmérnököké s a világot is képes adott esetben előre lendíteni, így a későbbiekben szívesen dolgozna párhuzamosan műszaki területen is, de egyelőre a bőrműves vállalkozásra, a Jambor Peter Leather Works-re szeretne koncentrálni, amit 2020 júniusában indított el.

Talán nem véletlen egyébként, hogy Peti történetét hallgatva egyből Sean Penn filmje jutott eszembe: akárcsak a főszereplő Chris McCandless, úgy Peti is mélyen tiszteli a természetet, és nála is a „vadonban” születtek meg a nagy felismerések. „2019 augusztusában túrázni mentünk a kedvesemmel a Tátrába, a közeg, a magashegyi levegő pedig valamiképpen megihletett, hogy belevágjak a vállalkozásba.” Addigra már volt egy kis bázisa barátokból, ismerősökből, akik szerették a munkáit, így ez is biztatta. Egy világjárvánnyal terhelt évben bátor lépés a váltás, mivel azonban alapvetően az online térben értékesíti termékeit, nem látta ennek akadályát, másrészt Peti igazi újdonságkereső. Őszintén bevallja, ezt néha túlzásba is tudja vinni és tanulnia kell, hogy kitartson az elhatározásai mellett.

Úgy tűnik, a bőrművességben azért megtalálta a helyét, az elvei mellett pedig kétségtelenül kitart. A minimalista forma mellé maximalista hozzáállás társul: Peti a legnagyobb precizitással készíti termékeit, prémium minőségre, praktikumra és fenntarthatóságra törekszik minden téren. Az alapanyagokat Olaszországból szerzi be, ahol a mai napig rengeteg kis családi manufaktúra található, és ahol a környezeti terhelésre is odafigyelve, hagyományos gyártási technológiával állítják elő a növényi cserzésű marhabőröket. „Ez egy kicsit hosszadalmasabb folyamat, azonban fontos számomra, hogy fenntartható forrásból származzanak az anyagok és ne tartalmazzanak egészségre káros vegyületeket. Másrészt ettől lesz olyan finom tapintása és kellemes illata a bőrnek” – magyarázza, miközben felém nyújt egy félkész derékszíjat, hogy leellenőrizhessem, ez valóban így van.

Állítja, semmi ördöngösség nincs a bőrművességben: minden folyamat ugyanúgy megtanulható, mint mondjuk a kötésnél. Némi kézügyesség persze kell, de gyakorlással ez is fejleszthető, illetve minőségi szerszámok. Utóbbiak részben saját gyártásúak, és a táblában érkező, különböző vastagságú bőrök szabás-varrását is teljes mértékben kézzel, hagyományos módszerrel végzi. Maga készíti a termékekhez szükséges sablonokat, amelyeket aztán egy sniccerrel vág ki, majd kilyukasztja az öltések helyét, egy japán manufaktúra által készített növényi alapú kenőccsel eldolgozza a széleket, amitől szép fényes lesz a bőr, végül kézzel, kéttűs technikával összevarrja az anyagot.

Szerényen beszél, pedig valószínűleg nem mindenki tudná hibátlanul megmunkálni a bőrt, vagy legalábbis nem lenne türelme újrakezdeni egy pénztárcát, ha véletlenül rossz helyen lyukasztaná ki az anyagot.

De Peti nemcsak a gyártás során figyel a minőségre, a kezéből kiadott termékekre élettartam garanciát is vállal: szeretné nyomon követni a termékek életét, aktív kapcsolatot fenntartani a vásárlókkal, segíteni, ha kérdés merülne fel a bőrápolással, használattal kapcsolatban.

S ha már jövőbetekintés, Petinek akad ötlete. „A kísérletező kedvem végtelen, amint legyártottam egy terméket, már azon töröm a fejem, hogyan lehetne még praktikusabbá tenni. Ezt talán egy kicsit szűkebb keretek közé kellene fognom és a meglévő termékekre koncentrálni, mert folyamatos kísérletezésre nem lehet üzletet építeni. Ugyanakkor azt el tudnám képzelni a későbbiekben, hogy egy-két ember végzi a gyártást hasonló precizitással, én pedig az új ötletekért, az első prototípus elkészítéséért felelek, mert ez a részfolyamat tesz igazán boldoggá.”

Elismeri, még hosszú út áll előtte, hogy eddig eljusson, s szeretné a vállalkozói attitűdjét is fejleszteni, de vannak biztató jelek. Ügyfelei jelenleg nagyrészt nőkből állnak, akik főleg ajándékba vásárolnak, ám szívesen választanának maguknak is terméket, így ezen a téren van lehetőség. Emellett jó lenne egy webshopot is elindítani, persze itt is odafigyelve a fenntarthatóságra, hiszen végső soron Peti számára ez a cél.

„Rossz látni azt a kapitalista szemléletmódot, amely arra buzdít, hogy állandóan új dolgokat vegyünk, amikre nincs szükségünk, és amely iszonyatos terhet ró a környezetünkre. A saját életemben is ennek ellenkezőjére törekszem, és a vállalkozásommal is ezt az üzenetet próbálom átadni: olyan termékeket szeretnék az emberek kezébe adni, amelyeket nem kell néhány éven belül eldobni, hanem egy életen át elkísérnek.”

Bertalan Melinda / Fotó: Egyed Meli, Jámbor Péter

További cikkek

Jövőbetekintő
Örökséget adni a jövőnek is
Fazekas Fanny tevékenységeivel oldalakat lehetne megtölteni: a mindennapokban fenntartható vállalkozások online megjelenését egyengeti, de szervezett már a témában kortárs design és divatkiállítást, végigjárta az El Caminót, makramézik, nemrég pedig párjával gobleines kabátokat készítettek. Interjúnkban megpróbáljuk röviden összefoglalni, miért érdemes odafigyelni rá.
Jövőbetekintő
A játékkészítő, akinek a játékait harminc év múlva is szeretni fogod
Mindannyiunk életében vannak tárgyak, amelyek ugyan a gyerekkorhoz tartoznak, ha a kezünkbe vesszük őket, harminc év múltán is olyan szeretettel nézünk rájuk, mint öt-hat évesen. S talán éppen ez a jó játékok titka: időtállóak és értékérzők. Akárcsak Káposznyák Viktória, a Tarkaplacc alapítójának csodás horgolt figurái.
Jövőbetekintő
Boldog felnőtteket 2040-re
2015-ben indult a Budapest School nevű iskola-hálózat, amely egyik társalapítója a Preziből is jól ismert Halácsy Péter. 2019 ősze óta már Veszprémben is jelen vannak, ahol a gyerekek ugyanazt megtanulják, mint a hagyományos iskolákban tanulók, csak más az út, amit bejárnak.
Jövőbetekintő
A lőállások menedékéből jelentjük: nem ez a teljes valóság
Vannak olyan országok, amelyektől óva intenek, egy fiatal fotóriporter viszont nem riad meg ezektől, célja, hogy bemutassa az arab országokat és embereket közelebbről, valamint az ő kultúrájukat, mindennapjaikat. Közel-keleti élményekről, tapasztalatokról és kulisszatitkokról is beszélgettünk Hölvényi Kristóffal.
Jövőbetekintő
Az Európát jelentő deszkákon
Magyarország egyetlen gördeszka lap gyártója Kádártán alkot, ő készíti a világ egyik legjobb freestyle-os, Tűri Zoltán lapjait is. Sosem a gazdasági érdekek mozgatták, Bolvári Dániel mégis az év Veszprém megyei vállalkozója díjat vehette át 2019-ben a VOSZ-tól.