Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Veszprém
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem
A megállapodással újabb távlatok nyílnak a két intézmény hosszútávú oktatási, kutatási és fejlesztési együttműködései terén, illetve a már meglévő szakmai kapcsolatok is tovább erősödnek.
Az AutoWallis a szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel
Tovább folytatja nemzetközi terjeszkedését az AutoWallis, miután kötelező érvényű megállapodást kötött a szlovén piac jelentős autókereskedőjével az Avto Aktivval tevékenységének és ahhoz kapcsolódó ingatlanjainak felvásárlásáról - közölte a cég az MTI-vel pénteken.
belföld
Turisztikai ügynökség: minden idők legsikeresebb nyarát zárta a belföldi turizmus
Minden idők legsikeresebb nyarát zárta 2021-ben a belföldi turizmus Magyarországon - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a nyári szezont értékelő sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.
belföld
Bio őrölt mandulát hívtak vissza aflatoxin szennyezés miatt
A forgalmazó dm-drogerie markt Kft . 200 grammos dmBio őrölt mandulát hívott vissza a határérték feletti aflatoxin tartalom miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF) keresztül érkezett jelzés alapján.
Veszprém
Kívül-belül megújult a Csermák Antal Zeneiskola
A Modern Városok Program keretében több mint 1,6 milliárd forintos állami támogatásból megvalósult fejlesztés részeként új tan- és hangszeres termek, megszépült folyosók, valamint nagyobb ruhatár és büfé várja a tanulókat az új tanévben.
Varga Mihály: állami támogatásból épült koronavírus elleni gyógyszert gyártó üzem
Az Egészségipari Támogatási Program keretében a koronavírus elleni gyógyszerek gyártására új kapacitásokat épített a Pannonpharma Kft. 1,6 milliárd forintból Pécsváradon - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán csütörtökön.
belföld
Tállai András: mintegy 57 ezer nagycsaládos anya mentesült az adófizetés alól
Tavaly mintegy 57 ezer négy- vagy többgyermekes anya nem fizetett egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem. Az Európai Unióban is egyedülálló a nagycsaládosokat segítő, magyar adómentesség, amely 2020-ban összességében 22 milliárd forintot hagyott az érintetteknél - tájékoztatta az MTI-t Tállai András.
Új nagymacska bemutató komplexum és háziállat kifutó épül a Veszprémi Állatkertben
Új otthont kapnak a tigrisek, hiúzok és hópárducok. Összesen 3 hektáron újul meg a megyeszékhely vadasparkja.
Szijjártó: a rendszerváltás óta soha nem dolgoztak még annyian Magyarországon, mint ma
A rendszerváltás óta soha nem dolgoztak még annyian (4,7 millióan) Magyarországon, mint ma és jelenleg is 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik az országban - közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Nyírbátorban.
Veszprém
20 éves születésnapját ünnepli a Maxon Motor
A svájci cég veszprémi üzeme kerek két évtizede van jelen a városban. Az évforduló alkalmából felidézték, hogy honnan hova jutott el a vállalat.
Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége az első fél évben
Az AutoWallis csoport 97,6 milliárd forint árbevételt ért el az első fél évben, 156 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 3,18 milliárd forint volt, ami több mint négyszerese az előző év hasonló időszakában elért 757 millió forintnak - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
Több mint 100 millió forint értékű fejlesztések Szentgálon
A község a Belügyminisztérium és a Magyar Falu Program támogatásával fejlesztette ingatlanjait, újította fel útjait, könyvtárát, orvosi rendelőjét és óvodáját az elmúlt másfél évben.
Környezetkímélő és fenntartható üzemanyagok fejlesztését segíti a Pannon Egyetem
Egy négyéves projekt keretében olyan üzemanyag-komponensek kifejlesztésén dolgozott az egyetem, melyek révén a környezetet kímélő, ugyanakkor hosszabb távon is energiatartalmú üzemanyagok kerülhetnek a járművekbe.
belföld
A lakáskiadás jövedelméből adózni kell
A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A felsőoktatási tanév kezdetével lassan elfogynak a kiadó albérletek, ezért nem árt tisztázni a hosszútávú lakáskiadás szabályait.
belföld
Varga Mihály: rekordösszeget költ felsőoktatásra a kormányzat
Soha korábban nem költöttek még Magyarországon felsőoktatásra annyi forrást, mint a jelenlegi kormányzati ciklusban - jelentette ki Varga Mihály, az Óbudai Egyetemet fenntartó Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az intézmény hétfői, Budapesten megtartott tanévnyitó ünnepségén.
Évtizedes mélyponton a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban
Évtizedes mélyponton a Michigan Egyetem augusztusra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe az Egyesült Államokban.
Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG
Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
Felmérés: a munkáltatók kétharmada nem bízik ellégé kollégáiban távoli munkavégzés közben
A munkáltatók mindössze 35 százaléka bízik meg teljes mértékben a távmunkában dolgozó munkatársaiban, 39 százalékuk viszont úgy véli, hogy emberei otthon nem dolgoznak olyan keményen és hatékonyan, mint az irodában - közölte a Ricoh Europe kedden az MTI-vel.
albérlet
Emelkedtek az albérleti díjak
Egyre többen veszik online az iskolaszereket
Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
Veszprém
Fedett gokartpálya nyílt Veszprémben
A Házgyári úton egy raktárépületet alakítottak át gokartpályává, így jött létre a környéken egyedülállóan fedett Balatonkarting. A 360 méter hosszú aszfaltcsíkon 20 kanyart kell bevenni, mellette pedig a legmodernebb időmérő technológiával és biztonsági funkciókkal is fel vannak szerelve a gokartok.
bank
Jelentős mennyiségű készpénz maradt a lakosságnál a jegybanki szakértők szerint
Tavaly óta jelentős mennyiségű készpénz maradt a lakosságnál - mondták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi online könyvbemutatójának résztvevői.
Varga Mihály: várakozáson felül nőtt a magyar GDP a második negyedévben
Várakozáson felül, 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ez a valaha mért legmagasabb negyedéves növekedésnek számít - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a Facebook oldalán.
Veszprém
Megkezdték a kerékpárút építését Márkó és Bánd irányába
A Veszprémvölgyi úttól induló kerékpárutat várhatóan jövő május végén vehetjük birtokba.
Az Euronics üzlethálózat árbevétele erőteljesen nőtt az első fél évben
Az Euronics üzlethálózat árbevétele az első fél évben - a márciusi zárva tartást nem számolva - 20 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, annak köszönhetően, hogy a gazdaság újraindításával jelentősen nőtt a kereslet a műszaki cikkek iránt - közölte az üzlethálózatot Magyarországon üzemeltető Vöröskő Kft. hétfőn az MTI-vel.
belföld
Még mindig sokan dolgoznak szabadságuk alatt is
A magyar munkavállalók harmada alkalmanként, 9 százaléka pedig rendszeresen dolgozik szabadsága alatt is - közölte a Profession.hu állásportál kedden az MTI-vel.
belföld
10 ezer fővel ismét elstartol az ingyenes informatikusképzés
Idén augusztusban az Innovációs és Technológiai Minisztérium 10 ezer fő számára ismét elindítja a 100 százalékban államilag támogatott informatikusképzést, az Újratervezés Programot, amelyre augusztus 9-ig még bárki jelentkezhet. Az Újratervezés Programot sikeresen teljesítők jövő tavasszal informatikusként válthatnak karriert, ráadásul a képzések résztvevői szabad felhasználású, nulla százalékos kamatozású diákhitelt is igényelhetnek megélhetési költségeik fedezésére.
belföld
Elérte legmagasabb pontját a Mol épülő székháza
Elérte legmagasabb pontját a Mol épülő székháza, ebből az alkalomból bokrétát állítottak kedden a toronyház szerkezetének tetejére.
bank
Magyarnemzet.hu - Matolcsy: csak a biztonságos és sikeres euróbevezetés elfogadható
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
külföld
A nem őshonos fajok sokba kerültek Európának az elmúlt hatvan évben
A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében tavaly 185 gazdálkodó 14 tonna búzát ajánlott fel a rászorulóknak. A Magyarok Kenyere program idei búzagyűjtő napját Tésen tartották csütörtök délelőtt.
További drágulásra számítanak az agrárium szereplői
Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben. A piaci szereplők helyzetértékelése főként a baromfi, a szőlő-bor és szántóföldi növénytermesztésre alapozott termékpályákon javult, a többi alágazatban alapvetően stagnálás, minimális csökkenés figyelhető meg. Azzal az élelmiszerpiac minden szereplője egyetért, hogy a nyersanyagok drágulása nem épült még be teljesen az értékesítési árakba. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői is arra számítanak, hogy az élelmiszerárak a következő egy évben tovább emelkednek, és egy többéves növekedési ciklusra is számítani kell.

Szeretem, ha egy tárgy kiállja az idő próbáját

Jövőbetekintő
2021. június 9. 15:43

Jámbor Péter saját megfogalmazása szerint az alkotás megszállottja: úgy érzi, akkor járja át igazán a flow, ha a kezével hozhat létre valamit – mostanság épp bőrből. Rajong a régmúlt időkből ránk maradt, egyszerűségükben szép, praktikus tárgyakért, amelyek évtizedek múlva is képesek kielégíteni az igényeket, így aztán nem véletlen, hogy vállalkozását is olyan mesterségre építette, amely egyszerre ősi mégis mai.

Van az Út a vadonba című filmben egy jelenet, amikor a főszereplő Chris találkozik az idős Ronalddal, akitől megtanulja a bőrgravírozást, majd ez az ajándék lesz az, ami végül elkíséri utolsó útjára. Ez a néhány filmkocka nemcsak a két embert összefűző kapocs miatt megindító, de azért is, mert megmutatja, hogyan ruházódik fel lélekkel egy hétköznapi tárgy, amint arcot tudunk kötni hozzá, s látjuk, ez a személy mennyi munkát és szeretetet tett belé.

Bár a kézművesség ismét vonzó lett az utóbbi években, bőrművesekkel a mai napig ritkán találkozni, különösen 30 éves kor alatt. Pedig igazán szép szakma, talán egyike azoknak, amely a leginkább reflektál ember és természet kapcsolatára, s arra, hogy az alkotás mennyire lényünk része ősidők óta.

Jámbor Péter valószínűleg nagyon is érzi ezt a kapcsolatot, hiszen gyerekkora óta imád a kezével dolgozni. „Nekem ez adja meg a flow-t, a kiteljesedést” – meséli. Van, hogy szemrevaló fa konyhabútort készít, 2015 vége óta pedig a bőrművességben mélyedt el. „Láttam néhány videót az interneten külföldi bőrművesekről. Megfogott az egész hangulata, a termékeik, hogy olyasmit hoznak létre, amely egy ősi szakmához kötődik, mégis mai igényeket elégít ki. Nagyon szeretem azokat a tárgyakat, amelyek a régmúlt időkből maradtak ránk, egyszerűek, nincsenek túlgondolva és a mai napig képesek ellátni a feladatukat – mint mondjuk egy mákdaráló. Én is ilyen termékeket szeretnék alkotni, amelyeket esetleg évtizedek múlva is úgy vesznek kezükbe az emberek, hogy azt mondják: ez jól lett elkészítve” – emlékezik vissza.

Az első alkotása egy saját maga által felújított országúti bicikli bandázsa volt – az ehhez szükséges tudást a videókból sajátította el. Később a kerékpár egy balesetben összetört, de a bőr szeretete megmaradt. Következő körben készített magának egy derékszíjat – amit, mutatja, a mai napig hord –, aztán egy pénztárcát, egy táskát, egy kártyatartót – mindig azt, amire szüksége volt.

Akkoriban viszont még abszolút hobbiként tekintett a bőrművességre, s inkább a mérnöki pályát célozta meg. Mint meséli, pályaválasztáskor felmerült benne a fizikusi hivatás is, de rájött, hogy az elméleti világ nem neki való. „Szeretek gondolkodni dolgokon, de ha annak nincs konkrét megvalósulása, az nem tesz boldoggá.” Gépészmérnökként viszont mégis csak ott van a lehetőség, hogy az elképzelés kézzel foghatóvá váljon. Azt a pályát mindenesetre egy időre elengedte – nem végleg, mert szép szakma a gépészmérnököké s a világot is képes adott esetben előre lendíteni, így a későbbiekben szívesen dolgozna párhuzamosan műszaki területen is, de egyelőre a bőrműves vállalkozásra, a Jambor Peter Leather Works-re szeretne koncentrálni, amit 2020 júniusában indított el.

Talán nem véletlen egyébként, hogy Peti történetét hallgatva egyből Sean Penn filmje jutott eszembe: akárcsak a főszereplő Chris McCandless, úgy Peti is mélyen tiszteli a természetet, és nála is a „vadonban” születtek meg a nagy felismerések. „2019 augusztusában túrázni mentünk a kedvesemmel a Tátrába, a közeg, a magashegyi levegő pedig valamiképpen megihletett, hogy belevágjak a vállalkozásba.” Addigra már volt egy kis bázisa barátokból, ismerősökből, akik szerették a munkáit, így ez is biztatta. Egy világjárvánnyal terhelt évben bátor lépés a váltás, mivel azonban alapvetően az online térben értékesíti termékeit, nem látta ennek akadályát, másrészt Peti igazi újdonságkereső. Őszintén bevallja, ezt néha túlzásba is tudja vinni és tanulnia kell, hogy kitartson az elhatározásai mellett.

Úgy tűnik, a bőrművességben azért megtalálta a helyét, az elvei mellett pedig kétségtelenül kitart. A minimalista forma mellé maximalista hozzáállás társul: Peti a legnagyobb precizitással készíti termékeit, prémium minőségre, praktikumra és fenntarthatóságra törekszik minden téren. Az alapanyagokat Olaszországból szerzi be, ahol a mai napig rengeteg kis családi manufaktúra található, és ahol a környezeti terhelésre is odafigyelve, hagyományos gyártási technológiával állítják elő a növényi cserzésű marhabőröket. „Ez egy kicsit hosszadalmasabb folyamat, azonban fontos számomra, hogy fenntartható forrásból származzanak az anyagok és ne tartalmazzanak egészségre káros vegyületeket. Másrészt ettől lesz olyan finom tapintása és kellemes illata a bőrnek” – magyarázza, miközben felém nyújt egy félkész derékszíjat, hogy leellenőrizhessem, ez valóban így van.

Állítja, semmi ördöngösség nincs a bőrművességben: minden folyamat ugyanúgy megtanulható, mint mondjuk a kötésnél. Némi kézügyesség persze kell, de gyakorlással ez is fejleszthető, illetve minőségi szerszámok. Utóbbiak részben saját gyártásúak, és a táblában érkező, különböző vastagságú bőrök szabás-varrását is teljes mértékben kézzel, hagyományos módszerrel végzi. Maga készíti a termékekhez szükséges sablonokat, amelyeket aztán egy sniccerrel vág ki, majd kilyukasztja az öltések helyét, egy japán manufaktúra által készített növényi alapú kenőccsel eldolgozza a széleket, amitől szép fényes lesz a bőr, végül kézzel, kéttűs technikával összevarrja az anyagot.

Szerényen beszél, pedig valószínűleg nem mindenki tudná hibátlanul megmunkálni a bőrt, vagy legalábbis nem lenne türelme újrakezdeni egy pénztárcát, ha véletlenül rossz helyen lyukasztaná ki az anyagot.

De Peti nemcsak a gyártás során figyel a minőségre, a kezéből kiadott termékekre élettartam garanciát is vállal: szeretné nyomon követni a termékek életét, aktív kapcsolatot fenntartani a vásárlókkal, segíteni, ha kérdés merülne fel a bőrápolással, használattal kapcsolatban.

S ha már jövőbetekintés, Petinek akad ötlete. „A kísérletező kedvem végtelen, amint legyártottam egy terméket, már azon töröm a fejem, hogyan lehetne még praktikusabbá tenni. Ezt talán egy kicsit szűkebb keretek közé kellene fognom és a meglévő termékekre koncentrálni, mert folyamatos kísérletezésre nem lehet üzletet építeni. Ugyanakkor azt el tudnám képzelni a későbbiekben, hogy egy-két ember végzi a gyártást hasonló precizitással, én pedig az új ötletekért, az első prototípus elkészítéséért felelek, mert ez a részfolyamat tesz igazán boldoggá.”

Elismeri, még hosszú út áll előtte, hogy eddig eljusson, s szeretné a vállalkozói attitűdjét is fejleszteni, de vannak biztató jelek. Ügyfelei jelenleg nagyrészt nőkből állnak, akik főleg ajándékba vásárolnak, ám szívesen választanának maguknak is terméket, így ezen a téren van lehetőség. Emellett jó lenne egy webshopot is elindítani, persze itt is odafigyelve a fenntarthatóságra, hiszen végső soron Peti számára ez a cél.

„Rossz látni azt a kapitalista szemléletmódot, amely arra buzdít, hogy állandóan új dolgokat vegyünk, amikre nincs szükségünk, és amely iszonyatos terhet ró a környezetünkre. A saját életemben is ennek ellenkezőjére törekszem, és a vállalkozásommal is ezt az üzenetet próbálom átadni: olyan termékeket szeretnék az emberek kezébe adni, amelyeket nem kell néhány éven belül eldobni, hanem egy életen át elkísérnek.”

Bertalan Melinda / Fotó: Egyed Meli, Jámbor Péter

További cikkek

Jövőbetekintő
Azokat a helyeket keresem, amelyek még megmaradtak önmaguknak
Kondor Bence adventure fotós nevére akkor kaphatták fel a fejüket a kalandszeretők, amikor 2018 telén körbegyalogolta a Balatont. Pedig ez csak egy lenyűgöző túrái közül: járt például Grönlandon, végigstoppolta Új-Zélandot és részt vett nepáli mézvadászaton. Bencét azonban sok utazóval ellentétben nem csupán az élményszerzés hajtja: kamerájával szeretné megörökíteni világunk veszélyben forgó értékeit.
Jövőbetekintő
Örökséget adni a jövőnek is
Fazekas Fanny tevékenységeivel oldalakat lehetne megtölteni: a mindennapokban fenntartható vállalkozások online megjelenését egyengeti, de szervezett már a témában kortárs design és divatkiállítást, végigjárta az El Caminót, makramézik, nemrég pedig párjával gobleines kabátokat készítettek. Interjúnkban megpróbáljuk röviden összefoglalni, miért érdemes odafigyelni rá.
Jövőbetekintő
A játékkészítő, akinek a játékait harminc év múlva is szeretni fogod
Mindannyiunk életében vannak tárgyak, amelyek ugyan a gyerekkorhoz tartoznak, ha a kezünkbe vesszük őket, harminc év múltán is olyan szeretettel nézünk rájuk, mint öt-hat évesen. S talán éppen ez a jó játékok titka: időtállóak és értékérzők. Akárcsak Káposznyák Viktória, a Tarkaplacc alapítójának csodás horgolt figurái.
Jövőbetekintő
Boldog felnőtteket 2040-re
2015-ben indult a Budapest School nevű iskola-hálózat, amely egyik társalapítója a Preziből is jól ismert Halácsy Péter. 2019 ősze óta már Veszprémben is jelen vannak, ahol a gyerekek ugyanazt megtanulják, mint a hagyományos iskolákban tanulók, csak más az út, amit bejárnak.
Jövőbetekintő
A lőállások menedékéből jelentjük: nem ez a teljes valóság
Vannak olyan országok, amelyektől óva intenek, egy fiatal fotóriporter viszont nem riad meg ezektől, célja, hogy bemutassa az arab országokat és embereket közelebbről, valamint az ő kultúrájukat, mindennapjaikat. Közel-keleti élményekről, tapasztalatokról és kulisszatitkokról is beszélgettünk Hölvényi Kristóffal.