Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Járt utat a járatlanért

Iránytű
2021. június 9. 15:42

„Takarodjatok haza, turisták!” Bár ez az a mondat, ami valószínűleg sokáig nem fog újra elhangzani egyetlen korábban turisztikailag túlterhelt célpont lakóinak szájából sem, a turizmus fenntarthatóvá tételének felelőssége nem hárult el. Sőt. Most van itt az idő, hogy új, etikusabb utakat jelöljünk ki jövőbeli kalandozásainkhoz.

Az utazás az egyik legjobb módja életre szóló élmények szerzésének, személyiségünk és világnézetünk formálásának, bolygónk sokszínűségének felfedezésére. Szociológiai kutatások bizonyítják, hogy az így szerzett ismereteink növelik az alkalmazkodóképességünket és segítenek a saját társadalmunkban való boldogulásban. Nem véletlenül küldték már a XVII. századi brit arisztokrata szülők is „grand tour”-ra csemetéiket a kontinensre, hogy megismerjék annak épített örökségét, népeinek szokásait és kultúráját: azt remélték, a tapasztalatok majd hozzásegítik az ifjakat a gazdasági, politikai és társadalmi életben való érvényesüléshez.

Később, az utazás demokratizálódásával az is bebizonyosodott, hogy az idegenforgalom jelentős gazdasági tényező is: 2019-ben globálisan már 8,9 milliárd forintot költöttünk turizmusra, számos országnak pedig ez lett az egyik legfontosabb bevételi forrása: a thai GDP 22%-át például ez adja.

Csakhogy, mint oly sok mindennek, a turizmusnak is van egy árnyoldala, amellyel az utóbbi években egyre többször szembesülhettünk. Mire elértük a fenti számokat, gyakorlatilag havi rendszerességűvé váltak a hírek, amelyek arról szóltak, hogyan keseríti meg a helyiek életét és zsákmányolja ki a bolygót a tömegturizmus, legyen szó a túlzsúfolt városokról és látványosságokról, a kifehéredő korallzátonyokról és a letarolt virágos rétekről, a túlsúlyos turisták alatt roskadozó alultáplált és szomjazó állatokról vagy éppen a légi közlekedés során keletkező évi több millió tonna szén-dioxidról.

Arról, hogy fenntarthatóbbá kellene tenni a turizmust, már a 80-as évek közepe óta kampányoltak az aktivisták, több-kevesebb sikerrel. Mígnem jött a koronavírus-járvány és kiverte a kezünkből a fűrészt, amivel már egy ideje akkurátusan vágtuk magunk alatt a fát, némi esélyt adva arra, hogy észrevegyük a balgaságunkat. Szakemberek szerint ennél jobb lehetőségünk aligha lesz rá, hogy változtassunk.

Leginkább a saját szokásainkon. Santeri Lehtonen aktivista szerint ugyanis hiába javítana a  helyzeten az innováció – például kisebb karbonlábnyomú repülőgépek vagy modernebb hajók gyártása –, ezek a befektetések nyilvánvalóan drágábbak lennének, mint amit a piac támogatna. Hozzászoktunk a kényelemhez, a gyorsasághoz és a röhejesen olcsó árakhoz.

Ezért először az utazás kultúráját kell megváltoztatni, amihez azt is át kell gondolnunk, miért is utazunk. Azért, hogy más kultúrákat, embereket, nyelveket, szokásokat ismerjünk meg? Hogy valóban lássuk a világ sokszínű arcát? Vagy azért, hogy feltöltődjünk? Netán azért, hogy kipipáljunk néhány tételt a bakancslistánkon és az élet császárainak érezzük magunkat? Ha utóbbi, nem valószínű, hogy ez a cikk fog elindítani a változás útján. Előbbi két esetben van esély. Mert beláthatjuk, hogy a helyi kultúrában nem egy rapid, végigloholt barcelonai hétvégén fogunk találkozni, ahol ugyanazt esszük, amit itthon és ugyanazokat a fotókat készítjük el, mint mások. És kipihenni sem egy ilyen úton fogjuk magunkat. Azt itthon is megtehetjük egy erdei tanösvényen sétálva.

A Talpalatnyi történetek blog szerzői, a hulladékmentes utazás hívei, Kocsis Dóra és Németh Edvárd ezért is döntött úgy, hogy hétvégi kirándulásra hazai helyszínt választanak, a szomszédos országokba és a kevésbé környezetszennyező vonattal utaznak, ha egy-két hetük van, s csak abban az esetben ülnek repülőre, ha két-három hónap áll rendelkezésükre. Ennek a fajta lassú utazásnak persze előfeltétele a rugalmas munkaidő vagy a szabadúszó lét, akárcsak a digitális nomád életmódnak, ahol egy laptop segítségével akár Indonéziából dolgozhatunk, s míg egy hátizsákból élünk hónapokig, a minimalizmust is magunkévá tehetjük.

A hulladékmentes utazást mindenesetre szabadság mennyiségtől függetlenül is alkalmazhatjuk, s tartsuk szem előtt azt is, hogy a szolgáltatás, amire pénzt adunk ki, milyen hatással van lokálisan és globálisan. Etikus-e a szemmel láthatóan elcsigázott indiai elefánt hátán pózolni? Nem lehet, hogy teljesen irreális több köbméter vizet elpancsolni az egzotikus sziget luxusszállodájában, miközben a helyieknek alig jut tiszta folyóvíz? És tényleg szükségem van arra az egyen vacakra, amit minden európai szuvenírboltban megtalálok, mikor valódi kézműves terméket is vehetek?

Szép dolog a carpe diem, de gondoljunk időnként a másnapra is. A járt utat pedig a járatlanért nyugodtan hagyjuk el. Lehet, hogy az kicsit porosabb és lassabb lesz, de egy kempingautóban körbecsavarogni Montenegrót vagy végigstoppolni Németországot, netán szimplán elmélyülni Vietnam szépségében sokkal nagyobb élmény lesz, mint Velencében zsúfolódni a Rialtón.

Bertalan Melinda / Fotó: Unsplash

További cikkek

Iránytű
Ahol menny és föld összeér
Nem kell feltétlenül mélyen vallásosnak lennünk ahhoz, hogy érdekeljen bennünket egyházi örökségünk. A Sixtus-kápolnát sem csak a hívők tekintik meg, hanem azok is, akiket Michelangelo teljesítménye nyűgöz le. Ugyanez igaz a Bakony és a Balaton-felvidék kincseire, amelyeket egy természetjáró, hobbi régész vagy művészetszerető is tud értékelni. Öt ilyen helyet mutatunk.
Iránytű
Luther legnépszerűbb ötlete, avagy volt egyszer egy karácsonyi vásár
Ha létezik az utazósznoboknak tiltólistája, a karácsonyi vásárok valószínűleg szerepelnek rajtuk. Mert túl turistásak, túl drágák, túlságosan a kirakatról szólnak. Ez hatalmas tévedés. A karácsonyi vásárok legalább annyira az európai kultúra részei, mint Firenze szobrai vagy a görög Meteorák, így felkeresésük egyben kultúrtörténeti utazás.
Iránytű
Visszatérés Nagy-Magyarországra
Bár az időutazás nem bizonyított, bizonyos keretek között már-már hasonló illúzióban lehet részünk: például ha olyan helyre utazunk, ahol az elődeink éltek, és ennek még ma is felfedezhetők nyomai. A trianoni békeszerződés értelmében elcsatolt területek felfedezése épp ilyen élmény, és ez mikor máskor lenne aktuálisabb, ha nem a centenárium évében? Hét izgalmas helyet ajánlunk az egykori Magyar Királyságból.
Iránytű
Közép-Európa El Caminója
A Mária-út, Közép-Európa legnagyobb zarándokútvonala talán még nem szerepel annyi bakancslistán, mint a csak Camino-ként emlegetett Szent Jakab-út, a cél egyértelműen az, hogy felzárkózzon nagytestvéréhez, mind látogatószámban, mind infrastruktúrában. A Szűz Mária búcsújáróhelyeket összekövető útvonal ugyanakkor „hiányosságai” ellenére egyvalamivel már most biztosan többet tud adni: ezt járva a gyökereinkhez is közelebb kerülhetünk.
Iránytű
Adrenalin-függő aszkéták
Néhány éve egy magyar földrajztanár egyedül végiggyalogolta a világ egyik leghosszabb és legnehezebb túraútvonalának tartott Pasific Crest Trailt. Ha azt gondolnánk, ő az egyetlen, aki ilyesfajta embert próbáló kalandra adja a fejét, tévedünk.