Manapság az inzulinrezisztencia a modern társadalom egyik legnagyobb egészségügyi problémája, és sajnos testsúlytól, kortól függetlenül kialakulhat, viszont a legérintettebbek a 30-40 éves nők.
Egyfajta szénhidrát-anyagcsere betegségéről van szó, de nagyon gyakran sok más betegséggel együtt jár, ilyen például a PCOS, Hashimoto pajzsmirigy betegség, amelyek aztán megint egy sor egészségügyi problémát vetnek fel. Nagyon gyakran a meddőség, a sikertelen fogyás hátterében is az inzulinrezisztencia áll.
A terápia a megfelelő, meghatározott szénhidrát tartalmú diétából és a rendszeres testmozgásból áll, esetleg gyógyszeres kezeléssel kiegészítve.
Az inzulinrezisztenciában az inzulin érzékeny szövetek inzulin érzékenysége csökken, emiatt a sejtek kevesebb cukrot vesznek fel a vérből. Erre reagálva a hasnyálmirigy még több inzulint termel, hogy a vércukrot normalizálja, amely hosszútávon kezeletlenül a hasnyálmirigy kimerüléséhez, így cukorbetegséghez vezet.
Tünetei nagyon változatosak lehetnek
- Túlsúly
- Sikertelen fogyókúrák
- Gyakori cukoréhség
- Alvászavarok
- Étkezés utáni fáradtság
- Menstruációs zavarok
- Meddőség
- Túlzott idegesség, esetleg depresszió
- Zsíros bőr, izzadás
- PCOS
Az étkezések és az életvitel rendszeressége fontos ebben az állapotban. Nagyon fontos, hogy a napi bevitt szénhidrát megfelelő arányba legyen elosztva és a lassan, illetve a gyorsan felszívódó szénhidrátokat a kellő napszakban fogyasszuk. Az, hogy mennyi szénhidrátot kell fogyasztani, sok tényezőtől függ, így ezt minden esetben egyénileg határozza meg a dietetikus.
Ezeken kívül fontos szempont, hogy kerülni kell a cukrot – beleértve a kristálycukrot, porcukrot, barna cukrot, nádcukrot, mézet és a különböző szirupokat, illetve az ezeket tartalmazó termékeket. Ez egy elég nehéz feladat abból kifolyólag, hogy az élelmiszer jelölésben nagyon sok elnevezése van a különböző cukroknak.
Érdemes magas rosttartalmú gabonákat, álgabonákat és az abból készült termékeket fogyasztani és a fehér lisztből készült árukat, ételeket kerülni. Zöldségekből nincs limit viszont a minimálisan elfogyasztott mennyiség legalább 400-600 g legyen egy napon.
Csík Orsolya, dietetikus / Fotó: Freepick