Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Az izgat, ha a közösségért dolgozok

Coffee Latte
2021. június 9. 15:42

A Vízimentők Balatoni Szakszolgálatának alapítója, utódjának pedig kezdetek óta vezetője. A balatoni emberek biztonsága a szívügye. Szerencsésnek érzi magát, mert ahogy mondja, a munkában egyensúlyba tud kerülni. Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjével beszélgettünk.

Több mint húszan 1999-ben alapították meg a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elődjét, a Vízimentők Balatoni Szakszolgálatát. Tíz évvel korábban a Keszthelyi Vízimentő Egyesület egyik alapítója volt. Ma amellett, hogy a VMSZ elnöke, az Országos Mentőszolgálatnál is dolgozik. Korábban nemzetközi mentésekből is kivette a részét. Mi fogja meg az életmentésben?

Már fiatal koromban beszippantott a dolog, és nagyon úgy fest, hogy ebben is maradok. Minden, amit csináltam az életemben, az életmentésről szólt. A siker íze az ember szájában egy jó dolog. Mindent úgy szeretek csinálni, hogy annak van egy pozitív hozadéka. Sokat álmodoztam és álmodozok a mai napig. Az álmaimért dolgozom, amik egyébként nem elvont dolgok, hisz mindegyik a közösségekről és az emberek biztonságáról szól. Ebben rengeteg partnerem akad, így nekem is könnyebb.

Olykor az OMSZ-nél is szolgálatot teljesít. A vízimentés nem elégíti ki?

A súlypont a vízimentőknél van, az Országos Mentőszolgálatnál való munka a napi alázat gyakorlása, a szárazföldi mentés, a csapategységben való gondolkodás és a kollégák miatt fontos. Ez segít abban, hogy egyensúlyban tudjak maradni. Az életem nagy részét a vízimentés és az azzal kapcsolatos tevékenységek töltik ki.

Említette a közösséggel és az életmentéssel kapcsolatos álmait. Ezekről mit szabad tudni?

Már most tudom, hogy a következő 35 évben mit fogok csinálni. A VMSZ egy 21 éves szervezet, amely még koránt sincs kész. Meg szeretném élni, hogy a szolgálat 50 éves lesz. A terveim szerint a következő 10-20 év a professzionalizálódásról, a magasabb szintű oktatásról és a társadalomban való még jobb elfogadtatásról fog szólni. A jelek arra utalnak, hogy alakul a dolog, és most is ott állunk, ahol kell.

Az életmentés mellett a Balatoni Kör tagja is. Fontosnak tartja az egész éves Balaton koncepcióját és a minőségi gasztronómiát?

Fontos, hogy csak tiszteletbeli tag vagyok, amit a Balatonért való tevékenységeim miatt érdemeltem ki. Itt inkább fogyasztóként és műkedvelőként vagyok jelen és néha el is mondom a véleményemet. Nyilvánvalóan szeretem a minőségi gasztronómiát, és ez a minőség felé való orientálódás szerintem fontos a Balaton jövője szempontjából, hogy egész éves turisztikai desztináció tudjon maradni. Itt párhuzamot vonnék a VMSZ-szel, hisz a Balatoni Kör is csupán egy 6-7 éves alakulat, és idő kell ahhoz, hogy kiforrjon a dolog – mint a vízimentőknél. Mindkettőnek a minőség felé kell orientálódni és ezt célul kitűzni. A hibákat elő kell venni, meg kell nézni, jobban csinálni. Az adottságok már megvannak.

A sok teendője mellett hogyan lazít?

Mindig arra van ideje az embernek, amire hagy. A beosztásomat én csinálom és engem abszolút az izgat, ha a közösségért dolgozok. Ritkán vagyok szabadságon, de ez nem jelenti azt, hogy nem szoktam lazítani. Ha pihenek, azt is általában egy külföldi munkaúttal kapcsolom össze. Nem teherként élem meg a munkát, hisz azt a tevékenységet végzem, amit a szabadidőmben is csinálnék. Ahogy mondani szoktam, játszva dolgozom, és ezt nem élem meg rosszul. A gyerekeim és a családom is ilyen aktív, mindenki a maga területén dübörög. A családom mindenekelőtt áll, de ez nem mindig volt így.

Akkor a munkája egy szerelemprojekt?

Itt lakom a Balatonon, itt jövök-megyek, mióta az eszemet tudom. De tudjuk, a szerelemben is fel kell áldozni dolgokat. Szerencsés vagyok, mert egyensúlyba tudok kerülni a munkámmal és ezt a családom is hasonlóképp éli meg. A feleségem mentőtiszt, a nagyobb gyerekeim vízimentők, két fiam a búvárszolgálat tagja is, a lányom pedig hajót vezet. Van olyan nap, amikor mindegyikünk szolgálatban van, és együtt dolgozunk. Ebből nem szokott különösebb probléma lenni, mindenki teszi a dolgát, ebbe nőttek bele. Ezen kívül mindegyikőjüknek megvan a maga területe, de ez a furcsa közös hobbink, ami már élethivatás, hogy életeket mentünk.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjeként miből áll egy napja?

Ugyanúgy dolgozom, mint mindenki más a szolgálatnál. Előkészülünk a napi feladatokra, és várunk, várunk, várunk és várunk, hogy riasztást kapjunk. Ha nem vagyok szolgálatban, akkor is be van kapcsolva a rádióm, így mindenről tudok. Ha komolyabb havária, süllyedő hajó, vagy haláleset van, helyzettől függetlenül a helyszínre megyek, mert úgy gondolom, hogy egy vezetőnek a rendkívüli esetekben ott a helye.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást a szakmában?

Nem kihívások vannak, inkább nehézségek. Én a szerint a recept szerint dolgozom és élek, hogy „nyújtsd a legjobbat és csinálj meg mindent a lehető legjobb tudásod szerint.”

Gesztesi Ákos / Fotók: Bagyó Sándor

További cikkek

Coffee Latte
„Várom, hogy lehessen virágot ültetni, de a munkát még jobban”
Gáspár Sándor, Kossuth-díjas színművész már 2013 óta a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, ez alatt az időszak alatt a fővárosban is játszott, de vidéken is vendégszerepelt, így például Veszprémben. A vírus óta jórészt Alsóörsön van, onnan jár be abba a városba, ahol éppen dolga van. Mi Székesfehérváron találkozunk vele, egy rádiójáték felvétele után…
Coffee Latte
Csak akkor tudsz igazi változást elérni, ha széles spektrumon gondolkozol
Szabó Tamás neve a Virgo regionális IT igazgatójaként, a Collabri tagjaként, valamint INPUT mentorként is ismert a veszprémi startup szférában. Lételeme a változatosság, és vallja, hogy igazi eredményt csak akkor lehet elérni, ha az ember minél szélesebb területen mozog és gondolkodik. A helyi startup ökoszisztémáról, motivációkról és lokálpatriotizmusról beszélgettünk vele.
Coffee Latte
Ez is orvoslás, csak nem fehér köpenyben
Folly Gyula pécsi orvos talán nem is gondolta, hogy hobbiból indult szép kertje, amelybe különleges mediterrán növényeket is ültetett, 115 év alatt egy olyan, 10 hektáros arborétummá növi ki magát, amelynek az egész ország csodájára jár. Mégis így lett. Négy generációval később a helyet ma dédunokája, Folly Réka vezeti, aki korábban arra készült, hogy hagyományos orvoslással fog gyógyítani.
Coffee Latte
Az íróasztalon túl: designnal nyitni a világra
A Paradigma Ariadné neve már ismerősen csenghet, akár szokatlan veszprémi installációkkal vagy színes falakkal kapcsolatban. Smiló Dávidot, Csóka Attila Róbertet és Molnár Szabolcsot kérdeztük az alapításról, karrierről, építészetről és designról.
Coffee Latte
'Mindig a szabadság érdekelt'
Sosem akart a sokmilliomodik valaki lenni, huszonévesen meg is nyitotta álmai üzletét, Magyarország egyik legelső gördeszkás boltját Veszprémben. A Stég lassan 25 éve képviseli az underground életstílust a régióban. Jassek Balázzsal beszélgettünk meg nem nyitott állatkereskedésről, életfilozófiáról és a közös dolgokról.