Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

15 éves rekord az EU-ban, Magyarországon enyhébb a drágulás
Jelentős eltérések láthatóak az uniós országok lakáspiacain, miközben a negyedéves lakásdrágulás mértéke az EU-ban és az Eurozónában 15 éves rekordokat döntött. - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az Eurostat legfrissebb adatait dolgozta fel.
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben
Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel csütörtökön.
Megduplázta vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia alatt
Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta hétfőn a The Guardian online kiadása.
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiában
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiai ágazatban a válság előttihez képest, elsősorban az alacsony fizetési kategóriákban, és visszaesett az utánpótlásképzés is a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
Megújult a Vilonyai úti gyermekorvosi rendelő
Jelenleg a műszaki átadás folyik, várhatóan február vége előtt fogadhat újra betegeket.
kkv
Óvatos optimizmussal indulnak neki az új évnek a kkv-k
Pozitív várakozásokkal indulnak neki az évnek a mikro-, kis- és középvállalkozások: a K&H kkv bizalmi index enyhe csökkenést követően jelenleg is 11 ponton áll. A cégek optimizmusában szerepet játszik, hogy az előttük álló egy évben a közterhek csökkenésére számítanak. Ezzel együtt enyhe óvatosság is tapasztalható, ami feltehetően a koronavírus negyedik hullámával és a hitelkamatok várható emelkedésével magyarázható.
Több mint 2 milliárd forint támogatás érkezett eddig a térségbeli településekhez a Magyar Falu Programon keresztül
Indulása óta eddig 150 nyertes pályázaton több mint 2 milliárd forintból fejlődtek a választókörzet települései – mondta Ovádi Péter parlamenti képviselő csütörtök reggel Városlődön.
Egy kutatás szerint a Veszprém megyében élők a legboldogabbak az országban
Veszprémet Pest és Vas követi. A legboldogtalanabbak a hevesiek.
Kormányszóvivő: jelentős béremelésekkel indul az év
Jelentős béremelésekkel indul a 2022. esztendő - közölte a Facebookra feltöltött vasárnapi videóüzenetében a kormányszóvivő.
Sosem látott mennyiségű pénz áramolhat az agráriumba és vidékfejlesztésre
Elkészült Magyarország Stratégiai Terve a következő európai uniós ciklusra, amely az új Közös Agrárpolitika (KAP) hazai végrehajtását szolgálja. A programban minden korábbinál hangsúlyosabbak a fenntarthatósági törekvések, és a kormány ezelőtt sosem látott összeggel egészíti ki az Európai Uniótól érkező támogatást. Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a K&H Agrár Klubon mutatta be, hogyan változik az ágazat támogatási rendszere 2023 után.
K&H: mennyit költöttek a bankkártyások az év végén?
Javult a fiatal korosztály jövedelmi helyzete tizenkét hónap leforgása alatt - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készített kutatásból. A 19-29 évesek háztartásában a jövedelem 266 ezer forintot tett ki az idei harmadik negyedévben, azaz 16 százalékkal nőtt éves szinten, az egy főre jutó jövedelem pedig 20 százalékkal 132 ezer forintra emelkedett. A fiatalok hatoda rendelkezik hitellel, jellemzően személyi kölcsönt, lakás- vagy folyószámlahitelt törlesztenek.
A kamatok drágulása miatt már a használt lakások alternatívája a modern, zöld otthon
A piaci és a támogatott zöld hitelek közötti kamatkülönbség miatt ma már olcsóbb energiatakarékos új lakás vásárlására szerződni a hitellel vásárlóknak és a jegybanki kamatemelések folytatódásával közel az idő, amikor már a használt lakás vásárlásánál is jobb alternatíva lesz a zöld hiteles új lakás finanszírozása.
A koronavírus újabb hullámai sem szabnak gátat a kkv-k beruházási terveinek
A cégek nagyjából háromnegyede készül beruházni a következő egy évben, derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredményéből. A legtöbben informatikai fejlesztésre, ezen belül főként hardver és szoftvervásárlásra készülnek. A következő egy év fejlesztéseiben a legaktívabbak a középvállalkozások lehetnek, akiknek 85 százaléka tervez beruházást.
kkv
Magas volt az elmúlt két évben a kkv-k beruházási kedve
Szinte minden második vállalkozás végrehajtott beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokra fókuszáló piackutatásából. A megkérdezett vállalatok elsősorban kapacitásbővítés és technológiai fejlesztés céljából döntöttek a beruházások mellett, amelyeket leginkább saját tőke bevonásával finanszíroztak, de jelentős arányban vettek igénybe államilag támogatott és piaci kamatozású hiteleket is.
belföld
Európában elszálltak, itthon stagnáltak a fogyasztói energia árak novemberben januárhoz képest
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint kilenc uniós fővárosban januártól novemberig a lakossági villamosenergia ára negyedével nőtt, itthon alig 1,5 százalékkal. A gázár esetében még ennél is nagyobb árelőnyt élveznek a rezsicsökkentés következtében védett magyar fogyasztók.
magazin
Művészek és új felfedezések nyomába ered az Ecoport friss száma
Hallott már az aszalmáról? És azt tudja, hogy a NASA munkatársai között egy magyar fiatalember is szerepel? És azt, hogy az új magyar film, a Nagykarácsony producere, Lévai Balázs milyen kalandos életutat tudhat magáénak? Az Ecoport legújabb számából mindezek is kiderülnek.
Ericsson: egy évtized alatt 260-szorosára nőtt a mobil adatforgalom
Az elmúlt tíz évben 700 millióról 6,3 milliárdra emelkedett az okostelefon-előfizetések száma, a teljes mobil adatforgalom pedig 260-szorosára nőtt - derül ki az Ericsson Mobility Report 2021 tanulmányából.
Varga Mihály: 230 milliárd forintnyi pályázat indul a vidéki településeknek
Mintegy 230 milliárd forintnyi pályázatot indítanak a vidéki településeknek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalán közzétett videóüzenetében szerdán.
bank
Az OTP 55 millió euróért vesz bankot Albániában
Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.

Tiszta energiát az embereknek!

PR
2021. március 16. 17:41

Mára egyre többünknek csenghet ismerősen az elektromobilitás fogalma, melynek köztudatba való bekerülését főként az elektromos autózás és a tiszta, más néven alternatív energiák rohamos térhódításának köszönhetjük. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy az elektromobilitás az e-autózáson kívül magában foglal általánosságban minden olyan közlekedési formát, melyben elektromos meghajtású járművekkel jutunk el a kívánt úti célunkhoz, menjünk akár elektromos autóval, motorral, biciklivel, hajóval vagy repülővel. Az elektromobilitás nem csak technológiaváltást jelent, hanem fontos közösség- és szemléletformálást irányoz elő számunkra, a fenntartható és környezettudatos életmódra való átállás érdekében. Mindennek egyik fontos előfeltétele, hogy a szükséges villamos energiát minél inkább tiszta, megújuló energiaforrásokból állítsuk elő. Ezt a területet erősíti a veszprémi InnoLab Engineering Kft, melynek három alapítójával, Kohlrusz Gáborral, Csomós Bencével és dr. Enisz Krisztiánnal beszélgettünk.

Úgy tudom, újak vagytok a piacon. Mivel foglalkoztok pontosan? Miért InnoLab?

Igen, mint InnoLab Engineering Kft. 2018-ban kerültünk fel Magyarország vállalkozói térképére, ugyanakkor mérnöki tevékenységünk a 2010-es évek környékére nyúlik vissza. Ha egy mondatban szeretnénk cégnevünk üzenetét átadni, úgy fogalmaznánk: az InnoLab olyan laborműhely, melyben innovatív ötletekből megoldást készítünk kurrens mérnöki problémákra.
Az InnoLabot négyen alapítottuk (Kohlrusz Gábor, Csomós Bence, Csomós Dávid, dr. Enisz Krisztián) azzal a céllal, hogy mindazt a tudást és tapasztalatot, amit az egyetemi, ipari projektjeinken keresztül megszereztünk, piaci keretek között, az egyetemi rendszerhez képest sokkal reakcióképesebb, átláthatóbb és inspirálóbb környezetben tudjuk értékesíteni. Mi cégalapítók a járműmechatronikára és programozásra szakosodtunk, olyan cégeknek dolgozva, mint például az Audi, Valeo, Bosch, HP, Siemens, csak hogy pár éllovast említsünk az elektromobilitás és a szolgáltatók névsorából, akiknek számos mérő/adatgyűjtő, diagnosztikai és teljesítményelektronikai berendezést fejlesztettünk és fejlesztünk a mai napig. 

Látom, hogy a weboldalatokon „Tiszta energia az embereknek” felirattal hirdetitek magatokat. Hogyan kötődtök a tiszta energiához?

Ez a branding oldalunkon, az innolabengineering.hu-n olvasható. A tiszta energiaforrásokra épülő energiatároló és energiaátalakító rendszerek voltak a korábbi fejlesztéseink célfelhasználási területei. Tiszta energiaforrás alatt napelemet és szélerőművet, energiatárolón például lítium-ion vagy ólom-savas akkumulátort, míg energiaátalakítón például egy invertert kell érteni.

Egy hozzátok hasonló, ambiciózus cégnek mindenképp meghatározó eleme a víziója és küldetése. Mi a tietek?

Tiszta energia az embereknek. Küldetésünk pedig, hogy a világot az energiatárolás és átalakítás egy hatékonyabb szintjére emeljük innovatív technológiákkal.

A korábbiakban fejlesztésekről beszéltetek, webshopotokon mégis főként egy-egy gyártó termékeit áruljátok. Hol a kapcsolódás?

Igen, főként, de nem kizárólag. Ahogy említettük, jellemzően ipari ügyfeleink vannak, ugyanakkor úgy érezzük, hogy az elektromobilitás és az általa megvalósítható tisztább, fenntarthatóbb életmódhoz vezető út a lakosság megnyerésén, az új technológiába való bizalom és a megfizethetőség kiépítésén alapul. Ebben a folyamatban szeretnénk segíteni a webshopunk termékeivel és szolgáltatásaival is. Azt tapasztaljuk, hogy fontos az egyedi, saját fejlesztéseinken túl az úgymond „polcról levehető” termék is a lakosság számára, melybe szakmai tapasztalatainkat a kínált szolgáltatásainkon keresztül – mint például villamos tervezés, telepítés, karbantartás és üzemeltetés – tudjuk beleszőni.

Mi a fő kínálatotok lakossági és üzleti ügyfeleitek számára?

Alapvetően három részre osztottuk kínálatunkat és egyúttal azokat a piaci szegmenseket, melyek a célkeresztben vannak: elektromos autótöltők otthoni, fél-publikus és publikus használatra, könnyű elektromos jármű töltők, mint például e-roller vagy e-bike, illetve szigetüzemű rendszerek. Az e-autó töltőkkel jórészt mindenki találkozhatott. A Powershare egy startup termék, mellyel köztéren, szállodáknál, vendéglőknél, üzleteknél lehet e-rollert, e-biciklit, e-robogót tölteni jutalékos rendszerben. Cégeknek kínálunk Powershare Fleethub flottát, töltővel, járművel, teljes körű szolgáltatással. A szigetüzemű rendszerre pedig tekinthetünk úgy, mint a korábbi két nagy fogyasztót ellátó „zöld erőmű”, melynek központi egysége az akkumulátor és a napelem vagy szélerőmű. Szigetüzeműnek nevezzük, mert e rendszerek hálózattól „elszigetelten” működnek, így például kifejezetten alkalmasak olyan ingatlanokhoz, köztérre, rendezvényekhez, ahol helyben nem érhető el hálózat, vagy az időszakos használat miatt nem éri meg azt bevezetni. Az e-mobilitás újszerű, felfutó üzletág és a termékek többsége egyelőre rétegtermék, melyet a tömegtermékektől eltérő magasabb ár jellemez. Egyelőre.

Hogy tudom felvenni veletek a kapcsolatot, ha például egy töltőt vagy egy szigetüzemű rendszert szeretnék vásárolni tőletek?

Ahogy említettük, az innolabengineering.hu a branding oldalunk, mely főként ipari ügyfeleinknek szól, akiknek egyedi fejlesztésekre vagy oktatásra/továbbképzésre van szüksége. Az innolabshop.hu webshopunkkal a lakosság számára kívántuk megteremteni a kapcsolatot, ahol tételesen lehet terméket vagy szolgáltatást rendelni, illetve készséggel állunk rendelkezésre tervezési, szaktanácsadási kérdésekben, akár még vásárlás előtt is. Az elérhetőségeink a honlapokon olvashatók, központi e-mail címünk info@innolabengineering.hu.

Fotó: Kovács Bálint, InnoLab

 

PR

További cikkek

PR
A csupasz igazság egy évezredes szépészeti trendről
Van valami, amiben Kleopátra és a mai modern nők is ugyanolyanok. A szépségideálok ugyan változtak az idők során, de az igényes és ápolt megjelenés nem ismer megalkuvást. Csupán a technológia alakult át, amikor a szépségiparba betört a modern lézeres technológia. Egy veszprémi vállalkozás pedig nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy szépségipari szolgáltatásán felül életérzést is kínáljon.
PR
Innovatív technológia a napelem piacon
Időről időre felmerül, hogy a napelem-rendszerek esetében megszűnik a szaldós elszámolás, egyszerűbben lefordítva, hiába vannak napelemek a tetőn, így is meg fog érkezni a sárga csekk a villanyszámláról. Bár az erre vonatkozó szabályzások bevezetése még várat magára, érdemes most lépni azoknak, akik ilyen megújuló energiával képzelik el háztartásuk jövőjét. A bonyolultnak látszó elszámolási rendszerben és az új, továbbra is gazdaságos lehetőségek erdejében a veszprémi Solar Rendszerépítő Kft. ügyvezetője, Szakos Ferenc segít eligazodni.
PR
Egy döntés, ami egyszerre kíméli pénztárcánkat és környezetünket
Talán az ipari forradalom idején fejlődött olyan ütemben az energiaipar, mint manapság a napelemek térhódításával. Ám amíg a XIX. századi modellváltás a környezet szennyezésével járt együtt, addig a mostani solar-rendszerek pont ellenkezőleg, környezetterhelés nélkül biztosítják az energiát a mindennapokban. Ráadásul a naperőműfarmok mellett immáron könnyedén, a saját háztartásunkat is felszerelhetjük ilyen technológiával. A veszprémi Solar Rendszerépítő Kft. szakembereivel néztük meg a lehetőségeket és a beszédes statisztikákat.
A 100%-ig megtérülő befektetés
A környezettudatosság mellett a vállalatok és háztartások pénztárcájára is jó hatással van az, ha napelemeket szerelnek fel az épületek tetőszerkezeteire. A veszprémi Solar Rendszerépítő Kft. vezetője ott volt a legelső napelemek beüzemelésénél, ma pedig Európa nagyobb erőműveinek építéseihez is hívják őket.
PR
Kezünkben a kulcs a jövő zárjaihoz
Megszámolták már, hogy hány kulcsot tartanak egyszerre maguknál? Mi lenne, ha mondanánk egy megoldást, ami kiváltja mindezeket? A lakásbiztonság legújabb módszerei után érdeklődtünk, nem csak biztonsági, hanem kényelmi szempontból is.