Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.
külföld
Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár
2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.
belföld
Varga Mihály: az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
Az átoltottság növekedésével, az oltási lendület folytatásával hamarosan meg lehet nyitni a még zárva levő helyeket, a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növekedési pályájára - mondta a pénzügyminiszter pénteken Tiszafüreden, a város főterének ünnepélyes átadásán.
belföld
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.
belföld
Megháromszorozta a magyar aranytartalékot az MNB
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 31,5 tonnáról 94,5 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát - közölte az MNB szerdán.
belföld
György László: indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program
Hamarosan, még tavasszal indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Tiszta energiát az embereknek!

PR
2021. március 16. 18:41

Mára egyre többünknek csenghet ismerősen az elektromobilitás fogalma, melynek köztudatba való bekerülését főként az elektromos autózás és a tiszta, más néven alternatív energiák rohamos térhódításának köszönhetjük. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy az elektromobilitás az e-autózáson kívül magában foglal általánosságban minden olyan közlekedési formát, melyben elektromos meghajtású járművekkel jutunk el a kívánt úti célunkhoz, menjünk akár elektromos autóval, motorral, biciklivel, hajóval vagy repülővel. Az elektromobilitás nem csak technológiaváltást jelent, hanem fontos közösség- és szemléletformálást irányoz elő számunkra, a fenntartható és környezettudatos életmódra való átállás érdekében. Mindennek egyik fontos előfeltétele, hogy a szükséges villamos energiát minél inkább tiszta, megújuló energiaforrásokból állítsuk elő. Ezt a területet erősíti a veszprémi InnoLab Engineering Kft, melynek három alapítójával, Kohlrusz Gáborral, Csomós Bencével és dr. Enisz Krisztiánnal beszélgettünk.

Úgy tudom, újak vagytok a piacon. Mivel foglalkoztok pontosan? Miért InnoLab?

Igen, mint InnoLab Engineering Kft. 2018-ban kerültünk fel Magyarország vállalkozói térképére, ugyanakkor mérnöki tevékenységünk a 2010-es évek környékére nyúlik vissza. Ha egy mondatban szeretnénk cégnevünk üzenetét átadni, úgy fogalmaznánk: az InnoLab olyan laborműhely, melyben innovatív ötletekből megoldást készítünk kurrens mérnöki problémákra.
Az InnoLabot négyen alapítottuk (Kohlrusz Gábor, Csomós Bence, Csomós Dávid, dr. Enisz Krisztián) azzal a céllal, hogy mindazt a tudást és tapasztalatot, amit az egyetemi, ipari projektjeinken keresztül megszereztünk, piaci keretek között, az egyetemi rendszerhez képest sokkal reakcióképesebb, átláthatóbb és inspirálóbb környezetben tudjuk értékesíteni. Mi cégalapítók a járműmechatronikára és programozásra szakosodtunk, olyan cégeknek dolgozva, mint például az Audi, Valeo, Bosch, HP, Siemens, csak hogy pár éllovast említsünk az elektromobilitás és a szolgáltatók névsorából, akiknek számos mérő/adatgyűjtő, diagnosztikai és teljesítményelektronikai berendezést fejlesztettünk és fejlesztünk a mai napig. 

Látom, hogy a weboldalatokon „Tiszta energia az embereknek” felirattal hirdetitek magatokat. Hogyan kötődtök a tiszta energiához?

Ez a branding oldalunkon, az innolabengineering.hu-n olvasható. A tiszta energiaforrásokra épülő energiatároló és energiaátalakító rendszerek voltak a korábbi fejlesztéseink célfelhasználási területei. Tiszta energiaforrás alatt napelemet és szélerőművet, energiatárolón például lítium-ion vagy ólom-savas akkumulátort, míg energiaátalakítón például egy invertert kell érteni.

Egy hozzátok hasonló, ambiciózus cégnek mindenképp meghatározó eleme a víziója és küldetése. Mi a tietek?

Tiszta energia az embereknek. Küldetésünk pedig, hogy a világot az energiatárolás és átalakítás egy hatékonyabb szintjére emeljük innovatív technológiákkal.

A korábbiakban fejlesztésekről beszéltetek, webshopotokon mégis főként egy-egy gyártó termékeit áruljátok. Hol a kapcsolódás?

Igen, főként, de nem kizárólag. Ahogy említettük, jellemzően ipari ügyfeleink vannak, ugyanakkor úgy érezzük, hogy az elektromobilitás és az általa megvalósítható tisztább, fenntarthatóbb életmódhoz vezető út a lakosság megnyerésén, az új technológiába való bizalom és a megfizethetőség kiépítésén alapul. Ebben a folyamatban szeretnénk segíteni a webshopunk termékeivel és szolgáltatásaival is. Azt tapasztaljuk, hogy fontos az egyedi, saját fejlesztéseinken túl az úgymond „polcról levehető” termék is a lakosság számára, melybe szakmai tapasztalatainkat a kínált szolgáltatásainkon keresztül – mint például villamos tervezés, telepítés, karbantartás és üzemeltetés – tudjuk beleszőni.

Mi a fő kínálatotok lakossági és üzleti ügyfeleitek számára?

Alapvetően három részre osztottuk kínálatunkat és egyúttal azokat a piaci szegmenseket, melyek a célkeresztben vannak: elektromos autótöltők otthoni, fél-publikus és publikus használatra, könnyű elektromos jármű töltők, mint például e-roller vagy e-bike, illetve szigetüzemű rendszerek. Az e-autó töltőkkel jórészt mindenki találkozhatott. A Powershare egy startup termék, mellyel köztéren, szállodáknál, vendéglőknél, üzleteknél lehet e-rollert, e-biciklit, e-robogót tölteni jutalékos rendszerben. Cégeknek kínálunk Powershare Fleethub flottát, töltővel, járművel, teljes körű szolgáltatással. A szigetüzemű rendszerre pedig tekinthetünk úgy, mint a korábbi két nagy fogyasztót ellátó „zöld erőmű”, melynek központi egysége az akkumulátor és a napelem vagy szélerőmű. Szigetüzeműnek nevezzük, mert e rendszerek hálózattól „elszigetelten” működnek, így például kifejezetten alkalmasak olyan ingatlanokhoz, köztérre, rendezvényekhez, ahol helyben nem érhető el hálózat, vagy az időszakos használat miatt nem éri meg azt bevezetni. Az e-mobilitás újszerű, felfutó üzletág és a termékek többsége egyelőre rétegtermék, melyet a tömegtermékektől eltérő magasabb ár jellemez. Egyelőre.

Hogy tudom felvenni veletek a kapcsolatot, ha például egy töltőt vagy egy szigetüzemű rendszert szeretnék vásárolni tőletek?

Ahogy említettük, az innolabengineering.hu a branding oldalunk, mely főként ipari ügyfeleinknek szól, akiknek egyedi fejlesztésekre vagy oktatásra/továbbképzésre van szüksége. Az innolabshop.hu webshopunkkal a lakosság számára kívántuk megteremteni a kapcsolatot, ahol tételesen lehet terméket vagy szolgáltatást rendelni, illetve készséggel állunk rendelkezésre tervezési, szaktanácsadási kérdésekben, akár még vásárlás előtt is. Az elérhetőségeink a honlapokon olvashatók, központi e-mail címünk info@innolabengineering.hu.

Fotó: Kovács Bálint, InnoLab

 

PR

További cikkek

PR
Egy döntés, ami egyszerre kíméli pénztárcánkat és környezetünket
Talán az ipari forradalom idején fejlődött olyan ütemben az energiaipar, mint manapság a napelemek térhódításával. Ám amíg a XIX. századi modellváltás a környezet szennyezésével járt együtt, addig a mostani solar-rendszerek pont ellenkezőleg, környezetterhelés nélkül biztosítják az energiát a mindennapokban. Ráadásul a naperőműfarmok mellett immáron könnyedén, a saját háztartásunkat is felszerelhetjük ilyen technológiával. A veszprémi Solar Rendszerépítő Kft. szakembereivel néztük meg a lehetőségeket és a beszédes statisztikákat.
A 100%-ig megtérülő befektetés
A környezettudatosság mellett a vállalatok és háztartások pénztárcájára is jó hatással van az, ha napelemeket szerelnek fel az épületek tetőszerkezeteire. A veszprémi Solar Rendszerépítő Kft. vezetője ott volt a legelső napelemek beüzemelésénél, ma pedig Európa nagyobb erőműveinek építéseihez is hívják őket.
PR
Kezünkben a kulcs a jövő zárjaihoz
Megszámolták már, hogy hány kulcsot tartanak egyszerre maguknál? Mi lenne, ha mondanánk egy megoldást, ami kiváltja mindezeket? A lakásbiztonság legújabb módszerei után érdeklődtünk, nem csak biztonsági, hanem kényelmi szempontból is.
PR
Alázattal, professzionálisan
A Luxura mára jól csengő márkanévvé vált a veszprémi szolárium piacon, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Sudár Beatrix és Pichner Petra immár több mint tíz éve vannak jelen a városban első üzletükkel, öt éve pedig Ősze Edinával karöltve második stúdiójukat is megnyitották. Minőség, alázat és vendégközpontúság a sikerük összetevői.
PR
Az ablakok szakértője, a melegebb otthonért
A tél eljövetelével nemcsak ruházatunk vált melegre, de a megfelelő, jó minőségű nyílászáró megválasztásával lakásunkat is „beöltöztethetjük”. Garami András, a Garboda Kft. projektvezetője már tizenötéve foglalkozik nyílászárókkal, így kellő rálátása van arra, hogy mikor és milyen nyílászárót érdemes választani, például a szelek városában, Veszprémben.