Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Veszprém
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem
A megállapodással újabb távlatok nyílnak a két intézmény hosszútávú oktatási, kutatási és fejlesztési együttműködései terén, illetve a már meglévő szakmai kapcsolatok is tovább erősödnek.
Az AutoWallis a szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel
Tovább folytatja nemzetközi terjeszkedését az AutoWallis, miután kötelező érvényű megállapodást kötött a szlovén piac jelentős autókereskedőjével az Avto Aktivval tevékenységének és ahhoz kapcsolódó ingatlanjainak felvásárlásáról - közölte a cég az MTI-vel pénteken.
belföld
Turisztikai ügynökség: minden idők legsikeresebb nyarát zárta a belföldi turizmus
Minden idők legsikeresebb nyarát zárta 2021-ben a belföldi turizmus Magyarországon - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a nyári szezont értékelő sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.
belföld
Bio őrölt mandulát hívtak vissza aflatoxin szennyezés miatt
A forgalmazó dm-drogerie markt Kft . 200 grammos dmBio őrölt mandulát hívott vissza a határérték feletti aflatoxin tartalom miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF) keresztül érkezett jelzés alapján.
Veszprém
Kívül-belül megújult a Csermák Antal Zeneiskola
A Modern Városok Program keretében több mint 1,6 milliárd forintos állami támogatásból megvalósult fejlesztés részeként új tan- és hangszeres termek, megszépült folyosók, valamint nagyobb ruhatár és büfé várja a tanulókat az új tanévben.
Varga Mihály: állami támogatásból épült koronavírus elleni gyógyszert gyártó üzem
Az Egészségipari Támogatási Program keretében a koronavírus elleni gyógyszerek gyártására új kapacitásokat épített a Pannonpharma Kft. 1,6 milliárd forintból Pécsváradon - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán csütörtökön.
belföld
Tállai András: mintegy 57 ezer nagycsaládos anya mentesült az adófizetés alól
Tavaly mintegy 57 ezer négy- vagy többgyermekes anya nem fizetett egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem. Az Európai Unióban is egyedülálló a nagycsaládosokat segítő, magyar adómentesség, amely 2020-ban összességében 22 milliárd forintot hagyott az érintetteknél - tájékoztatta az MTI-t Tállai András.
Új nagymacska bemutató komplexum és háziállat kifutó épül a Veszprémi Állatkertben
Új otthont kapnak a tigrisek, hiúzok és hópárducok. Összesen 3 hektáron újul meg a megyeszékhely vadasparkja.
Szijjártó: a rendszerváltás óta soha nem dolgoztak még annyian Magyarországon, mint ma
A rendszerváltás óta soha nem dolgoztak még annyian (4,7 millióan) Magyarországon, mint ma és jelenleg is 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik az országban - közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Nyírbátorban.
Veszprém
20 éves születésnapját ünnepli a Maxon Motor
A svájci cég veszprémi üzeme kerek két évtizede van jelen a városban. Az évforduló alkalmából felidézték, hogy honnan hova jutott el a vállalat.
Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége az első fél évben
Az AutoWallis csoport 97,6 milliárd forint árbevételt ért el az első fél évben, 156 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 3,18 milliárd forint volt, ami több mint négyszerese az előző év hasonló időszakában elért 757 millió forintnak - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
Több mint 100 millió forint értékű fejlesztések Szentgálon
A község a Belügyminisztérium és a Magyar Falu Program támogatásával fejlesztette ingatlanjait, újította fel útjait, könyvtárát, orvosi rendelőjét és óvodáját az elmúlt másfél évben.
Környezetkímélő és fenntartható üzemanyagok fejlesztését segíti a Pannon Egyetem
Egy négyéves projekt keretében olyan üzemanyag-komponensek kifejlesztésén dolgozott az egyetem, melyek révén a környezetet kímélő, ugyanakkor hosszabb távon is energiatartalmú üzemanyagok kerülhetnek a járművekbe.
belföld
A lakáskiadás jövedelméből adózni kell
A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A felsőoktatási tanév kezdetével lassan elfogynak a kiadó albérletek, ezért nem árt tisztázni a hosszútávú lakáskiadás szabályait.
belföld
Varga Mihály: rekordösszeget költ felsőoktatásra a kormányzat
Soha korábban nem költöttek még Magyarországon felsőoktatásra annyi forrást, mint a jelenlegi kormányzati ciklusban - jelentette ki Varga Mihály, az Óbudai Egyetemet fenntartó Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az intézmény hétfői, Budapesten megtartott tanévnyitó ünnepségén.
Évtizedes mélyponton a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban
Évtizedes mélyponton a Michigan Egyetem augusztusra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe az Egyesült Államokban.
Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG
Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
Felmérés: a munkáltatók kétharmada nem bízik ellégé kollégáiban távoli munkavégzés közben
A munkáltatók mindössze 35 százaléka bízik meg teljes mértékben a távmunkában dolgozó munkatársaiban, 39 százalékuk viszont úgy véli, hogy emberei otthon nem dolgoznak olyan keményen és hatékonyan, mint az irodában - közölte a Ricoh Europe kedden az MTI-vel.
albérlet
Emelkedtek az albérleti díjak
Egyre többen veszik online az iskolaszereket
Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
Veszprém
Fedett gokartpálya nyílt Veszprémben
A Házgyári úton egy raktárépületet alakítottak át gokartpályává, így jött létre a környéken egyedülállóan fedett Balatonkarting. A 360 méter hosszú aszfaltcsíkon 20 kanyart kell bevenni, mellette pedig a legmodernebb időmérő technológiával és biztonsági funkciókkal is fel vannak szerelve a gokartok.
bank
Jelentős mennyiségű készpénz maradt a lakosságnál a jegybanki szakértők szerint
Tavaly óta jelentős mennyiségű készpénz maradt a lakosságnál - mondták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi online könyvbemutatójának résztvevői.
Varga Mihály: várakozáson felül nőtt a magyar GDP a második negyedévben
Várakozáson felül, 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ez a valaha mért legmagasabb negyedéves növekedésnek számít - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a Facebook oldalán.
Veszprém
Megkezdték a kerékpárút építését Márkó és Bánd irányába
A Veszprémvölgyi úttól induló kerékpárutat várhatóan jövő május végén vehetjük birtokba.
Az Euronics üzlethálózat árbevétele erőteljesen nőtt az első fél évben
Az Euronics üzlethálózat árbevétele az első fél évben - a márciusi zárva tartást nem számolva - 20 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, annak köszönhetően, hogy a gazdaság újraindításával jelentősen nőtt a kereslet a műszaki cikkek iránt - közölte az üzlethálózatot Magyarországon üzemeltető Vöröskő Kft. hétfőn az MTI-vel.
belföld
Még mindig sokan dolgoznak szabadságuk alatt is
A magyar munkavállalók harmada alkalmanként, 9 százaléka pedig rendszeresen dolgozik szabadsága alatt is - közölte a Profession.hu állásportál kedden az MTI-vel.
belföld
10 ezer fővel ismét elstartol az ingyenes informatikusképzés
Idén augusztusban az Innovációs és Technológiai Minisztérium 10 ezer fő számára ismét elindítja a 100 százalékban államilag támogatott informatikusképzést, az Újratervezés Programot, amelyre augusztus 9-ig még bárki jelentkezhet. Az Újratervezés Programot sikeresen teljesítők jövő tavasszal informatikusként válthatnak karriert, ráadásul a képzések résztvevői szabad felhasználású, nulla százalékos kamatozású diákhitelt is igényelhetnek megélhetési költségeik fedezésére.
belföld
Elérte legmagasabb pontját a Mol épülő székháza
Elérte legmagasabb pontját a Mol épülő székháza, ebből az alkalomból bokrétát állítottak kedden a toronyház szerkezetének tetejére.
bank
Magyarnemzet.hu - Matolcsy: csak a biztonságos és sikeres euróbevezetés elfogadható
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
külföld
A nem őshonos fajok sokba kerültek Európának az elmúlt hatvan évben
A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében tavaly 185 gazdálkodó 14 tonna búzát ajánlott fel a rászorulóknak. A Magyarok Kenyere program idei búzagyűjtő napját Tésen tartották csütörtök délelőtt.
További drágulásra számítanak az agrárium szereplői
Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben. A piaci szereplők helyzetértékelése főként a baromfi, a szőlő-bor és szántóföldi növénytermesztésre alapozott termékpályákon javult, a többi alágazatban alapvetően stagnálás, minimális csökkenés figyelhető meg. Azzal az élelmiszerpiac minden szereplője egyetért, hogy a nyersanyagok drágulása nem épült még be teljesen az értékesítési árakba. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői is arra számítanak, hogy az élelmiszerárak a következő egy évben tovább emelkednek, és egy többéves növekedési ciklusra is számítani kell.

Egy hely, ahol a négylábúból legjobb barát válik

Trend
2021. március 16. 18:41

Nem egy hétköznapi állatmenhely épül Veszprém határában, de nem is kizárólag csak egy kutyafuttatót fognak bekeríteni. Az új állatvédelmi kompetenciaközpont egyszerre szolgálja ki a kutyás gazdák igényeit, nyújt állatorvosi szolgáltatást, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet a prevencióra és az oktatásra, hogy a négylábúak mellett a leendő gazdák is elsajátítsák azokat a magatartásformákat, amelyek egy kutyával, vagy más társállattal való együttéléshez szükségesek. A fejlesztés egy nagyobb összefogás eredménye lesz, amelyről az érintettek nyilatkoztak.

Miniszteri biztosi szintre emelkedett az állatvédelem helyzete

500 millió forintot biztosít a magyar állam ahhoz a veszprémi mintaprojekthez, ami az állatvédelem területén hivatott új irányvonalat szabni a trendeknek országos szinten. A megyeszékhely határában felépülő kompetenciaközpontot ezért úgy álmodták meg, hogy az egyszerre szolgáljon menhelyül a kóbor állatoknak, de biztosítsa az aktív kikapcsolódás lehetőségét a gazdás ebeknek, miközben megtanítja a legfiatalabb korosztálynak a felelős állattartás mikéntjét.

Ovádi Péterben, aki tavaly októbertől felel miniszteri biztosként a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért, már jóval kinevezése előtt megfogalmazódott egy ilyen kompetenciaközpont ötlete, mégis ez az új szerepkör volt az, ami muníciót és lehetőségeket adott a projektnek.

A legfelső döntéshozatali szinten egyébként korábban nem volt egy konkrét gazdája az állatvédelmi kérdéskörnek, a veszprémi politikus kinevezésével viszont a gyakorlatban is elindulhattak azok a folyamatok, amelyek ez idáig főleg szakmai fórumok napirendi pontjait képezték csak. Azon kívül, hogy a felelős állattartás érdekében hangsúlyosabb fellépés történt, aminek várhatóan a jogszabályi háttere a közeljövőben módosulni fog, egy célzott támogatási rendszer is körvonalazódik, kifejezetten az állatvédelemre fókuszálva. Ez utóbbihoz kapcsolódik a veszprémi mintaprojekt is, amely kapcsán Ovádi Péter elmondta, hogy egyrészről állatmenhelyként is funkcionál majd, XXI. századi, élhető körülményeket teremtve a gazdára váró állatoknak és a velük foglalkozó szakembereknek. Mellette viszont szabadidőközpont és oktatási intézmény szerepe is lesz. A létesítmény mellett kutyafuttatót is kialakítanak, valamint óvodás és iskolás csoportoknak lehetősége lesz eljönni és egész fiatal korban megismerni azt a felelősségteljes magatartást, amit egy állattartónak tudnia kell. Ez kiváltképp azért fontos, mert a legtöbb kisállat a gyermekek miatt kerül a háztartásokba, viszont velük kapcsolatban tudniuk kell, hogy az állattartás olyan rutinok kialakításával jár együtt, amelyeket már nem lehet elhagyni a későbbiekben, amíg velük él az állat.

De, hogy miért Veszprém lesz az otthona ennek az országos mintaprojektnek, arra egyszerű a válasz: Ovádi Péter veszprémiként a helyi civileket, a helyi városvezetést és a helyi adottságokat ismeri leginkább, ezek pedig együttesen adottak voltak ahhoz, hogy belevágjanak abba a projektbe, ami várhatóan 2022-ben fejeződik be.

Az állatoknak nyugalom, az embereknek edukáció

„A Magyar Kormány támogatásának és Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosnak köszönhetően már a kinevezés után azonnal látható eredménye van az állatvédelmi munkának, így 2022-ig országos mintaprojektként valósulhat meg Veszprémben az állatvédelmi kompetencia központ a Rab Mária-forrás közelében, ahol nemcsak kóbor állatokat fogadnak majd, hanem a létesítmény feladata lesz a felelős állattartás szabályainak hangsúlyozása is. A Veszprémi Állatkert és a veszprémi állatvédő egyesületek munkájának eredményeképp minőségi menhely jöhet létre, ahol 21. századi körülményeket biztosítanak majd az állatoknak. Ehhez minden feltétel adott: nagyvonalú kormányzati támogatás, erős önkormányzati szándék, lelkes és elszánt civil egyesületek, kitűnő állatkert, ahol minden szaktudás és kompetencia megvan” – nyilatkozta az Ecoport magazinnak a létesítményről Porga Gyula polgármester.

Mint mondta, az észak-keleti útgyűrű térségében megépülő intézmény helyszín kiválasztását és a központ működését is a Veszprémi Állatkert vezetősége és munkatársai vállalták magukra, szakmai szempontokat figyelembe véve. „Fontos, hogy a terület jól megközelíthető legyen, hogy iskolás csoportok gyalogosan is látogathassák majd, de kellő távolságra legyen a sűrűn lakott településrészektől, ugyanakkor biztosítsa a nyugalmat az állatok számára” – fogalmazott.

A városi kóbor állatokról szólva kiemelte: „Veszprémben is sokszor szembesülünk a kóbor állatok befogadásának nehézségeivel. Ennek egy része önkormányzati feladat, a másik oldalát viszont lelkes civil egyesületek végzik évek óta méltatlan infrastrukturális körülmények között, így örömmel támogatjuk az állatvédelmi kompetenciaközpont megépítését. A központ megépülése komoly mérföldkő az állatvédelem szempontjából és büszkék vagyunk rá, hogy Veszprém adhat otthont a mintaként szolgáló állatvédelmi kompetencia központnak. A projekt része az ivartalanítási program kiszélesítése, a felelős állattartás hangsúlyozása, az ebrendészeti telepek iránymutatása, illetve a civil egyesületek támogatása.”

A létesítménynek nemcsak a befogadás és a kóbor állatok kiszolgálása, az örökbeadás segítése, hanem a mindennapokban a hobbiállat tartás törvényszerűségeinek hangsúlyozása is feladata lesz már gyermekkortól. „Bízom benne, hogy az általános iskolások, óvodások is gyakori látogatói lesznek a kompetenciaközpontnak.”

A polgármester elmondta: a városvezetésnek további szándéka, hogy javítsa az állattartás feltételeit Veszprémben. Porga Gyula elmondása szerint tervben van, hogy a város több pontján kutyafuttatót építsenek a lakossági igényeknek megfelelően.

Nem volt hiábavaló a civilek 30 éves küzdelme

A kompetenciaközpont szakmai tartalmának kialakítása nem csupán tárgyalóasztalok mögött zajlik. Részt vesznek benne állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek is, melyek közül az egyik érintett a helyben tevékenykedő Állatvédő Egyesület Veszprém. Böröczky Veronikával, az egyesület elnökével, mielőtt rátértünk volna a leendő intézmény jelentőségére, górcső alá vettük a hazai állatvédelem helyzetét.

„Az 1998-as állatvédelmi törvény megjelenése óta sohasem kapott ekkora figyelmet és ilyen szintű képviseletet a magyar állatvédelem, mint a miniszteri biztos kinevezésével. Ez mindenki számára egy merőben új helyzet, amit minden szereplőnek át kell gondolni és tanulni. Az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek számára ez erőteljes, pozitív változások reményét jelenti. A tényleges változások (szabályozás, támogatottság, pályázati lehetőségek stb.), úgy véljük, inkább 2022-re várhatók. Az idei év az előkészületek, a felkészülés és a felkészítés időszaka lehet” – adott gyors helyzetértékelést Böröczky Veronika, majd rátért a veszprémi viszonyokra is.

„Itt az állattartói magatartást az országos átlagnál, különösen a kevésbé fejlett, lemaradó térségekkel összevetve az átlagosnál jobbnak ítélhetjük, bár tennivaló itt is akad bőven. Bízunk abban és bizonyos jelek is azt mutatják, hogy egyesületünk és a környékbeli civil szervezetek közel 30 esztendős felvilágosító tevékenysége nem volt teljesen hiábavaló küzdelem. Talán nincsen annyi elhagyott állat, mint a kezdetek idején.”

Tapasztalataik szerint az emberek egyébként jóindulatúan és pozitívan állnak hozzá az állatvédelmi kérdésekhez, de nem feltétlenül ez a polgárok mindennapi életének a legégetőbb gondja, központi kérdése, vallja Veronika.

„A lehetőségeikhez képest igyekeznek támogatni az adó 1%-ának felajánlásával, eseti adományokkal az arra érdemesnek ítélt civil szervezetek tevékenységét. Tapasztalataink szerint nagyon fogékonyak a „felelős állattartás” keretében felmerülő ügyekre, szívesen tájékozódnak ebben a kérdéskörben is. Kétségtelen tény, hogy mindenki másképpen ítéli meg a saját állattartási gyakorlatát és szokásait, és a másét. Annál is inkább törődni kell ezzel a témával, mert a szülők, nagyszülők már nem tartanak állatokat és nem lehet beleszületni, belenőni az állattartás gyakorlatába. A helyes állattartási gyakorlathoz pedig a nosztalgia nem elég.”

Az új állatvédelmi kompetenciaközpont kapcsán pedig legnagyobb reményük az, hogy majdani felelős tevékenysége még fogékonyabbá teszi a társadalmat az állattartás kérdései iránt.

„Elősegíti, hozzájárul és segítséget nyújt az embereknek saját, felelősségteljes döntéseik meghozatalában. Ha ez így tud működni, nagy segítséget jelent nemcsak a mi, hanem a környék összes többi állatvédő civil szervezete számára is.  Segítséget nyújthat, oktatási és propagandaanyagot szolgáltathat a többi szervezetnek, hogy a saját ismeretterjesztési, képzési programjaikat teljesebbé, informatívabbá tudják tenni. Hiszen az állatvédő civil szervezetek, különösen a menhelyet, állatotthont működtetők, sokszor súlyos napi gondjaik mellett, legjobb szándékuk ellenére sem tudnak elegendő energiát és pénzt fordítani szemléltető anyagokra, kiadványokra, ismeretterjesztésre.”

Gesztesi Ákos, Hajas Bálint / Fotó: Kovács Bálint

További cikkek

Trend
Legyen a magyar kultúra a közös nemzeti minimum!
A kultúra harcmezején vállalt tábornoki szerepet, a taktikáját pedig a párbeszédre építi. Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos, akivel irodalomról, zenéről, évszázados kultúrvitákról és a magyar kitörési lehetőségekről is beszélgettünk.
Üzlet-trend
Minden elvégzett munkáért felelősséget kell tudni vállalni
Évtizedes brand az építőiparban, most pedig új cégformát öltve néznek szembe a kor változó kihívásaival. Az ő nevükhöz kötődik többek közt a kolontári iszapkatasztrófa után rekordgyorsasággal felépített lakópark is, de a Dunától az osztrák határig, számos beruházásban érdekeltek. Hajdu Attilával, a VeszprémBer Építő Kft. újonnan kinevezett ügyvezetőjével beszélgettünk a régi-új vállalatról és a piaci trendekről.
Trend
Szakképzéssel felvértezve a negyedik ipari forradalom korában
Dübörög az Ipar 4.0, az overállos szakmunkások pedig már nem azok, akikre évekkel ezelőtt emlékszünk. Mi rejlik a fogalom mögött és milyen összefonódása van a szakképzéssel? Erről Pap Mátéval, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárjával beszélgettünk.
Trend
A legnagyobbak közé vezetni a Pannon Egyetemet
Alig van az intézményi ranglétrának olyan foka, amit ne járt volna végig, harmincas évei végére pedig az ország legfiatalabb egyetemi kancellárja lett. A felsőoktatás folyamatosan változó világát lehetőségnek éli meg, miközben a sakktáblára már felhelyezte a bábukat. Csillag Zsolttal, a Pannon Egyetem kancellárjával beszélgettünk.
Trend
Hogyan legyünk műgyűjtők?
Először is: tegyünk szert tőkére. Emellett természetesen az sem árt, ha kellő művészeti látásmóddal rendelkezünk és tisztában vagyunk a kereskedelmi szabályokkal. A műgyűjtés iránti vágy világszerte egyre többekben ébred fel az utóbbi években, a trend pedig jól láthatóan hozzánk is begyűrűzött.