Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.
külföld
Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár
2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.
belföld
Varga Mihály: az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
Az átoltottság növekedésével, az oltási lendület folytatásával hamarosan meg lehet nyitni a még zárva levő helyeket, a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növekedési pályájára - mondta a pénzügyminiszter pénteken Tiszafüreden, a város főterének ünnepélyes átadásán.
belföld
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.
belföld
Megháromszorozta a magyar aranytartalékot az MNB
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 31,5 tonnáról 94,5 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát - közölte az MNB szerdán.
belföld
György László: indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program
Hamarosan, még tavasszal indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Egy hely, ahol a négylábúból legjobb barát válik

Trend
2021. március 16. 18:41

Nem egy hétköznapi állatmenhely épül Veszprém határában, de nem is kizárólag csak egy kutyafuttatót fognak bekeríteni. Az új állatvédelmi kompetenciaközpont egyszerre szolgálja ki a kutyás gazdák igényeit, nyújt állatorvosi szolgáltatást, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet a prevencióra és az oktatásra, hogy a négylábúak mellett a leendő gazdák is elsajátítsák azokat a magatartásformákat, amelyek egy kutyával, vagy más társállattal való együttéléshez szükségesek. A fejlesztés egy nagyobb összefogás eredménye lesz, amelyről az érintettek nyilatkoztak.

Miniszteri biztosi szintre emelkedett az állatvédelem helyzete

500 millió forintot biztosít a magyar állam ahhoz a veszprémi mintaprojekthez, ami az állatvédelem területén hivatott új irányvonalat szabni a trendeknek országos szinten. A megyeszékhely határában felépülő kompetenciaközpontot ezért úgy álmodták meg, hogy az egyszerre szolgáljon menhelyül a kóbor állatoknak, de biztosítsa az aktív kikapcsolódás lehetőségét a gazdás ebeknek, miközben megtanítja a legfiatalabb korosztálynak a felelős állattartás mikéntjét.

Ovádi Péterben, aki tavaly októbertől felel miniszteri biztosként a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért, már jóval kinevezése előtt megfogalmazódott egy ilyen kompetenciaközpont ötlete, mégis ez az új szerepkör volt az, ami muníciót és lehetőségeket adott a projektnek.

A legfelső döntéshozatali szinten egyébként korábban nem volt egy konkrét gazdája az állatvédelmi kérdéskörnek, a veszprémi politikus kinevezésével viszont a gyakorlatban is elindulhattak azok a folyamatok, amelyek ez idáig főleg szakmai fórumok napirendi pontjait képezték csak. Azon kívül, hogy a felelős állattartás érdekében hangsúlyosabb fellépés történt, aminek várhatóan a jogszabályi háttere a közeljövőben módosulni fog, egy célzott támogatási rendszer is körvonalazódik, kifejezetten az állatvédelemre fókuszálva. Ez utóbbihoz kapcsolódik a veszprémi mintaprojekt is, amely kapcsán Ovádi Péter elmondta, hogy egyrészről állatmenhelyként is funkcionál majd, XXI. századi, élhető körülményeket teremtve a gazdára váró állatoknak és a velük foglalkozó szakembereknek. Mellette viszont szabadidőközpont és oktatási intézmény szerepe is lesz. A létesítmény mellett kutyafuttatót is kialakítanak, valamint óvodás és iskolás csoportoknak lehetősége lesz eljönni és egész fiatal korban megismerni azt a felelősségteljes magatartást, amit egy állattartónak tudnia kell. Ez kiváltképp azért fontos, mert a legtöbb kisállat a gyermekek miatt kerül a háztartásokba, viszont velük kapcsolatban tudniuk kell, hogy az állattartás olyan rutinok kialakításával jár együtt, amelyeket már nem lehet elhagyni a későbbiekben, amíg velük él az állat.

De, hogy miért Veszprém lesz az otthona ennek az országos mintaprojektnek, arra egyszerű a válasz: Ovádi Péter veszprémiként a helyi civileket, a helyi városvezetést és a helyi adottságokat ismeri leginkább, ezek pedig együttesen adottak voltak ahhoz, hogy belevágjanak abba a projektbe, ami várhatóan 2022-ben fejeződik be.

Az állatoknak nyugalom, az embereknek edukáció

„A Magyar Kormány támogatásának és Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosnak köszönhetően már a kinevezés után azonnal látható eredménye van az állatvédelmi munkának, így 2022-ig országos mintaprojektként valósulhat meg Veszprémben az állatvédelmi kompetencia központ a Rab Mária-forrás közelében, ahol nemcsak kóbor állatokat fogadnak majd, hanem a létesítmény feladata lesz a felelős állattartás szabályainak hangsúlyozása is. A Veszprémi Állatkert és a veszprémi állatvédő egyesületek munkájának eredményeképp minőségi menhely jöhet létre, ahol 21. századi körülményeket biztosítanak majd az állatoknak. Ehhez minden feltétel adott: nagyvonalú kormányzati támogatás, erős önkormányzati szándék, lelkes és elszánt civil egyesületek, kitűnő állatkert, ahol minden szaktudás és kompetencia megvan” – nyilatkozta az Ecoport magazinnak a létesítményről Porga Gyula polgármester.

Mint mondta, az észak-keleti útgyűrű térségében megépülő intézmény helyszín kiválasztását és a központ működését is a Veszprémi Állatkert vezetősége és munkatársai vállalták magukra, szakmai szempontokat figyelembe véve. „Fontos, hogy a terület jól megközelíthető legyen, hogy iskolás csoportok gyalogosan is látogathassák majd, de kellő távolságra legyen a sűrűn lakott településrészektől, ugyanakkor biztosítsa a nyugalmat az állatok számára” – fogalmazott.

A városi kóbor állatokról szólva kiemelte: „Veszprémben is sokszor szembesülünk a kóbor állatok befogadásának nehézségeivel. Ennek egy része önkormányzati feladat, a másik oldalát viszont lelkes civil egyesületek végzik évek óta méltatlan infrastrukturális körülmények között, így örömmel támogatjuk az állatvédelmi kompetenciaközpont megépítését. A központ megépülése komoly mérföldkő az állatvédelem szempontjából és büszkék vagyunk rá, hogy Veszprém adhat otthont a mintaként szolgáló állatvédelmi kompetencia központnak. A projekt része az ivartalanítási program kiszélesítése, a felelős állattartás hangsúlyozása, az ebrendészeti telepek iránymutatása, illetve a civil egyesületek támogatása.”

A létesítménynek nemcsak a befogadás és a kóbor állatok kiszolgálása, az örökbeadás segítése, hanem a mindennapokban a hobbiállat tartás törvényszerűségeinek hangsúlyozása is feladata lesz már gyermekkortól. „Bízom benne, hogy az általános iskolások, óvodások is gyakori látogatói lesznek a kompetenciaközpontnak.”

A polgármester elmondta: a városvezetésnek további szándéka, hogy javítsa az állattartás feltételeit Veszprémben. Porga Gyula elmondása szerint tervben van, hogy a város több pontján kutyafuttatót építsenek a lakossági igényeknek megfelelően.

Nem volt hiábavaló a civilek 30 éves küzdelme

A kompetenciaközpont szakmai tartalmának kialakítása nem csupán tárgyalóasztalok mögött zajlik. Részt vesznek benne állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek is, melyek közül az egyik érintett a helyben tevékenykedő Állatvédő Egyesület Veszprém. Böröczky Veronikával, az egyesület elnökével, mielőtt rátértünk volna a leendő intézmény jelentőségére, górcső alá vettük a hazai állatvédelem helyzetét.

„Az 1998-as állatvédelmi törvény megjelenése óta sohasem kapott ekkora figyelmet és ilyen szintű képviseletet a magyar állatvédelem, mint a miniszteri biztos kinevezésével. Ez mindenki számára egy merőben új helyzet, amit minden szereplőnek át kell gondolni és tanulni. Az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek számára ez erőteljes, pozitív változások reményét jelenti. A tényleges változások (szabályozás, támogatottság, pályázati lehetőségek stb.), úgy véljük, inkább 2022-re várhatók. Az idei év az előkészületek, a felkészülés és a felkészítés időszaka lehet” – adott gyors helyzetértékelést Böröczky Veronika, majd rátért a veszprémi viszonyokra is.

„Itt az állattartói magatartást az országos átlagnál, különösen a kevésbé fejlett, lemaradó térségekkel összevetve az átlagosnál jobbnak ítélhetjük, bár tennivaló itt is akad bőven. Bízunk abban és bizonyos jelek is azt mutatják, hogy egyesületünk és a környékbeli civil szervezetek közel 30 esztendős felvilágosító tevékenysége nem volt teljesen hiábavaló küzdelem. Talán nincsen annyi elhagyott állat, mint a kezdetek idején.”

Tapasztalataik szerint az emberek egyébként jóindulatúan és pozitívan állnak hozzá az állatvédelmi kérdésekhez, de nem feltétlenül ez a polgárok mindennapi életének a legégetőbb gondja, központi kérdése, vallja Veronika.

„A lehetőségeikhez képest igyekeznek támogatni az adó 1%-ának felajánlásával, eseti adományokkal az arra érdemesnek ítélt civil szervezetek tevékenységét. Tapasztalataink szerint nagyon fogékonyak a „felelős állattartás” keretében felmerülő ügyekre, szívesen tájékozódnak ebben a kérdéskörben is. Kétségtelen tény, hogy mindenki másképpen ítéli meg a saját állattartási gyakorlatát és szokásait, és a másét. Annál is inkább törődni kell ezzel a témával, mert a szülők, nagyszülők már nem tartanak állatokat és nem lehet beleszületni, belenőni az állattartás gyakorlatába. A helyes állattartási gyakorlathoz pedig a nosztalgia nem elég.”

Az új állatvédelmi kompetenciaközpont kapcsán pedig legnagyobb reményük az, hogy majdani felelős tevékenysége még fogékonyabbá teszi a társadalmat az állattartás kérdései iránt.

„Elősegíti, hozzájárul és segítséget nyújt az embereknek saját, felelősségteljes döntéseik meghozatalában. Ha ez így tud működni, nagy segítséget jelent nemcsak a mi, hanem a környék összes többi állatvédő civil szervezete számára is.  Segítséget nyújthat, oktatási és propagandaanyagot szolgáltathat a többi szervezetnek, hogy a saját ismeretterjesztési, képzési programjaikat teljesebbé, informatívabbá tudják tenni. Hiszen az állatvédő civil szervezetek, különösen a menhelyet, állatotthont működtetők, sokszor súlyos napi gondjaik mellett, legjobb szándékuk ellenére sem tudnak elegendő energiát és pénzt fordítani szemléltető anyagokra, kiadványokra, ismeretterjesztésre.”

Gesztesi Ákos, Hajas Bálint / Fotó: Kovács Bálint

További cikkek

Trend
Legyen a magyar kultúra a közös nemzeti minimum!
A kultúra harcmezején vállalt tábornoki szerepet, a taktikáját pedig a párbeszédre építi. Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos, akivel irodalomról, zenéről, évszázados kultúrvitákról és a magyar kitörési lehetőségekről is beszélgettünk.
Üzlet-trend
Minden elvégzett munkáért felelősséget kell tudni vállalni
Évtizedes brand az építőiparban, most pedig új cégformát öltve néznek szembe a kor változó kihívásaival. Az ő nevükhöz kötődik többek közt a kolontári iszapkatasztrófa után rekordgyorsasággal felépített lakópark is, de a Dunától az osztrák határig, számos beruházásban érdekeltek. Hajdu Attilával, a VeszprémBer Építő Kft. újonnan kinevezett ügyvezetőjével beszélgettünk a régi-új vállalatról és a piaci trendekről.
Trend
Szakképzéssel felvértezve a negyedik ipari forradalom korában
Dübörög az Ipar 4.0, az overállos szakmunkások pedig már nem azok, akikre évekkel ezelőtt emlékszünk. Mi rejlik a fogalom mögött és milyen összefonódása van a szakképzéssel? Erről Pap Mátéval, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárjával beszélgettünk.
Trend
A legnagyobbak közé vezetni a Pannon Egyetemet
Alig van az intézményi ranglétrának olyan foka, amit ne járt volna végig, harmincas évei végére pedig az ország legfiatalabb egyetemi kancellárja lett. A felsőoktatás folyamatosan változó világát lehetőségnek éli meg, miközben a sakktáblára már felhelyezte a bábukat. Csillag Zsolttal, a Pannon Egyetem kancellárjával beszélgettünk.
Trend
Hogyan legyünk műgyűjtők?
Először is: tegyünk szert tőkére. Emellett természetesen az sem árt, ha kellő művészeti látásmóddal rendelkezünk és tisztában vagyunk a kereskedelmi szabályokkal. A műgyűjtés iránti vágy világszerte egyre többekben ébred fel az utóbbi években, a trend pedig jól láthatóan hozzánk is begyűrűzött.