Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Egy hely, ahol a négylábúból legjobb barát válik

Trend
2021. március 16. 17:41

Nem egy hétköznapi állatmenhely épül Veszprém határában, de nem is kizárólag csak egy kutyafuttatót fognak bekeríteni. Az új állatvédelmi kompetenciaközpont egyszerre szolgálja ki a kutyás gazdák igényeit, nyújt állatorvosi szolgáltatást, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet a prevencióra és az oktatásra, hogy a négylábúak mellett a leendő gazdák is elsajátítsák azokat a magatartásformákat, amelyek egy kutyával, vagy más társállattal való együttéléshez szükségesek. A fejlesztés egy nagyobb összefogás eredménye lesz, amelyről az érintettek nyilatkoztak.

Miniszteri biztosi szintre emelkedett az állatvédelem helyzete

500 millió forintot biztosít a magyar állam ahhoz a veszprémi mintaprojekthez, ami az állatvédelem területén hivatott új irányvonalat szabni a trendeknek országos szinten. A megyeszékhely határában felépülő kompetenciaközpontot ezért úgy álmodták meg, hogy az egyszerre szolgáljon menhelyül a kóbor állatoknak, de biztosítsa az aktív kikapcsolódás lehetőségét a gazdás ebeknek, miközben megtanítja a legfiatalabb korosztálynak a felelős állattartás mikéntjét.

Ovádi Péterben, aki tavaly októbertől felel miniszteri biztosként a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért, már jóval kinevezése előtt megfogalmazódott egy ilyen kompetenciaközpont ötlete, mégis ez az új szerepkör volt az, ami muníciót és lehetőségeket adott a projektnek.

A legfelső döntéshozatali szinten egyébként korábban nem volt egy konkrét gazdája az állatvédelmi kérdéskörnek, a veszprémi politikus kinevezésével viszont a gyakorlatban is elindulhattak azok a folyamatok, amelyek ez idáig főleg szakmai fórumok napirendi pontjait képezték csak. Azon kívül, hogy a felelős állattartás érdekében hangsúlyosabb fellépés történt, aminek várhatóan a jogszabályi háttere a közeljövőben módosulni fog, egy célzott támogatási rendszer is körvonalazódik, kifejezetten az állatvédelemre fókuszálva. Ez utóbbihoz kapcsolódik a veszprémi mintaprojekt is, amely kapcsán Ovádi Péter elmondta, hogy egyrészről állatmenhelyként is funkcionál majd, XXI. századi, élhető körülményeket teremtve a gazdára váró állatoknak és a velük foglalkozó szakembereknek. Mellette viszont szabadidőközpont és oktatási intézmény szerepe is lesz. A létesítmény mellett kutyafuttatót is kialakítanak, valamint óvodás és iskolás csoportoknak lehetősége lesz eljönni és egész fiatal korban megismerni azt a felelősségteljes magatartást, amit egy állattartónak tudnia kell. Ez kiváltképp azért fontos, mert a legtöbb kisállat a gyermekek miatt kerül a háztartásokba, viszont velük kapcsolatban tudniuk kell, hogy az állattartás olyan rutinok kialakításával jár együtt, amelyeket már nem lehet elhagyni a későbbiekben, amíg velük él az állat.

De, hogy miért Veszprém lesz az otthona ennek az országos mintaprojektnek, arra egyszerű a válasz: Ovádi Péter veszprémiként a helyi civileket, a helyi városvezetést és a helyi adottságokat ismeri leginkább, ezek pedig együttesen adottak voltak ahhoz, hogy belevágjanak abba a projektbe, ami várhatóan 2022-ben fejeződik be.

Az állatoknak nyugalom, az embereknek edukáció

„A Magyar Kormány támogatásának és Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosnak köszönhetően már a kinevezés után azonnal látható eredménye van az állatvédelmi munkának, így 2022-ig országos mintaprojektként valósulhat meg Veszprémben az állatvédelmi kompetencia központ a Rab Mária-forrás közelében, ahol nemcsak kóbor állatokat fogadnak majd, hanem a létesítmény feladata lesz a felelős állattartás szabályainak hangsúlyozása is. A Veszprémi Állatkert és a veszprémi állatvédő egyesületek munkájának eredményeképp minőségi menhely jöhet létre, ahol 21. századi körülményeket biztosítanak majd az állatoknak. Ehhez minden feltétel adott: nagyvonalú kormányzati támogatás, erős önkormányzati szándék, lelkes és elszánt civil egyesületek, kitűnő állatkert, ahol minden szaktudás és kompetencia megvan” – nyilatkozta az Ecoport magazinnak a létesítményről Porga Gyula polgármester.

Mint mondta, az észak-keleti útgyűrű térségében megépülő intézmény helyszín kiválasztását és a központ működését is a Veszprémi Állatkert vezetősége és munkatársai vállalták magukra, szakmai szempontokat figyelembe véve. „Fontos, hogy a terület jól megközelíthető legyen, hogy iskolás csoportok gyalogosan is látogathassák majd, de kellő távolságra legyen a sűrűn lakott településrészektől, ugyanakkor biztosítsa a nyugalmat az állatok számára” – fogalmazott.

A városi kóbor állatokról szólva kiemelte: „Veszprémben is sokszor szembesülünk a kóbor állatok befogadásának nehézségeivel. Ennek egy része önkormányzati feladat, a másik oldalát viszont lelkes civil egyesületek végzik évek óta méltatlan infrastrukturális körülmények között, így örömmel támogatjuk az állatvédelmi kompetenciaközpont megépítését. A központ megépülése komoly mérföldkő az állatvédelem szempontjából és büszkék vagyunk rá, hogy Veszprém adhat otthont a mintaként szolgáló állatvédelmi kompetencia központnak. A projekt része az ivartalanítási program kiszélesítése, a felelős állattartás hangsúlyozása, az ebrendészeti telepek iránymutatása, illetve a civil egyesületek támogatása.”

A létesítménynek nemcsak a befogadás és a kóbor állatok kiszolgálása, az örökbeadás segítése, hanem a mindennapokban a hobbiállat tartás törvényszerűségeinek hangsúlyozása is feladata lesz már gyermekkortól. „Bízom benne, hogy az általános iskolások, óvodások is gyakori látogatói lesznek a kompetenciaközpontnak.”

A polgármester elmondta: a városvezetésnek további szándéka, hogy javítsa az állattartás feltételeit Veszprémben. Porga Gyula elmondása szerint tervben van, hogy a város több pontján kutyafuttatót építsenek a lakossági igényeknek megfelelően.

Nem volt hiábavaló a civilek 30 éves küzdelme

A kompetenciaközpont szakmai tartalmának kialakítása nem csupán tárgyalóasztalok mögött zajlik. Részt vesznek benne állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek is, melyek közül az egyik érintett a helyben tevékenykedő Állatvédő Egyesület Veszprém. Böröczky Veronikával, az egyesület elnökével, mielőtt rátértünk volna a leendő intézmény jelentőségére, górcső alá vettük a hazai állatvédelem helyzetét.

„Az 1998-as állatvédelmi törvény megjelenése óta sohasem kapott ekkora figyelmet és ilyen szintű képviseletet a magyar állatvédelem, mint a miniszteri biztos kinevezésével. Ez mindenki számára egy merőben új helyzet, amit minden szereplőnek át kell gondolni és tanulni. Az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek számára ez erőteljes, pozitív változások reményét jelenti. A tényleges változások (szabályozás, támogatottság, pályázati lehetőségek stb.), úgy véljük, inkább 2022-re várhatók. Az idei év az előkészületek, a felkészülés és a felkészítés időszaka lehet” – adott gyors helyzetértékelést Böröczky Veronika, majd rátért a veszprémi viszonyokra is.

„Itt az állattartói magatartást az országos átlagnál, különösen a kevésbé fejlett, lemaradó térségekkel összevetve az átlagosnál jobbnak ítélhetjük, bár tennivaló itt is akad bőven. Bízunk abban és bizonyos jelek is azt mutatják, hogy egyesületünk és a környékbeli civil szervezetek közel 30 esztendős felvilágosító tevékenysége nem volt teljesen hiábavaló küzdelem. Talán nincsen annyi elhagyott állat, mint a kezdetek idején.”

Tapasztalataik szerint az emberek egyébként jóindulatúan és pozitívan állnak hozzá az állatvédelmi kérdésekhez, de nem feltétlenül ez a polgárok mindennapi életének a legégetőbb gondja, központi kérdése, vallja Veronika.

„A lehetőségeikhez képest igyekeznek támogatni az adó 1%-ának felajánlásával, eseti adományokkal az arra érdemesnek ítélt civil szervezetek tevékenységét. Tapasztalataink szerint nagyon fogékonyak a „felelős állattartás” keretében felmerülő ügyekre, szívesen tájékozódnak ebben a kérdéskörben is. Kétségtelen tény, hogy mindenki másképpen ítéli meg a saját állattartási gyakorlatát és szokásait, és a másét. Annál is inkább törődni kell ezzel a témával, mert a szülők, nagyszülők már nem tartanak állatokat és nem lehet beleszületni, belenőni az állattartás gyakorlatába. A helyes állattartási gyakorlathoz pedig a nosztalgia nem elég.”

Az új állatvédelmi kompetenciaközpont kapcsán pedig legnagyobb reményük az, hogy majdani felelős tevékenysége még fogékonyabbá teszi a társadalmat az állattartás kérdései iránt.

„Elősegíti, hozzájárul és segítséget nyújt az embereknek saját, felelősségteljes döntéseik meghozatalában. Ha ez így tud működni, nagy segítséget jelent nemcsak a mi, hanem a környék összes többi állatvédő civil szervezete számára is.  Segítséget nyújthat, oktatási és propagandaanyagot szolgáltathat a többi szervezetnek, hogy a saját ismeretterjesztési, képzési programjaikat teljesebbé, informatívabbá tudják tenni. Hiszen az állatvédő civil szervezetek, különösen a menhelyet, állatotthont működtetők, sokszor súlyos napi gondjaik mellett, legjobb szándékuk ellenére sem tudnak elegendő energiát és pénzt fordítani szemléltető anyagokra, kiadványokra, ismeretterjesztésre.”

Gesztesi Ákos, Hajas Bálint / Fotó: Kovács Bálint

További cikkek

Trend
Új alumínium-technológia, de a régi cégfilozófia – létrejött az Ada-Alu
1997-ben egy veszprémi vállalkozó úgy döntött, belevág tervei megvalósításába és létrehozta műanyag nyílászárók gyártásával és beépítésével foglalkozó cégét. 25 évvel ezután ma már fiai vezetik a céget, az Ada-Bau pedig egy ismert és a régió, de akár a hazai építőiparban is jól csengő márkanévvé nőtte ki magát. 2022-ben a cég ismét egy fontos mérföldkövéhez érkezett, immáron az Ada-Bau mellett, Ada-Alumínium Kft. néven az alumínium nyílászárók területén is saját branddel jelent meg. Az ide vezető útról, a cég filozófiájáról is beszélgettünk Ürményi Adriánnal, az új cég ügyvezetőjével.
Trend
Legyen a magyar kultúra a közös nemzeti minimum!
A kultúra harcmezején vállalt tábornoki szerepet, a taktikáját pedig a párbeszédre építi. Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos, akivel irodalomról, zenéről, évszázados kultúrvitákról és a magyar kitörési lehetőségekről is beszélgettünk.
Üzlet-trend
Minden elvégzett munkáért felelősséget kell tudni vállalni
Évtizedes brand az építőiparban, most pedig új cégformát öltve néznek szembe a kor változó kihívásaival. Az ő nevükhöz kötődik többek közt a kolontári iszapkatasztrófa után rekordgyorsasággal felépített lakópark is, de a Dunától az osztrák határig, számos beruházásban érdekeltek. Hajdu Attilával, a VeszprémBer Építő Kft. újonnan kinevezett ügyvezetőjével beszélgettünk a régi-új vállalatról és a piaci trendekről.
Trend
Szakképzéssel felvértezve a negyedik ipari forradalom korában
Dübörög az Ipar 4.0, az overállos szakmunkások pedig már nem azok, akikre évekkel ezelőtt emlékszünk. Mi rejlik a fogalom mögött és milyen összefonódása van a szakképzéssel? Erről Pap Mátéval, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárjával beszélgettünk.
Trend
A legnagyobbak közé vezetni a Pannon Egyetemet
Alig van az intézményi ranglétrának olyan foka, amit ne járt volna végig, harmincas évei végére pedig az ország legfiatalabb egyetemi kancellárja lett. A felsőoktatás folyamatosan változó világát lehetőségnek éli meg, miközben a sakktáblára már felhelyezte a bábukat. Csillag Zsolttal, a Pannon Egyetem kancellárjával beszélgettünk.