Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Szállni szabadon, mint a madarak

Tempó
2021. március 16. 18:41

A koronavírus miatt sokan szorultak hosszú időre a négy fal közé – aki nem kertes házban él, az a szó legszorosabb értelmében. Semmire nem vágyunk jobban, mint hogy újra szabadok lehessünk, mint a madarak – a siklóernyőzés pedig pontosan ezt az élményt adhatja meg nekünk.

Persze hosszú út vezet odáig, hogy akár több száz kilométert is megtehessünk leszállás nélkül – a főbb mérföldköveket Juhász Katalin, a fAirPlay Siklóernyős Iskola alapítója és oktatója segítségével tekintettük át.

Ha még sosem próbáltuk, több módja is van annak, hogy megismerkedjünk a repülés élményével. Egy tandemrepülés során utasként rábízhatjuk magunkat egy tapasztalt pilótára, miközben mi barátkozunk a magassággal és gyönyörködünk a kilátásban. Katalin ezt inkább azoknak ajánlja, akik egyszeri élményre vágynak, és nem érdeklődnek komolyabban a repülés iránt: az első lépéseink ugyanis ennél sokkal intenzívebbek is lehetnek. Egy kétnapos kedvcsináló hétvégén már a saját kezünkbe vehetjük az irányítást, megismerkedhetünk a legfontosabb elméleti alapokkal és néhány, akár 20-30 méter magasra is elemelkedhetünk a földtől – teljesen önállóan, persze az oktatók felügyelete mellett. Aktív résztvevőként, nem pedig passzív utasként repülünk, így azt a sikerélményt is megtapasztalhatjuk, amit a saját munkánk révén teremtettünk meg.

Aki a kedvcsináló hétvége után úgy dönt, hogy elköteleződik a sportág iránt, az egy három hónapos tanfolyam elvégzése után szerezheti meg a nemzetközi jogosítványt. A sikeres vizsga után minden olyan tevékenységet önállóan végezhet, amire az alaptanfolyam tananyaga kiterjed, így megfelelő időjárási körülmények között, nem turbulens időben bármelyik starthelyről felemelkedhet. Katalin elmondta, hogy a vizsga után sem engedik el a tanítványaik kezét: ők nemcsak iskolát működtetnek, hanem aktív közösséget is építenek. A már alapvizsgát tett siklóernyősök a segítségükkel tovább csiszolhatják tudásukat, felkészülhetnek a haladó vizsgára vagy a pilóta szint elérésére is.

Emellett külföldi túrákat is szerveznek, amiken már a kezdőknek is lehetőségük van megtapasztalni a repülést magasabb hegyi környezetben, és közben megtanulhatják a termikelés technikáját, vagy épp azt, milyen csoportosan repülni. Az oktatók biztonságtechnikai tréningeket is rendeznek, ezek során vízfelület fölött, szándékosan előidézett veszélyhelyzeteken keresztül készítik fel a tanítványokat arra, hogyan reagáljanak, ha éles körülmények között akad problémájuk.

Ha megszereztük a szükséges papírokat és persze tapasztalatot, már csak néhány jogi kötelezettségnek kell eleget tennünk, mielőtt önállóan a levegőbe emelkednénk. Az egyik ilyen feltétel, hogy a szövetséghez kell tartozni, ami regisztrációs költségekkel jár. Siklóernyővel bármilyen erre alkalmas helyről felszállhatunk – van pár regisztrációhoz kötött starthely is, ezek tulajdonosainak a már említett regisztrációs díjban foglalt startalapból fizet a szövetség. A repülés során be kell tartanunk az általános légtérhasználati szabályokat is: a légtér aktuális állapotáról online légtértérképen keresztül tájékozódhatunk, a vonatkozó szabályokat természetesen a tanfolyam során elsajátítjuk.

Jó hírünk van azoknak is, akiket a versenyszellem mozgat: a siklóernyőzés versenysportként is űzhető. Beszélgetőtársunk, Juhász Katalin is rendszeresen megméretteti magát, jelenleg az előkelő hatodik helyet foglalja el a női világranglistán. A versenyeken egy előre meghatározott távot – általában 30-120 kilométer közötti távolságot – kell teljesíteni meghatározott ellenőrzőpontok érintésével. Akinek ez a leggyorsabban sikerül, az nyeri az adott napot, az öt-hat napos rendezvény végére pedig pontozásos rendszerrel dől el a végső sorrend. Egy-egy ilyen versenyen száz-százötven pilóta vesz részt, akik Katalin elmondása szerint a táv nagyján együtt mozognak, és a futamok eredménye az utolsó kilométereken dől el. A sportágban idén világbajnokságot is rendeznek, melyen a fAirPlay Siklóernyős Iskola oktatói is rajthoz állnak majd.

Hol tudjuk a legközelebb kipróbálni?

A Csobáncon, Márkón, a Csatárhegyen és a Pilisben is található egy-egy starthely, ahol akár tandemben repülhetünk. A teljes lista legálisan repülő pilótáknak elérhető a starthelyek.hu-n.

Egyed Meli nemcsak riportunk képi anyagát készítette, de hobbi siklóernyősként személyes élményeit is megosztotta velünk:

"Amikor először találkoztam a siklóernyőzéssel, napokig csak néztem az eget kiszínező vidám ernyőkavalkádot a fűben heverészve, és álmodoztam. Elképzeltem a hajamba kapó szelet, a kupola halk surrogását, a velem együtt szálló madarak barátságos röptét, az alant térképpé változó tájat, a felhőillatot.

Nem telt bele sok idő és elkezdtem én is szárnyat bontani. Eléggé felfoghatatlan, de még annál is több csodát találtam benne, mint az álmodozásaim közben gondoltam. Elsősorban is alázatot tanultam, a természet mindenek felett álló tiszteletét. Kaptam egy tükröt is, amiben tisztán látszanak a vállaimon ülő félelemdémonaim, ugyanakkor a magabiztosságom is, hogy le tudom győzni őket.

Egyáltalán nem vártam, de kaptam a repüléstől összetartozást is: szerelmet és barátságot, egy remek társaságot, akikkel félszavakból értjük egymást, mert ugyanazon a szenvedélyen osztozunk.

A siklóernyőzés maga a tökéletes szabadság. A levegőben csak a pillanat létezik, minden más – az összes hétköznapi gond és rágódnivaló - túl nehéz ahhoz, hogy veled együtt a magasba emelkedjen."

Schöngrundtner Tamás / Fotó: Egyed Meli

 

Képek

További cikkek

Tempó
AZ ULTRARÁBA EDZETTSÉGET KÖVETEL, DE FEJBEN DŐL EL
Könnyed családi program és életünk legnagyobb kihívása – az evezés mindkettő lehet, bár hosszú út vezet az egyiktől a másikig. A sportág megismerésében Czeglédi Zoltán segítségét kértük, aki többször is teljesítette Európa leghosszabb folyóvízi teljesítménytúráját, az UltraRábát.
Tempó
Ki hőlégballonnal száll e táj fölébe...
Magyarország első kereskedelmi hőlégballonos utasszállító cége a lehető legjobb helyen működik: Hévízről felszállva, a Balaton nyugati medencéje fölött repülve felejthetetlen látvány tárul az utasaik szeme elé.
Tempó
A GAZDASÁGOT IS MAGASABB FOKOZATBA KAPCSOLNÁ A VERSENYPÁLYA
Hajdúnánás mellett épülhet meg a MotoGP majdani Magyar Nagydíját is befogadó versenypálya. Milyen hatással lesz a kiépülő infrastruktúra a magyar motorsportra és a térség gazdaságára? Többek között erről beszélgettünk Talmácsi Gábor gyorsaságimotoros világbajnokkal, a projekt sportszakmai szakértőjével.
Tempó
ÚTTALAN UTAKON
A tereprali – főleg a Dakar-közvetítések révén – az egyik olyan autósport-szakág, ami hazánkban sok laikust meg tud szólítani. Több mint száz év alatt sokat fejlődött a technika, de az úttalan utak azóta is komoly kihívások elé állítják a versenyzőket.
Tempó
Még épül, de már vonzza a fejlesztőket
Európában is egyedülálló, komplex szolgáltatásokat nyújtó autóipari tesztpálya épül – és már üzemel is – Zalaegerszegen. A létesítményről dr. Háry Andrást, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.