Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Szállni szabadon, mint a madarak

Tempó
2021. március 16. 18:41

A koronavírus miatt sokan szorultak hosszú időre a négy fal közé – aki nem kertes házban él, az a szó legszorosabb értelmében. Semmire nem vágyunk jobban, mint hogy újra szabadok lehessünk, mint a madarak – a siklóernyőzés pedig pontosan ezt az élményt adhatja meg nekünk.

Persze hosszú út vezet odáig, hogy akár több száz kilométert is megtehessünk leszállás nélkül – a főbb mérföldköveket Juhász Katalin, a fAirPlay Siklóernyős Iskola alapítója és oktatója segítségével tekintettük át.

Ha még sosem próbáltuk, több módja is van annak, hogy megismerkedjünk a repülés élményével. Egy tandemrepülés során utasként rábízhatjuk magunkat egy tapasztalt pilótára, miközben mi barátkozunk a magassággal és gyönyörködünk a kilátásban. Katalin ezt inkább azoknak ajánlja, akik egyszeri élményre vágynak, és nem érdeklődnek komolyabban a repülés iránt: az első lépéseink ugyanis ennél sokkal intenzívebbek is lehetnek. Egy kétnapos kedvcsináló hétvégén már a saját kezünkbe vehetjük az irányítást, megismerkedhetünk a legfontosabb elméleti alapokkal és néhány, akár 20-30 méter magasra is elemelkedhetünk a földtől – teljesen önállóan, persze az oktatók felügyelete mellett. Aktív résztvevőként, nem pedig passzív utasként repülünk, így azt a sikerélményt is megtapasztalhatjuk, amit a saját munkánk révén teremtettünk meg.

Aki a kedvcsináló hétvége után úgy dönt, hogy elköteleződik a sportág iránt, az egy három hónapos tanfolyam elvégzése után szerezheti meg a nemzetközi jogosítványt. A sikeres vizsga után minden olyan tevékenységet önállóan végezhet, amire az alaptanfolyam tananyaga kiterjed, így megfelelő időjárási körülmények között, nem turbulens időben bármelyik starthelyről felemelkedhet. Katalin elmondta, hogy a vizsga után sem engedik el a tanítványaik kezét: ők nemcsak iskolát működtetnek, hanem aktív közösséget is építenek. A már alapvizsgát tett siklóernyősök a segítségükkel tovább csiszolhatják tudásukat, felkészülhetnek a haladó vizsgára vagy a pilóta szint elérésére is.

Emellett külföldi túrákat is szerveznek, amiken már a kezdőknek is lehetőségük van megtapasztalni a repülést magasabb hegyi környezetben, és közben megtanulhatják a termikelés technikáját, vagy épp azt, milyen csoportosan repülni. Az oktatók biztonságtechnikai tréningeket is rendeznek, ezek során vízfelület fölött, szándékosan előidézett veszélyhelyzeteken keresztül készítik fel a tanítványokat arra, hogyan reagáljanak, ha éles körülmények között akad problémájuk.

Ha megszereztük a szükséges papírokat és persze tapasztalatot, már csak néhány jogi kötelezettségnek kell eleget tennünk, mielőtt önállóan a levegőbe emelkednénk. Az egyik ilyen feltétel, hogy a szövetséghez kell tartozni, ami regisztrációs költségekkel jár. Siklóernyővel bármilyen erre alkalmas helyről felszállhatunk – van pár regisztrációhoz kötött starthely is, ezek tulajdonosainak a már említett regisztrációs díjban foglalt startalapból fizet a szövetség. A repülés során be kell tartanunk az általános légtérhasználati szabályokat is: a légtér aktuális állapotáról online légtértérképen keresztül tájékozódhatunk, a vonatkozó szabályokat természetesen a tanfolyam során elsajátítjuk.

Jó hírünk van azoknak is, akiket a versenyszellem mozgat: a siklóernyőzés versenysportként is űzhető. Beszélgetőtársunk, Juhász Katalin is rendszeresen megméretteti magát, jelenleg az előkelő hatodik helyet foglalja el a női világranglistán. A versenyeken egy előre meghatározott távot – általában 30-120 kilométer közötti távolságot – kell teljesíteni meghatározott ellenőrzőpontok érintésével. Akinek ez a leggyorsabban sikerül, az nyeri az adott napot, az öt-hat napos rendezvény végére pedig pontozásos rendszerrel dől el a végső sorrend. Egy-egy ilyen versenyen száz-százötven pilóta vesz részt, akik Katalin elmondása szerint a táv nagyján együtt mozognak, és a futamok eredménye az utolsó kilométereken dől el. A sportágban idén világbajnokságot is rendeznek, melyen a fAirPlay Siklóernyős Iskola oktatói is rajthoz állnak majd.

Hol tudjuk a legközelebb kipróbálni?

A Csobáncon, Márkón, a Csatárhegyen és a Pilisben is található egy-egy starthely, ahol akár tandemben repülhetünk. A teljes lista legálisan repülő pilótáknak elérhető a starthelyek.hu-n.

Egyed Meli nemcsak riportunk képi anyagát készítette, de hobbi siklóernyősként személyes élményeit is megosztotta velünk:

"Amikor először találkoztam a siklóernyőzéssel, napokig csak néztem az eget kiszínező vidám ernyőkavalkádot a fűben heverészve, és álmodoztam. Elképzeltem a hajamba kapó szelet, a kupola halk surrogását, a velem együtt szálló madarak barátságos röptét, az alant térképpé változó tájat, a felhőillatot.

Nem telt bele sok idő és elkezdtem én is szárnyat bontani. Eléggé felfoghatatlan, de még annál is több csodát találtam benne, mint az álmodozásaim közben gondoltam. Elsősorban is alázatot tanultam, a természet mindenek felett álló tiszteletét. Kaptam egy tükröt is, amiben tisztán látszanak a vállaimon ülő félelemdémonaim, ugyanakkor a magabiztosságom is, hogy le tudom győzni őket.

Egyáltalán nem vártam, de kaptam a repüléstől összetartozást is: szerelmet és barátságot, egy remek társaságot, akikkel félszavakból értjük egymást, mert ugyanazon a szenvedélyen osztozunk.

A siklóernyőzés maga a tökéletes szabadság. A levegőben csak a pillanat létezik, minden más – az összes hétköznapi gond és rágódnivaló - túl nehéz ahhoz, hogy veled együtt a magasba emelkedjen."

Schöngrundtner Tamás / Fotó: Egyed Meli

 

Képek