Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Veszprém
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem
A megállapodással újabb távlatok nyílnak a két intézmény hosszútávú oktatási, kutatási és fejlesztési együttműködései terén, illetve a már meglévő szakmai kapcsolatok is tovább erősödnek.
Az AutoWallis a szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel
Tovább folytatja nemzetközi terjeszkedését az AutoWallis, miután kötelező érvényű megállapodást kötött a szlovén piac jelentős autókereskedőjével az Avto Aktivval tevékenységének és ahhoz kapcsolódó ingatlanjainak felvásárlásáról - közölte a cég az MTI-vel pénteken.
belföld
Turisztikai ügynökség: minden idők legsikeresebb nyarát zárta a belföldi turizmus
Minden idők legsikeresebb nyarát zárta 2021-ben a belföldi turizmus Magyarországon - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a nyári szezont értékelő sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.
belföld
Bio őrölt mandulát hívtak vissza aflatoxin szennyezés miatt
A forgalmazó dm-drogerie markt Kft . 200 grammos dmBio őrölt mandulát hívott vissza a határérték feletti aflatoxin tartalom miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF) keresztül érkezett jelzés alapján.
Veszprém
Kívül-belül megújult a Csermák Antal Zeneiskola
A Modern Városok Program keretében több mint 1,6 milliárd forintos állami támogatásból megvalósult fejlesztés részeként új tan- és hangszeres termek, megszépült folyosók, valamint nagyobb ruhatár és büfé várja a tanulókat az új tanévben.
Varga Mihály: állami támogatásból épült koronavírus elleni gyógyszert gyártó üzem
Az Egészségipari Támogatási Program keretében a koronavírus elleni gyógyszerek gyártására új kapacitásokat épített a Pannonpharma Kft. 1,6 milliárd forintból Pécsváradon - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán csütörtökön.
belföld
Tállai András: mintegy 57 ezer nagycsaládos anya mentesült az adófizetés alól
Tavaly mintegy 57 ezer négy- vagy többgyermekes anya nem fizetett egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem. Az Európai Unióban is egyedülálló a nagycsaládosokat segítő, magyar adómentesség, amely 2020-ban összességében 22 milliárd forintot hagyott az érintetteknél - tájékoztatta az MTI-t Tállai András.
Új nagymacska bemutató komplexum és háziállat kifutó épül a Veszprémi Állatkertben
Új otthont kapnak a tigrisek, hiúzok és hópárducok. Összesen 3 hektáron újul meg a megyeszékhely vadasparkja.
Szijjártó: a rendszerváltás óta soha nem dolgoztak még annyian Magyarországon, mint ma
A rendszerváltás óta soha nem dolgoztak még annyian (4,7 millióan) Magyarországon, mint ma és jelenleg is 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik az országban - közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Nyírbátorban.
Veszprém
20 éves születésnapját ünnepli a Maxon Motor
A svájci cég veszprémi üzeme kerek két évtizede van jelen a városban. Az évforduló alkalmából felidézték, hogy honnan hova jutott el a vállalat.
Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége az első fél évben
Az AutoWallis csoport 97,6 milliárd forint árbevételt ért el az első fél évben, 156 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 3,18 milliárd forint volt, ami több mint négyszerese az előző év hasonló időszakában elért 757 millió forintnak - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
Több mint 100 millió forint értékű fejlesztések Szentgálon
A község a Belügyminisztérium és a Magyar Falu Program támogatásával fejlesztette ingatlanjait, újította fel útjait, könyvtárát, orvosi rendelőjét és óvodáját az elmúlt másfél évben.
Környezetkímélő és fenntartható üzemanyagok fejlesztését segíti a Pannon Egyetem
Egy négyéves projekt keretében olyan üzemanyag-komponensek kifejlesztésén dolgozott az egyetem, melyek révén a környezetet kímélő, ugyanakkor hosszabb távon is energiatartalmú üzemanyagok kerülhetnek a járművekbe.
belföld
A lakáskiadás jövedelméből adózni kell
A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A felsőoktatási tanév kezdetével lassan elfogynak a kiadó albérletek, ezért nem árt tisztázni a hosszútávú lakáskiadás szabályait.
belföld
Varga Mihály: rekordösszeget költ felsőoktatásra a kormányzat
Soha korábban nem költöttek még Magyarországon felsőoktatásra annyi forrást, mint a jelenlegi kormányzati ciklusban - jelentette ki Varga Mihály, az Óbudai Egyetemet fenntartó Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az intézmény hétfői, Budapesten megtartott tanévnyitó ünnepségén.
Évtizedes mélyponton a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban
Évtizedes mélyponton a Michigan Egyetem augusztusra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe az Egyesült Államokban.
Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG
Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
Felmérés: a munkáltatók kétharmada nem bízik ellégé kollégáiban távoli munkavégzés közben
A munkáltatók mindössze 35 százaléka bízik meg teljes mértékben a távmunkában dolgozó munkatársaiban, 39 százalékuk viszont úgy véli, hogy emberei otthon nem dolgoznak olyan keményen és hatékonyan, mint az irodában - közölte a Ricoh Europe kedden az MTI-vel.
albérlet
Emelkedtek az albérleti díjak
Egyre többen veszik online az iskolaszereket
Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
Veszprém
Fedett gokartpálya nyílt Veszprémben
A Házgyári úton egy raktárépületet alakítottak át gokartpályává, így jött létre a környéken egyedülállóan fedett Balatonkarting. A 360 méter hosszú aszfaltcsíkon 20 kanyart kell bevenni, mellette pedig a legmodernebb időmérő technológiával és biztonsági funkciókkal is fel vannak szerelve a gokartok.
bank
Jelentős mennyiségű készpénz maradt a lakosságnál a jegybanki szakértők szerint
Tavaly óta jelentős mennyiségű készpénz maradt a lakosságnál - mondták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi online könyvbemutatójának résztvevői.
Varga Mihály: várakozáson felül nőtt a magyar GDP a második negyedévben
Várakozáson felül, 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ez a valaha mért legmagasabb negyedéves növekedésnek számít - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a Facebook oldalán.
Veszprém
Megkezdték a kerékpárút építését Márkó és Bánd irányába
A Veszprémvölgyi úttól induló kerékpárutat várhatóan jövő május végén vehetjük birtokba.
Az Euronics üzlethálózat árbevétele erőteljesen nőtt az első fél évben
Az Euronics üzlethálózat árbevétele az első fél évben - a márciusi zárva tartást nem számolva - 20 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, annak köszönhetően, hogy a gazdaság újraindításával jelentősen nőtt a kereslet a műszaki cikkek iránt - közölte az üzlethálózatot Magyarországon üzemeltető Vöröskő Kft. hétfőn az MTI-vel.
belföld
Még mindig sokan dolgoznak szabadságuk alatt is
A magyar munkavállalók harmada alkalmanként, 9 százaléka pedig rendszeresen dolgozik szabadsága alatt is - közölte a Profession.hu állásportál kedden az MTI-vel.
belföld
10 ezer fővel ismét elstartol az ingyenes informatikusképzés
Idén augusztusban az Innovációs és Technológiai Minisztérium 10 ezer fő számára ismét elindítja a 100 százalékban államilag támogatott informatikusképzést, az Újratervezés Programot, amelyre augusztus 9-ig még bárki jelentkezhet. Az Újratervezés Programot sikeresen teljesítők jövő tavasszal informatikusként válthatnak karriert, ráadásul a képzések résztvevői szabad felhasználású, nulla százalékos kamatozású diákhitelt is igényelhetnek megélhetési költségeik fedezésére.
belföld
Elérte legmagasabb pontját a Mol épülő székháza
Elérte legmagasabb pontját a Mol épülő székháza, ebből az alkalomból bokrétát állítottak kedden a toronyház szerkezetének tetejére.
bank
Magyarnemzet.hu - Matolcsy: csak a biztonságos és sikeres euróbevezetés elfogadható
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
külföld
A nem őshonos fajok sokba kerültek Európának az elmúlt hatvan évben
A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében tavaly 185 gazdálkodó 14 tonna búzát ajánlott fel a rászorulóknak. A Magyarok Kenyere program idei búzagyűjtő napját Tésen tartották csütörtök délelőtt.
További drágulásra számítanak az agrárium szereplői
Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben. A piaci szereplők helyzetértékelése főként a baromfi, a szőlő-bor és szántóföldi növénytermesztésre alapozott termékpályákon javult, a többi alágazatban alapvetően stagnálás, minimális csökkenés figyelhető meg. Azzal az élelmiszerpiac minden szereplője egyetért, hogy a nyersanyagok drágulása nem épült még be teljesen az értékesítési árakba. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői is arra számítanak, hogy az élelmiszerárak a következő egy évben tovább emelkednek, és egy többéves növekedési ciklusra is számítani kell.

Szállni szabadon, mint a madarak

Tempó
2021. március 16. 18:41

A koronavírus miatt sokan szorultak hosszú időre a négy fal közé – aki nem kertes házban él, az a szó legszorosabb értelmében. Semmire nem vágyunk jobban, mint hogy újra szabadok lehessünk, mint a madarak – a siklóernyőzés pedig pontosan ezt az élményt adhatja meg nekünk.

Persze hosszú út vezet odáig, hogy akár több száz kilométert is megtehessünk leszállás nélkül – a főbb mérföldköveket Juhász Katalin, a fAirPlay Siklóernyős Iskola alapítója és oktatója segítségével tekintettük át.

Ha még sosem próbáltuk, több módja is van annak, hogy megismerkedjünk a repülés élményével. Egy tandemrepülés során utasként rábízhatjuk magunkat egy tapasztalt pilótára, miközben mi barátkozunk a magassággal és gyönyörködünk a kilátásban. Katalin ezt inkább azoknak ajánlja, akik egyszeri élményre vágynak, és nem érdeklődnek komolyabban a repülés iránt: az első lépéseink ugyanis ennél sokkal intenzívebbek is lehetnek. Egy kétnapos kedvcsináló hétvégén már a saját kezünkbe vehetjük az irányítást, megismerkedhetünk a legfontosabb elméleti alapokkal és néhány, akár 20-30 méter magasra is elemelkedhetünk a földtől – teljesen önállóan, persze az oktatók felügyelete mellett. Aktív résztvevőként, nem pedig passzív utasként repülünk, így azt a sikerélményt is megtapasztalhatjuk, amit a saját munkánk révén teremtettünk meg.

Aki a kedvcsináló hétvége után úgy dönt, hogy elköteleződik a sportág iránt, az egy három hónapos tanfolyam elvégzése után szerezheti meg a nemzetközi jogosítványt. A sikeres vizsga után minden olyan tevékenységet önállóan végezhet, amire az alaptanfolyam tananyaga kiterjed, így megfelelő időjárási körülmények között, nem turbulens időben bármelyik starthelyről felemelkedhet. Katalin elmondta, hogy a vizsga után sem engedik el a tanítványaik kezét: ők nemcsak iskolát működtetnek, hanem aktív közösséget is építenek. A már alapvizsgát tett siklóernyősök a segítségükkel tovább csiszolhatják tudásukat, felkészülhetnek a haladó vizsgára vagy a pilóta szint elérésére is.

Emellett külföldi túrákat is szerveznek, amiken már a kezdőknek is lehetőségük van megtapasztalni a repülést magasabb hegyi környezetben, és közben megtanulhatják a termikelés technikáját, vagy épp azt, milyen csoportosan repülni. Az oktatók biztonságtechnikai tréningeket is rendeznek, ezek során vízfelület fölött, szándékosan előidézett veszélyhelyzeteken keresztül készítik fel a tanítványokat arra, hogyan reagáljanak, ha éles körülmények között akad problémájuk.

Ha megszereztük a szükséges papírokat és persze tapasztalatot, már csak néhány jogi kötelezettségnek kell eleget tennünk, mielőtt önállóan a levegőbe emelkednénk. Az egyik ilyen feltétel, hogy a szövetséghez kell tartozni, ami regisztrációs költségekkel jár. Siklóernyővel bármilyen erre alkalmas helyről felszállhatunk – van pár regisztrációhoz kötött starthely is, ezek tulajdonosainak a már említett regisztrációs díjban foglalt startalapból fizet a szövetség. A repülés során be kell tartanunk az általános légtérhasználati szabályokat is: a légtér aktuális állapotáról online légtértérképen keresztül tájékozódhatunk, a vonatkozó szabályokat természetesen a tanfolyam során elsajátítjuk.

Jó hírünk van azoknak is, akiket a versenyszellem mozgat: a siklóernyőzés versenysportként is űzhető. Beszélgetőtársunk, Juhász Katalin is rendszeresen megméretteti magát, jelenleg az előkelő hatodik helyet foglalja el a női világranglistán. A versenyeken egy előre meghatározott távot – általában 30-120 kilométer közötti távolságot – kell teljesíteni meghatározott ellenőrzőpontok érintésével. Akinek ez a leggyorsabban sikerül, az nyeri az adott napot, az öt-hat napos rendezvény végére pedig pontozásos rendszerrel dől el a végső sorrend. Egy-egy ilyen versenyen száz-százötven pilóta vesz részt, akik Katalin elmondása szerint a táv nagyján együtt mozognak, és a futamok eredménye az utolsó kilométereken dől el. A sportágban idén világbajnokságot is rendeznek, melyen a fAirPlay Siklóernyős Iskola oktatói is rajthoz állnak majd.

Hol tudjuk a legközelebb kipróbálni?

A Csobáncon, Márkón, a Csatárhegyen és a Pilisben is található egy-egy starthely, ahol akár tandemben repülhetünk. A teljes lista legálisan repülő pilótáknak elérhető a starthelyek.hu-n.

Egyed Meli nemcsak riportunk képi anyagát készítette, de hobbi siklóernyősként személyes élményeit is megosztotta velünk:

"Amikor először találkoztam a siklóernyőzéssel, napokig csak néztem az eget kiszínező vidám ernyőkavalkádot a fűben heverészve, és álmodoztam. Elképzeltem a hajamba kapó szelet, a kupola halk surrogását, a velem együtt szálló madarak barátságos röptét, az alant térképpé változó tájat, a felhőillatot.

Nem telt bele sok idő és elkezdtem én is szárnyat bontani. Eléggé felfoghatatlan, de még annál is több csodát találtam benne, mint az álmodozásaim közben gondoltam. Elsősorban is alázatot tanultam, a természet mindenek felett álló tiszteletét. Kaptam egy tükröt is, amiben tisztán látszanak a vállaimon ülő félelemdémonaim, ugyanakkor a magabiztosságom is, hogy le tudom győzni őket.

Egyáltalán nem vártam, de kaptam a repüléstől összetartozást is: szerelmet és barátságot, egy remek társaságot, akikkel félszavakból értjük egymást, mert ugyanazon a szenvedélyen osztozunk.

A siklóernyőzés maga a tökéletes szabadság. A levegőben csak a pillanat létezik, minden más – az összes hétköznapi gond és rágódnivaló - túl nehéz ahhoz, hogy veled együtt a magasba emelkedjen."

Schöngrundtner Tamás / Fotó: Egyed Meli

 

Képek

További cikkek

Tempó
AZ ULTRARÁBA EDZETTSÉGET KÖVETEL, DE FEJBEN DŐL EL
Könnyed családi program és életünk legnagyobb kihívása – az evezés mindkettő lehet, bár hosszú út vezet az egyiktől a másikig. A sportág megismerésében Czeglédi Zoltán segítségét kértük, aki többször is teljesítette Európa leghosszabb folyóvízi teljesítménytúráját, az UltraRábát.
Tempó
Ki hőlégballonnal száll e táj fölébe...
Magyarország első kereskedelmi hőlégballonos utasszállító cége a lehető legjobb helyen működik: Hévízről felszállva, a Balaton nyugati medencéje fölött repülve felejthetetlen látvány tárul az utasaik szeme elé.
Tempó
A GAZDASÁGOT IS MAGASABB FOKOZATBA KAPCSOLNÁ A VERSENYPÁLYA
Hajdúnánás mellett épülhet meg a MotoGP majdani Magyar Nagydíját is befogadó versenypálya. Milyen hatással lesz a kiépülő infrastruktúra a magyar motorsportra és a térség gazdaságára? Többek között erről beszélgettünk Talmácsi Gábor gyorsaságimotoros világbajnokkal, a projekt sportszakmai szakértőjével.
Tempó
ÚTTALAN UTAKON
A tereprali – főleg a Dakar-közvetítések révén – az egyik olyan autósport-szakág, ami hazánkban sok laikust meg tud szólítani. Több mint száz év alatt sokat fejlődött a technika, de az úttalan utak azóta is komoly kihívások elé állítják a versenyzőket.
Tempó
Még épül, de már vonzza a fejlesztőket
Európában is egyedülálló, komplex szolgáltatásokat nyújtó autóipari tesztpálya épül – és már üzemel is – Zalaegerszegen. A létesítményről dr. Háry Andrást, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.