Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.
külföld
Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár
2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.
belföld
Varga Mihály: az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
Az átoltottság növekedésével, az oltási lendület folytatásával hamarosan meg lehet nyitni a még zárva levő helyeket, a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növekedési pályájára - mondta a pénzügyminiszter pénteken Tiszafüreden, a város főterének ünnepélyes átadásán.
belföld
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.
belföld
Megháromszorozta a magyar aranytartalékot az MNB
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 31,5 tonnáról 94,5 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát - közölte az MNB szerdán.
belföld
György László: indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program
Hamarosan, még tavasszal indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A projektek a pandémia alatt sem álltak le

Projekt
2021. március 16. 18:41

Újabb cégek és beruházások érkeztek Veszprémbe és a környékre.

Veszprémben is megveti a lábát a Thyssenkrup

2,2 milliárd forintból hozza létre azt a mérnöki fejlesztő központot a Thyssenkrupp Veszprémben, amely várhatóan két éven belül 80 jól képzett fejlesztő mérnököt fog alkalmazni. A Magyarországon 20 éve jelen lévő német autóipari cég eddig Győrben és Jászfényszarun működtetett üzemet, az új beruházás pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország fenntartsa az európai autóiparban játszott vezető szerepét. „A járvány hatására a vállalatok minél hatékonyabb helyszíneket keresnek fejlesztéseikhez, amely igényre Magyarország minden idők legrobusztusabb beruházás ösztönző programjával válaszolt” – utalt a tavalyi rekordszámú, 1434 hazai beruházásra. A fejlesztés kapcsán – amelyhez a magyar kormány 770 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad – Ovádi Péter országgyűlési képviselő is kifejezte örömét, mely jelzi, a térség vállalkozásai nemcsak a munkahelyeket voltak képesek megtartani a válság alatt, de újakat is teremtenek.

Újabb német cég költözik Nemesvámosra

A német tulajdonú Bock Hungária vállalat Nemesvámoson alakítja ki 2500 négyzetméteres gyártósorát, illetve 2100 méteres raktárát, ezzel betöltve azt a gazdasági űrt, amit az MTD hagyott maga után. A Bock cégcsoport elsősorban prémium minőségű irodai bútorairól ismert, valamint onnan, hogy két évtizede jelen vannak Magyarországon, Ajkán és Noszlopon van gyártósoruk. Nemesvámosra költözésükkel 100 új munkahelyet fognak létrehozni. A beruházás összértéke 606 millió forint, amelyet a magyar kormány 282 millió forinttal támogatott, s Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint minden szereplőnek nagy siker, hiszen hatalmas a verseny a világban ezen a téren. A beruházás létrejöttét Ovádi Péter, valamint Kovács Zoltán országgyűlési képviselők is segítették lobbitevékenységükkel. Ovádi szerint a helyi cégek sikere abban is rejlik, hogy kiválóan tudnak együttműködni az önkormányzattal, valamint a gazdaság katalizátoraiként is szolgáló intézményekkel, jelen esetben a Pannon Egyetemmel, ami a Bock esetében az egyik döntő érv volt a nemesvámosi beruházásnál.

A Balluff beruházása is segíti a magyar gazdaság dimenzióváltását

2,1 milliárd forintos K+F beruházást jelentett be a veszprémi Balluff Elektronika Kft. amelynek negyedét, összesen 518 millió forintot Magyarország kormánya biztosítja. A fejlesztésnek köszönhetően a vállalatnál dolgozó 900 ember munkahelye válik biztossá, és ezen felül még 30 magasan képzett mérnököt is felvesznek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a februári bejelentéskor úgy fogalmazott: ez a beruházás is elősegíti a magyar gazdaság dimenzióváltását. A Balluff fejlesztésének célja, hogy még modernebbé tegye az ipari automatizálás számára készülő szenzorokat, érzékelőket, amelyeket az autógyártás, a gyógyszergyártás és az élelmiszeripar gyártósorain alkalmaznak. Mindez azért fontos, mert a magyar gazdaság teljesítményét ezek az ágazatok határozzák meg a leginkább.

2021 első két hónapjában már 6 milliárd forint támogatás érkezett a kormánytól a veszprémi térségbe.

Megnyílt a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium Veszprémben

Februárban kezdte meg működését a Pannon Egyetem az új Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium. Az új projekt előzménye 2020-ra nyúlik vissza, amikor az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére az országban tizennyolc, a nemzetgazdaság számára különösen ígéretes tématerület tudáscentrumának kialakítása kezdődött meg. A laborokhoz négy fő kutatási-fejlesztési területet rendeltek hozzá: ipar és digitalizáció; kultúra és család; egészség; biztonságos társadalom és környezet.

Az egyetem rektora, Gelencsér András a megnyitón azt mondta: olyan társadalmi innovációkra van szükség, amelyek a társadalmat a változó viszonyok közt is működőképessé teszik.

Ehhez sok kutatásra és együttműködésre van szükség, a veszprémi egyetemen a labor pedig e párbeszédnek lehet elősegítője.

A Veszprémben nyílt Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumtól azt várják, hogy összeszedje azokat a tapasztalt embereket, akik értenek a társadalmi innováció folyamatához, lépéseihez, hogy nemzetközi szinten is megmutassák, hogy Magyarország mihez ért ebben a témakörben.

További cikkek

Projekt
Projekthírek Veszprémből
Új járműipari tesztpálya nyílt Veszprémben, harmincezer dollárból fejleszthet az ipari, állatvédelmi központot nyitnak a városban, az egyetem az emberek lelkébe is belelátna.
Projekthírek Veszprémből
Jégre teszik a veszprémi sporttelepet, 90 milliárd forintból fejleszthet Veszprém az EKF évre, gazdaságfejlesztésért fog felelni Navracsics Tibor.
Projekt
Megújul az ország egyetlen Trianon múzeuma
Az ország ezidáig egyetlen Trianon múzeuma Várpalotán működik immáron 2004 óta a Zichy-kastélyban, idén pedig a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében összesen közel félmilliárd forintból újul meg kívül és belül, valamint tartalmában is. A fejlesztés márciusban indult és várhatóan még idén ősszel elkészül.
Projekt
Új úton a szélmalmok felé
Habár Tés első számú nevezetességei a település határában található szélmalmok, mégsem kellett szélmalomharcot vívni azért, hogy a leromlott állapotú bevezető utat felújítsák és egy teljesen új és biztonságos szakaszon lehessen megközelíteni a bakonyi falvat.
Projekt
Elkezdődött a Veszprém déli elkerülő négysávosítása
Április végén megkezdődött a Veszprém déli elkerülő szakaszának négysávossá bővítése a litéri és füredi csomópontok között 7,5 kilométer hosszan. Az érintett szakaszon a lámpás csomópontok helyén külön szintű csomópontokat alakítanak ki, de a meglévő burkolatot is felújítják és korszerűsítik.