Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Egy döntés, ami egyszerre kíméli pénztárcánkat és környezetünket

PR
2021. március 16. 18:41

Talán az ipari forradalom idején fejlődött olyan ütemben az energiaipar, mint manapság a napelemek térhódításával. Ám amíg a XIX. századi modellváltás a környezet szennyezésével járt együtt, addig a mostani solar-rendszerek pont ellenkezőleg, környezetterhelés nélkül biztosítják az energiát a mindennapokban. Ráadásul a naperőműfarmok mellett immáron könnyedén, a saját háztartásunkat is felszerelhetjük ilyen technológiával. A veszprémi Solar Rendszerépítő Kft. szakembereivel néztük meg a lehetőségeket és a beszédes statisztikákat.

A ’90-es évek elejéhez képest 30%-kal növekedett a hazai lakossági villamos energia felhasználásának aránya, derül ki a KSH erről vezetett statisztikájából, ugyanakkor sokáig ezt a megnövekedett energiaigényt fosszilis energiahordozókkal elégítették ki, ezzel is növelve Magyarország ökológiai lábnyomát. A fordulópontot a 2010-es évek hozták el, amikor a magyar piacon is kezdett elterjedni a napelem-technológia, ráadásul meredeken emelkedő görbével.

Hogy hova vezethető vissza a Napból származó megújuló energia térnyerése, arra Szakos Ferenc, a Solar Rendszerépítő Kft. ügyvezetője a számok nyelvén ad választ.

„Egy átlagos családi ház energiafelhasználása 5-6000 kW/h között van éves szinten. Ezt az igényt egy 4,5-5 kW-os rendszerrel már ki lehet váltani, ami 12-13 napelemet jelent a tetőn. Amikor megtervezzük ezeket a rendszereket, mindig az előző évi fogyasztásból indulunk ki, tehát mondhatjuk azt is, hogy minden háztartás személyre szabott konstrukciót kap tőlünk, amikor belevágnak ebbe a beruházásba.”

A napelem-technológia kapcsán viszont van még néhány kérdés, ami laikusok számára ködös lehet, de Ferenc segítségével ezekre is könnyen fény derül. Ilyen például az a dilemma, hogy ha felhős az égbolt, a napelemek működnek-e.

„Felhős és ködös időben is termelnek, igaz ilyenkor kisebb mennyiségben, mint ideális napos időben. Magyarország éghajlata egyébként kedvez a napelemeknek, és mivel éves szinten nézzük a termelést, a nyári hónapokban bőven megtermeli azt a mennyiséget, amit elvárhatunk egy ilyen berendezéstől.”

1998 óta március 6-a az Energiahatékonyság Nemzetközi Világnapja (World Energy Efficiency Day). A világnap elsődleges célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a tudatos és megfontolt energiafelhasználásra. A számos levegőt szennyező és így egészségünkre is káros energiaszerzési módok kiváltása immáron nem csupán a szakmai körökre és a döntéshozókra tartozik, a felelősség, ezáltal a változtatás lehetősége kiterjed mindenkire. A világnap ezért azokra a mindennapos megoldásokra, rutinszerű műveletekre is felhívja a figyelmet, amelyekért mindenki tehet a saját környezetében. Ilyen például a csapok elzárása, a villany lekapcsolása, vagy nagyobb elhatározás esetében például egy napelem-rendszer beüzemelése is saját háztartásunkban.

A logikát követve, szintén felmerül, mi történik, ha több áramot termelünk, mint amennyire háztartásunknak szüksége lenne?

„A Solar Rendszerépítő Kft-nél mindig úgy tervezzük meg a berendezéseket, hogy az megközelítőleg annyi áramot termeljen, amennyi éppen fedezi a háztartás fogyasztását. Ha mégis többlettermelés van, azt az áramszolgáltató megvásárolja, ám számla ellenében jóval kevesebbért, már-már elhanyagolható összegért.”

Végül ismét barangoljunk el a számok földjére! Tegyük fel, hogy régóta szeretnénk lakásunk kényelmét egy jakuzzival bővíteni, esetleg egy elektromos autó vásárlásán gondolkodunk. Egészen eddig bele kellett kalkulálni azt is, hogy ezek a berendezések – amellett, hogy költséges a beszerzésük – megnövelik az áramszámlát. Viszont, ha napelemekkel váltjuk ki a hálózatot, a villanyszámla a jövőben kikerül a családi költségvetésből, a megspórolt pénzt pedig nyugodtan fordíthatjuk ezekre a régen vágyott termékekre és működtetésükre. (X)

2020 tavaszán elhatároztuk, napelemet szeretnénk. Döntésünket költségtakarékosság és környezettudatossági szempontok befolyásolták, szerettük volna a háztartásunk villamosenergia-felhasználását napenergiából biztosítani, valamint szempont volt az is, hogy a napelemek segítségével a fűtési szezonban be tudjunk segíteni a ház hőháztartásába, alternatív fűtési módozatok alkalmazásával, minimálisra csökkentve ezzel a fűtési költségünket. 2020 májusában egy baráti ajánlást követően felvettük a kapcsolatot a Solar Rendszerépítő Kft-vel. Egy gyors helyszíni és szakmai konzultációt követően testre szabott ajánlatot kaptunk a rendszer kivitelezésére. Az ajánlatot elfogadtuk és korrekt, precíz kivitelezés mellett kulcsrakész rendszert kaptunk. Az új technológiát 2020 júliusában élesítettük. Elégedettek vagyunk, a telepített rendszer azóta is kifogástalanul működik. Utólag is köszönet a Solar Rendszerépítő Kft.-nek!

Répási Róbert, gyulafirátóti lakos

2021. június 30-ig lehet megvalósítani azokat a napelem-fejlesztéseket, amelyeknek az Otthonfelújítási támogatási program akár 50%-át is támogatja a magyar háztartásokban. Tehát még van idő arra, ha egy ilyen jellegű fejlesztésben gondolkodunk, hogy a beruházás költségét megfelezzük, ezzel is kímélve a pénztárcánkat, valamint még rövidebb időre leredukálni a megtérülést. Június 30-tól a jogszabályok változnak, ezért érdemes most meghozni a döntést, amelyben a Solar Rendszerépítő Kft. akár személyesen is segít.
 

www.solar-re.hu

Hajas Bálint / Fotó: Kovács Bálint

PR

További cikkek

PR
Tiszta energiát az embereknek!
Mára egyre többünknek csenghet ismerősen az elektromobilitás fogalma, melynek köztudatba való bekerülését főként az elektromos autózás és a tiszta, más néven alternatív energiák rohamos térhódításának köszönhetjük. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy az elektromobilitás az e-autózáson kívül magában foglal általánosságban minden olyan közlekedési formát, melyben elektromos meghajtású járművekkel jutunk el a kívánt úti célunkhoz, menjünk akár elektromos autóval, motorral, biciklivel, hajóval vagy repülővel. Az elektromobilitás nem csak technológiaváltást jelent, hanem fontos közösség- és szemléletformálást irányoz elő számunkra, a fenntartható és környezettudatos életmódra való átállás érdekében. Mindennek egyik fontos előfeltétele, hogy a szükséges villamos energiát minél inkább tiszta, megújuló energiaforrásokból állítsuk elő. Ezt a területet erősíti a veszprémi InnoLab Engineering Kft, melynek három alapítójával, Kohlrusz Gáborral, Csomós Bencével és dr. Enisz Krisztiánnal beszélgettünk.
A 100%-ig megtérülő befektetés
A környezettudatosság mellett a vállalatok és háztartások pénztárcájára is jó hatással van az, ha napelemeket szerelnek fel az épületek tetőszerkezeteire. A veszprémi Solar Rendszerépítő Kft. vezetője ott volt a legelső napelemek beüzemelésénél, ma pedig Európa nagyobb erőműveinek építéseihez is hívják őket.
PR
Kezünkben a kulcs a jövő zárjaihoz
Megszámolták már, hogy hány kulcsot tartanak egyszerre maguknál? Mi lenne, ha mondanánk egy megoldást, ami kiváltja mindezeket? A lakásbiztonság legújabb módszerei után érdeklődtünk, nem csak biztonsági, hanem kényelmi szempontból is.
PR
Alázattal, professzionálisan
A Luxura mára jól csengő márkanévvé vált a veszprémi szolárium piacon, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Sudár Beatrix és Pichner Petra immár több mint tíz éve vannak jelen a városban első üzletükkel, öt éve pedig Ősze Edinával karöltve második stúdiójukat is megnyitották. Minőség, alázat és vendégközpontúság a sikerük összetevői.
PR
Az ablakok szakértője, a melegebb otthonért
A tél eljövetelével nemcsak ruházatunk vált melegre, de a megfelelő, jó minőségű nyílászáró megválasztásával lakásunkat is „beöltöztethetjük”. Garami András, a Garboda Kft. projektvezetője már tizenötéve foglalkozik nyílászárókkal, így kellő rálátása van arra, hogy mikor és milyen nyílászárót érdemes választani, például a szelek városában, Veszprémben.