Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

bank
Az OTP 55 millió euróért vesz bankot Albániában
Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.
K&H: tízből két fiatal vár komolyabb fizetésemelést
A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.
belföld
KSH-ingatlan.com-lakbérindex: országosan lassult, a fővárosban gyorsult a bérleti díjak emelkedése októberben
A vidéki árcsökkenés miatt országosan tovább lassult, a fővárosban viszont gyorsult a bérleti díjak év eleje óta tartó emelkedése októberben; országosan 0,4, Budapesten 1,4 százalékkal drágultak a kiadó lakások az előző hónaphoz képest - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
ITM: tíz vidéki iskolában indulhatnak informatikai szakkörök jövőre
Támogatott szakkörök kedveltethetik meg a pályaválasztás előtt álló fiatalokkal az informatikai szakmákat. A Programozd a jövőd! című projektben induló pályázat inspiráló eszközök kölcsönzésével és a pedagógusok felkészítésével járulhat hozzá a foglalkozások megtartásához - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a parlamenti és stratégiai államtitkárát idézve vasárnap az MTI-vel.
EY: biztonságosabb lesz a digitális áruk vásárlása jövőre
Biztonságosabbá teszi a digitális termékek, szolgáltatások vásárlását, hogy a vevőket januártól szigorúbb szabályok védik - közölte az EY pénteken az MTI-vel.
Elemzők: a gazdasági növekedés a vártnál jobban lassult
Negatív meglepetést okozott a magyar gazdaság növekedése a harmadik negyedévben az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, akik úgy látják, a bővülés a vártnál jobban lassult a harmadik negyedévben.
A födgázpiacot szeptemberben is erőteljes árnövekedés jellemezte
A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) közzétette szeptemberi földgáz piacmonitoring jelenését. Szeptemberben az álalános kínálati hiány mellett továbbra is a földgáz árának növekedése volt megfigyelhető.
belföld
Varga Mihály: 750 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött a gazdasági kabinet
A gazdasági kabinet 750 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött, tovább csökkennek a munkát terhelő adók - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán szombaton.
belföld
Gulyás: november 15-től 480 forintban maximálják a benzin és gázolaj árát
A kormány úgy döntött, november 15-től a 95-ös benzin és a gázolaj árát 480 forintos felső határral rögzíti - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.
belföld
Mit jelent a globális chiphiány és milyen hatásai vannak a veszprémi autóvásárlókra?
Vészjósló hírek érkeznek a világgazdasági folyamatokról, amelyek egy része az autóipar megtorpanásában csapódik le az átlagemberek szintjére. A globális chip-hiány, az áruforgalom akadozása egy olyan spirált kezd formálni, aminek még csak találgatni lehet a végét. Cikkünkben megpróbáljuk feltárni az ok-okozati függvényeket, miközben a Ring Autó segítségével Veszprémre is levetítjük ennek a gazdasági jelenségnek a hatásait.
belföld
Regio Játék: milliárdokat költenek karácsonykor játékokra a magyarok
Indul a játékpiac legerősebb időszaka: a Regio Játék adatai szerint a teljes, mintegy 55 milliárd forintos éves forgalom 60 százaléka realizálódik az év végi ünnepi időszakban - közölte a Regio Játékkereskedelmi Kft. az MTI-vel csütörtökön.
külföld
Évtizedes csúcson a világpiaci élelmiszerárak
Új magasságokban a világpiaci árbarométer, miután 2011 júliusa óta nem látott szintet regisztráltak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakértői.
Helyettes államtitkár: Magyarország 2030-ra regionális agrárnagyhatalommá válhat
Ahhoz, hogy Magyarország az évtized végére regionális agrárnagyhatalommá váljon, a soha nem látott nagyságú forrásmennyiséget és a külpiacokat is segítségül kell hívni- mondta Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Veszprémben.
vállalatok
Az Óbudai Egyetem és a Magnus Aircraft Zrt. közösen fejleszt elektromos repülőgépeket
A piaci igényekhez igazodva az Óbudai Egyetem és a MAGNUS Aircraft Zrt. innovatív együttműködésről állapodott meg túrautakra alkalmas elektromos hajtású repülőgépek fejlesztésére - közölte az egyetem kedden az MTI-vel.
Átadták a korszerűsített Királyszentistván-Litér szennyvíztisztító telepet
A kiemelt kormányzati projektként kezelt 400 millió forintos fejlesztéssel négy település szennyvíztisztítása vált korszerűbbé.
lakás
Garzonboomot és több tízezer fiatal lakásvásárlását hozhatja az MNB javaslata
Sok fiatalnak teheti könnyebbé az első lakáshoz juttatást egy, még csak felvetésként megjelent jegybanki ötlet, amelynek eredményeként alacsonyabb önerővel várhatnak bele a lakásvásárlásba.
belföld
Minden ötödik dolgozó munkát váltana egy felmérés szerint
Minden ötödik dolgozó magyar gondolkodik azon, hogy más munkába kezdjen, vagy már keresi is az új lehetőséget - derül ki a SkillX Technologies Zrt. legfrissebb reprezentatív felméréséből.
belföld
Pályázat nyílt, hogy a szegényebb háztartásoknak is elérhető legyen a napelem
Már él a háztartások napelemes és fűtési rendszereit támogató pályázat, amelyről a közelmúltban az ösküi napelempark átadóján is beszélt az államtitkár. A kiírás célja, hogy a szerényebb jövedelemmel rendelkezők számára is elérhető legyen ez a megújuló energiaforrás.
Veszprém
Úgy költöztek új intézménybe a bölcsődések, hogy ki sem kellett költözniük
Teljes energetikai felújításon esett át az Aprófalvi Bölcsőde, aminek keretében az épület hőszigetelése mellett az intézmény konyhája is megújult, valamint napelemek is kerültek a tetőre. A felújítási munkákat ráadásul sikerült úgy összehangolni a bölcsőde működésével, hogy a gyermekeknek nem kellett kiköltöznie az épületből.
gazdaság
EU-csúcs - Von der Leyen: a tiszta energiára való átállás nemcsak bolygónk, hanem gazdaságunk számára is létfontosságú
A zöld átmenet, a tiszta energiára való átállás nemcsak bolygónk, hanem gazdaságunk számára is létfontosságú, mert csak így válhatunk ellenállóvá az energiaár-sokkokkal szemben - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén.
Királyszentistván
Biztonságosabban kerékpározhatnak a királyszentistvániak
Felavatták a Királyszentistvánt Litérrel összekötő kerékpárutat péntek délelőtt.
A Pannon Egyetem ad otthont a thyssenkrupp mérnöki központjának Veszprémben
A Pannon Egyetemen alakítja ki veszprémi fejlesztőközpontját a német thyssenkrupp. A vállalat, amelynek magyarországi szoftver- és hardverfejlesztését saját szakterületén a világ legjobbjai között tartják számon, most hosszú távú bérleti szerződést írt alá. Ennek értelmében a nagyvállalat veszprémi szoftver- és hardverfejlesztő központját a Pannon Egyetem campusán fogja működtetni.
belföld
A gyümölcsök még évekig drágulnak
Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben. Korszakhatárhoz ért a gyümölcstermesztés: jelentősen csökkenő termőterületekkel, az intenzív ültetvények elterjedésével és a gyümölcsárak további erőteljes növekedésével kell számolni a következő években - derül ki az Agroinform.hu kedden megjelent elemzéséből.

Egy döntés, ami egyszerre kíméli pénztárcánkat és környezetünket

PR
2021. március 16. 17:41

Talán az ipari forradalom idején fejlődött olyan ütemben az energiaipar, mint manapság a napelemek térhódításával. Ám amíg a XIX. századi modellváltás a környezet szennyezésével járt együtt, addig a mostani solar-rendszerek pont ellenkezőleg, környezetterhelés nélkül biztosítják az energiát a mindennapokban. Ráadásul a naperőműfarmok mellett immáron könnyedén, a saját háztartásunkat is felszerelhetjük ilyen technológiával. A veszprémi Solar Rendszerépítő Kft. szakembereivel néztük meg a lehetőségeket és a beszédes statisztikákat.

A ’90-es évek elejéhez képest 30%-kal növekedett a hazai lakossági villamos energia felhasználásának aránya, derül ki a KSH erről vezetett statisztikájából, ugyanakkor sokáig ezt a megnövekedett energiaigényt fosszilis energiahordozókkal elégítették ki, ezzel is növelve Magyarország ökológiai lábnyomát. A fordulópontot a 2010-es évek hozták el, amikor a magyar piacon is kezdett elterjedni a napelem-technológia, ráadásul meredeken emelkedő görbével.

Hogy hova vezethető vissza a Napból származó megújuló energia térnyerése, arra Szakos Ferenc, a Solar Rendszerépítő Kft. ügyvezetője a számok nyelvén ad választ.

„Egy átlagos családi ház energiafelhasználása 5-6000 kW/h között van éves szinten. Ezt az igényt egy 4,5-5 kW-os rendszerrel már ki lehet váltani, ami 12-13 napelemet jelent a tetőn. Amikor megtervezzük ezeket a rendszereket, mindig az előző évi fogyasztásból indulunk ki, tehát mondhatjuk azt is, hogy minden háztartás személyre szabott konstrukciót kap tőlünk, amikor belevágnak ebbe a beruházásba.”

A napelem-technológia kapcsán viszont van még néhány kérdés, ami laikusok számára ködös lehet, de Ferenc segítségével ezekre is könnyen fény derül. Ilyen például az a dilemma, hogy ha felhős az égbolt, a napelemek működnek-e.

„Felhős és ködös időben is termelnek, igaz ilyenkor kisebb mennyiségben, mint ideális napos időben. Magyarország éghajlata egyébként kedvez a napelemeknek, és mivel éves szinten nézzük a termelést, a nyári hónapokban bőven megtermeli azt a mennyiséget, amit elvárhatunk egy ilyen berendezéstől.”

1998 óta március 6-a az Energiahatékonyság Nemzetközi Világnapja (World Energy Efficiency Day). A világnap elsődleges célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a tudatos és megfontolt energiafelhasználásra. A számos levegőt szennyező és így egészségünkre is káros energiaszerzési módok kiváltása immáron nem csupán a szakmai körökre és a döntéshozókra tartozik, a felelősség, ezáltal a változtatás lehetősége kiterjed mindenkire. A világnap ezért azokra a mindennapos megoldásokra, rutinszerű műveletekre is felhívja a figyelmet, amelyekért mindenki tehet a saját környezetében. Ilyen például a csapok elzárása, a villany lekapcsolása, vagy nagyobb elhatározás esetében például egy napelem-rendszer beüzemelése is saját háztartásunkban.

A logikát követve, szintén felmerül, mi történik, ha több áramot termelünk, mint amennyire háztartásunknak szüksége lenne?

„A Solar Rendszerépítő Kft-nél mindig úgy tervezzük meg a berendezéseket, hogy az megközelítőleg annyi áramot termeljen, amennyi éppen fedezi a háztartás fogyasztását. Ha mégis többlettermelés van, azt az áramszolgáltató megvásárolja, ám számla ellenében jóval kevesebbért, már-már elhanyagolható összegért.”

Végül ismét barangoljunk el a számok földjére! Tegyük fel, hogy régóta szeretnénk lakásunk kényelmét egy jakuzzival bővíteni, esetleg egy elektromos autó vásárlásán gondolkodunk. Egészen eddig bele kellett kalkulálni azt is, hogy ezek a berendezések – amellett, hogy költséges a beszerzésük – megnövelik az áramszámlát. Viszont, ha napelemekkel váltjuk ki a hálózatot, a villanyszámla a jövőben kikerül a családi költségvetésből, a megspórolt pénzt pedig nyugodtan fordíthatjuk ezekre a régen vágyott termékekre és működtetésükre. (X)

2020 tavaszán elhatároztuk, napelemet szeretnénk. Döntésünket költségtakarékosság és környezettudatossági szempontok befolyásolták, szerettük volna a háztartásunk villamosenergia-felhasználását napenergiából biztosítani, valamint szempont volt az is, hogy a napelemek segítségével a fűtési szezonban be tudjunk segíteni a ház hőháztartásába, alternatív fűtési módozatok alkalmazásával, minimálisra csökkentve ezzel a fűtési költségünket. 2020 májusában egy baráti ajánlást követően felvettük a kapcsolatot a Solar Rendszerépítő Kft-vel. Egy gyors helyszíni és szakmai konzultációt követően testre szabott ajánlatot kaptunk a rendszer kivitelezésére. Az ajánlatot elfogadtuk és korrekt, precíz kivitelezés mellett kulcsrakész rendszert kaptunk. Az új technológiát 2020 júliusában élesítettük. Elégedettek vagyunk, a telepített rendszer azóta is kifogástalanul működik. Utólag is köszönet a Solar Rendszerépítő Kft.-nek!

Répási Róbert, gyulafirátóti lakos

2021. június 30-ig lehet megvalósítani azokat a napelem-fejlesztéseket, amelyeknek az Otthonfelújítási támogatási program akár 50%-át is támogatja a magyar háztartásokban. Tehát még van idő arra, ha egy ilyen jellegű fejlesztésben gondolkodunk, hogy a beruházás költségét megfelezzük, ezzel is kímélve a pénztárcánkat, valamint még rövidebb időre leredukálni a megtérülést. Június 30-tól a jogszabályok változnak, ezért érdemes most meghozni a döntést, amelyben a Solar Rendszerépítő Kft. akár személyesen is segít.
 

www.solar-re.hu

Hajas Bálint / Fotó: Kovács Bálint

PR

További cikkek

PR
Innovatív technológia a napelem piacon
Időről időre felmerül, hogy a napelem-rendszerek esetében megszűnik a szaldós elszámolás, egyszerűbben lefordítva, hiába vannak napelemek a tetőn, így is meg fog érkezni a sárga csekk a villanyszámláról. Bár az erre vonatkozó szabályzások bevezetése még várat magára, érdemes most lépni azoknak, akik ilyen megújuló energiával képzelik el háztartásuk jövőjét. A bonyolultnak látszó elszámolási rendszerben és az új, továbbra is gazdaságos lehetőségek erdejében a veszprémi Solar Rendszerépítő Kft. ügyvezetője, Szakos Ferenc segít eligazodni.
PR
Tiszta energiát az embereknek!
Mára egyre többünknek csenghet ismerősen az elektromobilitás fogalma, melynek köztudatba való bekerülését főként az elektromos autózás és a tiszta, más néven alternatív energiák rohamos térhódításának köszönhetjük. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy az elektromobilitás az e-autózáson kívül magában foglal általánosságban minden olyan közlekedési formát, melyben elektromos meghajtású járművekkel jutunk el a kívánt úti célunkhoz, menjünk akár elektromos autóval, motorral, biciklivel, hajóval vagy repülővel. Az elektromobilitás nem csak technológiaváltást jelent, hanem fontos közösség- és szemléletformálást irányoz elő számunkra, a fenntartható és környezettudatos életmódra való átállás érdekében. Mindennek egyik fontos előfeltétele, hogy a szükséges villamos energiát minél inkább tiszta, megújuló energiaforrásokból állítsuk elő. Ezt a területet erősíti a veszprémi InnoLab Engineering Kft, melynek három alapítójával, Kohlrusz Gáborral, Csomós Bencével és dr. Enisz Krisztiánnal beszélgettünk.
A 100%-ig megtérülő befektetés
A környezettudatosság mellett a vállalatok és háztartások pénztárcájára is jó hatással van az, ha napelemeket szerelnek fel az épületek tetőszerkezeteire. A veszprémi Solar Rendszerépítő Kft. vezetője ott volt a legelső napelemek beüzemelésénél, ma pedig Európa nagyobb erőműveinek építéseihez is hívják őket.
PR
Kezünkben a kulcs a jövő zárjaihoz
Megszámolták már, hogy hány kulcsot tartanak egyszerre maguknál? Mi lenne, ha mondanánk egy megoldást, ami kiváltja mindezeket? A lakásbiztonság legújabb módszerei után érdeklődtünk, nem csak biztonsági, hanem kényelmi szempontból is.
PR
Alázattal, professzionálisan
A Luxura mára jól csengő márkanévvé vált a veszprémi szolárium piacon, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Sudár Beatrix és Pichner Petra immár több mint tíz éve vannak jelen a városban első üzletükkel, öt éve pedig Ősze Edinával karöltve második stúdiójukat is megnyitották. Minőség, alázat és vendégközpontúság a sikerük összetevői.